Hyperoodon (ose Hyperoödon)[2] është një gjini e balenave me sqep, që përbëhet vetëm nga dy specie: balena hundëshishe Veriore dhe Jugore.[3] Balena me sqep e Longmenit ndryshe quhet dhe balena hundëshishe tropikale për shkak të tipareve të tyre fizike që ngjasojnë me ato të balenave hundëshishe.

Balena hundëshishe
Vargu kohor: Mioceni-tani[1]
Southern bottlenose whale size.svg
Përmasa e krahasuar me një njeri mesatar
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Infrarendi:
Familja:
Nënfamilja:
Gjinia:
Hyperoodon

Speciet
Një balenë hundëshishe pikturuar sipër një kashaloti

Ata konsiderohen të jenë merlucë-ngrënës, duke u ushqyer kryesisht me kallamarë.[4]

Shiko edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ "G. Bianucci, I. Miján, and O. Lambert. 2013. Bizarre fossil beaked whales (Odontoceti, Ziphiidae) fished from the Atlantic Ocean floor off the Iberian Peninsula. Geodiversitas".
  2. ^   Chisholm, Hugh, red. (1911). "Balena hundëshishe" . Encyclopædia Britannica (bot. 11th)). Cambridge University Press. Burimi ka parametra të panjohur: |HIDE_PARAMETER13=, |HIDE_PARAMETER14c=, |HIDE_PARAMETER14ab=, |HIDE_PARAMETER3=, |HIDE_PARAMETER1=, |HIDE_PARAMETER4=, |HIDE_PARAMETER2=, |separator=, |HIDE_PARAMETER8=, |HIDE_PARAMETER14bb=, |HIDE_PARAMETER20=, |HIDE_PARAMETER5=, |HIDE_PARAMETER14b=, |HIDE_PARAMETER14cb=, |HIDE_PARAMETER14a=, |HIDE_PARAMETER10=, |HIDE_PARAMETER9=, |HIDE_PARAMETER15chapter=, |HIDE_PARAMETER6=, |HIDE_PARAMETER7=, |HIDE_PARAMETER11=, dhe |HIDE_PARAMETER12= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Hyperoodon Lacépède, 1804". Marrë më 15 maj 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Jarman, P. J; Lee, A. K.; Hall, L. S. "Fauna of Australia:Natural History of the Eutheria" (PDF). Marrë më 15 maj 2015. Parametri i panjohur |last-author-amp= është injoruar (sugjerohet |name-list-style=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)


  Ky artikull rreth Cetaceve është i cunguar. Ju mund të ndihmoni Wikipedian duke e zgjeruar atë.