Gilbertese ose Kiribati është një gjuhë nga familja Austronesian, pjesë e degës së Oqeanisë. Ajo ka një bazë foljen dhe fjalën.

EmriRedakto

Fjala Kiribati vjen nga kapiteni Thomas Gilbert, i cili se bashku me John Marshall, ishin të parët që zbuluan ishujt Gilbert.

FolësitRedakto

Rreth 105.000 flasin gjuhën Gilbertese. Rreth 98.000 prej të cilëve jetojnë ne Kiribati. Të tjerët janë banorët e Tuvalu, Fixhit, Mili (Marshall Islands), Ishujt Solomon dhe në Vanuatu.

Vendet me numrin e folësve GilberteseRedakto

  1. Kiribati 98.000
  2. Fixhi 5.300
  3. Nauru 1.700
  4. Ishujt Solomon 1.230
  5. Vanuatu 370

Gjuhësi dhe studimRedakto

Gjuha Gilbertese ka dy dialekte kryesor: Dialektin Verior dhe Dialektin Jugor. Dallimet kryesore janë në shqiptimin e disa fjalëve. Ishujt Butaritari dhe Makin kanë dialektin e tyre.

Lidhje të jashtmeRedakto