Globalizimi

procesi i integrimit ndërkombëtar që del nga shkëmbimi i pikëpamjeve të botës, produkteve, ideve dhe aspekteve të tjera të kulturës

Globalizimi, është procesi i ndërveprimit dhe integrimit midis njerëzve, kompanive dhe qeverive në mbarë botën. Termi globalizim u shfaq për herë të parë në fillim të shekullit të 20-të (duke zëvendësuar një term të mëparshëm francez mondialization), e zhvilloi kuptimin e tij aktual diku në gjysmën e dytë të shekullit të 20-të dhe hyri në përdorim popullor në vitet 1990 për të përshkruar lidhjen e paprecedentë ndërkombëtare të botën e pas Luftës së Ftohtë.[1] Origjina e tij mund të gjurmohet në shekujt 18 dhe 19 për shkak të përparimeve në teknologjinë e transportit dhe komunikimit. Kjo rritje e ndërveprimeve globale ka shkaktuar një rritje në tregtinë ndërkombëtare dhe shkëmbimin e ideve, besimeve dhe kulturës. Globalizimi është kryesisht një proces ekonomik i ndërveprimit dhe integrimit që lidhet me aspektet sociale dhe kulturore. Megjithatë, mosmarrëveshjet dhe diplomacia ndërkombëtare janë gjithashtu pjesë të mëdha të historisë së globalizimit dhe të globalizimit modern.

Një hartë e lidhjeve kabllore nënujore rreth kontinentit afrikan në dhe nga Evropa, Azia dhe përtej Oqeanit Atlantik.

Ekonomikisht, globalizimi përfshin mallra, shërbime, të dhëna, teknologji dhe burime ekonomike të kapitalit.[2] Zgjerimi i tregjeve globale liberalizon aktivitetet ekonomike të shkëmbimit të mallrave dhe fondeve.[3] Heqja e barrierave tregtare ndërkufitare e ka bërë më të realizueshëm formimin e tregjeve globale. Përparimet në transport, si lokomotiva me avull, anijet me avull, motorët e avullit dhe anijet me kontejnerë, dhe zhvillimet në infrastrukturën e telekomunikacionit, si telegrafi, interneti, telefonat celularë dhe telefonat inteligjentë, kanë qenë faktorë kryesorë në globalizim dhe kanë gjeneruar ndërvarësi të mëtejshme ekonomike dhe aktivitete kulturore në mbarë globin.[4][5][6]

Megjithëse shumë studiues e vendosin origjinën e globalizimit në kohët moderne, të tjerë e gjurmojnë historinë e tij shumë kohë përpara Epokës Evropiane të Zbulimeve dhe udhëtimeve në Botën e Re, dhe disa madje deri në mijëvjeçarin e 3-të pes.[7] Globalizimi në shkallë të gjerë filloi në vitet 1820 dhe në fund të shekullit të 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të shkaktoi një zgjerim të shpejtë në lidhjen e ekonomive dhe kulturave të botës.[8] Termi qytet global u popullarizua më pas nga sociologia Saskia Sassen në veprën e saj The Global City: New York, Londër, Tokio (1991).[9]

Në vitin 2000, Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) identifikoi katër aspekte themelore të globalizimit: tregtinë dhe transaksionet, lëvizjet e kapitalit dhe investimeve, migrimin dhe lëvizjen e njerëzve dhe përhapjen e njohurive.[10] Proceset globalizuese ndikojnë dhe ndikohen nga biznesi dhe organizimi i punës, ekonomia, burimet sociokulturore dhe mjedisi natyror. Literatura akademike zakonisht e ndan globalizimin në tre fusha kryesore: globalizimi ekonomik, globalizimi kulturor dhe globalizimi politik.[11]

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto

 1. ^ James, Paul; Steger, Manfred B. (2014). "A Genealogy of globalization: The career of a concept". Globalizations. 11 (4): 417–34. doi:10.1080/14747731.2014.951186. S2CID 18739651. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Albrow, Martin; King, Elizabeth (1990). Globalization, Knowledge and Society. London: Sage. ISBN 0-8039-8323-9. OCLC 22593547. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Read "Following the Money: U.S. Finance in the World Economy" at NAP.edu (në anglisht). 1995. doi:10.17226/2134. ISBN 978-0-309-04883-5.
 4. ^ "Imagining the Internet". History of Information Technologies. Elon University School of Communications. Arkivuar nga origjinali më 23 mars 2009. Marrë më 17 gusht 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Stever, H. Guyford (1972). "Science, Systems, and Society". Journal of Cybernetics. 2 (3): 1–3. doi:10.1080/01969727208542909. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Wolf, Martin (shtator 2014). "Shaping Globalization" (PDF). Finance & Development. International Monetary Fund. 51 (3): 22–25. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 22 shtator 2018. Marrë më 10 gusht 2015. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Frank, Andre Gunder. (1998). ReOrient: Global economy in the Asian age. Berkeley: University of California Press. ISBN 978-0-520-21474-3
 8. ^ H., O'Rourke, Kevin; G., Williamson, Jeffrey (1 prill 2002). "When did globalisation begin?". European Review of Economic History (në anglisht). 6 (1): 23–50. doi:10.1017/S1361491602000023. ISSN 1361-4916. S2CID 15767303.
 9. ^ Sassen, Saskia - The Global City: New York, London, Tokyo. Arkivuar 16 mars 2015 tek Wayback Machine (1991) - Princeton University Press. ISBN 0-691-07063-6
 10. ^ "Globalization: Threat or Opportunity?". International Monetary Fund. 12 prill 2000. Arkivuar nga origjinali më 18 gusht 2017. Marrë më 28 nëntor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Babones, Salvatore (2008). "Studying Globalization: Methodological Issues". përmbledhur nga Ritzer, George (red.). The Blackwell Companion to Globalization. Malden: John Wiley & Sons. fq. 146. ISBN 978-0-470-76642-2. OCLC 232611725. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)