Kami (Japonisht: 神) janë shpirtra, fenomene ose "fuqi të shenjta" që nderohen në fenë Shinto. Ato mund të jenë elemente të peizazhit, forca të natyrës, si dhe qenie dhe cilësi që shprehin këto qenie; ato gjithashtu mund të jenë shpirtrat e njerëzve të nderuar të vdekur. Shumë kami konsiderohen paraardhësit e lashtë të klaneve të tëra (disa paraardhës u bënë kami pas vdekjes së tyre nëse ata ishin në gjendje të mishëronin vlerat dhe virtytet e kamit në jetë). Tradicionalisht, udhëheqës të mëdhenj ose të bujshëm si Perandori mund të ishin ose u bënë kami.[1]

Amaterasu, një nga kami kryesor të fesë Shinto

Në Shinto, kami nuk janë të ndarë nga natyra, por janë të natyrës, që posedojnë karakteristika pozitive dhe negative, dhe të mira dhe të këqija. Ato janë shfaqje të musubi (結び),[2] energjisë ndërlidhëse të universit dhe konsiderohen shembullore të asaj që njerëzimi duhet të përpiqet. Kami besohet të jetë "fshehur" nga kjo botë dhe banon në një ekzistencë plotësuese që pasqyron tonën: shinkai (神界, "bota e kamit"). Të jesh në harmoni me aspektet mahnitëse të natyrës do të thotë të jesh i vetëdijshëm për kannagara no michi (随神の道 ose 惟神の道, "rruga e kamit").[2]

Megjithëse fjala ndonjëherë përkthehet si "zot" ose "hyjni", studiuesit Shinto theksojnë se një përkthim i tillë mund të çojë në një keqkuptim serioz të termit.[3] Edhe pse në disa raste, si në Izanagi dhe Izanami, kami mund të jenë hyjni të personifikuara (të ngjashme me perënditë e Greqisë së lashtë ose Romës së lashtë), në raste të tjera ato përfaqësojnë fenomenin e rritjes, objektet natyrore, shpirtrat që banojnë në pemë ose forcat e natyrës. Kështu, të kuptuarit e fjalës kami si "zot" ose "hyjni" çon në një keqinterpretim.

Referime

Redakto
  1. ^ Tamura, Yoshiro (2000). Japanese Buddhism: A Cultural History (në anglisht) (bot. 1st). Tokyo: Kosei Publishing. ISBN 4333016843.
  2. ^ a b Boyd, James W.; Williams, Ron G. (1 janar 2005). "Japanese Shintō: An Interpretation of a Priestly Perspective". Philosophy East and West (në anglisht). 55 (1): 33–63. doi:10.1353/pew.2004.0039. JSTOR 4487935. S2CID 144550475.
  3. ^ Ono, Sokyo (1962). Shinto: The Kami Way (në anglisht). Tuttle Publishing. ISBN 0-8048-3557-8.