Eurozona (ang: Eurozone) është një bashkim valutor i 20 nga vendeve të BE-së të cilat kanë adoptuar euron si valutë të vetme zyrtare. Momentalisht përbëhet nga Austria, Belgjika, Estonia, Finlanda, Franca, Greqia, Gjermania, Holanda, Irlanda, Italia, Kroacia, Latvia, Lituania, Luksemburgu, Malta, Portugalia, Qipro, Sllovakia, Sllovenia dhe Spanja.

Harta e Eurozonës, 2023

Ndërsa tri mikroshtete Evropiane – Andorra, Monako, San Marino dhe Vatikani – kanë lidhur marrëveshje me Bashkimin Evropian, duke i lejuar ato të përdorin euron si valutë zyrtare dhe të shtypin atë,[1] ato nuk formojnë Eurozonën.[2][3] Mali i Zi dhe Kosova janë mes atyre që përdorin euron si valutë të vetme pa kurrfarë marrëveshje.

Eurozona është ekonomia më e madhe në botë.[4] Politikat monetare të vendeve të BE-së brenda zonës janë përgjegjësi e Bankës Qendrore Evropiane, megjithëse nuk ka përfaqësim të zakonshëm, qeverisja e politikave fiskale për unionin valutor.

Antarët e Eurozonës

Redakto
Shteti Anëtarsimi
(1 janar)
Popullsia Nuk Përfshihet
  Austria 1999 8,356,707
  Belgjika 1999 10,741,048
  Qiproja 2008 801,622 Qiproja Veriore
  Estonia 2011 1,340,021
  Finlanda 1999 5,325,115
  Franca 1999 64,105,125 Kaledonia e Re Polinezia franceze Wallis dhe Futuna
  Gjermania 1999 82,062,249
  Greqia 2001 11,262,539
  Irlanda 1999 4,517,758
  Italia 1999 60,090,430 Campione d'Italia
  Kroacia 2023 4,000,000
  Latvia 2014 2,006,900
  Lituania 2015 3,436,561
  Luksemburgu 1999 491,702
  Malta 2008 412,614
  Holanda 1999 16,481,139 Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten
  Portugalia 1999 10,631,800
  Sllovakia 2009 5,411,062
  Sllovenia 2007 2,053,393
  Spanja 1999 45,853,045
Gjithsej Eurozona 335,380,830

Shih dhe këtë

Redakto

Burimet

Redakto
  1. ^ http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l25040.htm Arkivuar 23 dhjetor 2008 tek Wayback Machine |title=Agreements on monetary relations (Monaco, San Marino, the Vatican and Andorra) |accessdate=2 February 2009
  2. ^ A glossary issued by the ECB defines “euro area”, without mention of Monaco, San Marino, or the Vatican.
  3. ^ The agreements contain provisions that do not apply to the eurozone proper. For example, banks in Monaco need the consent of the ECB to gain access to national payment systems in France.
  4. ^ Stampa:Url= https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html

Lidhje të jashtme

Redakto