Beqir Haçi (1907-1990) ishte vperimtar i arsimit, Mësues i Popullit dhe shkrimtar shqiptar nga Shqipëria.[1]

Beqir Haçi
Lindi më 1907
Vendlindja Borsh, Sarandë
Vdiq më 1990
Arsimimi Shkolla teknike në Tiranë (1921-1926)
Universiteti i Firencës (1933-1935)

JetaRedakto

Beqir Haçi lindi në vitin 1907 në Borsh të Sarandës, pasi kreu Shkollën teknike në Tiranë në vitet 1921-1926, atz edhe emërohet mësues i degës Normale ku punoi deri në vitin 1933. Në 1933 vazhdoi studimet e larta për pedagogji në Universitetin e Firences deri më 1935, pastaj kthehet në Shqipëri për të punuar si mësues dhe inspektor i arsimit në Përmet, Gjirokastër, Dibrën e Madhe dhe Tiranë, deri në vitin 1946. Për shkak të pikëpamjeve të tij politike, burgoset në vitet 1946-1952 dhe nuk iu lejua më të punonte në arsim.[1]

KrijimtariaRedakto

Në fushën e krijimtarisë dhe të studimeve ka butuar disa libra:

  • Mendime të arta (1930)
  • Proverba popullore shqiptare (1931)
  • Udhëheqësi i mirësjelljes (1932)
  • Thërrime filozofike (1935)
  • Mësuesi, punëtori idealist i shoqërisë (1937)
  • Mendime të arta (1930)

Pas vdekjes iu botuan dy libra me vjersha me titullin "Këngë të pëshpëritura" (1993).

ReferimeRedakto

  1. ^ a b Temo, Sotir (2008). Lafe, Emil (red.). Fjalor enciklopedik shqiptar, Vëllimi i dytë: H-M (bot. Botimi i ri)). Tiranë: Akademia e Shkencave e Shqipërisë. f. 873. ISBN 978-99956-10-28-9.