Ceresi është objekti më i madh në rripin kryesor të asteroideve që shtrihet midis orbitave të Marsit dhe Jupiterit. Me një diametër prej 940 km (580 mi), Ceres është edhe më i madhi nga asteroidët dhe i vetmi planet xhuxh brenda orbitës së Neptunit. Bodyshtë trupi i 25-të më i madh në Sistemin Diellor brenda orbitës së Neptunit.

Ceres ishte asteroidi i parë që u zbulua (nga Giuseppe Piazzi në Observatorin Astronomik të Palermos më 1 janar 1801). Fillimisht u konsiderua si një planet, por u riklasifikua si asteroid në vitet 1850 pasi u zbuluan shumë objekte të tjera në orbita të ngjashme.

Ceres është i vetmi objekt në rripin e asteroideve i rrumbullakosur nga graviteti i tij, edhe pse Vesta dhe ndoshta asteroidët e tjerë ishin të tillë në të kaluarën. Nga Toka, madhësia e dukshme e Ceres varion nga 6.7 në 9.3, duke arritur kulmin një herë në kundërshtim çdo 15 deri në 16 muaj, e cila është periudha e saj sinodike. Kështu që edhe në shkëlqimin e saj, është shumë e zbehtë për t'u parë me sy të lirë, përveç nën qiej jashtëzakonisht të errët. Ceres është klasifikuar si një asteroid i tipit C dhe, për shkak të pranisë së mineraleve të argjilës, si një asteroid i tipit G.

Ceres duket se diferencohet pjesërisht në një mantel / bërthamë me baltë (shkëmb akulli) dhe një kore më pak të dendur, por më të fortë që është më së shumti 30 për qind akull. Ndoshta nuk ka më një oqean të brendshëm me ujë të lëngshëm, por ka shëllirë që mund të rrjedhë përmes mantelit të jashtëm dhe të arrijë në sipërfaqe. Sipërfaqja është një përzierje e akullit të ujit dhe mineraleve të ndryshme të hidratuar siç janë karbonatet dhe argjila. Cryovolcanano të tilla si Ahuna Mons formohen me një shpejtësi prej rreth një në pesëdhjetë milion vjet. Në janar 2014, emetimet e avujve të ujit u zbuluan nga disa rajone të Ceres. Kjo ishte e papritur sepse trupat e mëdhenj në rripin e asteroideve zakonisht nuk lëshojnë avuj, një shenjë dalluese e kometave. Megjithatë, atmosfera është kalimtare dhe e llojit minimal të njohur si ekzosferë.

Anija robotike e NASA Dawn hyri në orbitë rreth Ceres më 6 Mars 2015