Akrepat janarthropods arahnid tarthropods rendit Scorpionida. Janë anëtarë të rendit Scorpiones me klasën Arachnida. Njihen rreth 2,000 lloje akrepash që shtrihen në përgjithësi në gjithë globin përveç në Zelandën e Re dhe në Antarktik. Pjesa më veriore e tokë ku jetojnë akrepat është SheernessIsle of SheppeyMbretërinë e Bashkuar, ku një koloni e vogël e llojit Euscorpius flavicaudis jetojnë që nga vitet 1860.[1][2] Akrepat njihen edhe me emrin "skorpion" që rrjedh nga greqishtja σκορπιός - skorpios[3].

Akrepi
Asian forest scorpion in Khao Yai National Park.JPG
Akrepi Aziatik i maleve në Khao Yai National Park, Tajlandë
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Nënfilumi:
Klasa:
Nënklasa:
Rendi:
Scorpiones

Superfamiljet

Pseudochactoidea
Buthoidea
Chaeriloidea
Chactoidea
Iuroidea
Scorpionoidea
Shiko klasifikimin sipas familjeve.

AnatomiaRedakto

ata jane shume te vegjel

Shtimi dhe zhvillimiRedakto

Jeta dhe sjelljaRedakto

FosiletRedakto

Shtrirja gjeografikeRedakto

Drita ultravioletëRedakto

 
A scorpion under a blacklight. Në dritë normale ky akrep duket i zi.

Është e njohur se akrepat shkëlqejnë në valë të caktuara të rrezeve ultravioletë për shkak të floureshentëve kimik që kanë në mbështjellësin e tyre. Komponenti floureshent që ndikon në shkëlqimin është beta-Carboline.[4]

 
Akrep i Zi, në Palasë, Shqipëri.

KlasifikimiRedakto

Klasifikimi është bazuar tek Soleglad & Fet (2003),[5] që zëvendësoi klasifikimin e vjetër të pa botuar nga Stockwell.[6] Disa ndryshime u bënë edhe nga Soleglad në vitin 2005.[7]

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ Benton, T. G. (1991). "The Life History of Euscorpius Flavicaudis (Scorpiones, Chactidae)" (PDF). The Journal of Arachnology (në anglisht). 19: 105–110. Marrë më 2008-06-13.
  2. ^ Rein, Jan Ove (2000). "Euscorpius flavicaudis". The Scorpion Files (në anglisht). Norwegian University of Science and Technology. Marrë më 2008-06-13.
  3. ^ Skorpios, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, at Perseus
  4. ^ Shawn J. Stachel; Scott A Stockwell; David L Van Vranken (1999). "The fluorescence of scorpions and cataractogenesis". Chemistry & Biology (në anglisht). Cell Press. 6: 531–539. doi:10.1016/S1074-5521(99)80085-4. Marrë më 2008-06-17.[lidhje e vdekur][lidhje e vdekur]
  5. ^ Michael E. Soleglad; Victor Fet (2003). "High-level systematics and phylogeny of the extant scorpions (Scorpiones: Orthosterni)" (multiple parts). Euscorpius (në anglisht). Marshall University. 11: 1–175. Marrë më 13 qershor 2008.
  6. ^ Scott A. Stockwell, 1989. Revision of the Phylogeny and Higher Classification of Scorpions (Chelicerata). Ph.D. Dissertation, University of California, Berkeley
  7. ^ Michael E. Soleglad; Victor Fet & F. Kovařík (2005). "The systematic position of the scorpion genera Heteroscorpion Birula, 1903 and Urodacus Peters, 1861 (Scorpiones: Scorpionoidea)" (PDF). Euscorpius (në anglisht). Marshall University. 20: 1–38. Marrë më 2008-06-13.

Lidhje të jashtmeRedakto