9 korriku është dita e 190–të e kalendarit gregorian (dita e 191–t në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 175 ditë.

Ditët historike
Qershori · Korriku · Gushti
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Ngjarje

Redakto
 • 540 – Mbreti anglez Henry VIII anuloi martesën e tij gjashtëmujore me bashkëshorten e katërt, Anne Cleves.
 • 1776 – Deklarata e Pavarësisë iu lexua trupave të gjeneralit George Washington në New York.
 • 1816Argjentina shpalli pavarësinë nga Spanja.
 • 1850Zachary Taylor, presidenti i 12–të i SHBA–së, ndërroi jetë në Washington, pas vetëm 16 muajsh në post.
 • 1877 – në Londër është organizuar turneu i parë i tenisit.
 • 1947 – U paralajmërua fejesa e princeshës britanike Elizabeth me Philip Mountbatten.
 • 1974 – Ish–kryegjyqtari amerikan, Earl Warren, vdiq në moshën 83–vjeçare.
 • 1992 – Kandidati presidencial demokrat, Bill Clinton, zgjodhi senatorin Al Gore nga Tennessee si kandidat të tij për nënkryetar.
 • 1997 – Boksieri Mike Tyson u ndalua të boksonte dhe u gjobit me tre milionë dollarë, pasi që ia këputi veshin kundërshtarit të tij, Evander Holyfield.
 • 1997 – Në GostivarMaqedonisë ndodhën protestat e popullatës shqiptare pas arrestimit të kryetarit të komunës Rufi Osmani, i cili e ngriti flamurin shqiptar në ndërtesën komunës në këtë qytet.
 • 2001 – Një gjykatë në Kil vendosi se gjenerali Augusto Pinochet nuk mund të gjykohej për shkelje të të drejtave të njeriut, për shkak të shëndetit të tij të përkeqësuar.
 • 2004 – Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë vendosi se rrethoja e planifikuar izraelite në Bregun Perëndimor paraqiste shkelje të ligjit ndërkombëtar
 • 2011 – Është shpallur pavarësia e Sudanit jugor nga Sudani verior.

Lindje

Redakto

Vdekje

Redakto

Festa dhe përvjetore

Redakto