Festivali Evropian i Këngës 2021

konkurs ndërkombëtar i këngës

Festivali Evropian i Këngës 2021 ishte edicioni i 65-të i Festivalit Evropian të Këngës. Konkursi është mbajtur në Roterdam, Holandë, pas fitores së këtij shteti në konkursin e vitit 2019 me këngën "Arcade" nga Duncan Laurence. Holanda pritej ta organizonte konkursin e vitit 2020, përpara se të anulohej për shkak të pandemisë së COVID-19. Ishte hera e pestë që Holanda e organizon konkursin, hera e fundit ka qenë gara e vitit 1980.

Festivali Evropian i Këngës 2021
Open Up
Datat
Gjysmëfinalja e parë18 maj 2021
Gjysmëfinalja e dytë20 maj 2021
Finalja22 maj 2021
Pritës
VendiRotterdam Ahoy, Rotterdam, Holandë
Prezantues
Kryetar
 • Marnix Kaart
 • Marc Pos
 • Daniel Jelinek
Mbikëqyrës ekzekutivMartin Österdahl
Producent ekzekutivSietse Bakker
Astrid Dutrénit
Transmetuesi pritës
Akti hapës
 • Gjysmëfinalja e 1-rë: "Feel Something" performuar nga Duncan Laurence
 • Gjysmëfinalja e 2-të: "Forward Unlimited" performuar nga Redo dhe Eefje de Visser
 • Finalja: Parada e Flamujve që prezanton 26 shtetet finale me "Venus" remix nga DJ Pieter Gabriel
Akti interval
Pjesëmarrës
Numri i pjesëmarrësve39
Shtetet debutueseAsnjë
Shtetet që kthehenBullgaria Bullgaria
Ukraina Ukraina
Shtetet që nuk kthehenArmenia Armenia
Bjellorusia Bjellorusia
Hungaria Hungaria
Mali i Zi Mali i Zi
Votimi
Sistemi i votimitSecili shtet jep dy palë pikë nga 12, 10, 8–1 pikë për këngët e tyre të preferuara: njëra nga juria e tyre profesionale dhe tjetra nga televotimi.
Zero pikëBritania e Madhe Britania e Madhe
Kënga fitueseItalia Italia
"Zitti e buoni"

Organizuar nga Unioni Evropian i Transmetimeve (EBU) dhe transmetuesit pritës Nederlandse Publieke Omroep (NPO), Nederlandse Omroep Stichting (NOS) dhe AVROTROS, konkursi është mbajtur në Rotterdam Ahoy dhe është përbërë nga dy gjysmëfinale më 18 dhe 20 maj, dhe finalja më 22 maj 2021.[1] EBU diskutoi ndërmarrjet midis konkurseve 2020 dhe 2021 dhe disa shtete pjesëmarrëse caktuan të njëjtët artistë që duhej t'i përfaqësonin ata në vitin 2020. Të tri shfaqjet drejtpërdrejt u prezantuan nga Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit dhe Nikkie de Jager.

Në konkurs morën pjesë tridhjetë e nëntë shtete. Bullgaria dhe Ukraina u kthyen pas mungesave të tyre në konkursin e vitit 2019, ndërsa Armenia, Hungaria dhe Mali i Zi konfirmuan mospjesëmarrjen e tyre. Bjellorusia fillimisht kishte planifikuar të merrte pjesë, por u përjashtua pasi kënga e tyre e parashikuar ishte në kundërshtim me rregullat e konkursit.

Festivali u fitua nga grupi Måneskin nga Italia me këngën "Zitti e buoni". Kjo është fitorja e parë e Italisë në garë që nga viti 1990, dhe i bën ata anëtarin e dytë të të ashtuquajturit "Big 5" që fiton konkursin që nga Gjermania2010. Franca doli e dyta dhe Zvicra doli e treta, duke u dhënë të dy vendeve rezultatet më të mira në konkurs përkatësisht që nga viti 1991 dhe 1993.[2] Mbretëria e Bashkuar mori zero pikë nga juria dhe votimi i publikut në finale, duke e bërë atë vendin e parë që e bëri këtë që nga ndryshimi i vitit 2016 në sistemin e votimit. Është gjithashtu hera e dytë që ata kanë marrë zero pikë në konkurs, me herën e fundit në vitin 2003.

Për herë të parë që nga debutimi i saj në vitin 2015, Australia nuk arriti të kualifikohej në finale, duke e lënë Ukrainën si të vetmin shtet që kurrë nuk ka dështuar të kualifikohet nga gjysmëfinalet që nga prezantimi i tyre në vitin 2004.

Vendndodhja

Redakto
 
Rotterdam Ahoy, vendi pritës i Festivalit Evropian të Këngës 2021.

Gjatë transmetimit të Eurovision: Europe Shine a Light, i cili u transmetua më 16 maj 2020, u njoftua se konkursi 2021 do të mbahet në Rotterdam Ahoy në Roterdam, Holandë.[3] Vendi kishte organizuar më parë Festivalin Evropian të Këngës për Fëmijë 2007. Do të jetë hera e pestë që Holanda e organizon konkursin, pasi e kishte bërë më parë më 1958, 1970, 1976 dhe 1980. Rotterdam Ahoy ishte vendosur ta organizonte edhe konkursin e vitit 2020 përpara anulimit të saj.

Përzgjedhja e qytetit pritës

Redakto

Sipas traditës së Eurovisionit, Holanda mori të drejtën për ta organizuar Festivalin Evropian të Këngës pasi shteti e fitoi konkursin në vitin 2019.[4] Transmetuesit holandezë nikoqirë NPO, NOS dhe AVROTROS filluan procesin e ofertimit në të njëjtin muaj, më 29 maj,[5] në të cilin pesë qytete — Arnhem, 's-Hertogenbosch, Maastricht, Rotterdam dhe Utrecht - paraqitën ofertat e tyre gjatë një ngjarjeje ceremoniale të mbajtur në Hilversum më 10 korrik 2019.[6] Më 16 korrik, Maastricht dhe Rotterdam u përzgjodhën në listë,[7] dhe pasi OJF vizitoi të dy qytetet, më 30 gusht 2019, Rotterdami u shpall si qyteti pritës i Festivalit Evropian të Këngës 2020.[8]

Para njoftimit dhe pas anulimit të Festivalit Evropian të Këngës 2020, EBU filloi bisedimet me transmetuesit publik holandezë NPO, NOS dhe AVROTROS, si dhe qytetin e Roterdamit, të cilët do të organizonin konkursin 2020, mbi mundësinë e vënies në skenë të konkursit 2021 në këtë qytet.[9] Më 23 prill 2020, këshilli bashkiak i Roterdamit miratoi një buxhet të shtuar pasi media holandeze njoftoi se qyteti do të kërkonte 6.7 milionë € shtesë për të pritur garën.[10][11] Vendimi ishte i afërt pasi kërkohej që EBU të informohej nga fundi i prillit nëse Roterdami ishte i gatshëm ta organizonte konkursin. NPO, NOS dhe AVROTROS kishin kohë deri në mes të majit të vitit 2020 për të gjetur një alternativë nëse Roterdami nuk pranonte të organizonte ngjarjen.[12]

Vende të tjera

Redakto

Ngjarja "Turquoise Carpet", ku konkurrentët dhe delegacionet e tyre prezantohen para shtypit të akredituar dhe fansave, u zhvillua në Roterdam Cruise Terminal më 16 maj 2021.[13]

Prodhimi

Redakto

Festivali Evropian i Këngës 2021 do të jetë një bashkëprodhim midis tri organizatave televizive holandeze të lidhura - Nederlandse Publieke Omroep (NPO), Nederlandse Omroep Stichting (NOS) dhe AVROTROS - nga të cilat secili mori një rol të ndryshëm.[14] Sietse Bakker dhe Astrid Dutrénit do të shërbejnë si prodhues ekzekutivë, ndërsa Emilie Sickinghe dhe Jessica Stam do të shërbejnë si zëvendës producente ekzekutive.[15]

Në janar 2020, EBU njoftoi se Martin Österdahl do të bëhej mbikëqyrësi ekzekutiv për Festivalin Evropian të Këngës pas edicionit 2020, duke pasuar Jon Ola Sand.[16] Para emërimit të tij, Österdahl kishte qenë një producent ekzekutiv për edicionet 2013 dhe 2016 dhe kishte qenë anëtar i grupit të referimit në Festivalin Evropian të Këngës midis 2012 dhe 2018.[17]

Ndikimi i pandemisë së COVID-19

Redakto

Më 7 maj 2020, autoritetet holandeze ndaluan të gjitha mbledhjet masive në vend derisa të prodhohej një vaksinë për COVID-19.[18] Transmetuesit pritës thanë se ata po e vlerësonin vendimin dhe si do të ndikonte ai në ngjarje.[19]

Më 18 shtator 2020, EBU lëshoi ​​një përmbledhje të skenarëve të paparashikuara për konkursin, përfshirë:

 • Konkursi që mbahet si normal (skenari A);
 • Konkursi që mbahet me distancim shoqëror të zbatuar (skenari B):
 • Lejimii i akteve për t'u kryer nga shteti i tyre i lindjes nëse ata nuk janë në gjendje të udhëtojnë në Roterdam (skenari C);
 • Në skenarin më të rëndë (skenari D), nëse Holanda shkon në bllokim, konkursi do të mbahet në një format plotësisht të largët, të prezantuar nga Roterdami, por pa festa publike ose audiencë. Ky format u provua gjatë Festivalit Evropian të Këngës për Fëmijë 2020 në nëntor 2020.[20][21]

Në shkurt 2021, EBU dhe transmetuesit pritës deklaruan se kishin përjashtuar mbajtjen e konkursit si normale (Skenari A). Skenari C u modifikua gjithashtu - të gjitha veprimet do të kryheshin në distancë si në skenarin D. Një protokoll i shëndetit dhe sigurisë për konkursin u botua më 2 mars 2021, ku EBU pohonte se konkursi do të mbahet sipas skenarit B, ndërsa përsëriti se opsionet e zvogëlimit të skaleve mbeten në tryezë nëse rrethanat ndryshojnë.[22] Më 30 prill 2021, EBU konfirmoi skenarin B për konkursin.[23]

Skenarët e mundshëm (sipas 3 shkurtit 2021)[24]
Aspekti i konkursit A

(Normal)

B

(1.5 metra)

C

(Udhëtimet kufizuese)

D

(Mbyllje totale)

Shfaqje nga Arena Po Po Po Po
Pjesëmarrësit në Roterdam Të gjithë Të gjithë/shumica

style="background: #ff9090" class="table-no" | Asnjë

style="background: #ff9090" class="table-no" | Asnjë

Audienca në arenë 100% 0-80% 0-80%

style="background: #ff9090" class="table-no" | Asnjë

Ngjarje të tjera në Roterdam Po Adaptuar Reduktuar

style="background: #ff9090" class="table-no" | Asnjë

Qendra shtypi 1,500 në vend 500 në vend
1,000 virtual
1,500 virtual 1,500 virtual

Më 1 prill 2021, u njoftua që një audiencë prej 3.500 vetash do të lejohet në secilën prej nëntë shfaqjeve, duke përfshirë tri shfaqjet drejtpërdrejt dhe gjashtë provat; kabineti holandez më vonë dha miratimin e tij më 29 prill. Të gjithë anëtarët e audiencës duhet të jenë testuar negativisht për COVID-19.[25][26][27]

Për shkak të masave paraprake të pandemisë, ngjarja "Turquoise Carpet" ishte e vetmja ngjarje anësore personale që u zhvillua në 2021. Ngjarjet anësore të ndikuara përfshijnë: ngjarjen e Ceremonisë së Hapjes, e cila nuk u mbajt; Eurovision Village, i cili po zhvillohet nga 15 deri më 23 maj në një formë vetëm në internet; dhe EuroClub, i cili u anulua për këtë vit.[28][29][30][31]

Formati

Redakto

Dizajni vizual

Redakto

Më 18 shtator 2020, së bashku me skenarët e mundshëm, EBU konfirmoi se modeli i planifikuar vizual dhe slogani për vitin 2020, "Open Up", do të përdoren edhe për konkursin 2021. Logoja dhe marka zyrtare e përditësuar u zbulua më 4 dhjetor 2020. Projektuar nga CLEVER°FRANKE, është "një prezantim abstrakt i frymëzuar nga harta e botës dhe vizualisht lidh vendndodhjen e kryeqyteteve të 41 shteteve pjesëmarrëse me Roterdamin si zemra rrahëse e Evropës."[32][33] Identiteti vizual i rinovuar, i projektuar nga MediaMonks dhe NEP, u ndërtua rreth modeleve dhe 'gjurmëve' që simbolizojnë Holandën dhe "hapjen (opening up)".[34]

Kartolinat

Redakto

Koncepti i kartolinave 2021 u zbulua më 1 dhjetor 2020.[35] "Kartolinat" janë video të shkurtra që shfaqen në televizion ndërsa skena është duke u përgatitur për garuesin tjetër për të kryer hyrjen e tyre, dhe janë të gjata deri në 45 sekonda.[36] Të filmuara midis marsit dhe prillit, dhe drejtuar nga Martijn Nieman, kartolinat e vitit 2021 bazohen në temën "Open Up" të konkursit. Në një largim nga koncepti fillestar i krijuar për kartolinat e konkursit 2020 për shkak të shqetësimeve të kufizimit të udhëtimit, kartolinat përfshinin aktet që prezantoheshin përmes pamjeve të xhiruara në shtetin e tyre, të futura përmes kromimit në kornizën e një kompleti të dekoruar 'shtëpi të vogël' deri në vende të ndryshme përreth Holandës.[37][38] Deri më tani, janë zbuluar vendet e mëposhtme:[39][40]

Prezantuesit

Redakto
 
Chantal Janzen, Jan Smit dhe Edsilia Rombley, tre nga katër prezantuesit e konkursit 2021

Më 18 shtator 2020, së bashku me skenarët e mundshëm, EBU konfirmoi që prezantuesit e planifikuar për vitin 2020 do të emërohen si prezantues edhe për konkursin 2021: aktorja dhe drejtuesja e televizionit Chantal Janzen, këngëtari dhe komentatori i konkursit Jan Smit, këngëtarja Edsilia Rombley, e cila e përfaqësoi Holandënkonkurset 1998 dhe 2007, dhe vlogger-en e bukurisë Nikkie de Jager (NikkieTutorials). De Jager do të jetë gjithashtu prezantuese e përmbajtjes në internet të konkursit, duke përfshirë një seri në prapaskenë në YouTube që do të regjistrohet me artistët pjesëmarrës.[43]

Për më tepër, De Jager dhe Krista Siegfrids (përfaqësuesja e Finlandës në konkursin e vitit 2013) janë prezantuesit e përmbajtjes në internet të konkursit. Siegfrids organizon Krista Calling, një seri javore në YouTube me mbulim nga prapaskena nga Roterdam,[44] dhe De Jager organizon LookLab me NikkieTutorials, një seri bisedash në internet që përfshin të 39 pjesëmarrësit.[45] Koos van Plateringen, Hila Noorzai dhe Samya Hafsaoui moderojnë konferencat për shtyp të konkursit, ndërsa Van Plateringen dhe Fenna Ramos pritën veprimtarinë "Turquoise Carpet".[46][47]

Dizajni i skenës

Redakto
 
Skena dhe dhoma e gjelbër në arenë

Gjatë njoftimit të datave të konkursit 2021, Sietse Bakker, producent ekzekutiv i konkursit 2021, deklaroi se skena e planifikuar e vitit 2020 do të përdoret gjithashtu në konkursin 2021.[48][49] Dizajni është frymëzuar nga parulla "Open Up" dhe peizazhi tipik holandez i rrafshët. Skena e Eurovision u krijua nga krijuesi gjerman i skenës Florian Wieder, i cili gjithashtu projektoi fazat për konkurset në 2011–12, 2015 dhe 2017–19. Ndryshe nga konkursi i vitit 2019, dhoma e gjelbër u vendos brenda vendit kryesor të performancës.[50][51]

Këngët

Redakto

Më 18 qershor 2020, EBU njoftoi se, për këtë vit, delegacionet do të kishin mundësinë të përdorin vokalet e para-regjistruara mbështetëse. Secili delegacion ende mund të zgjedhë të përdorë këngëtarë mbështetës, qoftë brenda ose jashtë skenës, ose një kombinim të vokaleve të drejtpërdrejta dhe të regjistruara. Të gjitha vokalet kryesore që interpretojnë melodinë e këngës duhet të jenë akoma të drejtpërdrejta, sipas rregullave.[52][53]

Më 18 nëntor 2020, EBU zbuloi se, si një masë për të garantuar që të gjithë pjesëmarrësit mund të marrin pjesë në konkurs, çdo transmetues kombëtar do të krijonte një regjistrim rezervë 'live-on-tape' para konkursit i cili mund të përdoret. nëse një pjesëmarrës nuk mund të udhëtojë në Roterdam, ose t'i nënshtrohet karantinës gjatë mbërritjes. Regjistrimet u zhvilluan në një ambient studioje, në kohë reale (siç do të ishte në garë) pa ndonjë redaktim në vokal ose në ndonjë pjesë të vetë performancës pas regjistrimit. Një grup udhëzimesh të prodhimit u zbuluan gjithashtu për të siguruar drejtësinë dhe integritetin e regjistrimeve.[54]

regulla ttetjera për regjistrimet qëndrojnë të njëjtat në konkursin 2021. Kjo përfshin që gjatësia maksimale për një këngë është tre minuta, që mund të ketë më së shumti gjashtë interpretues në skenë dhe se kompozimet (teksti dhe muzika) nuk duhet të jenë lëshuar komercialisht para 1 shtatorit të një viti më parë.P as anulimit të konkursit 2020, EBU hulumtoi mundësinë e lejimit të këngëve të zgjedhura për konkursin e vitit 2020 të konkurrojnë në konkursin 2021, i cili duhej të diskutohej me grupin e referencës të Festivalit Evropian të Këngës dhe me transmetuesit kombëtarë. Victoria, pjesëmarrja e planifikuar për Bullgarinë në vitin 2020, shprehu publikisht mbështetjen e saj për një veprim të tillë.[55] Sidoqoftë, më 20 mars 2020, grupi i referencës vendosi që, në përputhje me rregullat e Festivalit Evropian të Këngës, këngët e vitit 2020 nuk do të kishin të drejtë të konkurronin në konkursin e vitit 2021.[56]

Performancat

Redakto

Më 18 nëntor 2020, EBU zbuloi se, si një masë për të garantuar që të gjithë pjesëmarrësit mund të marrin pjesë në konkurs, çdo transmetues kombëtar do të krijojë një regjistrim 'live-on-kasetë' para konkursit i cili mund të përdoret nëse një pjesëmarrës nuk mund të udhëtojë në Roterdam, ose t'i nënshtrohet karantinës gjatë mbërritjes. Regjistrimet do të zhvillohen në një ambient studio, në kohë reale (siç do të ishte në garë) pa ndonjë redaktim në vokal ose në ndonjë pjesë të performancës vetë pas regjistrimit. Një grup udhëzimesh të prodhimit u zbuluan gjithashtu për të siguruar drejtësinë dhe integritetin e regjistrimeve.[57]

Vokalet mbështetëse

Redakto

Më 18 qershor 2020, EBU njoftoi se vokalet e para-regjistruara mbështetëse do të lejohen për një vit. Përdorimi i vokaleve të regjistruara do të jetë plotësisht opsional. Secili delegacion mund të zgjedhë të përdorë këngëtarë mbështetës, qoftë brenda apo jashtë skenës. Një kombinim i vokaleve mbështetëse të drejtpërdrejta dhe të regjistruara gjithashtu do të lejohet. Të gjithë vokalet kryesorë që interpretojnë melodinë e këngës, duke përfshirë një përdorim eventual të të ashtuquajturit titull kryesor, do të vazhdojnë të jetojnë drejt ose jashtë skenës në arenë.[58][59]

Shorti i ndarjes së gjysmëfinaleve

Redakto

Më 17 nëntor 2020, EBU konfirmoi se shorti i ndarjes së gjysmëfinaleve për garën 2021 nuk do të mbahej. Në vend të kësaj, gjysmëfinalet do të paraqesin të njëjtën renditje të shteteve siç përcaktohet nga shorti për gjysmëfinalet e konkursit 2020, i cili u mbajt më 28 janar 2020 në Bashkinë e Qytetit të Roterdamit dhe u prit nga prezantuesit e konkursit Chantal Janzen, Jan Smit dhe Edsilia Rombley. Shorti përcaktoi gjithashtu se në cilën gjysmëfinale do të duhej të votonin secila nga gjashtë kualifikimet automatike - Big Five dhe Holanda.[60] EBU gjithashtu vendosi të mbajë pozicionin e rendit përfundimtar të Holandës - 23.

Kutitë e përdorura fillimisht për konkursin e vitit 2020 paraqiten si më poshtë:

Kutia 1 Kutia 2 Kutia 3 Kutia 4 Kutia 5

Aktet e hapjes dhe intervale

Redakto

Gjysmëfinalja e dytë do të hapet nga breakdancer Redouan Ait Chitt (Redo) dhe kantautori Eefje de Visser[61][62] me balerinin e baletit Ahmad Joudeh dhe BMX-er Dez Maarsen duke interpretuar gjatë intervalit.[63]

Finalja do të hapet me një paradë flamujsh, duke prezantuar të njëzet e gjashtë finalistët, shoqëruar me muzikë të prodhuar nga DJ 16-vjeçar Pieter Gabriel.[64] Gjatë një akti interval të titulluar "Rock the Roof", gjashtë ish-fitues të Eurovisionit - Lenny Kuhr (1969), Teach-In me Getty Kaspers (1975), Sandra Kim (1986), Helena Paparizou (2005), Lordi (2006) dhe Måns Zelmerlöw (2015) - do t'i interpretojnë këngët e tyre fituese në majë të disa lokaleve në Roterdam.[65] DJ Afrojack, këngëtarët Glennis Grace (i cili përfaqësoi Holandën në konkursin e vitit 2005) dhe Wulf do të interpretojnë "Music Binds Us" - një pjesë e porositur posaçërisht me dy pjesë - së bashku me një orkestër simfonike të përbërë nga muzikantë të rinj nga e gjithë Holanda, formuar posaçërisht për këtë rast.[66][67][68] Duncan Laurence më vonë do ta interpretojë këngën e tij fituese "Arcade", së bashku me një këngë të re.[69][70]

Shtetet pjesëmarrëse

Redakto
 
  Shtetet pjesëmarrëse në gjysmëfinalen e parë
  Parakualifikuar për në finale por me të drejtë vote në gjysmëfinalen e parë
  Shtetet pjesëmarrëse në gjysmëfinalen e dytë
  Parakualifikuar për në finale por me të drejtë vote në gjysmëfinalen e dytë

EBU njoftoi më 26 tetor 2020 se dyzet e një shtete do të marrin pjesë në konkurs, duke shfaqur të njëjtën përbërje të vendeve që ishin vendosur të merrnin pjesë në edicionin e anuluar të vitit 2020. Bullgaria dhe Ukraina do të shënojnë kthimin e tyre në garë pas mungesave të tyre në konkursin 2019, ndërsa Hungaria dhe Mali i Zi u konfirmuan si të pakthyeshëm pas paraqitjeve të tyre të fundit në 2019.[71]

Në mars 2021, Armenia dhe Bjellorusia konfirmuan mospjesëmarrjen e tyre në garë; Armenia u tërhoq për shkak të krizave sociale dhe politike si rezultat i luftës Nagar-Karabag 2020, ndërsa Bjellorusia u përjashtua pasi paraqiti një këngë duke shkelur rregullat, duke ulur kështu numrin e shteteve pjesëmarrëse në 39.[72][73]

Artistët që kthehen

Redakto

Pas anulimit të konkursit 2020, transmetuesit pjesëmarrës të shteteve të mëposhtme njoftuan se, për konkursin 2021, ata do të zgjidhnin brenda të njëjtit artistë të zgjedhur fillimisht për vitin 2020: Australia, Austria, Azerbajxhani, Belgjika, Bullgaria, Republika Çeke, Gjeorgjia, Greqia, Islanda, Irlanda, Izraeli, Letonia, Malta, Moldavia, Holanda, Maqedonia e Veriut, Mbretëria e Bashkuar, Rumania, San Marino, Serbia, Sllovenia, Spanja, Zvicra dhe Ukraina.[74][75] Përveç kësaj, artistët e zgjedhur fillimisht për Estoninë dhe Lituaninë në vitin 2020 fituan finalet e tyre kombëtare për t'i përfaqësuar shtetet e tyre në konkursin e vitit 2021.

Duke mos llogaritur vitin 2020, deri më tani, konkursi do të paraqesë dy përfaqësues të cilët gjithashtu më parë performuan si vokalistë kryesorë për të njëjtin shtet dhe pesë artistë që morën pjesë në ngjarje të tjera të Eurovision ose si vokalistë mbështetës për të njëjtin apo për një shtet tjetër.

Artisti Shteti Viti i mëparshëm/Vitet e mëparshme
Natalia Gordienko   Moldavia 2006 (bashkë me Arsenium)[76]
Senhit   San Marino 2011[77]
Sanja Vučić (anëtare e Hurricane)   Serbia 2016[78]
Ksenija Knežević (anëtare e Hurricane) 2015 (si vokaliste mbështetëse për Knez, që përfaqësoi Malin e Zi)[78]
Destiny Chukunyere   Malta Festivali për Fëmijë 2015 (fituese)
2019 (si vokaliste mbështetëse për Michela Pace)[79]
Stefania   Greqia Festivali për Fëmijë 2016 (përfaqësoi Holandën si anëtareb e Kisses)[80]
Vincent Bueno   Austria 2017 (si vokalist mbështetës për Nathan Trent)[81]
Vasil   Maqedonia e Veriut 2019 (si vokalist mbështetës për Tamara Todevska)[82]

Gjysmëfinalja e parë

Redakto

Gjysmëfinalja e parë do të zhvillohet më 18 maj 2021 në 21:00 (CEST). Shtatëmbëdhjetë shtete do të marrin pjesë në gjysmëfinalen e parë. Këto vende plus Gjermania, Italia dhe Holanda do të votojnë në këtë gjysmëfinale. Bjellorusia u caktua fillimisht për të marrë pjesë në gjysmën e parë të gjysmëfinales, por u skualifikua nga gara pasi paraqiti një hyrje në kundërshtim me rregullat. Shtetet e theksuara u kualifikuan në finale.[83] Ishte hera e parë që nga debutimi i Australisë2015 që shteti nuk arriti të kualifikohej në Finalen e Madhe, duke e bërë Ukrainën vendin e vetëm që nuk ka humbur kurrë një finale të madhe që nga debutimi i saj në 2003.

Vendi Rendi Shteti[84] Artist[85][86] Kënga

Muzika (M) dhe Teksti (T)

Gjuha Përkthimi

(jozyrtar)

Pikët
Juria Publiku Gjithsej
01. 16   Malta Destiny Je me casse

M/T: Malin Christin, Amanuel Dermont, Nicklas Eklund, Pete Barringer

Anglisht, Frëngjisht Ikje 174 151 325
02. 15   Ukraina Go_A SHUM (ШУМ)M: Taras Schewtschenko, Kateryna Pawlenko; T: Kateryna Pawlenko Ukrainisht Zhurmë 103 164 267
03. 03   Rusia Manizha (Манижа) Russian Woman

M: Ori Avni, Ori Kaplan, Manizha; T: Manizha

Rusisht, Anglisht Gruaja Ruse 117 108 225
04. 01   Lituania The Roop Discoteque

M: Vaidotas Valiukevičius, Robertas Baranauskas, Mantas Banišauskas, Laisvūnas Černovas, Ilkka Wirtanen; T: Vaidotas Valiukevičius, Mantas Banišauskas, Kalle Lindroth

Anglisht Diskotekë 066 137 203
05. 12   Izraeli Eden Alene (עדן אלנה) Set Me Free

M/T: Noam Zlatin, Ido Netzer, Amit Mordechai, Ron Carmi

Anglisht, Hebraisht Më Lësho 099 093 192
06. 08   Qipro Elena Tsagrinou (Έλενα Τσαγκρινού) El diablo

M/T: Jimmy „Joker“ Thörnfeldt, Laurell Barker, Oxa, Thomas Stengaard

Anglisht, Spanjisht Djalli 092 078 170
07. 04   Suedia Tusse Voices

M/T: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy „Joker“ Thörnfeldt, Anderz Wrethov

Anglisht Zërat 091 051 142
08. 14   Azerbajxhani Efendi (Əfəndiyeva) Mata Hari

M/T: Amy van der Wel, Luuk van Beers, Josh Earl, Tony Cornelissen

Anglisht, Azerisht Mata Hari 047 091 138
09. 11   Belgjika Hooverphonic The Wrong Place

M/T: Alex Callier, Charlotte Foret

Anglisht Vendi i Gabuar 070 047 117
10. 09   Norvegjia TIX Fallen Angel

M: Andreas Haukeland; T: Andreas Haukeland, Mathias Haukeland, Emelie Hollow

Anglisht Engjëll i Rënë 038 077 115
11. 10   Kroacia Albina Tick-Tock

M: Branimir Mihaljević; T: Tihana Buklijaš Bakić, Max Cinnamon

Anglisht, Kroatisht Tik-Tak 057 053 110
12. 13   Rumania Roxen Amnesia

M/T: Adelina Stîngă, Viky Red

Anglisht Amnezia 058 027 085
13. 02   Sllovenia Ana Soklič Amen

M: Ana Soklič, Žiga Pirnat, Bojan Simončič; T: Charlie Mason, Ana Soklič, Žiga Pirnat

Anglisht 036 08 044
14. 05   Australia Montaigne Technicolour

M/T: Montaigne, Dave Hammer

Anglisht Shumëngjyrësh 026 02 028
15. 06   Maqedonia e Veriut Vasil (Васил) Here I Stand

M: Vasil Garvanliev, Davor Jordanovski, Borche Kuzmanovski; T: Vasil Garvanliev

Anglisht Këtu Qëndroj 012 011 023
16. 07   Irlanda Lesley Roy Maps

M/T: Lesley Roy, Lukas Hällgren, Philip Strand, Emelie Eriksson

Anglisht Hartat 016 04 020

Gjysmëfinalja e dytë

Redakto

Gjysmëfinalja e dytë do të zhvillohet më 20 maj 2021 në ora 21:00 (CEST). Tetëmbëdhjetë shtete do të marrin pjesë në gjysmëfinalen e dytë. Këto vende plus Franca, Spanja dhe Mbretëria e Bashkuar do të votojnë në këtë gjysmëfinale. Armenia fillimisht u caktua të merrte pjesë në gjysmën e dytë të gjysmëfinales, por u tërhoq nga konkursi për shkak të krizave sociale dhe politike në pasojat e luftës Nagar-Karabak 2020.

Renditja Shteti Artist[87] Kënga Gjuhë(t) Vendi Pikë
01   San Marino Senhit feat. Flo Rida "Adrenalina" Anglisht 9 118
02   Estonia Uku Suviste "The Lucky One" Anglisht 13 58
03   Republika Çeke Benny Cristo "Omaga" Anglisht 15 23
04   Greqia Stefania "Last Dance" Anglisht 6 184
05   Austria Vincent Bueno "Amen" Anglisht 12 66
06   Polonia Rafał "The Ride" Anglisht 14 35
07   Moldavia Natalia Gordienko "Sugar" Anglisht 7 179
08   Islanda[a] Daði og Gagnamagnið "10 Years" Anglisht 2 288
09   Serbia Hurricane "Loco Loco" Serbisht 8 124
10   Gjeorgjia Tornike Kipiani "You" Anglisht 16 16
11   Shqipëria Anxhela Peristeri "Karma" Shqip 10 112
12   Portugalia The Black Mamba "Love Is on My Side" Anglisht 4 239
13   Bullgaria Victoria "Growing Up Is Getting Old" Anglisht 3 250
14   Finlanda Blind Channel "Dark Side" Anglisht 5 234
15   Letonia Samanta Tīna "The Moon Is Rising" Anglisht 17 14
16   Zvicra Gjon's Tears "Tout l'Univers" Frëngjisht 1 291
17   Danimarka Fyr & Flamme "Øve os på hinanden" Danisht 11 89

Finalja

Redakto

Finalja do të zhvillohet më 22 maj 2021 në ora 21:00 (CEST). Njëzet e gjashtë shtete do të marrin pjesë në finale, duke përfshirë vendin pritës, Big Five dhe dhjetë hyrjet më të renditura në secilën prej dy gjysmëfinaleve. Të tridhjetë e nëntë shtetet pjesëmarrëse do të votojnë në finale.

Rendi Shteti Artist[90] Kënga Gjuhë(t) Vendi Pikë
01   Qiproja Elena Tsagrinou "El diablo" Anglisht 16 94
02   Shqipëria Anxhela Peristeri "Karma" Shqip 21 57
03   Izraeli Eden Alene "Set Me Free" Anglisht 17 93
04   Belgjika Hooverphonic "The Wrong Place" Anglisht 19 74
05   Rusia Manizha "Russian Woman" Rusisht, anglisht 9 204
06   Malta Destiny "Je me casse" Anglisht 7 255
07   Portugalia The Black Mamba "Love Is on My Side" Anglisht 12 153
08   Serbia Hurricane "Loco Loco" Serbisht 15 102
09   Britania e Madhe James Newman "Embers" Anglisht 26 0
10   Greqia Stefania "Last Dance" Anglisht 10 170
11   Zvicra Gjon's Tears "Tout l'Univers" Frëngjisht 3 432
12   Islanda Daði og Gagnamagnið "10 Years" Anglisht 4 378
13   Spanja Blas Cantó "Voy a quedarme" Spanjisht 24 6
14   Moldavia Natalia Gordienko "Sugar" Anglisht 13 115
15   Gjermania Jendrik "I Don't Feel Hate" Anglisht 25 3
16   Finlanda Blind Channel "Dark Side" Anglisht 6 301
17   Bullgaria Victoria "Growing Up Is Getting Old" Anglisht 11 170
18   Lituania The Roop "Discoteque" Anglisht 8 220
19   Ukraina Go_A "Shum" (Шум) Ukrainisht 5 364
20   Franca Barbara Pravi "Voilà" Frëngjisht 2 499
21   Azerbajxhani Efendi "Mata Hari" Anglisht 20 65
22   Norvegjia Tix "Fallen Angel" Anglisht 18 75
23   Holanda Jeangu Macrooy "Birth of a New Age" Anglisht, Sranan Tongo 23 11
24   Italia Måneskin "Zitti e buoni" Italisht 1 524
25   Suedia Tusse "Voices" Anglisht 14 109
26   San Marino Senhit feat. Flo Rida "Adrenalina" Anglisht 22 50

Shtetet e tjera

Redakto

Kualifikimi për pjesëmarrje të mundshme në konkursin e këngës në Eurovizion kërkon një transmetues kombëtar me anëtarësim aktiv në EBU që do të jetë në gjendje të transmetojë konkursin përmes rrjetit të Eurovision. EBU do të lëshojë një ftesë për pjesëmarrje në konkurs për të gjithë anëtarët aktivë. Në ndryshim nga vitet e kaluara, anëtari i asociuar Australia nuk ka nevojë për një ftesë për konkursin e vitit 2021, pasi më parë ishte dhënë leje për të marrë pjesë të paktën deri në vitin 2023.[91]

Anëtarët aktivë të EBU-së

Redakto
 •   Andorra – Në nëntor 2019, Demokratët për Andorrën, partia qeverisëse e Andorrës, deklaruan se vendi përfundimisht do të kthehej në garë, me një parakusht për një vlerësim të kostos.[92] Susanne Georgi, përfaqësuesja e Andorrës 2009, deklaroi në maj të vitit 2020 se ajo kishte siguruar fondet e kërkuara për kthimin e këtij shteti në garë.[93] Më vonë atë vit, më 1 gusht 2020, Georgi shpjegoi në uebfaqen e fansave të Eurovision Wiwibloggs 'podcast se ajo kishte mbajtur një takim me Kryeministrin e Andorrës Xavier Espot Zamora, në të cilin ata verbalisht ranë dakord të bënin një rikthim në Festivalin Evropian të Këngës në vitin 2022 (pasi ata nuk dëshironin të merrnin pjesë në rrethanat e pandemisë së COVID-19).[94]
 •   Armenia – Duke synuar të konkurronin në konkursin 2020, Armenia fillimisht u konfirmua për garën 2021 kur lista e pjesëmarrësve u shpall nga EBU në tetor 2020 dhe u vendosën të performonin në gjysmën e dytë të gjysmëfinales së dytë. Sidoqoftë, më 5 mars 2021, Kompania e Televizionit Publik të Armenisë (AMPTV) konfirmoi se ata më pas nuk ishin në gjendje të merrnin pjesë në garë për shkak të krizave shoqërore dhe politike si pasojë e luftës në Nagorno-Karabakh 2020.
 •   Bjellorusia – Duke synuar të konkurronin në konkursin 2020, Bjellorusia fillimisht u konfirmua për garën 2021 kur lista e pjesëmarrësve u shpall nga EBU në tetor 2020 dhe u vendosën të performonin në gjysmën e parë të gjysmëfinales së parë. Sidoqoftë, më 26 mars 2021, Bjellorusia u skualifikua nga EBU pasi hyrja e tyre "Ya nauchu tebya (Unë do t'ju Mësoj Ju)" nga Galasy ZMesta u refuzua për shkak të shkeljes së rregullave, dhe duke mos qenë në gjendje të paraqiste një hyrje të përshtatshme për zëvendësim.
 •   Bosnja dhe Hercegovina – Në tetor 2020, transmetuesi boshnjak Radio dhe Televizioni i Bosnjë dhe Herzegovinës (BHRT) konfirmoi se vendi nuk do të kthehej në vitin 2021, duke përmendur çështjet financiare në vazhdim. Bosnja dhe Hercegovina për herë të fundit mori pjesë në 2016.[95]
 •   Hungaria – Pa asnjë shpjegim të mëtejshëm, Hungaria nuk u përfshi në listën përfundimtare të shteteve pjesëmarrëse për garën 2021.
 •   Luksemburgu – Në korrik të vitit 2020, RTL Télé Lëtzebuerg konfirmoi se Luksemburgu nuk do të merrte pjesë në konkursin 2021, duke deklaruar se ata nuk kanë asnjë "fokus në shfaqje argëtuese dhe muzikore" dhe se pjesëmarrja në konkurs "do ta vinte transmetuesin në një gjendje të rëndë financiare".[96]
 •   Monako – Transmetuesi Monégasque TMC konfirmoi në shtator 2020 se ata nuk do të merrnin pjesë në konkursin 2021.[97]
 •   Mali i Zi – Transmetuesi malazez Radio dhe Televizioni i Malit të Zi (RTCG) konfirmoi në tetor 2020 se ata nuk do të merrnin pjesë në konkursin 2021.[98] Ata më parë ishin tërhequr nga konkurrimi në konkursin e anuluar më vonë në vitin 2020 për shkak të një serie rezultatesh të dobëta dhe kostove që lidhen me pjesëmarrjen.
 •   Maroku – Në përgjigje të thashethemeve se EBU kishte qenë në diskutime me Marokun në lidhje me pjesëmarrjen në konkurs, Karim Sbai, Drejtori i Komunikimeve i Marokut Société Nationale de Radiodiffusion et de Télévision, deklaroi në shkurt 2020 se kthimi i mundshëm i Marokut në konkurs ende nuk ishte diskutuar. Në fund të fundit, Maroku nuk u përfshi në listën përfundimtare të shteteve pjesëmarrëse për konkursin 2021.[99]
 •   Sllovakia – Në korrik të vitit 2020, një zëdhënës nga Radio dhe Televizioni i Sllovakisë (RTVS) deklaroi se transmetuesi nuk kishte gjasa të merrte pjesë në konkurs.[100] RTVS konfirmoi mospjesëmarrjen e tyre në gusht 2020.[101]
 •   Turqia – Në maj të vitit 2020, Faruk Kaymakcı, Zëvendësministri i Punëve të Jashtme dhe Drejtori i Turqisë për Çështjet e BE-së, deklaroi se shpresonte ta shihte Turqinë të kthehej në garë.[102] Megjithatë, Turqia nuk u përfshi në listën përfundimtare të shteteve pjesëmarrëse për konkursin 2021. Turqia për herë të fundit mori pjesë në vitin 2012.

Anëtarët e asociuar të EBU-së

Redakto
 •   Kazakistani – Në gusht të vitit 2020, EBU deklaroi se nuk kishin ndërmend ta ftonin Kazakistanin në konkursin 2021.

Shtetet që nuk janë anëtare të EBU-së

Redakto
 •   Kosova – Në gusht të vitit 2020, EBU deklaroi se nuk kishin ndërmend ta ftonin Kosovën në konkursin 2021.[103]
 •   Lihtenshtajni – Në korrik 2020, transmetuesi lihtenshtajnist 1 FL TV njoftoi se ata kishin përjashtuar debutimin në konkursin 2021. Transmetuesi ishte përpjekur të bëhej anëtar i EBU-së në të kaluarën, por ndaloi planet e tij kur drejtori i tij, Peter Kölbel, vdiq papritur. Do të duhej gjithashtu mbështetja e qeverisë së Lihtenshtajnit që të ishte në gjendje të përballonte koston e anëtarësimit në EBU dhe pagimin e tarifës së pjesëmarrjes për konkursin.[104]

Transmetuesit, komentuesit dhe zëdhënësit

Redakto

Të gjithë transmetuesit pjesëmarrës mund të zgjedhin të kenë komentues në vend ose në distancë që ofrojnë një pasqyrë në lidhje me shfaqjen për audiencën e tyre lokale dhe, ndërsa ata duhet të transmetojnë së paku gjysmëfinalen në të cilën po votojnë dhe në fund, shumica e transmetuesve transmetojnë të tre shfaqjet me plane të ndryshme programimi. Në mënyrë të ngjashme, disa transmetues që nuk marrin pjesë mund të dëshirojnë të transmetojnë konkursin.

Zëdhënësit

Redakto

Pikët e dhëna nga juritë kombëtare do të shpallen gjatë finales nga një zëdhënës nga secili shtet pjesëmarrës. Zëdhënësit e mëposhtëm janë njoftuar deri në maj 2021:

Transmetuesit dhe komentuesit

Redakto

Të gjithë transmetuesit pjesëmarrës mund të zgjedhin të kenë komentatorë në vend ose në distancë që ofrojnë një pasqyrë për shfaqjen për audiencën e tyre lokale dhe, ndërsa ata duhet të transmetojnë të paktën gjysmë-finalen në të cilën votojnë dhe finalen, shumica e transmetuesve transmetojnë të tri shfaqjet me plane të ndryshme programimi. Në mënyrë të ngjashme, disa transmetues që nuk marrin pjesë mund të dëshirojnë ende të transmetojnë konkursin. Këta janë transmetuesit që kanë konfirmuar planet e tyre të transmetimit dhe/ose komentuesit e tyre:

Transmetuesit dhe komentatorët e shteteve pjesëmarrëse
Shteti Shfaqje Transmetues Komentator(ë) Ref
  Shqipëria Të gjitha RTSH 1, RTSH Muzikë, Radio Tirana Andri Xhahu [131][132][133]
  Australia Të gjitha SBS Myf Warhurst and Joel Creasey [134][135]
  Austria Të gjitha ORF 1 Andi Knoll [136]
  Azerbajxhan Të gjitha İTV Hüsniyyə Məhərrəmova [nevojitet citimi]
  Belgjika Të gjitha Eén Dutch: Peter Van de Veire [137][138]
Ketnet Dutch audio description
Finalja Radio 2 Dutch: Anja Daems and Showbizz Bart
Të gjitha La Une, RTBF Auvio French: Fanny Jandrain and Jean-Louis Lahaye [139][140]
Gjysmëfinalja e 1-rë dhe finalja VivaCité
  Bullgaria Të gjitha BNT 1   [141]
  Kroacia Të gjitha HRT 1 Duško Ćurlić [142][143]
  Qipro Të gjitha RIK 1, RIK HD Louis Patsalides [144]
  Republika Çeke Të dy gjysmëfinalet ČT2 Jan Maxián and Albert Černý [145][146]
Finalja ČT1
  Danimarka Të gjitha DR1 Henrik Milling and Nicolai Molbech [147]
  Estonia Të gjitha ETV Estonian: Marko Reikop [148]
ETV+ Russian: Aleksandr Hobotov and Julia Kalenda [149]
ERR Sign language: various interpreters [150]
  Finlanda Të gjitha Yle TV1 Finnish: Mikko Silvennoinen

Swedish: Eva Frantz and Johan Lindroos Russian: Levan Tvaltvadze

[151][152]
Yle Radio Suomi Finnish: Sanna Pirkkalainen and Toni Laaksonen
Yle X3M Swedish: Eva Frantz and Johan Lindroos
  Franca Të dy gjysmëfinalet Culturebox, France 4 Laurence Boccolini [153][113]
Finalja France 2 Stéphane Bern and Laurence Boccolini
  Gjeorgjia Të gjitha GPB 1 Nika Lobiladze [154][155]
  Gjermania Të gjitha One Peter Urban [156][157]
Finalja Das Erste, Deutsche Welle
  Greqia Të gjitha ERT1 Maria Kozakou and Giorgos Kapoutzidis [158]
  Islanda Të gjitha RÚV Icelandic: Gísli Marteinn Baldursson [159]
RÚV 2 Sign language: Elsa G. Björnsdóttir [160][161][162]
Gjysmëfinalja e 2-të dhe finalja RÁS 2   [163][164][165]
Të gjitha RUV.is English: Alex Elliott [166]
  Irlanda Të dy gjysmëfinalet RTÉ2 Marty Whelan [167][168]
Finalja RTÉ One
Gjysmëfinalja e 1-rë dhe finalja RTÉ Radio 1 Neil Doherty and Zbyszek Zalinski [169][170]
  Izraeli Të gjitha Kan 11, Kan Educational, Kan Moreshet Asaf Liberman and Akiva Novik [119][171][172]
  Italia Të dy gjysmëfinalet Rai 4 Ema Stokholma and Saverio Raimondo [173][174]
Finalja Rai 1 Gabriele Corsi and Cristiano Malgioglio
Të gjitha Rai Radio 2 Ema Stokholma and Saverio Raimondo
Lettland  Letonia Të gjitha LTV1 Toms Grēviņš [175][176][177]
  Lithuania Të gjitha LRT televizija, LRT radijas Ramūnas Zilnys [178]
  Malta Të gjitha TVM   [179]
  Moldavia Të gjitha Moldova 1, Radio Moldova   [180]
  Holanda Të gjitha NPO 1, BVN Cornald Maas and Sander Lantinga [181][182]
NPO 1 Extra Sign language: various interpreters [183]
NPO Zappelin Extra Dutch audio description
Finalja NPO Radio 2 Wouter van der Goes and Frank van ’t Hof [184]
  Maqedonia e Veriut Të gjitha MRT 1, MRT 2   [185][186]
  Norvegjia Të gjitha NRK1 Marte Stokstad [187][188]
Finalja NRK P1 Ole-Christian Øen [189]
  Polonia Të gjitha TVP1, TVP Polonia Marek Sierocki and Aleksander Sikora [190][191]
  Portugalia Të gjitha RTP1, RTP Internacional José Carlos Malato and Nuno Galopim [125][192]
  Rumania Të gjitha TVR 1, TVRi Bogdan Stănescu [193][194]
  Rusia Të gjitha Channel One Yuri Aksyuta and Yana Churikova [195][196]
  San Marino Të gjitha San Marino RTV, Radio San Marino Lia Fiorio and Gigi Restivo [197]
  Serbia Të gjitha RTS 1, RTS Planeta, RTS Svet Duška Vučinić [198][199]
  Sllovenia Të dy gjysmëfinalet TV Slovenija 2 Mojca Mavec [200][201][202][203]
Finalja TV Slovenija 1
Të gjitha RTV 4D, Radio Val 202
  Spanja Të dy gjysmëfinalet La 2 Tony Aguilar, Julia Varela and Víctor Escudero [204]
Finalja La 1
Radio Nacional, Radio Exterior Imanol Durán [205][206]
  Suedia Të gjitha SVT1 Edward af Sillén and Christer Björkman [127]
SR P4 Carolina Norén [207]
   Zvicra Të dy gjysmëfinalet SRF zwei German: Sven Epiney [208]
Finalja SRF 1
Të dy gjysmëfinalet RTS 2 French: Jean-Marc Richard, Nicolas Tanner [209]
Finalja RTS 1 French: Jean-Marc Richard, Nicolas Tanner and Joseph Gorgoni
Gjysmëfinalja e 2-të RSI La 2 Italian: Clarissa Tami [210][211]
Finalja RSI La 1 Italian: Clarissa Tami and Sebalter
  Ukraina Të gjitha UA:First Timur Miroshnychenko [212]
STB Serhiy Prytula [213]
Finalja UA:Radio Promin Anna Zakletska, Dmytro Zakharchenko [214]
  Mbretëria e Bashkuar Të dy gjysmëfinalet BBC Four Scott Mills, Sara Cox and Chelcee Grimes [215][130][216][217]
Finalja BBC One Graham Norton
BBC Radio 2 Ken Bruce
Transmetuesit dhe komentatorët e shteteve jopjesëmarrëse
Shteti Shfaqje Transmetues Komentator(ë) Ref
  Kanadaja Të gjitha Omni Television   [218]
  Kazakistani Të gjitha Khabar Agency   [219][220]
  Kosova Të gjitha RTK   [221]
  Sllovakia Rádio FM   [222]
  Shtetet e Bashkuara Të gjitha Peacock   [b]

Ndodhitë

Redakto

Përjashtimi i Bjellorusisë

Redakto

Pasi "Ya nauchu tebya (Do t'ju Mësoj Ju)" u njoftua si hyrja bjelloruse për konkursin, EBU vendosi që kënga të mos ishte në përputhje me rregullat e konkursit kundër hyrjeve politike dhe se kënga nuk ishte e përshtatshme për të konkurruar në konkurs nëse nuk modifikohet ose zëvendësohet.[225] Pasi nuk arritën të përmbushnin një afat të caktuar për të paraqitur një hyrje të pranueshme, me paraqitjen e tyre të dytë "Pesnyu pro zaytsa (Këngë rreth Hares)" gjithashtu u duk se nuk ishte në përputhje me rregullat, u njoftua më 26 mars 2021 se Bjellorusia ishte përjashtuar nga konkursi.

Zëvendësimi në prova i Ukrainës

Redakto

Para provës së dytë të Ukrainës më 12 maj, këngëtarja kryesore e grupit Go_A, Kateryna Pavlenko, raportoi se nuk ndihej mirë. Në përputhje me protokollet e shëndetit dhe sigurisë të konkursit, Pavlenkos iu kërkua të bënte karantinim në dhomën e saj të hotelit. Anëtarët e tjerë të grupit u testuan negativë dhe ishin në gjendje të bënin provat, me këngëtaren holandeze zëvendësuese Emmie van Stijn që siguroi vokale në vend të Pavlenkos.[226][227][228] Pavlenko mori një test PCR për COVID-19, i cili u kthye negativ të nesërmen, duke e lejuar atë të performonte përsëri.[229]

Van Stijn mori reagime pozitive për performancën e saj, në veçanti për shqiptimin e saj të tekstit në ukrainisht, dhe u ftua të ulej me delegacionin ukrainas në dhomën e gjelbër gjatë gjysmëfinales së parë.[230]

Infektimet me COVID-19 te delegacionet polake dhe islandeze

Redakto

Përpara ngjarjes "Tepihu Bruz", nga një anëtar nga delegacionet polake dhe islandeze doli pozitiv për COVID-19. Si rezultat, ato delegacione munguan në ngjarje, pasi kishin shkuar në vetizolim në përputhje me protokollet e shëndetit dhe sigurisë së konkursit.[231][232] Delegacionet rumune dhe malteze gjithashtu munguan në veprimtari me një masë paraprake, pasi ato ishin të vendosura në të njëjtin hotel me delegacionet polake dhe islandeze.[233]

Të gjithë anëtarët e tjerë të delegacioneve polake dhe islandeze u testuan negativisht dhe do të qëndronin në karantinë derisa juria të tregonte për gjysmëfinalen e dytë.[234][235] Sidoqoftë, më vonë u konfirmua që një anëtar i grupit islandez Daði og Gagnamagnið ishte testuar pozitiv dhe si rezultat, grupi u tërhoq nga shfaqja në shfaqjet e drejtpërdrejta. Në vend të kësaj pamjet nga prova e tyre në Rotterdam Ahoy do të transmetohen gjatë gjysmëfinales së dytë. Anëtarët e mbetur të delegacionit polak më pas u liruan nga izolimi.[236]

Çmime të tjera

Redakto

Përveç trofeut të fituesit kryesor, Çmimet Marcel Bezençon dhe Çmimi Barbara Dex garohen gjatë Festivalit Evropian të Këngës 2021. Sondazhi i votimit OGAE (Frëngjisht: Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision; shqip: Organizata e Përgjithshme e Fansave të Eurovisionit) gjithashtu u zhvillua përpara garës.

Çmimet Marcel Bezençon

Redakto

Çmimet Marcel Bezençon nderojnë këngët më të mira konkurruese në finale. Të emëruar sipas themeluesit të konkursit, çmimet u krijuan dhe u dorëzuan për herë të parë në konkursin 2002 nga Christer Björkman (përfaqësuesi i Suedisë në konkursin e vitit 1992 dhe Shefi aktual i Delegacionit të vendit), dhe Richard Herrey (një anëtar i Herreys i cili fitoi Konkursin 1984 për Suedinë).[237] Çmimet ndahen në tri kategori: Çmimi Artistik, Çmimi i Kompozitorëve dhe Çmimi i Shtypit.[238] Fituesit zbulohen pak para finales së Eurovisionit.

Kategoria[239] Shteti Kënga Performues Kompozitor(ë)
Çmimi Artistik   Franca "Voilà" Barbara Pravi Barbara Pravi, Igit, Lili Poe
Çmimi i Shtypit
Çmimi i Kompozitorit   Zvicra "Tout l'Univers" Gjon's Tears Gjon Muharremaj, Nina Sampermans, Wouter Hardy, Xavier Michel

Çmimi Barbara Dex

Redakto

Çmimi Barbara Dex është një çmim me humor i fansave që i jepet artistit të veshur më së keqti çdo vit. Emëruar sipas përfaqësueses së Belgjikës që përfundoi në vendin e fundit në konkursin 1993 me veshjen e saj të vetëdizajnuar, çmimi u dorëzua nga Shtëpia e Fansave të Eurovisionit nga 19972016 dhe është kryer nga Fansite Songfestiv.be që nga viti 2017.

Vendi Shteti Performues
1   Norvegjia Tix
2   Rumania Roxen
3   Kroacia Albina
4   Britania e Madhe James Newman
5   Izraeli Eden Alene

OGAE është një organizatë ndërkombëtare e cila zhvillon një sondazh votimi për këngët e preferuara midis anëtarëve të saj përpara konkursit vjetor. Përbëhet nga një rrjet i mbi dyzet klubeve të fansave të Festivalit Evropian të Këngës në të gjithë Evropën dhe më gjerë.[240][241] Pesë rezultatet kryesore të përgjithshme, pasi u hodhën të gjitha votat, tregohen më poshtë.[242]

Shteti Performues Kënga Rez. OGAE
  Malta Destiny "Je me casse" 363
  Zvicra Gjon's Tears "Tout l'Univers" 358
  Franca Barbara Pravi "Voilà" 318
  Lituania The Roop "Discoteque" 301
  Qiproja Elena Tsagrinou "El diablo" 238

Programe shtesë

Redakto

Eurovision Song Celebration 2021

Redakto

EBU njoftoi më 29 mars 2021 se Eurovision Song Celebration do të kthehej për një edicion të dytë, duke shfaqur premierën në kanalin zyrtar të konkursit në YouTube. Shfaqja 2021, drejtohet nga Krista Siegfrids dhe transmetohet në dy pjesë më 28 dhe 29 maj, do të shfaqë të gjitha 39 performancat rezervë të 'drejtpërdrejta në kasetë', së bashku me materialin tjetër të bonusit. Ashtu si në Song Celebration të vitit të kaluar, adhuruesve do t'u kërkohet të kontribuojnë në shfaqje duke dërguar videoklipet e këngëve të tyre të preferuara.[243]

Albumi zyrtar

Redakto
Untitled

Eurovision Song Contest: Rotterdam 2021 është albumi zyrtar i përpilimit të konkursit, i bashkuar nga Bashkimi Evropian i Transmetimeve dhe do të dalë më 23 prill 2021.[244] Albumi përmban të 39 këngët përfshirë gjysmëfinalistët që nuk arritën të kualifikoheshin në finale.

Grafikët

Redakto
Grafiku (2021) Pozita më
e lartë
Austrian Compilation Albums (Ö3 Austria)[245] 2
Dutch Compilation Albums (Compilation Top 30)[246] 1
German Compilation Albums (Offizielle Top 100)[247] 3
Irish Compilation Albums (IRMA)[248] 26
Swedish Physical Albums (Sverigetopplistan)[249] 4
UK Compilation Albums (OCC)[250] 7

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ "Dates for Eurovision 2021 announced" [Njoftohen datat për Eurovision 2021]. Eurovision.tv (në anglisht). European Broadcasting Union. 2020-06-15. Marrë më 2020-06-15.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 2. ^ "Italy wins 2021 Eurovision Song Contest". DW.COM. 2021-05-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Rotterdam returns as Eurovision Song Contest Host City in 2021" [Rotterdam kthehet si qyteti pritës i Festivalit Evropian të Këngës për vitin 2021]. Eurovision.tv (në anglisht). European Broadcasting Union. 16 maj 2020. Marrë më 16 maj 2020.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 4. ^ "Eurovision: several cities in the Netherlands already candidates to host the 2020 edition". Teller Report. 2019-05-19. Arkivuar nga origjinali më 2021-04-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Groot, Evert (2019-05-29). "Which Dutch city or region will host Eurovision 2020?". European Broadcasting Union (EBU). Arkivuar nga origjinali më 2019-05-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Zwart, Josianne (2019-07-10). "5 Dutch cities in the race to become Eurovision 2020 Host City". European Broadcasting Union (EBU). Arkivuar nga origjinali më 2019-07-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Oomen, Eefje (2019-07-16). "Rotterdam en Maastricht strijden om Songfestival, andere steden vallen af" [Rotterdam and Maastricht compete for the Song Contest, other cities are dropped] (në holandisht). Algemeen Dagblad. Arkivuar nga origjinali më 2019-07-16.
 8. ^ Jiandani, Sanjay (2019-07-19). "Eurovision 2020: Highlights from NPO's visit to Rotterdam". ESCToday. Arkivuar nga origjinali më 2019-07-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Official EBU statement & FAQ on Eurovision 2020 cancellation" [Deklarata zyrtare e EBU & FAQ mbi anulimin e Eurovisionit 2020]. Eurovision.tv (në anglisht). European Broadcasting Union. 2020-03-18. Arkivuar nga origjinali më 2020-03-18. Marrë më 2020-03-18.
 10. ^ Granger, Anthony (2020-04-08). "Eurovision'21: Rotterdam Requires 6.7 Million Euro's Additional Funding to Host Eurovision 2021" [Eurovision'21: Rotterdam kërkon 6.7 milionë euro fonde shtesë për ta organizuar Eurovisionin 2021]. Eurovoix (në anglisht). Marrë më 2020-04-09.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 11. ^ Jumawan, Tim (2020-04-23). "🇳🇱 Rotterdam City Council agrees to extra funding for Eurovision 2021" [Këshilli i Qytetit të Roterdamit bie dakord për fonde shtesë për Eurovisionin 2021]. ESCXTRA (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 12 maj 2020. Marrë më 2020-04-23.
 12. ^ Jiandani, Sanjay (2020-04-09). "ESC 2021: Will Rotterdam host the contest next year? 6.7 million euros required" [ESC 2021: A do ta presë Roterdami konkursin vitin e ardhshëm? Kërkohen 6.7 milionë euro]. ESCToday (në anglisht). Marrë më 2020-04-09.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 13. ^ "Eurovision'21: New Details About The Opening Ceremony Revealed". Eurovoix (në anglishte britanike). 2021-04-28. Marrë më 2021-04-29.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 14. ^ Granger, Anthony (16 maj 2020). "Rotterdam Confirmed As Host City For Eurovision 2021". Eurovoix. Arkivuar nga origjinali më 6 qershor 2020. Marrë më 9 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "2020 and 2021 Executive Producer Sietse Bakker looks back and forward". European Broadcasting Union (EBU). 16 qershor 2020. Arkivuar nga origjinali më 16 qershor 2020. Marrë më 16 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Martin Österdahl new Eurovision Song Contest Executive Supervisor". European Broadcasting Union (EBU). 20 janar 2020. Arkivuar nga origjinali më 29 maj 2020. Marrë më 20 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Farren, Neil (20 janar 2020). "Martin Österdahl Appointed Eurovision Executive Supervisor". Eurovoix. Arkivuar nga origjinali më 18 mars 2020. Marrë më 20 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "No fans at Dutch events until vaccine" [Asnjë tifoz në ngjarjet holandeze deri në vaksinim]. BBC Sport (në anglisht). Marrë më 2020-09-18.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 19. ^ Granger, Anthony (2020-05-07). "Eurovision'21: NPO to Assess Government Ruling on Mass Events Following Coronavirus" [Eurovision'21: OJF-të do ta vlerësojnë vendimin e qeverisë mbi ngjarjet masive pas koronavirusit]. Eurovoix (në anglisht). Marrë më 2020-05-07.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 20. ^ "The 4 ways to make Eurovision 2021 happen" [4 mënyrat për ta realizuar Eurovisionin 2021]. Eurovision.tv (në anglisht). European Broadcasting Union. 18 shtator 2020. Arkivuar nga origjinali më 5 tetor 2020. Marrë më 18 shtator 2020.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
 21. ^ "Eurovision confirms radical 2021 plans to ensure contest takes place – even in lockdown" [Eurovision konfirmon planet radikale të vitit 2021 për ta siguruar zhvillimin e konkursit - madje edhe në bllokim]. PinkNews (në anglisht). 2020-09-18. Arkivuar nga origjinali më 2 tetor 2020. Marrë më 2020-09-22.
 22. ^ "'Uniting Europe on one stage' - Health and Safety protocol shared" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 2 mars 2021. Arkivuar nga origjinali më 2 mars 2021. Marrë më 2 mars 2021.
 23. ^ "Rotterdam 2021 FAQs" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 2020-05-16. Arkivuar nga origjinali më 1 maj 2021. Marrë më 2021-05-01. The EBU has decided on Scenario B in consultation with the Contest organizers NPO, NOS and AVROTROS and the municipality of Rotterdam.
 24. ^ "Eurovision 2021 organizers set determined yet realistic plans for May" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 3 shkurt 2021. Arkivuar nga origjinali më 19 shkurt 2021. Marrë më 4 shkurt 2021.
 25. ^ "Alsnog Songfestival met publiek, ongeveer helft van toeschouwers welkom" [Eurovision with an audience after all; about half of the spectators welcome] (në holandisht). NOS. 2021-04-01. Arkivuar nga origjinali më 2021-04-01.
 26. ^ "Kabinet hakt knoop door: publiek welkom bij Eurovisiesongfestival". RTL Boulevard (në holandisht). 2021-04-29. Arkivuar nga origjinali më 1 maj 2021. Marrë më 2021-04-29.
 27. ^ "Eurovision Song Contest to proceed with limited audience" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 2021-04-29. Arkivuar nga origjinali më 4 maj 2021. Marrë më 2021-04-29.
 28. ^ "Streep door Eurovision Village met publiek". RTL Boulevard (në holandisht). 2021-04-22. Marrë më 2021-04-23.
 29. ^ "Open Up to the Online Eurovision Village" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 2021-05-06. Marrë më 2021-05-06.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 30. ^ "Las entradas de Eurovisión 2021 se pondrán a la venta a inicios de mayo". eurovision-spain.com (në spanjisht). 2021-04-14. Marrë më 2021-04-23.
 31. ^ "Hollanti haluaa näyttää, että iso tapahtuma voidaan järjestää turvallisesti – Euroviisuissa lähes kaikki on toisin kuin ennen" [The Netherlands wants to show that a big event can be held safely - in Eurovision almost everything is different than before]. Yle Uutiset (në finlandisht). Marrë më 2021-05-17.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 32. ^ "This is the new logo of Eurovision 2021" [Kjo është logoja e re e Eurovisionit 2021]. Eurovision.tv (në anglisht). European Broadcasting Union. 2020-12-04. Marrë më 2020-12-04.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 33. ^ CLEVER°FRANKE. "CLEVER°FRANKE - Work - Eurovision" [CLEVER ° FRANKE - Punë - Eurovision]. CLEVER°FRANKE (në anglisht). Marrë më 2020-12-04.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 34. ^ "Eurovision 2021 design comes to life" [Krijohet dizajni i Eurovisionit 2021]. Eurovision.tv (në anglisht). 2021-01-15. Marrë më 2021-01-16.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 35. ^ "Eurovision Song Contest shows the Netherlands in 41 introductory films" [Festivali Evropian i Këngës paraqet Holandën në 41 filma hyrës]. Eurovision.tv (në anglisht). European Broadcasting Union. 2020-12-01. Marrë më 2020-12-01.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 36. ^ Jumawan, Tim (2019-12-09). "Details about the Eurovision 2020 postcards have been revealed". ESCXtra. Arkivuar nga origjinali më 2019-12-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ "Eurovision Song Contest shows the Netherlands in 41 introductory films". European Broadcasting Union (EBU). 1 dhjetor 2020. Arkivuar nga origjinali më 1 dhjetor 2020. Marrë më 1 dhjetor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ a b "Nikkie de Jager: 'I Love Autocue' | Road to Rotterdam Eurovision 2021 | Eurovisie Songfestival". songfestival.nl (në holandisht). Marrë më 2021-04-20.
 39. ^ Farren, Neil (17 maj 2021). "Live From Rotterdam: Semi-Final One – Jury Show". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 17 maj 2021.
 40. ^ Farren, Neil (19 maj 2021). "Live From Rotterdam: Semi-Final Two – Jury Show". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 20 maj 2021.
 41. ^ "Australia: Montaigne's Postcard Location is The Sparta Stadion". Eurovoix (në anglishte britanike). 23 mars 2021. Marrë më 23 mars 2021.
 42. ^ "Postcards from the Netherlands soon to be delivered". EBU. 2021-04-16. Arkivuar nga origjinali më 2021-04-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ "How 2020 BROKE ME & Predicting 2021 | NikkieTutorials - YouTube" [Si më theu 2020 dhe parashikime 2021 | NikkieTutorials - YouTube]. www.youtube.com (në anglisht). Marrë më 2020-12-31. ...They are willing to, like, give me an upgrade. So now I'm actually one of the [main] hosts{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 44. ^ Jiandani, Sanjay (Sergio) (2021-03-29). "Eurovision 2021: Krista Siegfriends confirmed as backstage host!". ESC Today. Arkivuar nga origjinali më 2021-03-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ "NikkieTutorials covers glitter, glamour and gossip in new show" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 2021-04-23. Marrë më 2021-04-23.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 46. ^ "Press Conference en Online Hosts van het Eurovisie Songfestival bekend | Eurovisie Songfestival". songfestival.nl (në holandisht). Marrë më 2021-04-14.
 47. ^ "Sunday: The Turquoise Carpet Live" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 2021-05-13. Marrë më 2021-05-13.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 48. ^ Jumawan, Tim (2020-06-15). "🇳🇱 The Grand Final of the 2021 Eurovision Song Contest to take place in May 22" [Finalja e Madhe e Festivalit Evropian të Këngës 2021 që do të zhvillohet më 22 maj]. ESCXTRA (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 19 gusht 2020. Marrë më 2020-06-15.
 49. ^ "Eurovision 2021 Dates - Grand Final on 22 May 2021". Wiwibloggs. 2020-06-15. Marrë më 2020-06-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 50. ^ "Eurovision 2020: Stage design revealed for Rotterdam". Eurovisionworld. 2019-12-02. Marrë më 2020-06-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ "Eurovision 2020 stage design: Flat, minimalist and modern". Eurovision.tv. European Broadcasting Union. 2019-12-02. Marrë më 2020-06-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ Granger, Anthony (18 qershor 2020). "Pre-recorded Backing Vocals to Trialled at Eurovision For One Year". Eurovoix. Arkivuar nga origjinali më 23 qershor 2020. Marrë më 18 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 53. ^ "Changes announced to ensure Eurovision comes". European Broadcasting Union (EBU). 18 qershor 2020. Arkivuar nga origjinali më 28 shtator 2020. Marrë më 18 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 54. ^ "2021 artists to record song "live-on-tape" to ensure Contest will happen". European Broadcasting Union (EBU). 18 nëntor 2020. Arkivuar nga origjinali më 18 nëntor 2020. Marrë më 19 nëntor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 55. ^ Rasmus (2020-03-18). "The favourite to win Eurovision 2020: "We should be allowed to perform our songs in 2021"". Eurovisionworld. Arkivuar nga origjinali më 20 mars 2020. Marrë më 20 mars 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 56. ^ "Intention to honour Eurovision 2020 songs and artists". Eurovision.tv. European Broadcasting Union. 20 mars 2020. Arkivuar nga origjinali më 2020-03-20. Marrë më 2020-03-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 57. ^ "2021 artists to record song "live-on-tape" to ensure Contest will happen". Eurovision.tv. European Broadcasting Union. 2020-11-18. Marrë më 2020-11-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ Granger, Anthony (2020-06-18). "Pre-recorded Backing Vocals to Trialled at Eurovision For One Year". Eurovoix. Marrë më 2020-06-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ "Changes announced to ensure Eurovision comes". Eurovision.tv. European Broadcasting Union. 2020-06-18. Marrë më 2020-06-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ Groot, Evert (17 nëntor 2020). "2020 Semi-Final line-up to stay for 2021". Eurovision.tv. Eurovision Song Contest. Arkivuar nga origjinali më 18 nëntor 2020. Marrë më 17 nëntor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ Alexander van Eenennaam (17 shkurt 2021). "Redo en Eefje de Visser treden samen op bij Songfestival" [Redo and Eefje will together perform at the Eurovision Song Contest] (në holandisht). De Gelderlander.
 62. ^ "Dutch duo to open Second Semi-Final" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 17 shkurt 2021. Arkivuar nga origjinali më 17 shkurt 2021. Marrë më 17 shkurt 2021.
 63. ^ "Ballet and BMX bikes for second Semi-Final" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 9 mars 2021. Marrë më 9 mars 2021.
 64. ^ "DJ Pieter Gabriel will produce a flag parade remix for the Grand Final" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 19 shkurt 2021. Arkivuar nga origjinali më 19 shkurt 2021. Marrë më 19 shkurt 2021.
 65. ^ "Rotterdam ready to 'Rock the Roof'" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 25 mars 2021. Marrë më 25 mars 2021.
 66. ^ "Afrojack, Glennis Grace en Wulf in grote finale songfestival". RTL Boulevard (në holandisht). 5 prill 2021. Arkivuar nga origjinali më 5 prill 2021. Marrë më 5 prill 2021.
 67. ^ Granger, Anthony (5 prill 2021). "Afrojack, Glennis Grace and Wulf to Perform at the Interval of Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 5 prill 2021.
 68. ^ "Afrojack, Glennis Grace and Wulf will perform in the Grand Final" (në anglisht). Eurovision Song Contest. 5 prill 2021. Marrë më 5 prill 2021.
 69. ^ "Duncan Laurence set for Rotterdam shows" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 30 mars 2021. Marrë më 30 mars 2021.
 70. ^ "Live wereldpremière Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival-podium | Eurovisie Songfestival". songfestival.nl (në holandisht). Marrë më 30 mars 2021.
 71. ^ "41 Countries to participate at Eurovision 2021". Eurovision.tv. European Broadcasting Union. 26 tetor 2020. Marrë më 26 tetor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 72. ^ "Armenia withdraws from Eurovision Song Contest 2021". European Broadcasting Union (EBU). 5 mars 2021. Arkivuar nga origjinali më 6 mars 2021. Marrë më 5 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 73. ^ "EBU statement on Belarusian participation" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 26 mars 2021. Marrë më 26 mars 2021.
 74. ^ "18 acts are confirmed for Eurovision 2021!". Eurovision.tv. European Broadcasting Union. 2020-05-16. Arkivuar nga origjinali më 2020-05-17. Marrë më 2020-05-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 75. ^ "Participants of Rotterdam 2021 - Eurovision Song Contest". Eurovision.tv. European Broadcasting Union. 26 tetor 2020. Marrë më 26 tetor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 76. ^ "Natalia Gordienko returns for Moldova" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 26 janar 2021. Arkivuar nga origjinali më 6 shkurt 2021. Marrë më 7 shkurt 2021.
 77. ^ Farren, Neil (16 maj 2020). "San Marino: Senhit to Eurovision 2021". Eurovoix. Arkivuar nga origjinali më 18 qershor 2020. Marrë më 17 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 78. ^ a b "Brace yourself: Hurricane storms into Eurovision 2021" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 17 dhjetor 2020. Arkivuar nga origjinali më 17 janar 2021. Marrë më 7 shkurt 2021.
 79. ^ Granger, Anthony (16 maj 2020). "Malta: Destiny Chukunyere Will Compete in Eurovision 2021". Eurovoix. Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2020. Marrë më 17 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 80. ^ Herbert, Emily (18 mars 2020). "Greece: Stefania Will Represent Greece at Eurovision 2021". Eurovoix. Arkivuar nga origjinali më 20 mars 2020. Marrë më 17 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 81. ^ Herbert, Emily (26 mars 2020). "Austria: Vincent Bueno to Eurovision 2021". Eurovoix. Arkivuar nga origjinali më 18 qershor 2020. Marrë më 17 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 82. ^ "Vasil is back for North Macedonia!" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 20 janar 2021. Arkivuar nga origjinali më 4 shkurt 2021. Marrë më 7 shkurt 2021.
 83. ^ "First Semi-Final 2021: The Qualifiers" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 18 maj 2021. Marrë më 18 maj 2021.
 84. ^ EBU (2020-10-26). "41 Countries to participate at Eurovision 2021". eurovision.tv (në anglisht).
 85. ^ Europäische Rundfunkunion (2020-05-16). "18 acts are confirmed for Eurovision 2021!". eurovision.tv (në anglisht).
 86. ^ Europäische Rundfunkunion. "Participants of Rotterdam 2021". eurovision.tv (në anglisht).
 87. ^ "Eurovision Song Contest 2021 Second Semi-Final". European Broadcasting Union. 30 mars 2021. Arkivuar nga origjinali më 31 mars 2021. Marrë më 30 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 88. ^ "EBU Statement regarding Icelandic delegation". European Broadcasting Union (EBU). 19 maj 2021. Marrë më 19 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 89. ^ Elliott, Alexander (19 maj 2021). "COVID infection among Daði og Gagnamagnið" (në anglisht). RÚV. Marrë më 19 maj 2021.
 90. ^ "Eurovision Song Contest 2021 Grand Final". European Broadcasting Union. 30 mars 2021. Arkivuar nga origjinali më 31 janar 2021. Marrë më 30 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 91. ^ Groot, Evert (12 shkurt 2019). "Australia secures spot in Eurovision for the next five years". Eurovision.tv (në anglisht). European Broadcasting Union. Arkivuar nga origjinali më 13 shkurt 2019. Marrë më 12 shkurt 2019.
 92. ^ Granger, Anthony (2019-11-20). "Andorra: Government Plans for RTVA's Return to Eurovision Song Contest". Eurovoix. Arkivuar nga origjinali më 2019-11-23. Marrë më 2020-01-23. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 93. ^ Granger, Anthony (2020-05-19). "Andorra: Susanne Georgi States She Has Secured Funding To Bring Andorra Back To Eurovision". Eurovoix. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 94. ^ Adams, William Lee (2020-08-01). ""A verbal green light" — Andorra is planning a Eurovision 2022 comeback, says Susanne Georgi". Wiwibloggs. Marrë më 2020-08-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 95. ^ Jiandani, Sanjay (2020-10-06). "Bosnia & Herzegovina: BHRT confirms non-participation at Eurovision 2021". ESCToday. Marrë më 2020-10-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 96. ^ Ryan, Tom (2020-07-30). "No Eurovision return for Luxembourg in 2021". ESCXTRA. Marrë më 2020-07-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 97. ^ Jiandani, Sanjay (2020-09-08). "Monaco: TMC confirms non-participation in Eurovision 2021". ESCToday. Marrë më 2020-09-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 98. ^ Herbert, Emily. "Montenegro: No Eurovision Return in 2021". Eurovoix. Marrë më 12 tetor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 99. ^ Granger, Anthony (2020-02-01). "Morocco: SNRT Spokesperson Unaware of Any Discussions Regarding Eurovision". Eurovoix. Arkivuar nga origjinali më 2020-02-01. Marrë më 2020-02-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 100. ^ Granger, Anthony (2020-07-11). "Slovakia: RTVS Unlikely To Participate in Eurovision 2021". Eurovoix. Marrë më 2020-07-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 101. ^ Jiandani, Sanjay (2020-08-03). "Slovakia: RTVS will not return to Eurovision in 2021". ESCToday. Marrë më 2020-08-03. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 102. ^ "🇹🇷 Turkey: Turkish deputy minister hopes for Eurovision return". ESCXTRA. 2020-05-23. Marrë më 2020-06-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 103. ^ Jumawan, Tim (2020-08-18). "EBU: "No plans to invite Kazakhstan or Kosovo to participate at the 2021 Eurovision Song Contest"". ESCXTRA. Marrë më 2020-08-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 104. ^ Herbert, Emily (2020-07-30). "Liechtenstein: 1FLTV Rules Out Eurovision Debut in 2021". Eurovoix. Marrë më 2020-07-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 105. ^ Granger, Anthony (2021-05-07). "Albania: Andri Xhahu Spokesperson For Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-05-07.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 106. ^ Granger, Anthony. "Austria: Philipp Hansa Spokesperson for Eurovision 2021". Eurovoix. Marrë më 13 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 107. ^ Granger, Anthony. "Azerbaijan: Ell & Nikki Revealed as Spokespersons For Eurovision 2021". Eurovoix. Marrë më 18 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 108. ^ Granger, Anthony. "Croatia: Ivan Dorian Molnar Spokesperson For Eurovision 2021". Eurovoix. Marrë më 13 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 109. ^ "Eurovision 2021: Το πρόσωπο που "έκλεισε" για να δώσει την βαθμολογία της Κύπρου". AlphaNews (në greqisht). 2021-04-15. Marrë më 2021-05-13.
 110. ^ "Czech Republic: Taťána Gregor Brzobohatá - Miss World 2006 is the Spokesperson for 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). 2021-05-07. Marrë më 2021-04-19.
 111. ^ Granger, Anthony (2021-04-09). "Denmark: Tina Müller Named as Spokesperson for Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-04-09.
 112. ^ Granger, Anthony (2021-05-17). "Finland: Katri Norrlin is the Finnish Spokesperson for Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-05-17.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 113. ^ a b Granger, Anthony (2021-04-19). "France: Carla Named as Spokesperson For Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-04-19.
 114. ^ Granger, Anthony (2021-05-17). "Georgia: Oto Nemsadze is the Georgian Spokesperson for Eurovision 2021". Eurovoix. Arkivuar nga origjinali më 2021-05-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 115. ^ "Barbara Schöneberger verkündet ESC-Punkte aus Deutschland". eurovision.de (në gjermanisht). 2021-05-13. Marrë më 2021-05-13.
 116. ^ "Ελλάδα: Ο Μανώλης Γκίνης θα δώσει το 12αρι μας!". Eurovision Fun (në greqisht). 2021-05-07. Marrë më 2021-05-07.
 117. ^ "Jaja ding dong-gaurinn verður stigakynnir í Eurovision". RÚV (në islandisht). 2021-05-07. Marrë më 2021-05-07.
 118. ^ "Lesley Roy in flag-flying form ahead of Eurovision semi-final tonight". RTÉ (në anglisht). 2021-05-18.
 119. ^ a b "ישראל: נחשפו פרשני משדר האירוויזיון ומגישת הנקודות הישראלית - אירוויזיון 2021" [Israel: Commentators for the Eurovision broadcasts and the Israeli points presenter were revealed]. EuroMix (në hebraisht). 2021-05-03. Marrë më 2021-05-03.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 120. ^ Cafarelli, Donato (2021-05-11). "Eurovision 2021: Carolina Di Domenico annuncerà i voti per l'Italia". Eurofestival News. Arkivuar nga origjinali më 2021-05-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 121. ^ Farren, Neil. "Latvia: Aminata Savadogo Revealed as Eurovision 2021 Spokesperson". Eurovoix. Marrë më 16 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 122. ^ "Lietuvos eurovizinius balus skelbs Andrius Mamontovas". lrt.lt (në lituanisht). 2021-05-18. Marrë më 2021-05-18.
 123. ^ "Duncan Laurence geeft namens Nederland de punten in finale Eurovisie Songfestival | Eurovisie Songfestival". songfestival.nl (në holandisht). Marrë më 2021-05-12.
 124. ^ "Eurowizja 2021: wiemy, kto poda punkty z Polski!". Eurowizja.org (në polonisht). Marrë më 2021-05-06.
 125. ^ a b "Portugal já escolheu os comentadores e porta-voz para a Eurovisão 2021". Festival da Canção (në portugalishte evropiane). Marrë më 2021-04-28.
 126. ^ Granger, Anthony (2021-05-10). "Romania: Catalina Ponor Spokesperson For Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-05-10.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 127. ^ a b "Edward af Sillén och Christer Björkman kommenterar Eurovision". media.melodifestivalen.se (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 22 prill 2021. Marrë më 2021-04-22.
 128. ^ Granger, Anthony (2021-04-27). "Switzerland: Angélique Beldner Revealed as Spokesperson For Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-04-27.
 129. ^ Stampa:Cite tweet
 130. ^ a b "BBC reveal their Eurovision 2021 coverage line-up". ESCXTRA.com (në anglishte britanike). 2021-04-12. Marrë më 2021-04-12.
 131. ^ Stampa:Instagram/sandbox
 132. ^ "Eurovision 2021-drejtpërdrejt | RTSH TV". tv.rtsh.al (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2021. Marrë më 2021-05-18.
 133. ^ "EUROVISION 2021-drejtpërdrejt". RTSH Radio (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2021. Marrë më 2021-05-18.
 134. ^ "Australia, let's do this! Eurovision 2021 is on SBS from 19-23 May". SBS (në anglisht). Marrë më 2021-05-02.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 135. ^ "SBS confirm broadcast schedule as Montaigne set to join shows from SBS Studios". ESCXTRA.com (në anglishte britanike). 2021-05-02. Marrë më 2021-05-02.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 136. ^ Granger, Anthony (2021-05-06). "Austria: Andi Knoll Confirmed as Commentator as ORF Reveals Eurovision Programming". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-05-06.
 137. ^ "TV-gids". één.be. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 138. ^ "Beleef het Eurovisiesongfestival bij de VRT". vrt.be (në flamandisht). VRT. Arkivuar nga origjinali më 19 maj 2021. Marrë më 19 maj 2021.
 139. ^ "Eurovision 2021 : 3 soirées exceptionnelles à ne pas manquer sur la RTBF !". rtbf.be. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 140. ^ Granger, Anthony (2021-05-18). "Belgium: Maureen Louys Pulls out of RTBF Commentary After Positive COVID-19 Test". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-05-18.
 141. ^ ""Евровизия" 2021 - на 18, 20 и 22 май в Ротердам - По света и у нас - БНТ Новини". news.bnt.bg (në bullgarisht). Arkivuar nga origjinali më 31 janar 2021. Marrë më 24 dhjetor 2020.
 142. ^ Croatia, HRT, Hrvatska Radio televizija. "Izbor za pjesmu Eurovizije 2021. - 1. polufinalna večer" (në kroatisht). Arkivuar nga origjinali më 1 dhjetor 2022. Marrë më 13 maj 2021.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 143. ^ Croatia, HRT, Hrvatska Radio televizija. "Rotterdam: Izbor za pjesmu Eurovizije 2021., finale" (në kroatisht). Arkivuar nga origjinali më 1 dhjetor 2022. Marrë më 13 maj 2021.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 144. ^ Washak, James (14 prill 2021). "Cyprus: Louis Patsalides Revealed as Commentator For Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 15 prill 2021. {{cite web}}: |archive-date= ka nevojë për |archive-url= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 145. ^ "Přehled dílů — Eurovision Song Contest 2021". Česká televize (në çekisht). Marrë më 2021-05-03.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 146. ^ "Czech Republic: Commentator & Benny Cristo's Outfit Designer Revealed". Eurovoix (në anglisht). 2021-04-23. Marrë më 2021-04-23.
 147. ^ "'Vi glæder os helt sindssygt!': Her er Danmarks nye Grand Prix-kommentatorer". DR (në danisht). 2021-04-08. Marrë më 2021-04-08.
 148. ^ ERR (2021-05-18). "Eurovisiooni lauluvõistlus 2021 | ETV". ERR (në estonisht). Marrë më 2021-05-07.
 149. ^ ERR (2021-05-18). "Евровидение-2021 | ETV+". ERR (në rusisht). Marrë më 2021-05-07.
 150. ^ Herbert, Emily (2021-05-16). "Estonia: ERR To Broadcast Eurovision 2021 With Sign Language Translation". Eurovoix. Marrë më 2021-05-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 151. ^ "Yle tarjoaa ison joukon euroviisuihin liittyviä ohjelmia toukokuussa - viisuhuuma huipentuu suoriin lähetyksiin Rotterdamista". yle.fi (në finlandisht). Marrë më 2021-04-12.
 152. ^ "Euroviisut 2021: 1. semifinaalilähetys suorana Rotterdamista | Audio Areena". areena.yle.fi (në finlandisht). Marrë më 2021-05-15.
 153. ^ "France 2 et Culturebox aux couleurs de l'Eurovision". FranceTvPro.fr (në frëngjisht). Marrë më 2021-05-03.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 154. ^ "საქართველოს პირველი არხი - 1TV". 1tv.ge (në gjeorgjisht). Marrë më 2021-05-15.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 155. ^ "პიკის საათი - „ევროვიზია- 2021"-ის პირველი რეპეტიცია". 1TV (në gjeorgjisht). Marrë më 2021-05-20.
 156. ^ NDR. "Barbara Schöneberger moderiert "Countdown für Rotterdam"". eurovision.de (në gjermanisht). Marrë më 13 prill 2021.
 157. ^ NDR. "ESC 2021: Sendetermine in TV, Radio und Livestreams zum ESC". www.eurovision.de (në gjermanisht). Marrë më 2021-05-16.
 158. ^ Washak, James (23 shkurt 2021). "Greece: Maria Kozakou & George Kapoutzidi Will Be The Commentators For ERT at Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Arkivuar nga origjinali më 24 shkurt 2021. Marrë më 23 shkurt 2021.
 159. ^ "Dagskrá | RÚV". www.ruv.is. Arkivuar nga origjinali më 16 prill 2021. Marrë më 2021-04-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 160. ^ "Dagskrá | RÚV". www.ruv.is. Arkivuar nga origjinali më 7 maj 2021. Marrë më 2021-05-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 161. ^ "Dagskrá | RÚV". www.ruv.is. Arkivuar nga origjinali më 14 maj 2021. Marrë më 2021-05-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 162. ^ "Dagslrá | RÚV". www.ruv.is. Arkivuar nga origjinali më 15 maj 2021. Marrë më 2021-05-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 163. ^ "Dagskrá | RÚV". www.ruv.is. Arkivuar nga origjinali më 7 maj 2021. Marrë më 2021-05-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 164. ^ "Dagskrá | RÚV". www.ruv.is. Arkivuar nga origjinali më 14 maj 2021. Marrë më 2021-05-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 165. ^ "Dagskrá | RÚV". www.ruv.is. Arkivuar nga origjinali më 15 maj 2021. Marrë më 2021-05-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 166. ^ "Eurovision Song Contest with English commentary". ruv.is. Marrë më 2021-05-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 167. ^ Gallagher, Katie (2021-05-07). "Lesley Roy set to arrive in Rotterdam today ahead of Eurovision performance". Buzz. Marrë më 2021-05-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 168. ^ "Ireland's Eurovision 2021 song hits over 1 million YouTube views". Raidió Telefís Éireann. 2021-05-10. Marrë më 2021-05-12. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 169. ^ "Entertainment | Radio Listings | RTÉ". RTE.ie (në anglisht). Marrë më 2021-05-12.
 170. ^ "Lesley Roy maps out different Eurovision experience". Raidió Telefís Éireann. 2021-05-12. Marrë më 2021-05-13. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 171. ^ "בשל המצב הבטחוני: שידור האירוויזיון עשוי לעבור ל'כאן חינוכית' - אירוויזיון 2021" [Due to security situation: Eurovision broadcasts may move to KAN Educational - Eurovision 2021]. EuroMix (në hebraisht). 2021-05-16. Marrë më 2021-05-16.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 172. ^ "כאן אירוויזיון : כאן מתכוננים לשידור" [KAN Eurovision: preparing for the broadcast]. Facebook. Marrë më 2021-05-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 173. ^ Manfrin, Edoardo. "Eurovision 2021: Ema Stokholma e Saverio Raimondo al commento anche su Rai Radio 2". Eurofestivalnews (në italisht). Marrë më 2021-05-12.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 174. ^ "Finale Eurovision 2021: Gabriele Corsi e Cristiano Malgioglio al commento". Eurofestivalnews (në italisht). Marrë më 2021-04-09.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 175. ^ "Programma / LTV.LV (18.05.2021)". ltv.lsm.lv. Marrë më 2021-05-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 176. ^ "Programma / LTV.LV (20.05.2021)". ltv.lsm.lv. Marrë më 2021-05-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 177. ^ "Programma / LTV.LV (22.05.2021)". ltv.lsm.lv. Marrë më 2021-05-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 178. ^ "Ilgai laukta „The Roop" kelionė į Roterdamą ir pirmoji repeticija ant „Eurovizijos" scenos". lrt.lt (në lituanisht). 2021-05-05. Marrë më 2021-05-05.
 179. ^ "Eurovision 2021 - TVM". TVM Maltese (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 17 maj 2021. Marrë më 2021-05-17.
 180. ^ "TRM - Moldova 1". trm.md (në rumanisht). Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2021. Marrë më 17 maj 2021.
 181. ^ NU.nl (7 prill 2021). "Sander Lantinga naast Cornald Maas als commentator Songfestival" (në holandisht). Marrë më 7 prill 2021.
 182. ^ "Eurovisie Songfestival 2021". BVN. Arkivuar nga origjinali më 2021-05-10. Marrë më 2021-05-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 183. ^ "Het Eurovisie Songfestival 2021 wordt voorzien van gebarentolken, audiodescriptie en signdancers". songfestival.nl (në holandisht). Nederlandse Publieke Omroep (NPO). 13 maj 2021. Marrë më 19 maj 2021.
 184. ^ "NPO Radio 2 van 17 t/m 22 mei live vanuit Ahoy". nporadio2.nl (në holandisht). Marrë më 2021-05-17.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 185. ^ "ТВ Програма • TvProfil". tvprofil.com. Marrë më 2021-05-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 186. ^ "ТВ Програма • TvProfil". tvprofil.com. Marrë më 2021-05-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 187. ^ Sand, Camilla (17 prill 2020). "Marte Stokstad blir ny kommentator for Eurovision Song Contest" (në norvegjisht). Arkivuar nga origjinali më 16 maj 2020. Marrë më 17 prill 2020.
 188. ^ Hagen, Knut Øyvind (17 prill 2020). "Slik blir årets alternative Eurovision Song Contest" (në norvegjisht). Arkivuar nga origjinali më 17 prill 2020. Marrë më 17 prill 2020.
 189. ^ "Finale - Eurovision Song Contest - radio". NRK Radio (në norvegjisht). Marrë më 2021-05-19.
 190. ^ Blazewicz, Maciej (2021-04-22). "Eurowizja: Ile potrwa? Gdzie ją oglądać? Jak prezentuje się scena? • "Concert in the dark" – kto wypadł najlepiej? • Notowania Rafała Brzozowskiego • Damiano David Misterem Eurowizji • Znamy finalistów Carpathia Festival". Dziennik-Eurowizyjny.pl (në polonisht). Marrë më 2021-04-24.
 191. ^ "Eurowizja 2021: wiemy, kto skomentuje konkurs. Zaskakujący duet!". Eurowizja.org - najwięcej o Eurowizji (në polonisht). 2021-04-30. Marrë më 2021-04-30.
 192. ^ Washak, James (2021-04-26). "Portugal: José Carlos Malato Announced as Eurovision 2021 Commentator for RTP". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-04-26.
 193. ^ "„Destinația Eurovision": Imagini în exclusivitate, în fiecare seară, la TVR 1". eurovision.tvr.ro (në rumanisht). Marrë më 2021-05-04.
 194. ^ "Cine sunt membrii juriului României la Eurovision". eurovision.tvr.ro (në rumanisht). Marrë më 2021-05-14.
 195. ^ "Первый канал будет транслировать Евровидение-2021" (në rusisht). 26 tetor 2020 – nëpërmjet ria.ru.
 196. ^ "Яна Чурикова, Юрий Аксюта и их прогнозы на Евровидение. Доброе утро. Фрагмент выпуска от 18.05.2021" (në rusisht). 18 maj 2021 – nëpërmjet 1tv.ru.
 197. ^ "Eurovision 2021: scarica la Guida completa all'evento (anche in versione eBook!)". Eurofestivalnews (në italisht). Marrë më 2021-05-11.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 198. ^ "Песма Евровизије 2021, полуфинале 1, пренос". RTS (në serbisht). Marrë më 17 maj 2021.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 199. ^ "Песма Евровизије 2021, полуфинале 2, пренос". RTS (në serbisht). Marrë më 19 maj 2021.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 200. ^ "TV Slovenija 2 • torek, 18. maj. 2021". RTVSLO.si (në sllovenisht). Arkivuar nga origjinali më 6 maj 2021. Marrë më 6 maj 2021.
 201. ^ "TV Slovenija 2 • četrtek, 20. maj. 2021". RTVSLO.si (në sllovenisht). Arkivuar nga origjinali më 6 maj 2021. Marrë më 6 maj 2021.
 202. ^ "TV Slovenija 1 • sobota, 22. maj. 2021". RTVSLO.si (në sllovenisht). Arkivuar nga origjinali më 6 maj 2021. Marrë më 6 maj 2021.
 203. ^ Washak, James (2021-05-13). "Slovenia: Mojca Mavec Announced as Commentator For Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-05-13.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 204. ^ RTVE (2021-04-29). "Tony Aguilar y Julia Varela comentarán Eurovisión 2021". RTVE.es (në spanjisht). Marrë më 2021-05-05.
 205. ^ Carros, David (2021-05-06). "Radio Nacional de España retransmitirá en directo Eurovisión 2021". ESCplus España (në spanjisht). Arkivuar nga origjinali më 7 maj 2021. Marrë më 2021-05-07.
 206. ^ Granger, Anthony (2021-05-07). "Spain: Radio Nacional de España Broadcasting Eurovision 2021 Grand Final". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-05-07.
 207. ^ Granger, Anthony (2021-04-26). "Sweden: Sveriges Radio P4 to Broadcast Eurovision 2021 Live". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-04-26.
 208. ^ Granger, Anthony (2021-04-12). "Switzerland: Sven Epiney Confirmed as SRF's Eurovision 2021 Commentator". Eurovoix. Marrë më 2021-04-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 209. ^ "Programme TV" (në frëngjisht). Radio Télévision Suisse. Marrë më 2021-05-10.
 210. ^ "Palinsesto - RSI Radiotelevisione svizzera". www.rsi.ch (në italisht). Marrë më 2021-05-13.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 211. ^ Granger, Anthony (2021-05-15). "Switzerland: Sebalter Returns to Commentary Booth For Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-05-15.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 212. ^ Herbert, Emily (5 prill 2021). "Ukraine: Timur Miroshnychenko to Commentate on Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 5 prill 2021.
 213. ^ "UΛ: Суспільне мовлення і телеканал СТБ забезпечили підготовку Go_A до виступу на Євробаченні". STB (në ukrainisht). 21 prill 2021. Arkivuar nga origjinali më 21 prill 2021.
 214. ^ "Євробачення-2021: як голосувати і де дивитися". UA:Перший (në ukrainisht). 18 maj 2021.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 215. ^ Stella, Nathan (8 mars 2021). "James Newman's Eurovision Entry Will Be Revealed On March 11". ESC Bubble. Arkivuar nga origjinali më 8 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 216. ^ Washak, James (2021-04-13). "United Kingdom: BBC Reveal Eurovision 2021 Coverage Hosts". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-04-13.
 217. ^ "Sarah Cox replaces Rylan Clark Neal as UK Semi Final commentator". escbubble.com. 17 maj 2021. Arkivuar nga origjinali më 17 maj 2021. Marrë më 17 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 218. ^ Granger, Anthony (29 mars 2021). "Canada: OMNI Television to Broadcast Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 29 mars 2021.
 219. ^ "Программа для СМИ". khabar.kz (në kazakisht). 12 maj 2021. Marrë më 13 maj 2021.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 220. ^ Granger, Anthony (2021-05-13). "Kazakhstan: Khabar Agency Broadcasting Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-05-13.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 221. ^ "Kosovo: RTK Broadcasting the Eurovision Song Contest 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). 16 maj 2021. Marrë më 16 maj 2021.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 222. ^ van Waarden, Franciska (10 maj 2021). "Slovakia: Rádio FM To Broadcast Eurovision 2021". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 10 maj 2021.
 223. ^ "Good news for Eurovision fans in the United States!" (në anglishte britanike). European Broadcasting Union (EBU). 2021-05-18. Marrë më 2021-05-18.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 224. ^ Granger, Anthony (2021-05-17). "United States: Eurovision 2021 to be Broadcast on Peacock". Eurovoix. Marrë më 2021-05-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 225. ^ "Latest news: EBU statement on Belarusian entry". EBU. 11 mars 2021. Arkivuar nga origjinali më 11 mars 2021. Marrë më 11 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 226. ^ "Fingers crossed for Kateryna from Ukraine..." Eurovision.tv Live Blog. EBU. 2021-05-12. Arkivuar nga origjinali më 2021-05-12. Marrë më 2021-05-14. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 227. ^ Fanning, Mo (2021-05-12). "Updated: Ukraine singer sits out rehearsals". OnEurope. Arkivuar nga origjinali më 2021-05-12. Marrë më 2021-05-14. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 228. ^ "Fastfood-medewerkster Emmie (24) uit Rotterdam vervangt zieke zangeres op Songfestival" [Fast food employee Emmie (24) from Rotterdam replaces a sick singer at the Eurovision Song Contest]. nporadio2.nl (në holandisht). Marrë më 2021-05-14.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 229. ^ "BREAKING NEWS: Ukraine's Kateryna able to perform". Eurovision.tv Live Blog. EBU. 2021-05-13. Arkivuar nga origjinali më 2021-05-14. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 230. ^ Granger, Anthony (2021-05-14). "Ukraine: Stand in Artist Invited to Join Go_A For Semi-Final One". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-05-15.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 231. ^ "EBU Statement: Member of Polish Delegation tests positive for COVID-19". Eurovision.tv (në anglisht). 2021-05-15. Marrë më 2021-05-16.
 232. ^ "EBU Statement: Member of Icelandic Delegation tests positive for COVID-19". Eurovision.tv (në anglisht). 2021-05-16. Marrë më 2021-05-16.
 233. ^ "Further EBU Statement regarding participants of Turquoise Carpet Event (Sunday 16 May, 2021)". Eurovision.tv (në anglisht). 2021-05-16. Marrë më 2021-05-16.
 234. ^ "Eurovision'21: Malta & Romania Released From Quarantine, Iceland & Poland Remain in Quarantine". Eurovoix (në anglishte britanike). 2021-05-17. Marrë më 2021-05-18.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 235. ^ Granger, Anthony (2021-05-17). "Iceland: Daði og Gagnamagnið PCR Test Negative, Aiming to Return to Rehearsals on Wednesday". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-05-18.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 236. ^ Granger, Anthony (2021-05-19). "Poland: Rafał & Delegation Released From COVID-19 Isolation". Eurovoix (në anglishte britanike). Marrë më 2021-05-19.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 237. ^ "Marcel Bezençon Award – an introduction". Poplight.se. Arkivuar nga origjinali më 17 tetor 2013. Marrë më 15 korrik 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 238. ^ "Marcel Bezençon Awards" (në anglisht). European Broadcasting Union (EBU). 2017-04-02. Marrë më 2021-05-04.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 239. ^ "Marcel Bezençon Awards – Eurovision 2021" (në anglishte britanike). European Broadcasting Union. Marrë më 22 maj 2021.
 240. ^ OGAE (15 qershor 2012). "Eurovision Fanclub Network". ogae.net. OGAE. Arkivuar nga origjinali më 10 gusht 2012. Marrë më 15 qershor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 241. ^ "Klubi-info: Mikä ihmeen OGAE?" [The club info: What on Earth is OGAE?] (në finlandisht). OGAE Finland. 5 qershor 2012. Arkivuar nga origjinali më 10 gusht 2012. Marrë më 17 qershor 2012.
 242. ^ "2021 OGAE Poll". OGAE International (në anglishte amerikane). 2021-04-12. Arkivuar nga origjinali më 8 maj 2021. Marrë më 2021-05-01.
 243. ^ "Online Calendar 2021". Eurovision.tv (në anglisht). 2018-12-03. Arkivuar nga origjinali më 6 prill 2021. Marrë më 2021-04-06.
 244. ^ "The official artwork and release date for the Eurovision 2021 CD album is revealed!". ESCXTRA.com (në anglishte britanike). 20 mars 2021. Marrë më 29 mars 2021.
 245. ^ "Austria Top 40 - Compilations Top 20 07.05.2021". austriancharts.at. Marrë më 9 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 246. ^ "DUTCH COMPILATION TOP 30 - dutchcharts.nl". GfK Dutch Charts. Marrë më 3 maj 2021. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 247. ^ "Eurovision Song Contest: Rotterdam 2021". Offiziellecharts.de. GfK Entertainment Charts. Marrë më 30 prill 2021. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 248. ^ "Irish Compilations Chart - Week 17 2021 - Week Ending 30 Apr 2021". IRMA. Marrë më 8 maj 2021. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 249. ^ "Veckolista Album Fysiskt, vecka 17" (në suedisht). Sverigetopplistan. Marrë më 29 prill 2021.
 250. ^ "Official Compilations Chart Top 100". officialcharts.com. OCC. Marrë më 4 maj 2021. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme

Redakto


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>