Komuna e Besianës është njësi administrative në pjesën veri-lindore të Kosovës. Besiana shtrihet në fushëgropën e Llapit, pjesët kodrinore-malore të malit të Albanikut në perëndim dhe maleve lindore kosovare në lindje. Komuna e Podujevës i takon si njësi administrative Rajonit të Prishtinës.

Komuna e Besianës
Qytet
noform
Stema_figura
Administrimi
Shteti Flamuri Kosova
Qarku Prishtinë
Kryetari i Bashkisë Agim Veliu
Partia LDK
Sipërfaqja dhe popullsia
Sipërfaqja 633 km2
Popullsia 131.300* banorë
Dendësia 207 banorë/km2
Të dhëna të tjera
Kodi Postal 11000
Prefiksi 038
Faqja Zyrtare KK Podujevë

Besiana është qendra administrative e Komunës së Besianës.

Pak historiRedakto

Mergim halitii nga Kerpimehu i Besianës, i humbur nga shkurti viti 1946, baba i gjashtë fëmijëve, i akuzuar si "kulak" dhe për këtë epitet i internuar në Bor të Serbisë, për të cilin as sot e kësaj ditë familja e saj nuk din as për eshtrat e tije. Pas luftës së dyte botërore Isufi me katër kushëri dhe mikun e tij Ali Feta, pushteti i atëhershëm komunist i akuzojnë për mosbindje ndaj pushtetit dhe si mase dënimi të pestit i dërgojnë në Serbi për pune të dhunshme. Në bazë të dhënave jo zyrtare këta burra janë pushkatuar pas një viti në minierat e Borit. Për shkak të kësaj historie edhe familjaret e tjerë të këtyre burrave kanë pësuar në vazhdimësi torturat e pushtetit, duke i burgose, plaçkitur dhe duke iu pamundësuar djemve dhe nipave të tyre shkollim dhe punësim.

GjeografiaRedakto

Kjo komunë shtrihet rreth koordinantav gjeografike: 42° 55 V dhe 21° 12 L.

EkonomiaRedakto

DemografiaRedakto

Komuna e Besianë tani ne vitin 2012 ka rreth 140 mije banor ne te gjith komunen ndersa ne qytet ka rreth 55mije banorë

PolitikaRedakto

Menjëherë pas themelimit të PUKSH "Unikomb", edhe në Besianë u themelua dega e kësaj partie. Grupi i përbërë nga Bajrush Behrami, Agron Rrahmani Hakif Mehmeti, Bashkim Jashari Salih Salihu, Jusuf Ejupi dhe shumë atdhetare të tjerë. Kështu me 21 mars të vitit 1991 filloj aktivitetin e saj dhe shumë shpejt kjo parti u rrit dhe u shtri në gjithë territorin e Llapit. Unikombi në Besianë zhvilloj aktivitetin e vet deri në vitin 1997, ku pas gjenocidit të ushtruar në Prekaz të Drenicës, kjo parti e pushoj aktivitetin e saje në rrafshin politik për t`u inkuadruar në radhët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në Zonën e Llapit. Pas lufte është riaktivizue dhe kjo parti ka dhëne kontributin e vet në jetën politike të komunës së Besianës.

Të tjeraRedakto

  • Telekomunikacioni
  • Transporti
  • Ushtria
  • Pushime

KlimaRedakto

Vrojtimet hidrometeorologjike në Llap kryesisht janë të periudhës të viteve 1960. Elementet e vrojtuara nuk kanë seri të plotë dhe vetëm për stacionin meteorologjik të Besianës ka të dhëna të plota. Rrjeti i stacioneve shimatese kanë një shpërndarje me të mirë, por mungojnë të dhëna për zonat malore. Fushëgropa e Llapit për shkak të pozitës së vet gjeografike, lartësitë mbidetare, reliefit dhe paradispozitave për kohet e rrëmimeve të ajrit cilësohet me disa veçori karakteristike lokale. Analiza e elementeve klimatik, sidomos regjimeve termike dhe të reshjeve, tregojnë në rritjen e shkalles kontalitetit klimatik të këtë trevë.

ReshjetRedakto

Fushëgropa e Llapit gjendet në kufi klimatik të regjimeve pluviometrike kontinentale dhe atje maritime. Edhe pse sasia me e madhe e reshjeve bie në periudhën e vegjetacionit (IV-IX)ajo nuk është dominante (Besianë 54 %). Edhe pse gjate vitit paraqiten dy maksimale mujore (nëntor dhe maj), shpërndarja e reshjeve nëpër muaj gjatë vitit nuk tregon ndryshime të mëdha kure është fjala për vlerat mesatare mujore shumëvjeçare. Mirëpo, lëkundjet e sasisë së reshjeve prej vitit në vit janë mjaft të dalluar. Në pjesët e ulëta të fushëgropën së Llapit bie me pak reshje (Besianë 680 ml) se sa në pjesët periferike kodrinore malore (Pollate 756 ml)

Shiko dhe këtëRedakto

ReferimeRedakto

Monografia e Llapit, grup autorash.

Lidhje të jashtmeRedakto