Jeni japonez (japonisht: 円 ose 圓) (shenja: ¥; kodi: JPY) është paraja që përdoret në Japoni. Ajo është e shkruar zakonisht me simbolin ¥, por në japonisht është shkruar me kanji 円. Monedha janë shumë të lehta dhe shkojnë nga 1 ¥ deri në 500 ¥, vlera më e lartë e jenit është 10.000 ¥. Monedha japoneze është e treta më e tregtuara në botë pas Euros dhe Dollarit të Shteteve të Bashkuara.[5]

Jeni japonez
Jeni japonez (日本円)
JPY Banknotes.png Gjashtë llojet e monedhave të jenit japonez
Kartëmonedhat e jenit japonez Gjashtë llojet e monedhave të jenit japonez
Kodi ISO 4217 JPY
Banka qëndrore Banka e Japonisë
Faqja WEB https://www.boj.or.jp/
Përdoruesit
Zyrtarë
Flag of Japan.svg Japonia
Përdoruesi(t)
jo-zyrtarë
Flag of Myanmar.svg Mjanmar[1]
Flag of Vietnam.svg Vietnami
Inflacioni 0.5% 2019-CPI
Burimi Zyra e Statistikave të Japonisë[2]
Nënnjësi
1100 sen (錢 ose 銭)
11000 rin (厘)
Simboli ¥
Shumës Gjuha(ët) e kësaj monedhe nuk kanë një dallim shumës morfologjik.
Monedhat
Përd. i shpeshtë ¥1, ¥5, ¥10, ¥50, ¥100, ¥500
Kartëmonedhat
Përd. i shpeshtë ¥1,000, ¥5,000, ¥10,000
Përd. i rrallë ¥2,000[3][4]
Shtypësi Zyra Kombëtare e Shtypjes
Faqja WEB https://www.npb.go.jp/
Shtypësi
i monedhave
Monedha japoneze
Faqja WEB https://www.mint.go.jp/

ReferimetRedakto

  1. ^ Aung, Htin Lynn (30 janar 2019). "CBM permits border trades in yen and yuan denominations". The Myanmar Times (në anglisht).
  2. ^ "Statistics Bureau Home Page/Consumer Price Index" (në anglisht). Stat.go.jp. Marrë më 2020-02-20.
  3. ^ P. Sean Bramble (2004). Culture Shock!: Japan (në anglisht). Graphic Arts Center Publishing Company. fq. 107. ISBN 9781558688520.
  4. ^ Akiko Kondo (6 shtator 2006). "Unwanted and unloved, 2,000 yen bills find few fans" (në anglisht). The Japan Times. Marrë më 19 shkurt 2020.
  5. ^ "Foreign exchange turnover in April 2013: preliminary global results" (PDF) (në anglisht). Bank for International Settlements. Marrë më 7 shkurt 2015.