Gjuha angleze

(Përcjellë nga En)

Gjuha angleze apo Anglishtja (anglisht English language) është gjuhë e përmasave botërore si dhe gjuha dominuese në Britaninë e Madhe, Shtetet e Bashkuara, Kanada, Irlandë, Australi, Zelandën e Re e një numër vendesh tjera. Përgjithësisht përdoret si gjuhë e dytë dhe si gjuhë zyrtare në shumë shtete të botës. Është gjuha që mësohet dhe kuptohet më së shumti në botë, shpesh e njohur me epitetin “gjuha e tregtisë, arsimit, shkencës dhe diplomacisë”.

Anglisht
Shqiptimi /ˈɪŋɡlɪʃ/
Flitët në ShBA, Britania e Madhe, Australia, Kanadaja, Zelanda e Re
region Gjithë bota
Folësit
Përgjithshëm 600–700 milion
Renditja
Taksonomia
Filogjeneza Gjuhët indo-evropiane
 Gjuhët gjermanike
  Gjuhët gjermanike perëndimore
   Gjuhët anglo-frisiane
    Gjuhët anglike
     Gjuha angleze
Shkrimi Alfabeti anglez (nga Alfabeti latin)
Kodet e klasifikimit
ISO 639-1 en
ISO 639-2 eng
ISO 639-3 eng
Glottolog stan1293
Linguasphere 52-ABA
Countries with English as Official Language.png
Shtetet e botës ku anglishtja është gjuhë zyrtare

Anglishtja i takon familjes së gjuhëve indo-evropiane dhe degës së gjuhëve gjermanike. Rrjedh nga gjuha e vjetër e anglo-saksonëve, paraardhësve të anglezëve, që u dyndën në Gadishullin Britanik në mesjetën e hershme. Mirëpo gjatë historisë është ndikuar nga një numër i madh i fjalëve latine e frënge dhe është thjeshtuar në gramatikë duke dalluar nga gjuhët e tjera gjermanike që flitet në Evropën kontinentale.

Harta e botës me vendet ku gjuha angleze ose creole anglisht është gjuhë zyrtare (de jure dhe de facto) kanë shënuar me ngjyrën blu.

Lidhje të jashtmeRedakto

Mesojme Anglisht