Në vijim është lista e ngjarjeve që kanë ndodhur gjatë vitit 1910Republikën e Shqipërisë.

1910

Shqipëri
Dekadat:
Shih edhe:Ngjarje të tjera të vitit 1910
Lista e viteve në Shqipëri

Ngjarje Redakto

  • Maj - Qershor - Kryengritja shqiptare e vitit 1910: Kryengritja ishte reagim ndaj politikave të reja të centralizimit të pushtetit Xhonturqëve Osman në Shqipëri. Në krye të kryengritjes ishin Isa Boletini dhe Idriz Seferi. Sulmet mbi osmanët në Prishtinë dhe Ferizaj, vrasja e komandantit osman në Pejë, dhe bllokimin i hekurudhës të Shkupit në grykën e Kaçanikut nga kryengritësit, çoi në shpalljen e ligjit ushtarak të qeverisë Osmane për këtë zonë.

Lindje Redakto

Vdekje Redakto

Referime Redakto