About this soundBlitzkrieg  (term në gjuhën gjermane, care însemnă literal "război fulger"; se pronunță 'bliț.crig; cuvântul românesc corespunzător se scrie cu minusculă)është emri i përbashkët me të cilin ajo është e njohur një doktrinë ushtarake që mbështet një ofensivë të gjerë ushtarake, paraprirë nga sulmet ajrore masive dhe bombardimet e ndjekur nga sulme shumë të shpejtë. Sulm të ndryshme dhe të lëvizshme ushtarake në befasi në një front të gjerë, por edhe në thellësi të territorit armik, jo për t'i dhënë kohë e armikut për tu mbrojtur ose grupuar së bashku në mënyrë koherente.[1]

Definirea caracteristicilor a ceea ce este comun cunoscut sub termenul de "blitzkrieg" se bazează pe mobilitatea deosebită a vehiculelor mecanizate de război. (Fotografia prezintă un moment din operațiunile de pe Râul Terek din anul 1942)

DoktrinaRedakto

Parimet themelore të kësaj doktrine dhe llojet e operacioneve ushtarake janë zhvilluar gjatë shekullit XX disa kombe dhe ushtria kombëtare janë marrë në vitet e ardhshme të Luftës së Parë Botërore. Ushtria Gjermanisht, Wehrmacht faqe shkëlqeu në zbatimin e këtyre koncepteve të përfshirë armë moderne dhe automjeteve në atë kohë si një nga metodat themelore të dizajnuara për të rritur efikasitetin dhe lufton për të lëvizur linjë betejë të thellë në territorin e armikut.

PraktikaRedakto

Zbatimi i parë praktik i doktrinës dhe koncepteve blickrigut u kryer nga Wehrmacht në fillim të teatrit të operacioneve Luftës së Dytë Botërore. Strategjia ishte veçanërisht e efektshme në qoftë se Pushtimi [ [ Beteja e Francës | French ] ] , [ [ Invasion Hollandë | Dutch ] ] dhe në fillim të [ [ Operacioni Barbarossa | pushtimin e Bashkimit Sovjetik ] ] . Operacioni i suksesshëm ushtarak mbështetur shumë në manovrat depërtimit çuditërisht të shpejtë , papërgatitjen të përgjithshme të armiqve dhe paaftësinë e tyre për të reaguar mjaft shpejt dhe i përgjithësuar koherente ushtarake sulmuese [ [ Gjermania naziste | Gjermania naziste ] ] . Fakti se[ [ 1940 ] ] ushtria gjermane mundi forcat numerikisht superiore e relativisht të shpejtë dhe teknikisht[ [ Francë | French ] ] ka çuar shumë analistë të përfunduar kohën ushtarak i nxituar dhe i gabuar se Wehrmacht do të kishte përdorur një kompleks të ri të sistemit armë përbërë nga lloje të reja të armëve shpikur më parë nga gjermanët .

BibliografiaRedakto

  1. ^ Një analizë kuptimplotë i konceptit është bërë nga Karl-Heinz FRIESER, në " Blitzkrieg-Legende. Der Westfeldzug 1940" të tij. Version i këtij dokumenti u shfaq në Editura Militară sub titlul "Mitul Blitzkrieg-ului. Campania din Vest a Wehrmacht-ului. 1940 Arkivuar 1 tetor 2013 tek Wayback Machine".

Stampa:Ref jos

Stampa:Legătură AC Stampa:Legătură AC Stampa:Legătură AC