Demokracia e drejtpërdrejtë ose demokracia e pastër është një formë e demokracisë, në të cilën njerëzit vendosin për iniciativa politike të drejtpërdrejta. Kjo ndryshon nga shumica e përfaqësuesve aktualisht themeluar demokracitë, të cilat janë përfaqësuese të demokracive.

Një Landsgemeinde, ose të kuvendit, të kantonit të Glarus, më 7 Maj 2006, Zvicër.

PërmbledhjeRedakto

Në një demokraci përfaqësuese, njerëzit të votojnë për përfaqësuesit e që pastaj të nxjerrin nismave politike.[1] Në drejtpërdrejtë të demokracisë, të popullit të vendosë mbi politikat e pa ndonjë ndërmjetës. Në varësi sistem të veçantë në përdorim, demokracia e drejtpërdrejtë mund të sjellë kalimi vendimet ekzekutive, përdorimi i sortition, duke i bërë ligjet, në mënyrë të drejtpërdrejtë zgjedhjen ose larguar zyrtarë, si dhe kryerjen e gjykimeve. Dy udhëheqës të formave të demokracisë direkte janë të demokracisë pjesëmarrëse dhe komunikuese të demokracisë.

Gjysmë-direkt demokracitë në të cilat përfaqësues të administruar ditë-për-ditë qeverisje, por e qytetarëve të mbetet sovrane, të lejuar për tre format e njohura të veprimit: referendum (plebiscite), iniciativa, dhe kujtoj. E parë në dy forma—referendumet dhe nismat janë shembuj të drejtpërdrejtë të legjislacionit.[1]

Lidhje të tjera të lëvizjeveRedakto

 
Ushtrimin direkt të demokracisë votimit në Nuit Debout, Vendi de la République, Paris

Anarchists kanë përkrahur formave të demokracisë direkte, si një alternativë për të centralizuar të shtetit dhe kapitalizmit; megjithatë, të tjerët (të tilla si individualist anarchists) kanë kritikuar demokracia direkte dhe demokracia në përgjithësi për të injoruar e të drejtave të pakicave, dhe në vend të kësaj kam përkrahur një formë e konsensusit e vendimmarrjes. Libertarian Marxists, megjithatë, e mbështes plotësisht demokracia e drejtpërdrejtë në formën e proletarian republikës dhe të shohim shumica rregulli dhe pjesëmarrja qytetare si virtyte. E Ri Komunist në Ligën e SHBA-ve në veçanti i referohet demokracisë përfaqësuese si "borgjeze e demokracisë", duke lënë të kuptohet se ata e shohin demokracisë direkte si "demokraci të vërtetë".[2]

Në shkollaRedakto

Shkollat demokratike modeluar në Summerhill Shkollës zgjidhjet e konflikteve dhe bërjen të politikës së shkollës përmes takimeve të shkollës, në të cilat votave të numrit të përgjithshëm të nxënësve dhe të personelit janë llogaritur në mënyrë të barabartë.[3]

Shënime dhe referencaRedakto

  1. ^ Smith, Graham (2009). Democratic Innovations: Designing Institutions for Citizen Participation (Theories of Institutional Design). Cambridge: Cambridge University Press. fq. 112. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ membership Cmte. "Young Communist League USA – Frequently Asked Questions" (në anglisht). Yclusa.org. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2013. Marrë më 2010-05-02.
  3. ^ Burgh, Gilbert (2006). Ethics and the Community of Inquiry: Education for Deliberative Democracy. Cengage Learning Australia. fq. 98. ISBN 0-17-012219-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)