Johannes Kepler (lindi më 27 dhjetor te vitit 1571 ne Weil der Stadt, Gjermani; vdiq ne vitin 1630 në Regensburg, Gjermani), ishte një filozof, matematikan, astronom, astrolog dhe specialist i optikes gjermanë.

Portret i 1610

Në vitin 1584 ai u fut në një seminar protestant në Adelberg, dhe në vitin 1589 ai filloi studimet në universitetin protestant të Tubingenit. Këtu ai studioi gjerësisht teologjinë.

Në vitin 1591 ai kaloi provimin dhe vazhdoi studimet si student i diplomuar. Profesori i matematikës qe mësoi Keplerin ishte Micheal Meastlin (1550-1635).

Në vitin 1594 Kepleri pranoi një detyrë në seminarin protestant në Graz, si profesor i matematikës (në një krahine AustriakeSteiermark). Ai ishte i caktuar si matematikant por gjithashtu dhe si krijues kalendarësh. Kepleri qëndroi ne Graz deri në vitin 1600, kur të gjithë protestantët ishin te detyruar te shndërrohenin në katolik ose të linin kompetencat e një pjese te vlershme kunder-korrigjuese. Për gjashtë vite, Kepleri studioi aritmetikën, gjeometrinë dhe retorikën. Në kohën e tepërt ai vazhdonte te mësonte në mënyrë personale astronomi dhe astrologji.

Në vitin 1597 Kepleri u martua me Barbara Muller. Po në ato vite ai publikoi për të parën herë punën e tij me te rëndësishme që mund ta përkthejmë, “Zanat Kosmografik”, në të cilin argumentoi se distanca e planeteve nga Dielli ne sistemin Copernican është e përcaktuar në bazë te 5 rregullave, nese nje supozon se planetet orbit ishin kufizuar rreth një mbishkrimi tjeter te plote.

Ligji i parë: Planetet lëvizin nëpër trajektore në trajtë elipsash. Në njërën prej vatrave të elipsit, ndodhet qendra e Diellit.

Ligji i dytë: Rrezet që bashkojnë qendrën e Diellit me qendrën e planetit, formojnë sipërfaqje që nesë përshkruhen në kohë të barabarta, sipërfaqjet janë gjithashtu të barabarta.

Ligji i tretë: Vlera e kubit të rrezes që bashkon qendrën e një planeti (ose Hëne) me qendrën e Diellit (ose planetit), pjestuar me katrorin e kohës që i duhet planetit (ose Hënës) për një rrotullim, është konstante për të gjithë trupat që rrotullohen rreth të njëjtin Diell ose planet.

Ligji i tretë mund të vërtetohet fare thjeshtë me anë të ligjit të dytë të Njuton, F= m*a , ku a është nxitimi qendërsynues.

E-to-the-i-pi.svg Ky artikull në lidhje me matematika është i cunguar. Mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar.