QSicon in Arbeit.svg Ky artikull apo seksion është jo i plotë ose me cilësi të dobët. Mund të ndihmoni Wikipedian duke e përmirësuar!
Ky artikull duhet të përmirësuar në:  Artikulli ka nevojë për përmirësim gjuhësore. --Adventus 12 gusht 2010 10:22 (CEST)

Banorët e Hemsës, në gjuhën suedeze do të thotë Hemsöborna, roman nga autorit suedez August Strindberg. Botimi datohet në vitin 1887. Vepruesi Carlsson hyj në punë në një fermë në arkipelag. Ai zhvilloj bujqësinë dhe martohet me pronaren, vejushën Flod. Historia i jap fund kur Carlsson gajtë luftës me rrethinën hedh poshtë. Tregimi marr më saktë një formë nga një dramë në drejtim të naturalizimit-darwinizimit për një mbijetuari i fortë. Për shkak të përshkrim i gjallë natyrore midis të tjerash kjo vepër është një nga më të dashur nga njerëzit suedez.