Dëshira e lirë apo vullneti i lirë është liria e të zgjedhurit dhe vetvendosjes në kryerjen e një veprimi nga njeriu. Ne filozofi dhe teologji me dëshirë të lirë nënkuptohet se çdo njeri nëpërmjet aftësisë arsyetuese mund të zgjedhë të bëjë një veprim mes shumë zgjedhjesh të tjera, gjë që i kundërvihet koncepteve të ndryshme deterministe sipas të cilave realiteti është i paracaktuar (parashkruar), që do të thotë se në të vërtetë individet nuk munden të zgjedhin, përderisa veprimet e tyre janë paracaktuar përpara lindjes së tyre.

Dëshira e lirë në filozofiRedakto

Në teologjiRedakto

Në budizëmRedakto

Në hinduizëmRedakto

Përgjegjësitë moraleRedakto

Shkenca dhe dëshira e lirëRedakto

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto