Hape menynë kryesore

Gadishulli Pirinej është pjesë periferike e Evropës Jugore.

Pamje nga sateliti

Përmbajtja

GjeografiaRedakto

Edhe pse i rrethuar me ujërat e Oqeanit Atlantik dhe të detit Mesdhe , kufiri natyror i maleve të larta të Pirinejeve e bënë mjaft të izoluar prej Evropës. Malet jo vetëm se paraqesin barrierën relievore, por edhe kufirin klimatik, politik, etnik dhe kulturor. Funksionin izolues të Pirinejeve e zëvendëson atraktiviteti i ngushticës së Gjiblartarit. Asnjë pjesë e Evropës nuk është më afër kontinentit të Afrikës se gadishulli Pirinej. Afërsia, paradispozita e mirë natyrore, roli i portës, qysh herët e ka bërë tërheqëse dhe nëpërmjet kontaktit e ndikimit, bëhet gërshetimi kulturave të dy kontinenteve.Gadishullin Pirinej e përbëjnë shtetet si : Spanja, Portugalia , Andorra , Gjibraltari.

Klima dhe RelieviRedakto

 
Malet Pirineje

DemografiaRedakto

ReferencatRedakto

HistoriaRedakto