Giuseppe Ceccherini (24 nëntor 1829 – 2 nëntor 1899) ishte kompozitorë italian dhe mësues i muzikës.[1] Ai lindi në Firence, djali i Ferdinando Ceccherini (1792–1858), kompozitor i katedrales Santa Maria del Fiore.

Si babai i tij, Ceccherini shërbeu si maestro di capella i Santa Maria del Fiore për të cilin kompozoi shumë muzika të shenjta. Përgatitjet e tij, të harruara prej kohësh, u gjetën në arkivat e katedrales, të transkriptuara nga muzikologu Gabriele Giacomelli dhe kryera në një koncert në Katedralen në qershor 2004. Stili i tyre pasqyron pasionin e tij për opera italiane dhe nganjëherë kishte citime muzikore nga rezultatet operative si p.sh. Verbum caro i cili përmban melodi nga opera Norma e Bellinit.[2][3][4]

Për shumë vite, Ceccherini ishte profesor i këngës në Regio Istituto Musicale di Firenze (tani i njohur si Conservatorio Luigi Cherubini) ku nxënësit e tij përfshinë sopranos Ida Isori, Zaira Zelli dhe Abigaille Bruschi-Chiatti.[5] Ai gjithashtu mësoi muzikë dhe të kënduarit në L'Istituto Statale della Ss. Annunziata dhe Conservatorio delle Mantellate në Firence. Ceccherini vdiq në Firence në moshën 69 vjeç pas një sëmundjeje të gjatë dhe u varros në Cimitero di Soffiano. Bashkëshortja e tij Elisa ishte vajza e kompozitorit fiorentin Ermanno Picchi.[1]

Referimet

Redakto
  1. ^ a b Menichini, Paola Ircani (March–April 2009). "Il musicista Giuseppe Ceccherini nel ricordo della morte (1899)" Arkivuar 28 mars 2016 tek Wayback Machine, p. 6. Bollettino della Basilica della Santissima Annunziata. Retrieved 5 shtator 2016 Stampa:It.
  2. ^ La Repubblica (18 qershor 2004). "Giuseppe Ceccherini fra sacro e melodramma ". Retrieved 5 September 2016 Stampa:It.
  3. ^ Moppi, Gegorio (8 prill 2004). "Ceccherini, dinastia di note nei concerti di 'Flos colende'". La Repubblica. Retrieved 5 shtator 2016 Stampa:It.
  4. ^ Santa Maria del Fiore (2004). "Giuseppe Ceccherini, musicista dell'Ottocento fiorentino" (programme notes for the 18 June 2004 concert in the series O flos colende). Retrieved 5 shtator 2016 Stampa:It.
  5. ^ Grandini, Alfredo (1995). Cronache musicali del Teatro Petrarca di Arezzo: il primo cinquantennio (1833-1882). pp. 208; 261. L.S. Olschki Stampa:It