Dinastia e Mehmet Ali Pashës

Dinastia e Mehmet Ali Pashës (arab. أسرة محمد علي Usrat Muhammad 'Ali, tur. Mehmet Ali Paşa Hanedanı), e njohur edhe si Dinastia Alavite (arab. الأسرة العلوية al-Usra al-'Alawiyya, "pasardhësit e Aliut"), ishte dinastia sunduese e Egjiptit dhe Sudanit, nga shekulli XIX deri në mesin e shekullit XX. Është emëruar sipas Mehmet Ali Pashës, i cili konsiderohet themeluesi i Egjiptit modern.

Stema e Mbretërisë së Egjiptit dhe Sudanit, nën sudimin e Dinastsë së Muhamet Alisë.
Mehmet Ali Pasha, themeluesi i dinastisë.

Anëtarët sunduesRedakto

Valitë e Egjiptit, të vetëdeklaruar Kadi (1805–1867)Redakto

Hidivët e Egjiptit (1867–1914)Redakto

Sulltanët e Egjiptit (1914–1922)Redakto

Mbretërit e Egjiptit (1922–1953)Redakto

Shiko dheRedakto

BibliografiaRedakto

  • Hassan, H. (2000). In the House of Muhammad Ali: A Family Album, 1805–1952. American University in Cairo Press. ISBN 978-977-424-554-1. OCLC 45016821. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtmeRedakto