Edvard Kardel (1910-1979), ishte politikan slloven dhe punëtor shoqëroro-politik i RSFJ-së.

Kardeli është bërë i njohur për publikun gjithshqiptar me rastin e dekorimit të tij nga ana e komunistëve në Shqipëri, me " Urdhrin e Flamurit ".[1]

Biografia

Redakto

Edvard Kardeli është i lindur 27. janar 1910. në Lublanë në një familje punëtore. Babi i tij ishte punëtor rrobaqepësie dhe anëtar i Partisë Socialdemokrate, ndërsa e ëma puntore në fabrikën e duhanit. Pas përfundimit të shkollës qytetare, u regjistrua në shkollën për mësues, të cilën e kreu në vitin 1929. Në vitin 1928 bëhet anëtar I Partisë Komuniste të Jugosllavisë.

Nuk shërbeu si mësues, sepse pas maturës u burgos përshka të veprimtarisë komuniste. U dënua me dy vite burg, të cilin dënim e mbajti në Zabel të Pozharevcit.

Në vitin 1934 ilegalisht kaloi në mërgim. Deri në Luftën e Dytë Botërore u mor me publicistikë. Në vitin 1941 është njëri ndër themeluesit e frontit çlirimtar në Slloveni. Në të njëjtin vit ilegalisht kalon në Beograd. Në KANÇ në Jajce zgjidhet kryetar.Është njëri ndër krijues I vendimeve të marra gjatë kësaj kohe e edhe më vonë. Pas luftës kreu funksione të rëndësishme të aparatit shtetëror. Vdiq në Lubjanë 10 shkurt 1979.

Burimi i të dhënave

Redakto
  1. ^ Arben SALIU në gazeten "Korrieri" në artikullin : "ROKADA E DEKORIMEVE SHQIPTARO-JUGOSLLAVE"