Dinoshë, (malazezisht: Диноша/Dinoša) është vendbanim në komunën e TuzitMal të Zi.

Dinosha
Fshat
Administrimi
Shteti Flamuri Mali i Zi
Komuna Tuz
Lartësia 169 metra (m.n.d.)
Demografia
Popullsia 963 banorë
Faqja Zyrtare www.dinosha.com

Të përgjithshmeRedakto

Sipas regjistrimit të vitit 2003 Dinosha me qëndrim të përhershëm ka pasur 963 banor. Në vendbanim ka 107 ekonomi shtëpiake me 4.86 anëtar. Mosha mesatare e popullsisë së Dinoshës është 35,4 vite.

DemografiaRedakto

Lëvizja e popullsisë gjat shek të XX-të ka boshatis këtë vendbanim të lasht. Poashtu është vendbanim i vjetër Ilir dhe populli i Dinoshes janë pasardhës të fisit të vjetër Labeat. Dinoshjanët përndryshe janë të njohur edhe si spartanët e Malësisë dhe vendi me rini më pro shqiptare në Mal të Zi.

StatistikatRedakto

Përbërja etnike sipas regj. të vitit 2003 është si vijon :

Kombësia Numri Përqindja Lëvizja e popullsisë
Shqiptar 497 95,57 %  
Malazez  7 1,34 %
Boshnjak  7 1,34 %
Mysliman  2 0,38%

Shoqata kulturo-artistike “KOHA” nga Dinosha është perfaqësuesi më i mirë i këti vëndi jo vetëm në Mal të Zi por edhe më gjërë. Kjo shoqatë ruan dhe kultivon vallen dhe këngen shqipe përmes koncerteve që organizojn ose me pjesëmarrjen e tyre në festivale nderkombëtare. U formua në vitin 1978 me shumë vështirësi i mbijetoj periudhave të ndryshme kohore por falë kontributit dhe vullnetit të banoreve “KOHA” vazhdon të funksionoj edhe sot.

PersonaliteteRedakto

Fytyrat me eminente të Dinoshës:


Lidhje të jashtmeRedakto