Waadt
Stema e Vaud
Harta e Vaud
Kryeqyteti Lausanne
Hapsira 3212 km² (Rangu 4ti)
Pika më e lartë Les Diablerets 3210 m
Popullata (2004) 657,700 (Pozita 3ti)
205 /km²
Bashkuar 1803
Shkurtesa VD
Gjuga zyrtare frëngjisht
Ekzekutivi Conseil d'Etat (7)
Legjislativa Grand Conseil (150)
Bashkitë 382 bashki
Rrethe 19 rrethe
Amëza zyrtare www.VD.ch
Harta e Kanton Vaud

Kanton Waadt (lexo: Kanton Vad, Stampa:Fr: Vaud, Stampa:De: Waadt, Stampa:It: Vaud Stampa:Rm: Vad, Franco-Provençal: Vôd) është njëri nga 26 kantonet e Zvicrës që shtrihet në jug-lindje të sajë dhe ka kryeqytet Lozanën.

GjeografiaRedakto

Kantoni shtrihet nga lumi Neuchâtel në veri ku kufizohet me Kanton Neuchâtel gjer tek Lumi Geneva në jug ku kufizohet me Kanton Geneva, Haute-Savoie dhe Kanton Vallis. Në Malet Jura në perëndim kantoni kufizohet me Francën dhe në lindje me Kanton Fribourg dhe Kanton Bern.

Kantoni përfshin një teritor prej 3,212 km².

HistoriaRedakto

Përbërja momentale e kantonit daton nga 14 prilli i vitit 2003, duke e zëvendësuar atë nga viti 1885.

KulturaRedakto

EkonomiaRedakto

Kryeqyteti Lozana është qyteti më i madh në kanton ku gjenden industri të lehta të vendosura për rreth tijë. Në vitin 1998, 71.7% nga punëtorët punonin në sektorin terciar dhe 20.8% në sektorin sekundar.

DemografiaRedakto

Popullata në këtë kanton është folëse e frengjishtes. Qendrat më të mëdha të banuara të kantonit janë kryeqyteti Lausanne me rreth 275,000 banorë (sipas të dhënave të vitit 2000), Montreux-Vevey më rreth 70,000 banorë dhe Yverdon-les-Bains.

Qytete tjera të kantonit janë : Morges, Renens, Rolle etj.

EdukimiRedakto

Kantoni është qendër e disa shkollave dhe universiteteve të njohura në Zvicër si:

RrethetRedakto

Që nga viti 1803 Kanton Waadt është ndarë në 19 rrethe të cilat përfshijnë 382 bashki. (Plani i riorganizimit të Waadt-it në vitin 2007):

Shih edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto