Beteja e Kanaesë u zhvillua më 2 gusht të vitit 216 p.e.s.Apuli, ishte njëra ndër betejat kryesore në Luftën e Dytë Punike. Ushtria Kartagjenase nën udhëheqjen e Hanibalit shkatërroi 16 Legjione Romake edhe pse romakët ishin në numër shumë më të madh. Legjionet Romake ishin të udhëhequra nga Konsulli Lucius Aemilius Paullus dhe Gaius Tarentius Varro. Në bazë të taktikës dinake të Hanibalit dhe Madhësisë së fitores kjo fitore e tij hyri në historinë botërore. Deri sot kjo fitore mirret si shembull i një lufte rrethuese në akademitë ushtarake. Fjala e përdorur në ushtri "një Kanae ta përjetosh" do të thotë humbje shkatërruese.

Monumenti i Betejës së Kanaesë

ParahistoriaRedakto

BetejaRedakto

Forcat e të dy ushtriveRedakto

Renditja e RomakëveRedakto

Renditja e KartagëveRedakto

Përfundimi i BetejësRedakto

Vlerësimi i Betejës në Historinë UshtarakeRedakto

Vendi dhe Koha e BetejësRedakto

LiteraturaRedakto

  • Gregory Daly: Cannae: The Experience of Battle in the Second Punic War, New York 2002.
  • Johannes Kromayer, Georg Veith: Antike Schlachtfelder. Bausteine einer antiken Kriegsgeschichte, III 1, Berlin 1912.
  • Jakob Seibert: Hannibal, Darmstadt 1993.
  • Michael Alexander Speidel: Halbmond und Halbwahrheit. Cannae, 2. August 216 v. Chr., in: Stig Förster, Markus
  • Pöhlmann, Dierck Walter [Hrsg.]: Schlachten der Weltgeschichte. Von Salamis bis Sinai, München 2003, 3. Aufl., S. 48 – 62
  • Jahuda L. Wallach: Das Dogma der Vernichtungsschlacht. Die Lehren von Clausewitz und Schlieffen und ihre Wirkung in zwei Weltkriegen, Frankfurt / Main 1967