Aqif Blyta: Kolosi i Pazarit të Ri

Aqif Blyta: Kolosi i Pazarit të Ri, libër me autor Ismet Azizi, Botuar në Shkup nga Sh.B. Logos A, në vitin 2019. Faqet e librit 360.

ISBN 978-9989-58-782-5[1]

PërmbajtjaRedakto

Libri ndahet në disa kapituj që përshkruajnë personalitetin e Aqif Blytës në disa momente të rëndësishme të jetës: rrethanat dhe vendin ku u lind, shkollimi dhe veprimtaria e tij në Izmir, kthimi dhe përfshirja e tij në politikë, roli i tij në themelimin dhe veprimtarinë në Xhemijet, aktiviteti i tij parlamentar, veprimtaria e tij në pengimin e shpërnguljes dhe ndikimi që ka pasur në rrjedhat politike pas shuarjes së Xhemijetit, Okupimi i Sanxhakut e Kosovës dhe ndarja e tyre në zona e okupimi, marrja e situatës në duar nga ana e tij për të organizuar pushtetin dhe mbrojtjen e Sanxhakut nga sulmet çetnike, veprimtaria e tij në Lidhjen e Dytë të Prizrenit dhe pas kësaj në NDSH, si dhe hyrja e komunistëve, dorëzimi dhe ekzekutimi i tij nga ta.

Promovimet e libritRedakto

 • Me rastin e shënimit të 11 vjetorit të themelimit të organizatës Xhemijet, Instituti për Trashëgimi Kulturore të Shqipërëve në bashkëpunim me Shtëpinë Botuese “Logos-A” nga Shkupi, u promovuan botimet e fundit që i kushtohen veprimtarëve të Xhemijetit, përkatësisht librat e autorëve Jusuf Osmani, Ismet Azizi e Skender Asani. Lidhur me këtë me shumë interes, referuan studiuesit: Nexhmedin Spahiu, Qerim Lita, Nuridin Ahmeti e Mehmet Prishtina.[2]
 
Promovimi në Gjakovë
 • Në përvjetorin e vdekjes së veprimtarit të shquar nga Pazari i Ri, Aqif Blytës, në Gjakovë u promovua libri “Aqif Blyta – Kolosi i Pazarit të Ri”, të autorit Ismet Azizi. Në ngjarjen e organizuar nga Shoqata e Intelektualëve “Jakova”, u tha se Serbia ka kryer gjenocid në Sanxhak për më shumë se 100 vjet.[3]
 
Promovimi në Gjakovë

Për librinRedakto

 • Vepra që ndriçon historinë shqiptare[4]
 • 75 vjetori i ekzekutimit, promovohet libri kushtuar veprimtarit të njohur: “Aqif Blyta- Kolosi i Pazarit të Ri”[5]
 • VEPËR QË NDRIÇON HISTORINË SHQIPTARE[6]
 • Lidhja e Dytë e Priyrenit dhe masakra e Bihorit[7]
 • Ora Shtate nê Klan Kosova , Mysafir : Ismet Azizi, autori i librit “Aqif Blyta – Kolosi i Pazarit të Ri” [8]

Shih edheRedakto

Burimi i të dhënaveRedakto

 1. ^ http://ministrialajmeve.com/n/2019/11/10/aqif-blyta-kolosi-i-pazarit-te-ri-ismet-azizi/
 2. ^ https://ina-online.net/ne-shkup-u-shenua-100-vjetori-i-xhemijetit/
 3. ^ https://rtv21.tv/aqif-blyta-kolosi-i-pazarit-te-ri/
 4. ^ Alban Dobruna, "Vepra që ndriçon historinë shqiptare", Shenja, (Shkup janar 2020),40.
 5. ^ http://infopressalbania.com/2020/01/22/75-vjetori-i-ekzekutimit-promovohet-libri-kushtuar-veprimtarit-te-njohur-aqif-blyta-kolosi-i-pazarit-te-ri/
 6. ^ http://shenja.tv/veper-qe-ndricon-historine-shqiptare/
 7. ^ https://brerore.al/2020/01/11/lidhja-e-dyte-e-prizrenit-dhe-masakra-e-bihorit/
 8. ^ https://www.facebook.com/Ora7Official/videos/556149788310096/