Carl Edward Sagan (9 maj 1934 - 20 dhjetor 1996) ishte një astronom amerikan, kosmologjist, astrofizikant, astrobiologjist, autor dhe popullariziues i shkencës. Kontributet e tij ishin qendrore në zbulimin e temperaturave të larta në sipërfaqen e Veneres. Sidoqofte, ai është i mirënjohur për kontributet e tij në kerkimin shkencor për jetën jashtëtokësore, duke përfshirë demonstrimin eksperimental të prodhimit të amino acideve prej kimikaleve të thjeshta me anë të rrezatimit. Sagan-i mblodhi mesazhet e para të derguara në hapësirë: Pioneer plaque dhe Voyager Golden Record, mesazhe univerzale që potencialisht mund të kuptohen nga intelegjenca jashtëtokësore që mund t'a gjejnë.

Carl Sagan
Carl Sagan Planetary Society.JPG
Carl Sagan in 1980
U lind në
Carl Edward Sagan

Nëntor 9, 1934(1934-11-09)
Brooklyn, New York, U.S.
VdiqDhjetor 20, 1996 (62 vjeç)
Seattle, Washington, SH.B.A
Vendi i prehjesIthaca, New York
KombësiaAmerican
ShkollimiUniversiteti i Çikagos
Njohur për
Bashkëshorte/tLynn Margulis (1957-1965)
Linda Salzman (1968-1981)
Ann Druyan (1981)
Fëmijë5, përfshirë Dorion dhe Nick
ÇmimetNASA Distinguished Public Service Medal (1977)
Pulitzer Prize for General Non-Fiction (1978)
Oersted Medal (1990)
Carl Sagan Award for Public Understanding of Science (1993)
National Academy of Sciences Public Welfare Medal (1994)
Karriera shkencore
Fushat
Institucionet
Këshilltarët e doktoraturësGerard Kuiper
Studentët e doktoraturësClark Chapman, James B. Pollack, Owen Toon
Nënshkrimi
Carl Sagan Signature.svg

Ai ka publikuar me shumë se 600 punime shkencore dhe artikuj dhe ishte autor, bashkëautor dhe editor i më shumë se 20 librave. Sagan-i është i njohur për shumë prej librave të tij të famshëm si The Dragons of Eden,Broca's Brain dhe Pale Blue Dot, dhe fitues i çmimit të vitit 1980 të serisë televizive Cosmos: A Personal Voyage, të cilen e rrëtheu dhe e bashkëshkroi. Seria më e shikuar në historinë e televizionit publik te amerikës, Cosmos është shikuar me shumë se 500 milion njerëz nga 60 vende të ndryshme. Ai gjithashtu është autor i noveles Contact, që ishte bazë e filmit të vitit 1997 i të njejtit emër.


Referime dhe shënimeRedakto