Pasi pranuan besimin kishtar dhe shkrim-leximin sllav, ne Bullgari nisi periudha e zhvillimit te shpejtuar kulturor. Perveq shkolles letrare glagolike te ohrit, per zhvillimin e kultures bullgare ka ndikuar edhe krijimi I SHKOLLES LETRARE TE PRESLLAVIT,ne te cilen alfabeti qirilik u be shkrim dominues sllav .Me nderprerje te kohepaskohshme zhvillimi i kultures bullgare ka vazhduar edhe gjate sundimit bizantin.Ne keta shekuj ne Bullgari jane formuar shum qendra letrare, si e Riles, e Backoves etj. Gjate shekujve XII-XVI ne Bullgari u shqua Shkolla Letrate e Ternoves.