Beteja e Koshares u zhvillua më 9 Prill të vitit 1999 në kuadër të operacionit "Shigjeta", ndërmjet Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK-së) dhe Ushtrisë Jugosllave (JNA-së). Ushtria Çlirimtare e Kosovës mori mbështetje nga Ushtria e Shqipërisë dhe nga Aviacioni ajror i NATO-s. Është njëra ndër betejat më të përgjakshmet dhe më të suksesshmet e Luftës së Kosovës. Në këtë betejë Ushtria Jugosllave e humbi kontrollin e kufirit Kosovë - Shqipëri, e cila ishte një fitore e madhe për Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës, duke i detyruar ushtarët serbë të largohen nga kufiri dhe duke e mundësuar kalimin e sigurt të armëve dhe vullnetarëve nga Shqipëria për në Kosovë. Beteja e Koshares zgjati nga 9 Prilli deri më 14 Qershor 1999, kur edhe u nënshkrua Marrëveshja e Kumanovës e cila i dha fund Luftës së Kosovës.

Beteja e Koshares
Pjesë e Luftës së Kosovës
Data 9 Prill - 14 Qershor 1999
Vendi Koshare, Komuna e Gjakovës, Kosovë Kufiri Kosovë - Shqipëri
Rezultati Marrëveshja e Kumanovës
  • Fitore e UÇK-së
  • Tërheqja e Ushtrisë Jugosllave dhe Policisë Serbe me humbje nga Kosharja
  • UÇK-ja e mori bazën serbe në Koshare.
Pjesëmarrsit në konflikt
UCK KLA.svg Ushtria Çlirimtare e Kosovës
Flag of Albania.svg Ushtria e Shqipërisë

Flag of NATO.svg NATO

Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Ushtria e Jugosllavisë

Flag of Russia.svg Mercenarët Rusë

Komandantët dhe udhëheqësit
UCK KLA.svg Agim Ramadani 
UCK KLA.svg Sali Çekaj 
UCK KLA.svg Anton Quni
UCK KLA.svg Rrustem Berisha

UCK KLA.svg Hisen Berisha
Flag of NATO.svg Wesley Clark

Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Nebojsha Pavkoviç
Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Dragutin Dimçevski
Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Vidoje Kovaçeviç
Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Bozhidar Deliç

Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Dragan Zhivanoviç
Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Ljubinko Gjurkoviç

Fuqia (kapaciteti)
UCK KLA.svg 136 burra (në fillim)

UCK KLA.svg 2,600 burra (në Maj)

Flag of Albania.svg Artileri dhe Tanke nga Ushtria e Shqipërisë
Flag of the United States.svg Avionë Amerikan B-52 dhe A-10

Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg 300 burra (në fillim)

Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg 4,000 burra (në Maj)

  • 600 forca shtesë paramilitare Ruse dhe Serbe
Viktimat dhe humbjet
UCK KLA.svg 114 të vrarë

UCK KLA.svg 170 të plagosur

  • 3 vullnetarë nga Italia, Franca dhe Maroku të vrarë
Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg 108 të vrarë

Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg 150 të plagosur

Flag of Russia.svg 1 Mercenar rus i vrarë

1 automjet ushtarak i shkatërruar dhe 3 tanke të shkatërruara

Thyerja e kufirit në mes të Kosovës dhe Shqipërisë më 9 prill të vitit 1999, shënoi jo vetëm një fitore morale për UÇK-në, por ajo i hapi rrugë furnizimit me armatim dhe mbështetje logjistike për shumë zona të luftës në brendësi të Kosovës. Triumfi i luftëtarëve nga mbarë trojet shqiptare, të bashkuar në Brigadën 138, në krye të së cilës ishte komandanti Agim Ramadani, bëri që të shembet muri gati 100 vjeçar i vënë në mes të Kosovës dhe Shqipërisë. Beteja e Koshares ishte njëra ndër hallkat më të fuqishme në zinxhirin e pakëputshëm të historisë kombëtare dhe si e tillë do të përkujtohet gjithmonë ndër shqiptarë.

Më 9 Prill të vitit 1999 në orën 5:00 të mëngjesit, 120 luftëtarë të UÇK-së e thyen kufirin dhe sulmuan batalionin e 53-të kufitar të Brigadës së Motorizuar Jugosllave 549, e cila përkrahej nga policia serbe, ushtarët serbë dhe mercenarët rusë. Luftimet e ashpra zgjatën 6 orë. Nga ana e UÇK-së ranë dëshmorë 4 luftëtarë dhe u plagos 1, kurse nga ana e Ushtrisë Jugosllave u vranë 23 ushtarë serbë. Më vonë UÇK-ja e mori Rrasën e Koshares dhe u pozicionua aty për aty. Të nesërmen më 10 Prill, me mbështetje të artilerisë, UÇK-ja arriti që ta marrë edhe Majën e Gllavës dhe filloi ta bombardojë Bazën ushtarake serbe të Koshares, gjë që i detyroi ushtarët serbë të largohen nga pozicionet e tyre dhe nga baza e tyre. Në orën 7:00 të mbrëmjes, ushtarët e UÇK-së arritën që të hynin në Bazën serbe dhe konfiskuan një sasi të armëve dhe rezervave ushqimore që i kishin lënë ushtarët serbë.

RëndësiaRedakto

Beteja e Koshares është një ndër betejat më të mëdha të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe Ushtrisë së Republikës Federale të Jugosllavisë. Palët në këtë betejë kanë qenë të pabarabarta, por UÇK-ja ka pasur përparësi strategjike, pasiqë beteja është zhvilluar në kufirin me Shqipërinë administrative. Furnizimi ka qenë në nivel, e gjithashtu edhe morali i luftëtarëve ka qenë i lartë. Ushtria Jugosllave ka qenë e ndihmuar edhe nga mercenarët rusë e serbë. Veteranët e kësaj beteje, luftën kundër forcave ushtarake e policore serbe në Koshare e konsiderojnë si një betejë historike të luftës së UÇK-së.

Viktimat dhe HumbjetRedakto

Beteja e Koshares zgjati 67 ditë, e cila mori shumë jetë nga të dyja palët, të UÇK-së dhe Ushtrisë Jugosllave. Nga ana e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ranë dëshmorë 114 luftëtarë shqiptarë, ndërsa nga ana e Ushtrisë Jugosllave u vranë 108 ushtarë serbë në mesin e të cilëve u vra edhe një mercenar rus. Nga humbjet e Ushtrisë Jugosllave në Koshare, u konstatua se 99 ushtarë serbë u vranë nga UÇK-ja dhe 8 të tjerë u vranë nga bombardimet e NATO-s, dhe kjo shifër doli se humbjet e Ushtrisë Jugosllave janë me 108 të vrarë. Ushtrisë Jugosllave iu shkatërruan edhe 3 tanke serbe dhe 1 automjet ushtarak. Këtë konstatim e ka vërtetuar edhe Serbia, në dokumentarin serb ku flitet për Betejën e Koshares, i cili u shfaq më 9 Prill të vitit 2019 në Radio Televizionin e Serbisë RTS1, ku protagonistët serbë që kanë qenë në Ushtrinë Jugosllave kanë treguar për tmerrin dhe humbjet që ua shkaktoi UÇK-ja, si dhe e kanë pranuar disfatën e Betejës së Koshares.

LiteraturaRedakto