Ballkani dhe pjesë të kësaj zone janë të vendosur në rajonet e Evropës Juglindore, Evropës Jugore, Evropës Lindore dhe Evropës Qendrore. Identiteti dhe copëzimi i veçantë i Ballkanit vjen kryesisht prej historisë së tij të përbashkët dhe shpesh të trazuar të lidhur me shekuj të pushtimit osman dhe gjeografisë së tij shumë malore.[1][2]

Gadishulli Ballkanik (siç përcaktohet gjeografikisht, nga vija Danub-Sava-Kupa)

Parahistoria

Redakto

Neoliti

Redakto
 
Një varr në Varna, Bullgari, me disa nga stolitë më të vjetra të arit në botë.

Arkeologët kanë identifikuar disa komplekse të hershme të kulturës, duke përfshirë kulturën Cucuteni (4500 - 3500 pr. K.), kultura Starcevo (6500 deri në 4000 pr. K.), kultura Vinça (5000 deri 3000 pr. K), kultura e qeramikës lineare (5500 deri 4500 pr. K), dhe kultura Ezero (3300—2700 pr. K). Kultura Eneolitike e Varnas në Bullgari (4600–4200 pr. K. sipas datimit radiokarbonik) prodhoi thesarin e artë më të hershëm të njohur në botë dhe kishte besime të sofistikuara për jetën e përtejme. Një grup i artefakteve janë tabletat Tărtăria të gjetura në Rumani, të cilat duket se janë të mbishkruara me proto-shkrime. Kultura e Butmirit (2600 - 2400 pr. K.), e gjetur në periferi të Sarajevës së sotme, zhvilloi qeramika unike, dhe ka të ngjarë të jetë vërshuar nga proto-ilirëtEpokën e Bronzit.

"Hipoteza Kurgane" e origjinës Proto-Indo-Evropiane (PIE) supozon zgjerimin gradual të "kulturës Kurgane", rreth vitit 5000 pr. K., derisa përfshiu tërë stepën pontike. Kurgan IV u identifikua me kulturën Yamna të viteve rreth 3000 pr. K.

Epoka e Bronzit

Redakto
 
Një riton i artë, një nga artikujt në thesarin Panagyurishte trak nga Bullgaria, që daton nga shekujt 4 në 3 pr. K.

Afërsisht vitit 1000 pr. K.[3] Fiset ilire shfaqen në Shqipëri dhe përgjatë gjithë Detit Adriatik në atë që sot është Mali i Zi, Bosnje-Hercegovina, Kroacia, pjesë të Serbisë, etj. Trakët[4] jetuan në Traki dhe në tokat përreth (tani kryesisht Bullgaria, por edhe Rumania, Greqia verilindore, Turqia Evropiane, Serbia Lindore dhe Maqedonia e Veriut), dhe Dakët, të lidhur ngushtë me trakët, jetuan në atë që sot është Rumania. Këto tre grupe kryesore fisnore flisnin gjuhët paleo-ballkanike, gjuhët indo-evropiane. Frigjanët duket se janë vendosur në Ballkanin Jugor fillimisht, e shekuj më vonë duke vazhduar migrimin e tyre për t'u vendosur në Azinë e Vogël, tani të zhdukur si një grup dhe gjuhë më vete.

Antikiteti

Redakto

Epoka e Hekurit

Redakto

Pas periudhës që pasoi mbërritjen e Dorëve, e njohur si Kohët e Errëta Greke ose Periudha Gjeometrike, kultura klasike greke u zhvillua në pjesën jugore të Ballkanit, ishujt e Egjeut dhe kolonitë greke të Azisë së Vogël perëndimore duke filluar rreth shekullit të 9-të apo të 8-të Para Krishtit dhe duke arritur kulmin me demokracinë që u zhvillua në Athinë në shekullin 6 dhe 5 pr. K. Më vonë, kultura helene u përhap përgjatë perandorisë së Aleksandrit të Madh në shekullin e 4 para Krishtit. Grekët ishin të parët që krijuan një sistem të rrugëve tregtare në Ballkan, dhe për të lehtësuar tregtinë me vendasit, midis viteve 700 pr. K. dhe 300 pr. K. ata themeluan një numër kolonish në bregdetin e Detit të Zi (Pontus Euxinus), Azinë e Vogël, Dalmaci, Italinë Jugore (Magna Graecia) etj.

Nga fundi i shekullit të 4 para erës sonë, gjuha dhe kultura greke ishin mbizotëruese jo vetëm në Ballkan, por edhe rreth tërë Mesdheut Lindor. Në fund të shekullit të 6 para Krishtit, persët pushtuan Ballkanin, dhe më pas vazhduan në zonat pjellore të Evropës. Pjesë të Ballkanit dhe më shumë zona veriore u qeverisën nga persët akamenidë për ca kohë, duke përfshirë Trakinë, Pajoninë, Maqedoninë, dhe shumicën e rajoneve bregdetare të Detit të Zi,Bullgarisë, Rumanisë, Ukrainës dhe Rusisë.[5][6] Sidoqoftë, rezultati i Luftërave Greko-Perse solli që akamenidët u detyruan të tërhiqen nga shumica e territoreve të tyre evropiane.

Perandoria Trako Odrisiane - mbretëria Odrisiane, ishte bashkimi shtetëror më i rëndësishëm Dako-Trakian, dhe me gjasa u themelua në vitet 470 para Krishtit, pas humbjes perse në Greqi,[7] kishte kryeqytetin e saj në Seuthopolis, afër Kazanlak, provinca Stara Zagora, në Bullgarinë qendrore. Bashkime të tjera fisnore ekzistonin në Daki të paktën që prej fillimit të shekullit të 2 para Krishtit nën mbretin Oroles. Fiset ilire gjendeshin në zonën që korrespondon me bregdetin e sotëm të Adriatikut. Emri Illyrii ishte përdorur fillimisht për t'iu referuar një populli të vendosur në një zonë rreth Liqenit të Shkodrës, që ndodhet midis Shqipërisë dhe Malit të Zi. Sidoqoftë, termi u përdor më pas nga Grekët dhe Romakët si një emër i përgjithshëm për popujt e ndryshëm brenda një zone të mirëpërcaktuar, por shumë më të madhe.[8]

Perandoria Perse Akamenide (shekujt 6 deri 5 pr. K.)

Redakto

Rreth vitit 513 para Krishtit, si pjesë e pushtimeve ushtarake të urdhëruara nga Dari I, një ushtri e madhe akamenide pushtoi Ballkanin dhe u përpoq për të mposhtur Skithët perëndimorë që lëviznin në veri të lumit Danub.[9] Disa popuj trakë, dhe pothuajse të gjitha rajonet e tjera evropiane në kufi me Detin e Zi (përfshirë pjesë të Bullgarisë, Rumanisë, Ukrainës dhe Rusisë së ditëve të sotme), u pushtuan nga ushtria akamenide para se të kthehej në Azinë e Vogël.[9] Komandanti shumë i vlerësuar i Darit, Megabazus ishte përgjegjës për të kryer pushtimet në Ballkan.[9] Trupat akamenide pushtuan Trakinë, qytetet bregdetare Greke dhe Pajonët.[9][10][11] Me kalimin e kohës, rreth viteve 512–511 para Krishtit, mbreti maqedonas Amyntas I pranoi sundimin e akamenidëve dhe e dorëzoi vendin e tij si një shtet vasal në Persinë Akamenide.[9][12] Ushtria multi-etnike akamenide zotëronte shumë ushtarë nga Ballkani. Për më tepër, shumë nga elita maqedonase dhe ajo perse u martuan. Për shembull, djali i vetë Megabazus, Bubares, u martua me vajzën e Amyntas, Gygaea; dhe kjo supozohej të siguronte marrëdhënie të mira midis sundimtarëve maqedonas dhe akamenidas.[9]

Pas Revoltës Joniane, autoriteti pers në Ballkan u rivendos nga Mardonius në 492,[9] autoritet i cili jo vetëm që përfshiu ri-nënshtrimin e Trakisë, por edhe përfshirjen e plotë të Maqedonisë në Perandorinë Perse.[13] Pushtimi pers çoi indirekt në rritjen në pushtet të Maqedonisë dhe Persia kishte disa interesa të përbashkëta në Ballkan; me ndihmën perse, maqedonasit fituan shumë në kurriz të disa fiseve ballkanike siç ishin pajonët dhe grekët. Në fund të fundit, maqedonasit ishin "aleatë të gatshëm dhe të dobishëm persë".[14] Ushtarët maqedonas luftuan kundër Athinës dhe Spartës në ushtrinë e Ksersit.

Megjithëse sundimi pers në Ballkan u përmbys pas dështimit të pushtimit të Kserksit, maqedonasit dhe trakët huazuan shumë nga persët akamenidas në traditën e tyre në kulturë dhe ekonomi në shekujt 5 deri në mes të shekullit 4.[9] Disa artifakte, të gërmuara në Sindos dhe Vergina, mund të konsiderohen si të ndikuara nga praktikat aziatike, ose madje të importuara nga Persia në fund të shekullit të gjashtë dhe fillimit të shekullit të pestë.

Shtetet para-romake (shekujt 4 deri në 1 para Krishtit)

Redakto

Bardhyli, një prijës Dardan, krijoi një mbretëri e cila e ktheu Ilirinë në një fuqi lokale të frikshme në shekullin 4 para Krishtit. Qytetet kryesore të kësaj mbretërie ishin Scodra ( Shkodra sotme) dhe Rhizon (Risani sotëm, Mali i Zi). Në vitin 359 pr. K., mbreti Perdikas III i Maqedonisë u vra duke sulmuar ilirët.

Por në vitin 358 pr. K., Filipi II i Maqedonisë, babai i Aleksandrit të Madh, mposhti ilirët dhe mori kontrollin mbi territorin e tyre deri në Liqenin e Ohrit. Vetë Aleksandri mposhti forcat e prijësit ilir Klitit në vitin 335 pr. K., dhe udhëheqësit e fiseve ilire me ushtarë shoqëruan Aleksandrin në pushtimin e tij të Persisë. Pas vdekjes së Aleksandrit në vitin 323 pr. K., shtetet greke filluan përsëri luftimet midis tyre, ndërsa në veri mbretëri ilire u ngritën përsëri. Në vitin 312 pr. K., Mbreti Glauk mori Epidamnus. Në fund të shekullit të III para Krishtit, një mbretëri ilire me qendër në Shkodër kontrollonte pjesë të veriut të Shqipërisë, dhe bregdetin e Malit të Zi. Nën Mbretëreshën Teuta, Ilirët sulmuan anijet tregtare Romake që përshkonin detin Adriatik dhe i dhanë Romës një justifikim për të pushtuar Ballkanin.

Luftërat Ilire të viteve 229 pr.K. dhe 219 pr.K., Roma vërshoi vendbanimet ilire në luginën e lumit Neretva dhe shtypi piraterinë që e kishte bërë Adriatikun të pasigurt. Në vitin 180 pr.K., Dalmatët e shpallën veten të pavarur nga mbreti ilir Genti, i cili e mbajti kryeqytetin e tij në Skodër. Romakët mposhtën Gentin, mbretin e fundit të Ilirisë, në Shkodër në 168 pr.K. dhe e zunë atë rob, duke e çuar në Romë në 165 pr.K. U krijuan katër republika kliente, të cilat në fakt qeveriseshin nga Roma. Më vonë, rajoni u sundua drejtpërdrejt nga Roma dhe u organizua si provincë, me Shkodrën si kryeqytetin e saj. Gjithashtu, në vitin 168 para Krishtit, duke përfituar nga luftërat e vazhdueshme civile Greke, Romakët mposhtën Perseun, Mbretin e fundit të Maqedonisë dhe me aleatët e tyre në Greqinë e Jugut, ata u bënë zotërues të rajonit. Territoret u ndanë në Maqedoni, Ake dhe Epir.

Periudha romake

Redakto
 
Provincat e Ballkanit në Perandorinë Romake Perëndimore

Duke filluar në shekullin II pr.K., Perandoria Romake në rritje filloi aneksimin e zonës së Ballkanit, duke e shndërruar atë në një nga rajonet me më shumë prosperitet dhe më të qëndrueshëm të Perandorisë. Edhe sot e kësaj dite, trashëgimia romake është qartësisht e dukshme në monumentet e shumta dhe artifakte të shpërndara në të gjithë Ballkanin, dhe mbi të gjitha në gjuhët me bazë latine, të përdorura nga pothuajse 25 milion njerëz në zonë (Gjuhët Romantike Ballkanike). Sidoqoftë, ndikimi romak nuk arriti të shkrijë kulturën greke, e cila mbajti një status mbizotërues në gjysmën Lindore të Perandorisë, dhe vazhdoi të ishte e fortë në gjysmën jugore të Ballkanit.

Duke filluar në shekullin III pas Krishtit, kufijtë e Romës në Ballkan u dobësuan për shkak të çrregullimeve të brendshme politike dhe ekonomike. Gjatë kësaj kohe, Ballkani, sidomos Iliriku, u rrit në një rëndësi më të madhe. Ajo u bë një nga katër prefekturat e Perandorisë dhe shumë luftëtarë, administratorë dhe perandorë u dolën nga rajoni. Shumë sundimtarë ndërtuan rezidencat e tyre në rajon.[15]

Megjithëse situata ishte stabilizuar përkohësisht në kohën e Kostandinit, valët e popujve jo-romakë, më së shpeshti Thervingët, Greuthungët dhe Hunët, filluan të futen në territor, së pari (në rastin e Thervingjit) si refugjatë me leje perandorake për tu strehuar nga armiqtë e tyre Hunët e më vonë si pushtues. Duke u kthyer kundër romakëve pas dekadave skllavëri dhe armiqësie të heshtur, Thervingët nën Fritigern dhe më vonë Visigotët nën Alaric I pushtuan dhe shkatërruan gjithë rajonin e Ballkanit përpara se të lëviznin drejt perëndimit për të pushtuar Italinë.

Në fund të Perandorisë rajoni ishte bërë një kanal për pushtuesit që të lëviznin drejt perëndimit, si dhe skena e traktateve dhe manovrave politike komplekse nga Romakët, Gotët dhe Hunët, të gjithë duke kërkuar avantazhin më të mirë për popujt e tyre në mes të dekadave të çrregullta dhe të paqendrueshme të fundit të pushtetit perandorak romak.

Ngritja e Krishtërimit

Redakto

Krishterimi erdhi së pari në zonë kur Shën Pali dhe disa nga pasuesit e tij udhëtuan në Ballkan duke kaluar nëpër zona me popullsi Trake, Ilire dhe Greke. Ai përhapi krishterimin te Grekët në Beroia, Selanik, Athinë, Korint dhe Dyrrachium. Shën Ndreu gjithashtu punoi midis trakëve, dakëve dhe skithëve dhe kishte predikuar në Dobruxha dhe Pontus Euxinus. Në vitin 46 p.K., ky territor u pushtua nga Romakët dhe iu aneksua Mëzias.

Në vitin 146 p.K. perandori Trajan pushtoi Dakinë. Më pas, kolonistët, ushtarët dhe skllevërit e krishterë erdhën në Daki dhe përhapën krishtërimin.

 
Pllakë tre-gjuhëshe (Latinisht, Bullgarisht, Greqisht) me Dekretin përpara Kishës së Shën Sofisë, Sofje, Bullgari.

Dekreti i Serdicës, i quajtur edhe Dekreti i Tolerancës nga Perandori Galeri,[16][17][18] u lëshua në 311 në Serdica (sot Sofje, Bullgari) nga perandori Romak Galeri, duke i dhënë fund zyrtarisht përndjekjes DiokletianeKrishterimit në lindje.[19] Në shekullin e III u rrit numri i të krishterëve. Kur Perandori Kostandin i Romës nxori Dekretin e Milanos në 313, kështu duke i dhënë fund të gjitha persekutimeve të sponsorizuara nga romakët ndaj Krishtërimit, zona u bë një strehë për të krishterët. Vetëm dymbëdhjetë vjet më vonë në vitin 325, Konstandini mblodhi Këshillin e Parë të Nikesë. Në vitin 391, Theodosius I e bëri Krishtërimin fenë zyrtare të Romës.

Skizma Lindje-Perëndim, i njohur edhe si Skizma e Madhe (megjithëse ky term i fundit ndonjëherë i referohet skizmës së mëvonshëme perëndimore), ishte ngjarja që ndau krishterimin në katolicizmin perëndimor dhe ortodoksinë greke lindore, sipas vijës ndarëse të Perandorisë në perëndimin latinisht-folës dhe lindjen grek-folëse. Megjithëse datuar normalisht në 1054, kur Papa Leo IX dhe Patriarku i Kostandinopojës Michael I Cerularius shkishëruan njëri-tjetrin, Skizma Lindje-Perëndim ishte në të vërtetë rezultat i një periudhe të zgjatur të ftohjes midis dy Kishave.

Shkaqet kryesore të pretenduara të skizmës ishin mosmarrëveshjet mbi autoritetin papal-- Papa pretendoi se ai mbante autoritet mbi katër patriarkët lindorë, ndërsa patriarkët pretenduan se Papa ishte thjesht i pari midis të barabartëve - dhe për futjen e klauzolës filioqueBesojmën e Nikesë. Shkaku më serioz (dhe i vërtetë) ishte konkurrenca për pushtet midis kryeqyteteve të vjetra dhe atij të ri të Perandorisë Romake (Romë dhe Kostandinopojë). Kishte katalizatorë të tjerë, më pak domethënës për skizmën, duke përfshirë variancën ndaj praktikave liturgjike dhe pretendimet kontradiktuese të juridiksionit.

Mesjeta e hershme

Redakto

Perandoria Romake Lindore

Redakto
 
Vija Jireçek duke ndarë zonat e influencës greke dhe latine para pushtimeve sllave.

Perandoria Bizantine ishte Perandoria Romake Lindore grekfolëse gjatë Mesjetës, e përqendruar në kryeqytetin e saj në Kostandinopojë. Gjatë shumicës së historisë së saj, ajo kontrollonte provinca në Ballkan dhe Azinë e Vogël. Perandori Romak Lindor Justinian për një farë kohe rimori dhe rivendosi pjesën më të madhe të territorit dikur të mbajtur nga Perandoria Romake e unifikuar, nga Spanja dhe Italia, deri në Anadoll. Për dallim nga Perandoria Romake Perëndimore, e cila u takua me një vdekje të famshme, po aq të keqpërcaktuar në vitin 476 pas Krishtit, Perandoria Romake Lindore erdhi në një përfundim shumë më pak të famshëm, por shumë më të prerë nga duart e Mehmetit II dhe Perandorisë Osmane në vitin 1453. Fuqia e saj e madhe ushtarake dhe diplomatike siguroi pa dashje që Evropa Perëndimore të mbetej e sigurt nga shumë prej pushtimeve më shkatërruese nga popujt lindorë, në një kohë kur mbretëritë ende të reja dhe të brishta të krishtera perëndimore mund të kishin pasur vështirësi ta përmbanin atë.

Magnituda e ndikimit dhe kontributit që Perandoria Bizantine i dha Evropës dhe Krishtërimit, ka filluar të njihet vetëm kohët e fundit. Krijimi i një kodi të ri ligjor nga perandori Justiniani I,Corpus Juris Civilis, shërbeu si një bazë e zhvillimit të mëvonshëm të kodeve ligjore. Bizanti luajti një rol të rëndësishëm në transmetimin e njohurive klasike në botën islame dhe në Italinë e Rilindjes. Tradita e tij e pasur historiografike ruajti njohuri antike mbi të cilat u ndërtuan art, arkitekturë, letërsi dhe arritje teknologjike të shkëlqyera. Kjo është mishëruar në versionin Bizantin të Krishterimit, i cili përhapi Ortodoksinë dhe me kalimin e kohës çoi në krijimin e të ashtuquajturit "Bashkësia Bizantine" (një term i krijuar nga historianët e shekullit 20) në të gjithë Evropën Lindore. Puna misionare e hershme bizantine përhapte krishtërimin ortodoks te popujt e ndryshëm sllavë, ndër të cilët ende është një fe mbizotëruese. Komunitetet hebraike gjithashtu ishin përhapur nëpër Ballkan në këtë kohë, ndërsa hebrenjtë ishin kryesisht Romaniotë.[20][21]

 
Perandoria Romake dhe konfederatat barbare në Ballkan, rreth vitit 200 pas Krishtit

Përgjatë historisë së saj, kufijtë e saj ishin gjithnjë në luhatje, shpesh të përfshirë në konflikte shumëpalëshe jo vetëm me arabët, persët dhe turqit e lindjes, por edhe me fqinjët e tij të krishterë - bullgarët, serbët, normanët dhe kryqtarët, të cilët ose të gjithë në të njëjtën kohë ose në kohë të ndryshme pushtuan sasi të mëdha të territorit bizantin. Në fund, perandoria nuk përbëhej nga asgjë tjetër përveç Kostandinopojës dhe zotërimeve të vogla në Greqinë kontinentale, me të gjitha territoret e tjera në Ballkan dhe Azinë e Vogël të humbura. Fundi erdhi në 1453, kur qyteti u rrethua me sukses nga Mehmeti II, duke i dhënë fund Romës së Dytë.

Inkursionet barbare

Redakto

Bashkë me rënien e Perandorisë Romake, shumë fise "barbare" kaluan nëpër Ballkan, shumica e të cilëve nuk lanë asnjë shtet të qëndrueshëm. Gjatë këtyre "Kohëve të Errëta", Evropa Lindore, si Evropa Perëndimore, bëri regres nga pikëpamja kulturore dhe ekonomike, megjithëse enklavat e prosperitetit dhe kulturës vazhduan përgjatë qyteteve bregdetare të Adriatikut dhe qyteteve të mëdha Greke në jug.[22] Ndërsa Perandoria Bizantine tërhoqi gjithnjë e më shumë kufijtë e saj, në përpjekje për të konsoliduar fuqinë e saj në zbehje, zona të gjera u de-urbanizuan, rrugët u braktisën dhe popullsi vendase mund të jenë tërhequr në zona të izoluara siç janë malet dhe pyjet.[22]

Fisi i parë i tillë barbar që hynë në Ballkan ishin Gotët. Nga Gjermania verilindore, përmes Skithisë, ata vazhduan në jug drejt Ballkanit Romak pas kërcënimit të Hunëve. Këtyre gotëve iu dhanë me kalimin e kohës toka brenda mbretërisë Bizantine (në jug të Danubit), si foederati (aleatë). Sidoqoftë, pas një periudhe urie, proto-Visigotët u rebeluan dhe mposhtën perandorin në 378. Vizigotët më pas shkatërruan Romën në 410 dhe në përpjekje për t'u marrë vesh me ta, atyre iu dha tokë në Francë. Hunët, një konfederatë e një bërthame qeverisëse turko-urale që përfshiu më pas fise të ndryshme gjermanike, sarmatiane dhe sllave, u zhvendosën në perëndim drejt Evropës duke hyrë në Panoni në 400-410 pas Krishtit. Hunët supozohet se kanë shkaktuar migrimin e madh gjerman në Evropën perëndimore. Nga baza e tyre, hunët nënshtruan shumë popuj dhe gdhendën një sferë terrori që shtrihet nga Gjermania dhe Balltiku deri në Detin e Zi. Me vdekjen e Attila Hunit në 454 pas Krishtit, lufta për trashëgimi çoi në rënien e shpejtë të prestigjit të Hunëve dhe zhdukjen e mëvonshme nga Evropa. Ndërkohë, Ostrogotët u çliruan nga sundimi hun në 454 pas Krishtit dhe u bënë gjithashtu foedorati. Ostrogotët gjithashtu migruan drejt perëndimit, të porositur nga Bizantinët dhe krijuan një shtet në Itali. Në gjysmën e dytë të shekullit të 5-të dhe të parën e shekullit të VI-të, fise të reja barbare gjermanike hynë në Ballkan. Gepidët, pasi kishin jetuar në Daki në shekullin III me Gotët, u vendosën në Panoni dhe përfundimisht pushtuan Singidunum (Beogradi) dhe Sirmium (Sremska Mitrovica), duke krijuar një mbretëri jetëshkurtër në shekullin e 6-të. Lombardët hynë në Panoni në vitet 550 dhe mposhtën Gepidët. Në 569 ata u zhvendosën në veri të Italisë, duke themeluar mbretërinë e tyre në kurriz të Ostrogotëve.

 
Ballkani rreth vitit 400 p.K., në kohën e Perandorisë Hune.

Sllavët, të njohur si Sklavenoi, migruan në valë të njëpasnjëshme. Një numër i vogël mund të kenë ardhur që në shekullin e 3-të megjithatë pjesa më e madhe e migracionit nuk ndodhi deri në shekullin e 6-të. Sllavët migruan nga Evropa Qendrore dhe Lindore dhe përfundimisht u bënë të njohur si Sllavët e Jugut. Shumica ende mbetën subjekte të Perandorisë Romake.

 
Ballkani verior në shekullin VI.

Avarët ishin një grup turk (ose ndoshta Mongol[23]), ndoshta me një bazë qeverisëse të rrjedhur nga Ruran që u arratisën nga Gokturkët. Ata hynë në Evropën Qendrore në shekullin VII pas Krishtit, duke detyruar Lombardët t'ja mbathnin për në Itali. Ata vazhdimisht sulmuan Ballkanin, duke kontribuar në rënien e përgjithshme të zonës që kishte filluar shekuj më parë. Pas rrethimit të tyre të pasuksesshëm të Kostandinopojës në 626, ata u kufizuan në Evropën Qendrore. Ata sunduan mbi sllavët perëndimorë që tashmë banonin rajonin. Deri në shekullin e 10-të, konfederata Avare u shemb për shkak të konflikteve të brendshme, sulmeve franke dhe sllave. Avarët e mbetur u thithën më pas nga sllavët dhe magjarët.

Bullgarët, turq të Azisë Qendrore, së pari u shfaqën në një valë që filloi me ardhjen e bullgarëve të Asparuh. Asparuh ishte një nga pasardhësit e Kubratit, Khanit të Madh. Ata kishin pushtuar fushat pjellore të Ukrainës për disa shekuj derisa Khazarët i përfshinë konfederatën e tyre në vitet 660 dhe shkaktuan migrimin e tyre të mëtejshëm. Një pjesë e tyre - nën udhëheqjen e Asparuh - u drejtuan në jugperëndim dhe u vendosën në vitet 670 në Besarabinë e sotme. Në 680 pas Krishtit ata pushtuan Mëzinë dhe Dobruxhan dhe formuan një konfederatë me fiset lokale sllave që kishin emigruar atje një shekull më parë. Pasi pësoi një humbje në duart e Bullgarëve dhe Sllavëve, Perandoria Bizantine njohu sovranitetin e Khanatit të Asparuh në një traktat të mëvonshëm të nënshkruar në 681 p.K. I njëjti vit zakonisht vlerësohet si viti i themelimit të Bullgarisë (shih Historia e Bullgarisë). Një grup më i vogël i bullgarëve nën Khan Kuber u vendosën pothuajse njëkohësisht në rrafshinën pellagoneze në Maqedoninë perëndimore pasi kaluan ca kohë në Panoni. Disa bullgarë në të vërtetë hynë në Evropë më herët me Hunët. Pas shpërbërjes së Perandorisë Hune, Bullgarët u shpërndanë kryesisht në Evropën Lindore.

Magjarët, të udhëhequr nga Árpád, ishin fisi kryesor në një konfederatë prej dhjetë fisesh. Ata hynë në Evropë në shekullin e 10 pas Krishtit, duke u vendosur në Panoni. Atje ata hasën një popullsi kryesisht sllave dhe avarë të mbetur. Magjarët ishin një popull ural, me origjinë nga perëndimi i Maleve Ural. Ata mësuan artin e luftës mbi kalë nga popujt turk. Ata pastaj migruan më tej në perëndim rreth vitit 400 p.K., duke u vendosur në zonën Don-Dniepër. Këtu ata ishin subjekte të Khaganatit Khazar. Ata u fqinjësuan nga Bullgarët dhe Alanët. Ata u bënë me 3 fise rebele Khazare kundër grupeve sunduese. Humbja e tyre në këtë luftë civile dhe betejat e vazhdueshme me Peçenegët ishin ndoshta katalizatori për ata që të lëviznin më tej në perëndim në Evropë.

Romakët lokalë dhe mbetjet e romanizuara të popullsisë së epokës së hekurit në Ballkan filluan asimilimin e tyre kryesisht në sllavë dhe grekë, megjithatë, komunitetet e dukshme që flasin gjuhë latine dihet se kanë mbijetuar. Në letërsi, këta romantikë-folës njihen si "vllehët". Në Daki, kolonistët romakë dhe Dakët e Romanizuar u tërhoqën në malet Karpate të Transilvanisë pas tërheqjes së Romës. Provat arkeologjike tregojnë një popullsi të romanizuar në Transilvani deri në të paktën shekullin e 8-të. Deri në shekujt 7 dhe 8, Perandoria Romake ekzistonte vetëm në jug të lumit Danub në formën e Perandorisë Bizantine, me kryeqytetin e saj në Kostandinopojë. Në këtë zonë mbyllëse me shumëllojshmëri etnike të Perandorisë Romake, vllehët u njohën si ata që flisnin Latinisht, gjuha zyrtare e Perandorisë Bizantine që përdorej vetëm në dokumentet zyrtare, deri në shekullin e 6-të kur u ndryshua në greqishten që ishte më popullore. Këto vllehë origjinalë ndoshta përbëheshin nga një larmi grupesh etnike (më së shumti Trakë, Dakë, Ilirë) të cilët ndanin të përbashkëtën e të qenit të asimiluar në gjuhë dhe kulturë të Perandorisë Romake me kolonistët Romakë të vendosur në zonat e tyre. Anna Komnena flet në Alexiade për Dakët (në vend të vllehëve) nga Ballkani dhe nga ana Veriore e Danubit dhe ata identifikoheshin si Rumunë. [24] Popullsitë romancë-folëse mbijetuan në Adriatik, dhe shqiptarët besohet se janë pasardhës të ilirëve pjesërisht të romanizuar.

Perandoria e Parë Bullgare

Redakto
 
Shtrirja më e madhe territoriale e Perandorisë së Parë Bullgare gjatë sundimit të Simonit I.

Në shekullin VII Bullgaria u krijua nga Khan Asparuh. Ajo u rrit shumë në forcë në shekujt e ardhshëm duke u shtrirë nga Dniepri në Budapest dhe Mesdhe. Bullgaria sundoi Ballkanin për katër shekujt e ardhshëm dhe ishte faktor ndihmës në adoptimin e krishtërimit në rajon dhe midis sllavëve të tjerë. Cari Bullgar Simeon I i Madh, duke ndjekur rrjedhën kulturore dhe politike të babait të tij Boris I, urdhëroi krijimin e Alfabetit Bullgar, i cili më vonë u përhap nga misionarët në veri duke arritur Rusinë moderne.

Mesjeta

Redakto

Republika e Venedikut

Redakto

Kryengritja e Asenit dhe e Pjetrit ishte një revoltë e bullgarëve dhe vllehëve[25][26] që jetonin në Mëzi dhe malet e Ballkanit, në atë kohë thema e Paristrion e Perandorisë Bizantine, e shkaktuar nga një rritje e taksave. Filloi më 26 Tetor 1185, ditën e festës së Shën Dhimitrit të Selanikut, dhe përfundoi me restaurimin e Bullgarisë me krijimin e PerandorisëDytë Bullgare, të sunduar nga dinastia Asen.

Në ndërtimin e perandorisë së saj detare tregtare, Republika e Venedikut mbizotëroi tregtinë e kripës,[27] mori kontrollin mbi shumicën e ishujve në Egje, përfshirë Qipron dhe Kretën, dhe u bë një "fuqi" kryesore në Lindjen e Afërt dhe në të gjithë Ballkanin. Venediku mori në zotërim një numër vendndodhjesh në brigjet lindore të detit Adriatik para vitit 1200, pjesërisht për arsye thjesht tregtare, por edhe sepse piratët me bazë atje kërcënonin tregtinë e saj. Doge që nga ajo kohë mbante titujt e Dukës së Dalmacisë dhe Dukës së Istrias. Venecia u bë një fuqi plotësisht perandorake pas Kryqëzatës së Katërt financuar nga Venediku, e cila në vitin 1203 kapi dhe në 1204 shkatërroi dhe pushtoi Kostandinopojën, duke e ndarë Perandorinë Bizantinedisa shtete më të vogla dhe themeloi Perandorinë Latine. Më pas Venediku gdhendi një sferë influence në Egje të njohur si Dukati i Arkipelagut, dhe gjithashtu fitoi kontrollin e ishullit të Kretës. I dobësuar nga lufta e vazhdueshme me Bullgarinë dhe pjesët e papushtuara të perandorisë, Perandoria Latine u rrëzua me kalimin e kohës kur Bizantinët rimorën Kostandinopojën nën Perandorin Michael VIII Paleolog në 1261. Perandori i fundit Latin, Baldwin II, u largua në mërgim, por titulli perandorak mbijetoi, me disa pretendues për të, deri në shekullin e 14-të.

Mesjeta e vonë

Redakto
 
Ballkani në 1355.

Nga shekulli 14, Venediku kontrollonte pjesën më të madhe të tregtisë detare të Ballkanit me zotërime të rëndësishme koloniale në brigjet e Adriatikut dhe Egjeut. Rënia e gjatë e Venedikut filloi në Shekullin 15, kur fillimisht bëri një përpjekje të pasuksesshme për të mbajtur Selanikun kundër osmanëve (1423–1430). Ajo dërgoi gjithashtu anije për të ndihmuar në mbrojtjen e Kostandinopojës kundër turqve që e rrethuan (1453). Pasi qyteti ra te Sulltan Mehmeti II, ai i shpalli luftë Venedikut. Lufta zgjati tridhjetë vjet dhe i kushtoi Venedikut shumë prej zotërimeve të Mesdheut lindor. Ngadalë Republika e Venedikut humbi pothuajse të gjitha zotërimet në Ballkan, duke ruajtur në shekullin e 18-të vetëm zonat e Adriatikut të Istria, Dalmacisë dhe Arbërisë Venedikase. Ishulli venedikas i Korfuzit ishte zona e vetme e Greqisë që nuk u pushtua kurrë nga turqit. Më 1797 Napoleoni pushtoi Venedikun dhe shkaktoi fundin e Republikës së Venedikut në Ballkan.

Periudha e hershme moderne

Redakto

Perandoria Osmane

Redakto
 
Hartë e Perandorisë Osmane në Ballkan e vitit 1726
 
Ballkani në fund të shekullit XIX

Pjesa më e madhe e Ballkanit ishte nën sundimin otoman gjatë gjithë periudhës së hershme moderne. Sundimi osman ishte i gjatë, zgjati nga shekulli XIV e deri në fillim të shekullit XX në disa territore. Perandoria Osmane ishte fetarisht, gjuhësisht dhe etnikisht e larmishme, dhe, nganjëherë, një vend shumë më tolerant për praktikat fetare, kur krahasohej me vendet e tjera të botës.[28][29] Grupet e ndryshme në perandori u organizuan përgjatë vijave rrëfyese, në të ashtuquajturin sistemin Milet. Ndër të krishterët ortodoksë të perandorisë (Mileti Rum) u krijua një identitet i përbashkët bazuar në një sens të përbashkët kohe të përcaktuar nga kalendari kishtar, ditët e shenjtorëve dhe festat.[30]

Struktura shoqërore e Ballkanit në fund të shekullit të XVIII ishte komplekse. Sunduesit osman ushtruan kontrollin kryesisht në mënyra indirekte.[31] Në Shqipëri dhe Mal të Zi, për shembull, udhëheqësit lokalë i paguanin haraç nominal Perandorisë dhe përndryshe kishin pak kontakte. Republika e Raguzës pagoi një haraç vjetor, por përndryshe ishte e lirë të ndiqte rivalitetin e saj me Republikën e Venedikut. Dy principatat romancë-folëse të Moldavisë dhe Vllahisë kishin fisnikërinë e tyre, por drejtoheshin nga familje greke të zgjedhura nga Sulltani. Në Greqi, elita përbëhej nga klerikë dhe studiues, por zor se kishte ndonjë aristokraci greke. Një milion e më shumë turq ishin vendosur në Ballkan, zakonisht në qendrat më të vogla urbane ku ishin trupa garnizonesh, nëpunës civilë, dhe zejtarë dhe tregtarë. Kishte gjithashtu bashkësi të rëndësishme të tregtarëve hebrenj dhe grekë. Turqit dhe Hebrenjtë nuk gjendeshin në fshat, kështu që kishte një diferencim shumë të mprehtë shoqëror midis qyteteve dhe rajoneve të tyre rrethuese për sa i përket gjuhës, fesë dhe përkatësisë etnike. Perandoria Osmane mblodhi taksat me normën rreth 10%, por nuk kishte punë të detyruar dhe punëtorët dhe fshatarët nuk shtypeshin veçanërisht nga Perandoria. Sulltani favorizoi dhe mbronte klerin ortodoks, kryesisht si një mbrojtje kundër zellit misionar të katolikëve Romakë.[32]

Rritja e nacionalizmit në Ballkan

Redakto

Rritja e nacionalizmit nën Perandorinë Osmane shkaktoi prishjen e konceptit të miletit. Me ngritjen e shteteve kombëtare dhe historitë e tyre, është shumë e vështirë të gjesh burime të besueshme për konceptin osman të një kombi dhe shekujt e marrëdhënieve midis Shtëpisë së Osmanit dhe krahinave, të cilat u shndërruan në shtete. Padyshim, të kuptuarit e konceptit osman të kombësisë na ndihmon të kuptojmë se çfarë ndodhi në Ballkan në periudhën e vonë osmane.

Shtypja e përgjakshme e Kryengritjes së Prillit në Bullgari, u bë rast i shpërthimit të Luftës Ruso-Turke (1877-1878) dhe çlirimit të Bullgarisë në 1878.

Kongresi i Berlinit

Redakto
 
Anton von Werner, në Kongresin e Berlinit (1878) Bismarku i gjatë në të djathtë po shtrëngon duart me Gyula Andrássy dhe Pyotr Andreyevich Shuvalov; në të majtë janë Alajos Károlyi, Alexander Gorchakov dhe Benjamin Disraeli

Kongresi i Berlinit (13 qershor - 13 korrik 1878) ishte një takim i shtetarëve kryesorë të Fuqive të Mëdha të Evropës dhe Perandorisë Osmane. Në vazhdën e fitores shkatërruese të Rusisë në një luftë me Turqinë, 1877-78, nevoja urgjente ishte të stabilizohej dhe riorganizohej Ballkani dhe të krijoheshin shtete të reja. Kancelari gjerman Otto von Bismarck, i cili drejtoi Kongresin, mori përsipër të rregullojë kufijtë për të minimizuar rreziqet e luftës madhore, ndërsa njohu fuqinë e zvogëluar të Perandorisë Osmane, dhe ekuilibroi interesat e dallueshme të fuqive të mëdha.

Si rezultat, zotërimet otomane në Evropë u ulën ndjeshëm; Bullgaria u krijua si një principatë e pavarur brenda Perandorisë Osmane, por nuk u lejua të mbante të gjithë territorin e saj të mëparshëm. Bullgaria, pa u pranuar në Kongres, humbi më shumë se 70% të territorit të saj, dhe mbi 50% e popullsisë së saj etnike mbeti jashtë kufijve të saj - gjë që shkaktoi një numër kryengritjesh dhe e futi vendin në luftërat pasuese ballkanike. Bullgaria humbi Rumelinë Lindore, e cila iu rikthye turqve nën një administratë të veçantë. Maqedonia, dhe Trakia Lindore dhe Perëndimore iu kthyen menjëherë turqve, të cilët premtuan reformim dhe Dobruxha Veriore u bë pjesë e Rumanisë, e cila arriti pavarësinë e plotë, por u desh ta kthejë një pjesë të Besarabisë te Rusia. Serbia dhe Mali i Zi më në fund fituan pavarësi të plotë, por me territore më të vogla. Austria mori Bosnjën dhe Hercegovinën dhe praktikisht mori kontrollin e Sanxhakut të Pazarit të Ri. Britania mori Qipron.[33]

Rezultatet fillimisht u përshëndetën si një arritje e shkëlqyeshme në krijimin e paqes dhe stabilitetit. Sidoqoftë, shumica e pjesëmarrësve nuk ishin të kënaqur plotësisht dhe pakënaqësitë në lidhje me rezultatet mbetën derisa shpërthyen në luftë botërore në 1914. Serbia, Bullgaria dhe Greqia fituan, por shumë më pak sesa menduan se e meritonin. Perandoria Osmane, e quajtur në atë kohë "njeriu i sëmurë i Evropës", u poshtërua dhe u dobësua ndjeshëm, duke e bërë atë më të prekshme ndaj trazirave vendore dhe më të rrezikuar nga sulmet. Megjithëse Rusia kishte qenë fitimtare në luftën që shkaktoi konferencën, ajo ishte poshtëruar në Berlin, dhe kundërshtoi trajtimin e saj. Austria fitoi një territor të madh, i cili zemëroi sllavët e Jugut dhe çoi në dekada tensionesh në Bosnjë dhe Hercegovinë. Bismarck u bë shënjestra e urrejtjes së nacionalistëve rusë dhe pan-sllavistëve dhe zbuloi se ai e kishte lidhur shumë ngushtë Gjermaninë me Austrinë në Ballkan.[34]

Në planin afatgjatë, tensionet midis Rusisë dhe Austro-Hungarisë u intensifikuan, siç bëri edhe çështja e kombësisë në Ballkan. Kongresi kishte për qëllim rishikimin e Traktatit të Shën Stefanit dhe mbajtjen e Kostandinopojës në duart Osmane. Ajo praktikisht e mohoi fitoren e Rusisë mbi Perandorinë Osmane në Luftën Ruso-Turke. Kongresi i Berlinit i ktheu territoret Perandorisë Osmane që traktati i mëparshëm ia kishte dhënë Principatës së Bullgarisë, veçanërisht Maqedoninë, duke krijuar kështu një dëshirë të fortë hakmarrjeje në Bullgari që në vitin 1912 ishte një nga shumë shkaqet e Luftës së Parë Ballkanike.

Shekulli XX

Redakto
 
Veshje tradicionale ballkanike, rreth 1905

Luftërat Ballkanike

Redakto
 
Litografi Greke e Betejës së Kilkis – Lachanas

Luftërat Ballkanike ishin dy luftëra që u zhvilluan në Ballkan në 1912 dhe 1913. Katër shtete ballkanike mposhtën Perandorinë Osmane në luftën e parë; njëri nga katër, Bullgaria, u mund në luftën e dytë. Perandoria Osmane humbi gati të gjitha zotërimet e saj në Evropë. Austro-Hungaria, megjithëse nuk ishte në luftë, u dobësua pasi një Serbi shumë më e zgjeruar kërkonte për bashkimin e popujve sllavë të jugut.[35] Lufta plotësoi kushtet për shkaktimin e krizës ballkanike të vitit 1914 dhe kështu ishte një "prelud i Luftës së Parë Botërore".[36]

Lufta e Parë Botërore

Redakto

Ardhja e luftës 1914

Redakto

Lufta e Parë Botërore u ndez nga një shkëndijë në Ballkan, kur një serb boshnjak me emrin Gavrilo Princip vrau trashëgimtarin e fronit austriak, Franz Ferdinand. Princip ishte anëtar i një grupi militant serb të quajtur Crna Ruka (serbisht për "Dora e Zezë").[37] Pas vrasjes, Austro-Hungaria i dërgoi Serbisë një ultimatum në korrik 1914 me disa dispozita të krijuara kryesisht për të parandaluar pajtueshmërinë serbe. Kur Serbia përmbushi vetëm pjesërisht kushtet e ultimatumit, Austro-Hungaria i shpalli luftë Serbisë më 28 korrik 1914.

Shumë anëtarë të qeverisë austro-hungareze, si Conrad von Hötzendorf kishin shpresuar të provokonin një luftë me Serbinë prej disa vitesh. Kishin disa motive. Pjesërisht ata kishin frikë nga fuqia e Serbisë dhe aftësia e saj për të mbjellë mosmarrëveshje dhe përçarje në provincat "sllavojugore" të perandorisë nën flamurin e një "shteti më të madh sllav". Një shpresë tjetër ishte që ata të mund të aneksonin territoret serbe në mënyrë që të ndryshonin përbërjen etnike të perandorisë. Me më shumë sllavë në Perandori, disa në gjysmën e qeverisë që dominohej nga gjermanët shpresonin të ekuilibronin fuqinë e qeverisë hungareze të dominuar nga magjarët. Deri në vitin 1914, elementë më paqësorë kishin qenë në gjendje të argumentonin kundër këtyre strategjive ushtarake, qoftë me konsiderata strategjike, qoftë me ato politike. Sidoqoftë, Franz Ferdinand, një avokat kryesor i një zgjidhjeje paqësore, ishte larguar nga skena dhe më shumë elemente agresivë ishin në gjendje të dilnin në krye. Një faktor tjetër në këtë ishte zhvillimi në Gjermani duke i dhënë perandorisë një "çek bosh" për të ndjekur një strategji ushtarake që siguronte mbështetjen e Gjermanisë.

Planifikimi austro-hungarez për operacionet kundër Serbisë nuk ishte i gjerë dhe ato kaluan në shumë vështirësi logjistike në mobilizimin e ushtrisë dhe fillimin e operacioneve kundër serbëve. Ata hasën probleme me oraret e trenave dhe oraret e mobilizimit, të cilat binin ndesh me ciklet bujqësore në disa zona. Kur filluan operacionet në fillim të gushtit Austro-Hungaria nuk ishte në gjendje të shkatërronte ushtritë serbe ashtu siç kishin parashikuar shumë veta brenda monarkisë. Një vështirësi për austro-hungarezët ishte se ata duhej të largonin shumë divizione për në veri për të përballuar avancimin e ushtrive ruse. Planifikimi i operacioneve kundër Serbisë nuk kishte llogaritur ndërhyrjen e mundshme ruse, për të cilën ushtria austro-hungareze kishte supozuar se do të përballohej nga Gjermania. Megjithatë, ushtria gjermane kishte planifikuar prej kohësh që të sulmonte Francën përpara se t'i drejtohej Rusisë nëse do të kishte luftë me fuqitë e Antantës. (Shih: Plani Schlieffen) Komunikimi i dobët midis dy qeverive çoi në këtë pakujdesi katastrofike.

Luftimi në 1914

Redakto

Si rezultat, lufta e Austro-Hungarisë u dëmtua pothuajse përtej shëlbimit brenda dy muajve nga fillimi i luftës. Ushtria serbe, e cila po vinte nga jugu i vendit, u takua me ushtrinë austriake në Betejën e Cerit duke filluar më 12 gusht 1914.

Serbët u vendosën në pozicione mbrojtëse kundër austro-hungarezëve. Sulmi i parë erdhi në 16 gusht, midis pjesëve të divizionit të 21-të Austro-Hungarez dhe pjesëve të Divizionit të Kombinuar Serb. Në luftimet e ashpra të natës, beteja u vijoi, derisa linja serbe u mblodh nën udhëheqjen e Stepa Stepanovic. Tre ditë më vonë, austriakët u tërhoqën përtej Danubit, pasi pësuan 21,000 viktima kundër 16,000 viktimave serbe. Kjo shënoi fitoren e parë të Aleatëve në luftë. Austriakët nuk e kishin arritur qëllimin e tyre kryesor për të eleminuar Serbinë. Në dy muajt e ardhshëm të dy ushtritë luftuan beteja të mëdha në Drina (6 shtator deri më 11 nëntor) dhe në Kolubara nga 16 nëntor deri më 15 dhjetor.

Në vjeshtë, me shumë austro-hungarezë të zënë në luftime të rënda me Serbinë, Rusia ishte në gjendje të hynte thellë në Austro-Hungari duke marrë Galicinë dhe shkatërruar pjesën më të madhe të aftësisë luftarake të Perandorisë. U desh deri në tetor 1915 me shumë ndihmë gjermane, bullgare dhe turke që Serbia të pushtohej më në fund, megjithëse ushtria e dobësuar serbe u tërhoq në Korfuz me ndihmën e italianëve dhe vazhdoi të luftojë kundër fuqive qendrore.

Komiteti Jugosllav, një grup interesi politik i formuar nga Sllavët e Jugut nga Austro-Hungaria gjatë Luftës së Parë Botërore, që synonte të bashkohej me kombet ekzistuese sllave në një shtet të pavarur.[38] Nga ky plan, një mbretëri e re lindi me kalimin e kohës: Mbretëria Serbo-Kroato-Sllovene.

Mali i Zi shpalli luftë më 6 gusht 1914. Bullgaria, megjithatë, qëndroi mënjanë përpara se të bashkohej përfundimisht me Fuqitë Qendrore në 1915, dhe Rumania u bashkua me Aleatët në 1916. Në 1916, Aleatët dërguan ekspeditën e tyre fatkeqe në Galipoli në Dardanele, dhe në vjeshtën e 1916 ata u vendosën në Selanik, duke vendosur frontin. Megjithatë, ushtritë e tyre nuk lëvizën nga fronti deri në fund të luftës, kur marshuan deri në veri për të çliruar territoret nën sundimin e Fuqive Qendrore.

Bullgaria

Redakto

Bullgaria, shteti më i populluar i shteteve të Ballkanit me 7 milion njerëz kërkoi të përvetësonte Maqedoninë, por kur u përpoq ajo u mposht në 1913 në Luftën e Dytë Ballkanike. Në 1914 Bullgaria qendroi neutrale. Sidoqoftë udhëheqësit e saj ende shpresonin të përvetësonin Maqedoninë, e cila kontrollohej nga një aleat, Serbia. Në 1915 bashkimi me Fuqitë Qendrore dukej rruga më e mirë.[39] Bullgaria mobilizoi një ushtri shumë të madhe me 800,000 burra, duke përdorur pajisje të furnizuara nga Gjermania. Pushtimi bullgaro-gjermano-austriak i Serbisë në 1915 ishte një fitore e shpejtë, por deri në fund të vitit 1915 Bullgaria po luftonte gjithashtu britanikët dhe francezët - si dhe rumunët në 1916 dhe grekët në 1917. Bullgaria nuk ishte e përgatitur për një luftë të gjatë; mungesa e kaq shumë ushtarëve uli ndjeshëm prodhimin bujqësor. Pjesa më e madhe e ushqimit më të mirë të vendit ishte kontrabanduar për të ushqyer tregjet e zeza fitimprurëse diku tjetër. Deri në vitin 1918 ushtarët nuk ishin në mungesë vetëm të pajisjeve themelore si çizmet por ata po ushqeheshin kryesisht me bukë misri me pak mish. Gjermania gjithnjë e më shumë ishte në kontroll, dhe marrëdhëniet Bullgare me aleatin e saj Perandorinë Osmane u zbehën. Ofensiva Aleate në Shtator 1918, e cila dështoi në 1916 & 1917 ishte e suksesshme në Dobro Pole. Trupat u kryengritën dhe fshatarët u rebeluan, duke kërkuar paqe. Nga fundi i muajit, Bullgaria nënshkroi një armëpushim, duke hequr dorë nga territoret e pushtuara dhe pajisjet e saj ushtarake. Cari abdikoi dhe lufta e Bullgarisë mbaroi. Traktati i paqes në 1919 i hoqi Bullgarisë pushtimet e saj, zvogëloi ushtrinë e saj në 20,000 burra dhe kërkoi dëmshpërblim prej £100 milion. [40]

Pasojat e Luftës së Parë Botërore

Redakto
 
Historia politike e Ballkanit

Lufta pati pasoja të mëdha për gadishullin Ballkanik. Njerëzit në të gjithë zonën pësuan dislokim serioz ekonomik, dhe mobilizimi masiv rezultoi me viktima të mëdha, veçanërisht në Serbi ku vdiqën mbi 1.5 milion serbë, që ishte përafërsisht ¼ e popullsisë totale dhe mbi gjysma e popullatës mashkullore. Në zona më pak të zhvilluara Lufta e Parë Botërore u ndje në mënyra të ndryshme: marrja e kafshëve transportuese, për shembull, shkaktoi probleme të rënda në fshatra që tashmë vuanin nga rekrutimi i burrave të rinj, dhe shumë lidhje tregtare të krijuara së fundmi u shkatërruan.

Kufijtë e shumë shteteve u rishkruan plotësisht dhe u krijua Mbretëria e re e serbëve, kroatëve dhe sllovenëve, më vonë Jugosllavia. Si Austro-Hungaria dhe Perandoria Osmane u shpërbënë zyrtarisht. Si rezultat, ekuilibri i pushtetit, marrëdhëniet ekonomike dhe ndarjet etnike ndryshuan plotësisht.

Disa ndryshime të rëndësishme territoriale përfshijnë:

Midis Luftës së Parë Botërore dhe Luftës së Dytë Botërore, për të krijuar shtete komb, u panë lëvizjet e mëposhtme të popullsisë:

 • Në periudhën midis dy luftërave botërore, gati 1.5 milion Grekë u hoqën nga Turqia; gati 700,000 turq u hoqën nga Greqia
 • Traktati i Neuilly-sur-Seine i vitit 1919 parashikonte emigrimin e ndërsjellë të pakicave etnike midis Greqisë dhe Bullgarisë. Midis 92,000 dhe 102,000 Bullgarë u hoqën nga Greqia; 35,000 Grekë u hoqën nga Bullgaria. Megjithëse nuk u arrit asnjë marrëveshje për shkëmbimin e popullatës midis Bullgarisë dhe Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve për shkak të refuzimit të vazhdueshëm të këtyre të fundit për të njohur ndonjë pakicë bullgare në rajonet e saj lindore, numri i refugjatëve nga Maqedonia dhe Serbia Lindore drejt Bullgarisë gjithashtu tejkaloi 100,000. Midis dy luftërave botërore, rreth 67,000 turq emigruan nga Bullgaria në Turqi në bazë të marrëveshjeve bilaterale.
 • Sipas kushteve të Traktatit të Krajovës të vitit 1940, 88,000 Rumunë dhe Arumunë të Dobruxhës Jugore u detyruan të lëviznin në Dobruxhën Veriore dhe 65,000 Bullgarët e Dobruxhës Veriore u detyruan të lëviznin në Dobruxhën Jugore.

Shiko gjithashtu:

Lufta e Dytë Botërore

Redakto
 

Lufta e Dytë Botërore në Ballkan filloi nga përpjekjet italiane për të krijuar një perandori italiane. Ata pushtuan Shqipërinë në 1939 dhe e aneksuan pas vetëm një javë në Mbretërinë e Italisë. Pastaj kërkuan që Greqia të dorëzohej në tetor 1940. Sidoqoftë, kundërshtia e kryeministrit grek Metaxas më 28 tetor 1940, filloi luftën Greko-Italiane. Pas shtatë muajsh luftimesh të vështira, me disa nga fitoret e para të Aleatëve dhe me italianët që humbën gati një të tretën e Shqipërisë, Gjermania ndërhyri për të shpëtuar aleatin e saj. Më 1941, gjermanët pushtuan Jugosllavinë me forcat që përdorën më vonë kundër Bashkimit Sovjetik.

Pas rënies së Sarajevës më 16 prill 1941 ndaj Gjermanisë naziste, krahinat jugosllave të Kroacisë, Bosnjës dhe Hercegovinës u rikrijuan si shtete satelite fashiste, Nezavisna Država Hrvatska (NDH, Shteti i Pavarur i Kroacisë). Nacionalisti kroat, Ante Pavelić u emërua drejtues. Nazistët krijuan divizionin Handschar dhe bashkëpunuan me Ustaše në mënyrë që të luftonin partizanët jugosllavë.

Me ndihmën e Italisë, ata arritën të pushtonin Jugosllavinë brenda dy javësh. Ata pastaj bashkuan forcat me Bullgarinë dhe pushtuan Greqinë nga ana jugosllave. Pavarësisht rezistencës greke, gjermanët përfituan nga prania e ushtrisë Greke në Shqipëri kundër italianëve për të përparuar në Greqinë Veriore dhe për pasojë të pushtonin tërë vendin brenda 3 javësh, me përjashtim të Kretës. Sidoqoftë, edhe me rezistencën e ashpër Kretane, e cila i kushtoi nazistëve pjesën më të madhe të forcave të tyre elitare parashutiste, ishulli kapitulloi pas 11 ditësh luftimesh.

Në fillim të majit, kufijtë e Ballkanit u riorganizuan edhe një herë, me krijimin e disa shteteve kukulla, si Kroacia dhe Mali i Zi, zgjerimi shqiptar në Greqi dhe Jugosllavi, aneksimi bullgar i territoreve në veriun Grek, krijimi i një shteti vlleh në malet greke të Pindusit dhe aneksimi i të gjithë Jonit dhe një pjesë të ishujve të Egjeut Italisë.

Me mbarimin e luftës, ndryshimet e përbërjes etnike u kthyen siç ishin para saj dhe kolonët u kthyen në vendlindjet e tyre, kryesisht ato që u vendosën në Greqi. Një popullatë shqiptare e veriut Grek, çamët, u detyruan të largoheshin nga trojet e tyre sepse bashkëpunuan me italianët. Numrat e tyre ishin rreth 18 000 në 1944.

Pasojat e Luftës së Dytë Botërore

Redakto

Në 7–9 Janar 1945, autoritetet jugosllave vranë disa qindra bullgarë të deklaruar në Maqedoni si bashkëpunëtorë, në një ngjarje të njohur si "Krishtlindja e përgjakshme".

Lufta Civile Greke u zhvillua midis 1944 dhe 1949 në Greqi midis forcave të armatosura të qeverisë Greke, të mbështetur në fillim nga Britania dhe më vonë nga Shtetet e Bashkuara, kundër forcave të rezistencës së luftës kundër okupimit gjerman, udhëheqja e të cilës kontrollohej nga Partia Komuniste e Greqisë. Qëllimi i saj ishte krijimi i një Greqie Veriore komuniste. Ishte hera e parë në Luftën e Ftohtë që armiqësitë çuan në një luftë të subvencionuar (proxy war). Në 1949, partizanët u mundën nga forcat e qeverisë.

Lufta e ftohtë

Redakto

Gjatë Luftës së Ftohtë, shumica e vendeve në Ballkan drejtoheshin nga qeveri komuniste të mbështetura nga Sovjetikët. Nacionalizmi nuk vdiq pas Luftës së Dytë Botërore. Jugosllavia nuk ishte një rast i izoluar i tensionit etnik. Për shembull: në Bullgari, duke filluar në vitin 1984, qeveria komuniste e udhëhequr nga Todor Zhivkov filloi të zbatojë një politikë të asimilimit të detyruar të pakicës etnike turke. Turqve etnikë u kërkohej të ndryshonin emrat e tyre në ekuivalentët bullgarë, ose të largoheshin nga vendi. Në vitin 1989, u formua një lëvizje disidente turke për t'i rezistuar këtyre masave asimiluese. Qeveria bullgare u përgjigj me dhunë dhe dëbime masive të aktivistëve. Në këtë mjedis shtypës, mbi 300,000 turq etnikë u larguan për në Turqinë fqinje.[41] Sidoqoftë, pavarësisht se ishin nën qeveri komuniste, Jugosllavia (1948) dhe Shqipëria (1961) prishën marrdhëniet me Bashkimin Sovjetik. Pas Luftës së Dytë Botërore, u krijuan planet komuniste për bashkimin e Shqipërisë dhe Bullgarisë me Jugosllavinë, por më vonë u anuluan kur Shqipëria prishi të gjitha marrëdhëniet me Jugosllavinë, për shkak të prishjes së Titos me BRSS. Marshalli Josip Broz Tito (1892–1980), më vonë hodhi poshtë idenë e bashkimit me Bullgarinë, dhe në vend të kësaj kërkoi marrëdhënie më të ngushta me Perëndimin, më vonë madje edhe duke krijuar Lëvizjen e të parradhiturve, e cila i dha atyre lidhje më të ngushta me vendet e botës së tretë. Shqipëria nga ana tjetër u afrua drejt Kinës komuniste, duke adoptuar më vonë një politkë izolacioniste. Vendet e vetme jo-komuniste ishin Greqia dhe Turqia, të cilat ishin (dhe akoma janë) pjesë e NATO-s.

Përndjekje fetare u zhvilluan në Bullgari, të drejtuara kundër kishave të krishtera ortodokse, katolike dhe protestante, si dhe myslimanëve, hebrenjve dhe të tjerëve në vend. Antagonizmi midis shtetit komunist dhe Kishës Ortodokse Bullgare u lehtësua disi pasi Todor Zhivkov u bë udhëheqësi i Partisë Komuniste Bullgare në 1956. Zhivkov madje përdori Kishën Ortodokse Bullgare për qëllimet e politikave të tij.  

Post-Komunizmi

Redakto

Fundi i viteve 1980 dhe fillimi i viteve 1990 sollën kolapsin e komunizmitEvropën Lindore. Ndërsa kultura perëndimore u përhap në Ballkan u realizuan shumë reforma që çuan në zbatimin e ekonomisë së tregut dhe privatizimin, ndër reformat e tjera kapitaliste.

Shqipëri, Bullgari dhe Rumani ndryshimet në sistemin politik dhe ekonomik u shoqëruan me një periudhë paqëndrueshmërie politike dhe ekonomike dhe ngjarje tragjike. I njëjti rast ishte në shumicën e ish republikave jugosllave.

Luftërat jugosllave

Redakto

Rënia e federatës jugosllave ndodhi për shkak të faktorëve të ndryshëm në republikat e ndryshme që e përbënin atë. Në Serbi dhe Mal të Zi, kishte përpjekje të grupimeve të ndryshme të elitës së partisë së vjetër për të mbajtur pushtetin nën kushte të reja, dhe një përpjekje për të krijuar Serbinë e Madhe duke i mbajtur të gjithë serbët në një shtet.[42] Në Kroaci dhe Slloveni, zgjedhjet shumëpartiake prodhuan një lidership të prirur kombëtar që pasoi në gjurmët e paraardhësve të tyre të mëparshëm komunist dhe u orientua drejt kapitalizmit dhe shkëputjes. Bosnja dhe Hercegovina u nda midis interesave konfliktuale të serbëve, kroatëve dhe boshnjakëve të saj, ndërsa Maqedonia kryesisht u përpoq të largohej nga situatat konfliktuale.

Një shpërthim dhune dhe agresioni erdhi si pasojë e çështjeve të pazgjidhura kombëtare, politike dhe ekonomike. Konfliktet shkaktuan vdekjen e shumë civilëve. Fillimi i vërtetë i luftës ishte një sulm ushtarak ndaj Sllovenisë dhe Kroacisë të ndërmarrë nga JNA e kontrolluar nga serbët. Para luftës, JNA kishte filluar të pranonte vullnetarë të nxitur nga ideologjia e nacionalistëve serbë të prirur për të realizuar qëllimet e tyre nacionaliste.[43]

Lufta dhjetë ditoreSlloveni në qershor 1991 ishte e shkurtër dhe me pak viktima. Megjithatë, Lufta Kroate e Pavarësisë në gjysmën e fundit të vitit 1991 solli shumë viktima dhe shumë dëme në qytetet kroate. Ndërsa lufta u qetësua me kalimin e kohës në Kroaci, lufta në Bosnje dhe Hercegovinë filloi në fillim të 1992. Paqja erdhi vetëm në 1995 pas ngjarjeve të tilla si masakra e Srebrenicës, Operacioni Stuhia, Operacioni Mistral 2 dhe Marrëveshja e Dejtonit, e cila parashikoi një zgjidhje të përkohshme, por asgjë nuk u zgjidh në mënyrë të përhershme.

Ekonomia pësoi një dëm të madh në të gjithë Bosnjë-Hercegovinën dhe në pjesët e prekura të Kroacisë. Republika Federale e Jugosllavisë gjithashtu pësoi një vështirësi ekonomike nën sanksionet ekonomike të vendosura ndërkombëtarisht. Gjithashtu shumë qytete të mëdha historike u shkatërruan nga luftërat, për shembull Sarajeva, Dubrovnik, Zara, Mostar, Shibenik etj.

Luftërat shkaktuan shpërngulje të mëdha të popullsisë, kryesisht të pavullnetshme. Me përjashtim të ish republikave të saj të Sllovenisë dhe Maqedonisë, banimi dhe përbërja kombëtare e popullsisë në të gjitha pjesët e Jugosllavisë ndryshoi në mënyrë drastike, për shkak të luftës, por edhe presionit politik dhe kërcënimeve. Për shkak se ishte një konflikt i nxitur nga nacionalizmi etnik, njerëzit e pakicave etnike përgjithësisht u arratisën drejt rajoneve ku përkatësia etnike e tyre ishte në shumicë. Meqenëse Boshnjakët nuk kishin strehim të menjëhershëm, ata me gjasë u goditën më keq nga dhuna etnike. Kombet e Bashkuara u përpoqën të krijonin zona të sigurta për popullsinë boshnjake të Bosnjës lindore, por në raste të tilla si masakra e Srebrenicës, trupat paqeruajtëse (forcat Hollandeze) nuk arritën të mbronin zonat e sigurta që rezultoi në masakrën e mijëra njerëzve. Akordet e Dejtonit i dhanë fund luftës në Bosnje, duke fiksuar kufijtë midis palëve ndërluftuese përafërsisht me ato të vendosura nga vjeshta e 1995. Një rezultat i menjëhershëm i transferimeve të popullsisë pas marrëveshjes së paqes ishte një rënie e ndjeshme e dhunës etnike në rajon. Një numër i komandantëve dhe politikanëve, veçanërisht ish-presidenti i Serbisë Sllobodan Millosheviç, dolën në gjyq para Gjykata Penale Ndërkombëtare e Kombeve të Bashkuara për ish-Jugosllavinë për një sërë krimesh lufte - duke përfshirë deportimet dhe gjenocidin që ndodhi në Bosnje dhe Hercegovinë dhe Kosovë. Ish presidenti i Kroacisë Franjo Tuxhman dhe Alija Izetbegoviç i Bosnjës vdiqën përpara se të përballeshin me akuzat e tyre në gjykatën ndërkombëtare. Sllobodan Millosheviç vdiq para se të përfundonte gjyqi i tij.

Përplasjet fillestare mbi Kosovën nuk u përshkallëzuan në një luftë deri në vitin 1999 kur Republika Federale e Jugosllavisë (Serbia dhe Mali i Zi) u bombardua nga NATO për 78 ditë me Kosovën që u bë një protektorat i trupave paqeruajtëse ndërkombëtare. Një dëbim masiv dhe sistematik i shqiptarëve etnikë u zhvillua gjatë Luftës së Kosovës në 1999, me mbi një milion shqiptarë (nga një popullsi prej rreth 1.8 milion) të detyruar të ikin nga Kosova.

2000 deri më sot

Redakto

Greqia është anëtare e Bashkimit Evropian që nga viti 1981. Greqia është gjithashtu një anëtar zyrtar i Eurozonës, dhe Bashkimit Evropian Perëndimor. Sllovenia dhe Qipro janë anëtare të BE që nga viti 2004, dhe Bullgaria dhe Rumania u futën në BE në 2007. Kroacia hyri në BE në 2013. Maqedonia Veriore gjithashtu mori statusin e kandidatit në 2005 nën emrin e saj të përkohshëm të ish-Republikës Jugosllave të Maqedonisë, ndërsa vendet e tjera të Ballkanit kanë shprehur dëshirën për t'u anëtarësuar në BE.

Greqia ka qenë anëtare e NATO-s që nga viti 1952. Në 2004 Bullgaria, Rumania dhe Sllovenia u bënë anëtare të NATO-s. Kroacia dhe Shqipëria u anëtarësuan në NATO në 2009.

Në vitin 2006, Mali i Zi u nda nga shteti i Serbisë dhe Malit të Zi, duke e bërë gjithashtu Serbinë një shtet më vete.

Më 17 tetor 2007, Kroacia u bë një anëtare jo e përhershme e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara për mandatin 2008–2009, ndërsa Bosnja dhe Hercegovina u bë një anëtare jo e përhershme për periudhën 2010–2011.

Kosova shpalli pavarësinë e saj nga Serbia në 17 shkurt 2008.

Që nga kriza ekonomike e vitit 2008, vendet e ish-Jugosllavisë filluan të bashkëpunojnë në nivele që ishin të ngjashme me ato në Jugosllavi. Termi "Jugosferë" u krijua nga The Economist pasi u krijua një shërbim rajonal treni "Cargo 10".

Shiko gjithashtu

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ Jelavich 1983a.
 2. ^ Mazower 2007
 3. ^ The Illyrians (The Peoples of Europe) by John Wilkes,ISBN 978-0-631-19807-9,1996,page 39: "... the other hand, the beginnings of the Iron Age around 1000 BC is held to coincide with the formation of the historical Illyrian peoples. ..."
 4. ^ The Cambridge Ancient History, Volume 3, Part 1: The Prehistory of the Balkans, the Middle East and the Aegean World, Tenth to Eighth Centuries BC by John Boardman, I. E. S. Edwards, N. G. L. Hammond, and E. Sollberger,1982,page 53,"... Yet we cannot identify the Thracians at that remote period, because we do not know for certain whether the Thracian and Illyrian tribes had separated by then. It is safer to speak of Proto-Thracians from whom there developed in the Iron Age ..."
 5. ^ The Oxford Classical Dictionary by Simon Hornblower and Antony Spawforth,ISBN 0-19-860641-9,"page 1515,"The Thracians were subdued by the Persians by 516"
 6. ^ Joseph Roisman,Ian Worthington A Companion to Ancient Macedonia pp 342–345 John Wiley & Sons, 7 jul. 2011 ISBN 144435163X
 7. ^ Xenophon (2005-09-08). The Expedition of Cyrus. ISBN 9780191605048. Marrë më 24 dhjetor 2014. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ The Illyrians. John Wilkes
 9. ^ a b c d e f g h Roisman, Joseph; Worthington, Ian (2011-07-07). A Companion to Ancient Macedonia. ISBN 9781444351637. Marrë më 17 dhjetor 2014. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Timothy Howe, Jeanne Reames. Macedonian Legacies: Studies in Ancient Macedonian History and Culture in Honor of Eugene N. Borza (original from the Indiana University) Regina Books, 2008 ISBN 978-1930053564 p 239
 11. ^ "Persian influence on Greece (2)". Arkivuar nga origjinali më 24 korrik 2020. Marrë më 17 dhjetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Fox 2011.
 13. ^ Herodotus VI, 44
 14. ^ Joseph Roisman,Ian Worthington A Companion to Ancient Macedonia p. 344 John Wiley & Sons, 7 jul. 2011 ISBN 144435163X
 15. ^ The Serbs, Chapter 1 -Ancient Heritage, S M Cirkovic
 16. ^ Orlin, Eric (19 nëntor 2015). Routledge Encyclopedia of Ancient Mediterranean Religions. Routledge. fq. 287. ISBN 9781134625529. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ MacMullen, Ramsay; Lane, Eugene (1 janar 1992). Paganism and Christianity, 100-425 C.E.: A Sourcebook. Fortress Press. fq. 219. ISBN 9781451407853. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Takacs, Sarolta Anna; Cline, Eric H. (17 korrik 2015). The Ancient World. Routledge. fq. 202. ISBN 9781317458395. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Gibbon, Edward (1 janar 2008). The History of the Decline and Fall of the Roman Empire. Cosimo, Inc. fq. 132. ISBN 978-1-60520-122-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "Mapping the Jewish communities of the Byzantine Empire". Arkivuar nga origjinali më 14 dhjetor 2017. Marrë më 26 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Laurentiu, R. At Europe's Borders: Medieval Towns in the Romanian Principalities, pp. 109, 219. 2010
 22. ^ a b Hupchick 2004.
 23. ^ David Christian-A history of Russia, Central Asia, and Mongolia, p.280
 24. ^ Elian, Alexandru and Tanasoca, Nicolae-Serban (1975). Fontes Historiae Daco-Romanae, Saec. XI-XIV, Editura Academiei RSR, Bucuresti,1975, note 91 on p.117.
 25. ^ The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest, John Van Antwerp Fine, University of Michigan Press, 1994, ISBN 0-472-08260-4, p. 12
 26. ^ History of the Byzantine Empire, 324-1453, Aleksandr Aleksandrovich Vasilʹev, Univ. of Wisconsin Press, 1952, ISBN 0-299-80926-9, p. 442.
 27. ^ Richard Cowen, The importance of salt Arkivuar 21 shkurt 2009 tek Wayback Machine
 28. ^ Gail Warrander, Verena Knau, Kosovo, 2nd: The Bradt Travel Guide.
 29. ^ Edoardo Corradi, Rethinking Islamized Balkans, Balkan Social Science Review, vol. 8, December 2016, p. 121 – 139.
 30. ^ Kitromilides, Paschalis M. 1996. "’Balkan mentality’: history, legend, imagination", in: Nations and Nationalism, 2 (2), pp. 163–191.
 31. ^ Franklin L. Ford, Europe: 1780–1830 (1970) pp 39–41
 32. ^ Ford, Europe: 1780–1830 (1970) pp 39–41
 33. ^ A.J.P. Taylor, The Struggle for Mastery in Europe: 1848–1918 (1954) pp 228–54
 34. ^ Jerome L. Blum, et al. The European World: A History (1970) p 841
 35. ^ Christopher Clark (2013). The Sleepwalkers: How Europe Went to War in 1914. HarperCollins. fq. 45, 559. ISBN 9780062199225. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Richard C. Hall, The Balkan Wars 1912-1913: Prelude to the First World War (2000)
 37. ^ https://www.britannica.com/topic/Black-Hand-secret-Serbian-society
 38. ^ Norka Machiedo Mladinić (qershor 2007). "Prilog proučavanju djelovanja Ivana Meštrovića u Jugoslavenskom odboru" (PDF). Journal of Contemporary History (në kroatisht). Vëll. 39 no. 1. Zagreb, Croatia: Croatian Institute of History. Marrë më 2012-02-27.
 39. ^ Tucker, The European powers in the First World War (1996). pp 149–52
 40. ^ Richard C. Hall, "Bulgaria in the First World War," Historian, (Summer 2011) 73#2 pp 300–315 online
 41. ^ "Ethnic Cleansing and the Normative Transformation of International Society". Arkivuar nga origjinali më 10 janar 2010. Marrë më 26 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ "Ethnic cleansed Great Serbia". Arkivuar nga origjinali më 23 shtator 2015. Marrë më 26 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ "Institute for War and Peace Reporting". Arkivuar nga origjinali më 2013-12-02. Marrë më 2013-09-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)