Hape menynë kryesore

NgjarjeRedakto

 • 421 - Constantius IIIu bë perandor i Perandorisë Perëndimore Romake.
 • 1575 - U themelua Universiteit Leiden dhe iu dha motoja "Praesidium Libertatis".
 • 1910 - William D. Boyce, botues nga qyteti Chicago, i bëri kërkesë zyrtare qeverisë federale në Uashington, për krijimin e organizatës Boy Scouts of America.
 • 1915 - U dha premiera e filmit The Birth of a Nation (Lindja e një Kombi).
 • 1918 - U botua për herë të parë gazeta The Stars and Stripes.
 • 1949 - Kardinal Mindszenty i Hungarisë u dënua për tradhëti.
 • 1952 - Elizabeth II u shpall Mbretëresha e Mbretërisë së Bashkuar.
 • 1971 - Debutoi tregu i letrave me vlerë NASDAQ.
 • 1999 - Në selinë e Misionit Verifikues të OSBE-së në Prishtinë u deklarua se shqiptarët të shkonin t'i merrnin kufomat e Masakrës së Reçakut edhe atë me urdhër nga policia serbe që ato të merren të gjitha përnjëherë duke u identifikuar familjarët përmes dokumenteve.
 • 1999 . Organizata amerikane për të drejtat e njeriut "Hjumen rajts Uoç" publikoi raportin me titull "Java e terrorit në Drenicë" në të cilin përshkruhet se si forcat speciale serbe ka fundi i shtatorit të vitit të kaluar masakruan 21 civilë në fshatin Obri e Epërme, dhe vranë 13 burra në fshatin e afërt Golluboc.
 • 2003 - Berlin, Qeveria federale gjermane refuzoi një rezolutë të re të Kombeve të Bashkuara ku do të parashikonte një kërcënim me sulm ushtarak ndaj Irakut.
 • 2003 - Në Kosovë u formua organizata "Serbët e bashkuar" nën urdhër të Beogradit në krye të së cilës vihet një pjesëtar i Shërbimit Sekret Serb.
 • 2008 - Nebraska ndaloi përdorimin e karriges elektrike si metodë për vrasje të të dënuarve.

LindjeRedakto

VdekjeRedakto

9 1955- Byron Dean lindi në Marion, Indiana; vdiq më 30 shtator 1955 në Cholame, Kalifornia. Ishte aktor amerikan i filmit dhe teatrit.

Festa dhe përvjetoreRedakto