Atena

Perendesha e diturise dhe luftes se zgjuar ne mitologjine greke

Athena, Atena ose Pallas (greqisht; Ἀθήνη Athina, lat. Minerva) ishte një perëndeshë e lashtë greke e lidhur me mençurinë, luftën dhe artizanatin, e cila më vonë u sinkretizua me perëndeshën romake Minerva. Athena konsiderohej si mbrojtësja dhe mbrojtësja e qyteteve të ndryshme anembanë Greqisë, veçanërisht e qytetit të Athinës, nga i cili ka shumë të ngjarë të ketë marrë emrin e saj. Atij i kushtohet Partenoni në Akropolin e Athinës. Simbolet e saj kryesore përfshijnë bufat, pemët e ullirit, gjarpërinjtë dhe Gorgoneion. Në art, ajo përgjithësisht përshkruhet e veshur me një përkrenare dhe duke mbajtur një shtizë.

Kjo kopje mermeri nënshkruar nga Antiochus është një kopje e shekullit të parë p.e.s origjinal nga Phidias në shekullit V pes , që ishte gjetur në të Akropolit

Nga origjina e saj si një perëndeshë e pallatit Egje, Athena ishte e lidhur ngushtë me qytetin. Ajo njihej si Polias dhe Poliouchos (të dyja rrjedhin nga polis, që do të thotë "qytet-shtet"), dhe tempujt e saj zakonisht ndodheshin në majë të akropolit të fortifikuar në pjesën qendrore të qytetit. Partenoni në Akropolin e Athinës i kushtohet asaj, së bashku me shumë tempuj dhe monumente të tjerë. Si mbrojtëse e zanateve dhe thurjes, Athena njihej si Ergane. Ajo ishte gjithashtu një perëndeshë luftëtare dhe besohej se i çonte ushtarët në betejë si Athena Promachos. Festivali i saj kryesor në Athinë ishte Panathenaia, e cila festohej gjatë muajit Hekatombaion në mes të verës dhe ishte festivali më i rëndësishëm në kalendarin athinas.

mitologjinë greke, Athena besohej se kishte lindur nga balli i babait të saj Zeus. Në disa versione të tregimit, Athena nuk ka nënë dhe ka lindur nga balli i Zeusit nga partenogjeneza. Në të tjerat, si Teogonia e Hesiodit, Zeusi gëlltit bashkëshorten e tij Metis, e cila ishte shtatzënë me Athinën; në këtë version, Athena fillimisht lind brenda Zeusit dhe më pas ikën nga trupi i tij përmes ballit. Në mitin themelues të Athinës, Athena mposhti Poseidonin në një garë mbi patronazhin e qytetit duke krijuar pemën e parë të ullirit. Ajo njihej si Athena Parthenos "Athina e Virgjër", por në një mit arkaik të Atikës, perëndia Hephaestus u përpoq dhe dështoi ta përdhunonte, duke rezultuar në Gaia që lindi Erichthonius, një hero i rëndësishëm themelues athinas. Athena ishte perëndeshë mbrojtëse e përpjekjeve heroike; besohej se ajo kishte ndihmuar heronjtë Perseus, Heracle, Bellerophon dhe Jason. Së bashku me Afërditën dhe Herën, Athena ishte një nga tre perëndeshat, grindjet e të cilave rezultuan në fillimin e Luftës së Trojës.

Ajo luan një rol aktiv në Iliadën, në të cilën ajo ndihmon akeanët dhe, në Odise, ajo është këshilltarja hyjnore e Odiseut. Në shkrimet e mëvonshme të poetit romak Ovid, thuhet se Athena kishte konkurruar kundër Arachne-së së vdekshme në një konkurs thurjeje, duke e shndërruar më pas Arachne-në në merimangën e parë; Ovidi përshkruan gjithashtu se si ajo e shndërroi Medusën në një Gorgon, pasi e pa atë duke u përdhunuar nga Poseidoni në tempullin e saj. Që nga Rilindja, Athena është bërë një simbol ndërkombëtar i mençurisë, arteve dhe mësimit klasik. Artistët dhe alegoristët perëndimorë e kanë përdorur shpesh Athinën si simbol të lirisë dhe demokracisë.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto