lepuj janë krijesa shumë të shoqërueshme dhe lozonjare. Ata jetojnë deri në 10 vjet. Kur ata janë të lumtur kërcejnë dhe përdridhen. Kanë shumë qejf që të përkëdhelen. Mund të mbahen në kafaz ose mund të jenë tërë kohën të lirë. Njësoj si edhe qentë ata përgjigjen kur u thërrasim në emër. Në kafaz lepujve duhet t’u sigurohet vendi për ushqim, ujë, fjetje si dhe hapësira shtesë për lëvizje. Janë të urtë, të dashur, inteligjentë dhe u pëlqen shoqëria e njerëzve. Në dysheme të kafazit duhet të vendosni kashtë apo byk. Nëse lepurushin e lëshon të vrapojë përreth, është shumë me rëndësi të kesh kujdes për kabllo dhe bimë helmuese. Dyshemeja e kafazit duhet gjithmonë të jetë e tharë. Lepujt përballojnë më mirë të ftohtin se sa nxehtësinë. Nëse janë në hapësirë të hapur, duhet t’u sigurohet strehë nën hije. A është më mirë të zgjidhni një lepur të vogël apo të mesëm? Është e gabuar të besosh se që racat e vogla të lepujve janë më të përshtatshme për fëmijët: në fakt ato janë më delikate. Fëmijët gjithashtu duhet të dinë se lepujt nuk pëlqejnë të mbahen në dorë, por duhet të rrinë në tokë. Një lepuri i madh ka të ngjarë të trajtohen me më shumë respekt nga një fëmijë, por ai gjithashtu ka nevojë për më shumë hapësirë brenda shtëpisë. Personaliteti i një lepuri është më pak i përcaktuar nga raca e tij sesa nga mënyra sesi rritet dhe edukohet. Çdo lepuri ka karakterin e vet dhe mund të bëhet një shoqërues shumë i mirë kusht që të shpenzoni kohë me të, t’i dhuroni dashuri dhe vëmendje.

Përsa i përket gjinisë nuk ka asnjë dallim midis lepurit mashkull dhe femër. Megjithatë, femrat janë në përgjithësi më të qeta, ndërsa meshkujt kanë disavantazhin që shënjojnë territorin e tyre, pra muret dhe mobiliet, nëpërmjet urinës.

Lepujt kërkojnë kujdes të veçantë, sidomos kur jetojnë në kushte shtëpie. Më poshtë po ju listojmë disa simptoma që do ju ndihmojnë për të kuptuar nëse lepurushi juaj është sëmurë dhe ka nevojë për ndihmën e veterinerit. • Sytë nuk janë më të shndritshëm. • Gëzofi i tij nuk shkëlqen. • Ka diarre • Qëndron në një cep të shtëpisë duke kruajtur dhe mprehur dhëmbët. • Temperatura e tij është nën 39,3ºc. Megjithatë lepurit do t’i nevojitet një vend i posaçëm ku mund të pushojë dhe një qoshe e izoluar në tualet. Ka shumë persona që kanë lepuj nëpër shtëpi dhe sigurisht që është e mundur për të mësuar lepurin tuaj të jetë i pastër, të mos gërvishtë mobiliet apo kabllot elektrike. Ky edukim merr disa muaj, njëlloj si edhe për qenushët, por në qoftë se ai është i arrirë ju do të keni mundësi ta lini lepurin të lirë nëpër shtëpi. Për lepuri, kjo është pozitive: ai nuk mërzitet, mund të ndërveprojnë me ju dhe mund të bëjë ushtrime të mjaftueshme për të kufizuar mbipeshën. Për një lepur të madh që jeton në një apartament, ky është i vetmi opsion i arsyeshëm duke qenë se asnjë kafaz nuk do ta lejojë atë të lëvizë mjaftueshëm. Megjithatë lepurit do t’i nevojitet një vend i posaçëm ku mund të pushojë dhe një qoshe e izoluar në tualet.

Lepujt futen në familjen e gjitarë-brejtësve. Ata janë të butë, të ëmbël dhe të parrezikshëm për tu mbajtur në shtëpi. Por përpara se të vendosni të merrni një të tillë duhet të dini disa gjëra;

Ambienti. Lepujt janë brejtës të mëdhenj ndaj ju duhet t’i mbani në një vend të sigurt për ta dhe për të gjitha sendet e shtëpisë. Duhet të siguroni kabllot, telat e pc etj. Përveçse janë brejtës disa prej tyre si veprimtari tjetër ushtrojnë edhe gërmimi. Ideale do të ishte që të mbaheshin në kopsht, por për ata që jetojnë në apartament është paksa e vështirë jetesa për lepurin pasi për sigurinë e tij dhe shmangien e shkatërrimit të shtëpisë tuaj ai duhet të qëndrojë I mbyllur në kafaz ose në një kuti. Kujdesi ndaj tij. Vendi ku qëndron lepuri duhet pastruar çdo ditë ashtu edhe ena e tij e ujit e cila duhet ndërruar çdo ditë. Ushqimi i tij duhet të sigurohet çdo ditë për një jetesë të shëndetshme. Një element i rëndësishëm për lepujt është se ju duhet të siguroni për të çdo ditë kashtë. Gjithashtu ai duhet të jetë në lëvizje 2-3 orë në ditë. Kontrolli veterinar. Lepujt, si çdo kafshë tjetër kanë nevojë për kontroll periodik tek veterineri. Sapo të shihni një çrregullim të vogël në sjelljen dhe shëndetin e tij dërgojeni menjëherë tek ai. Lepujt jetojnë nga 9-12 vjeç, kërkojnë një kujdes të veçantë ndryshe nga macja apo qeni, ndaj përpara se të vendosni të merrni një të tillë sigurohuni nëse keni kushtet e nevojshme dhe angazhimin e duhur për ta mbajtur. Lepuri është një lagomorf, jo një brejtës dhe shpesh paraqitet si kafsha e përsosur për fëmijët. Por kini kujdes, lepuri mund të ketë një karakter të fortë: mund të ndodhë që ai t’iu shkelë këmbën ose t’iu kafshojë për të treguar pakënaqësinë e tij. Për të mbrojtur territorin e tij, lepuri gjithashtu mund ta sulmojë me zë pa paralajmërim. Në kundërshtim me atë që besohet, lepujt nuk e vlerësojnë shumë të mbajturin në krahë. Për lepurin e gjinisë mashkullore, shprehja e seksualitetit mund të jetë veçanërisht e pakëndshme për pronarët e tij: urinimi vend e pa vend dhe agresiviteti janë shpesh pjesë e tij. Por lepuri mbetet një shoqërues i mirë për ju. Nëse ju keni ndjenjën e humorit, ai do t’iu mbushë me gëzim nga hedhjet e tij.

Për të shmangur sëmundjet, mbajini sa më pastër enët e ushqimit dhe të ujit të lepurushit tuaj. Si fillim ju duhet të blini enë të forta, metal ose qelq që lepuri të mos i gërvishtë. Pastrojeni enën e lepurit rregullisht duke i zhytur në ujë të nxehtë me detergjent enësh. Sipas studiuesve baktere të ndryshme gjendet edhe në një shkallë relative në rubinetet e çezmave që shkaktojnë sëmundje të ndryshme tek lepujt. Nëse ne mund të heqim rrobat kur rriten temperaturat, kafshët nuk mund ta bëjnë këtë. Këtu janë disa këshilla për të parandaluar kafshën tuaj të vuajë nga të nxehtit. Vendoseni kafazin në një vend të freskët Të jetosh në një kafaz të vogël nuk është e lehtë për brejtësit. Kjo është arsyeja pse ajo është e domosdoshme të rifreskoni habitatin e tij. Mbani në mend se brejtësit e suportojnë me vështirësi temperaturat mbi 25 ° C. Vendoseni kafazin në pjesën më të freskët të shtëpisë Mbylle dritaret e dhomës në mënyrë që të mos hyjë i ngrohti Përdorni një ventilator për të qarkulluar ajrin. Por jini të kujdesshëm, nuk duhet ta drejtoni ventilatorin nga kafazi duke qenë se mund të ftohni brejtësin. Brejtësi duhet të pijë shumë ujë. Sigurohuni që brejtësi të ketë uji gjithmonë në dispozicion. Kujdes: kurrë mos i jepni ujë me akull! Ju mund të vendosni në kafaz një leckë të lagur me ujë në mënyrë që të brejtësi të jetë fresk. Të kesh një lepur në shtëpi është joshëse por a është kjo një ide e mirë? Nëse një arush me veshë do të kënaqë padyshim fëmijët tuaj, nuk duhet të harroni se lepuri nuk është një lodër, por një qenie e gjallë me nevoja dhe që përfaqëson një përgjegjësi të vërtetë, si çdo kafshë tjetër. Një lepuri nuk është një lodër! Të kesh një lepur do të thotë të gjesh një mik për shumë vite duke qënë se ato mund të jetojnë 7-10 vjet. Ju duhet të mendoni në terma afatgjatë duke qënë se lepuri kërkon përkushtim dhe kujdes. Cilado qoftë mosha e tij një lepur kërkon kohë. Ju gjithashtu duhet të kujdeseni për dietën e tij dhe shpesh të pastroni kafazin e tij. Gjithashtu, një lepur ka nevojë për stërvitje të përditshme. Lepuri është shumë i përshtatshëm për fëmijët sepse ai është një kafshë shumë e dashur dhe që mund të jetojë në liri Lepuri dhe fëmijët Lepuri është një kafshë shumë e brishtë dhe që ka shumë frikë, kështu që ka shumë rëndësi që fëmija të jetë i përgjegjshëm paraprakisht për mirëmbajtjen e tij. Ja pyetjet që duhet t’i bëjë vetes kushdo përpara se të vendosë për të blerë një lepur: • E keni të paktën një orë kohë në ditë për të ushqyer lepurin dhe për të pastruar kafazin e tij? • Në rast se qëndron vetëm në apartament, lepuri vuan nga vetmia. A mendoni të blini një kafshë tjetër për të mos e lënë vetëm? • A keni një ambient me pak zhurmë, ku të mos ketë shumë hyrje-dalje, ku mund të vendosni kafazin e lepurit? • A keni një ballkon apo një kopsht ku mund të vrapojë lepuri gjatë stinës së bukur? • A jeni të predispozuar ta lini për të shëtitur në shtëpi një orë në ditë? • Do të ruani qetësinë në rast se gjeni jashtëqitje të lepurit në shtëpi? Nuk bëhet fjalë për urinën, të cilënm ai e bën në vendin e duhur. • Gjatë pushimeve, a mund ta merrni me vete apo të lini dikë që të merret me të? • Në rast se keni një kafshë tjetër në shtëpi, do ta gjeni kohën për t’u marrë me të dy në mënyrë që ata të mësohen me njëri-tjetrin? • A u pëlqen të gjithë familjarëve idea e mbajtjes së një lepuri? • A jeni i sigurt që asnjë pjestar i familjes nuk është alergik ndaj qimeve të lepurit? Lepuri mashkull apo femër? Përsa i përket bukurisë, inteligjenncës dhe dashurisë, nuk ka ndonjë ndryshim midis mashkullit dhe femrës. Megjithatë, femrat janë në përgjithësi më të qeta, ndërsa meshkujt kanë një problem: në moshë të rritur, ata shënojnë territorin, domethënë muret dhe mobiljet e shtëpisë, nëpërmjet urinës. Ky veprim është instiktiv, kështu që nuk ka asnjë dobi në rast se e qortoni kafshën. Vetëm apo në çift? Në natyrë, lepujt janë kafshë që jetojnë në koloni të mëdha të përbëra nga dhjetra individë, gjë që bën të mundur që ata të mos vuajnë nga ndjenja e vetmisë. Në rast se i zoti kalon një pjesë të mirë të kohës në shtëpi, shoqëria e tij mund t’i mjaftojë lepurit; por në rastin e kundërt, duhet gjetur një zgjidhje në mënyrë që kafsha të mos jetë e trishtuar. Ka disa zgjidhje. Blini dy lepuj të vegjël femra: ato në përgjithësi shkojnë shumë mirë me njëra-tjetrën kur rriten së bashku dhe është edhe më mirë në rast se janë motra. Mosha ideale për blerjen e lepurit Kur vendosni për të blerë një lepur, duhet pasur parasysh edhe mosha e tij, sepse ai nuk duhet të ndahet shumë herët nga familja e tij. Për një ndarje jo traumatike dhe në mënyrë që ai të mësohet shpejt me jetën e tij të re, momenti më i mirë është rreth moshës shtatë – tetë javë. Por nuk është e thënë që të blihet medoemos një lepur i vogël, sepse edhe lepuri i rritur mësohet shumë shpejt të jashtëqitë në vendin e duhur dhe ai është më i qetë dhe bën më pak gabime kur lihet i lirë në shtëpi. Sjellja Lepuri është një kafshë që jeton ditën, që bashkëjeton pa asnjë problem me derrat e Indisë e që zbutet shumë lehtë. Ai mund të jetojë pak edhe jashtë kafazit. Ushqimi Lepuri është vetëm barngrënës, gjë që nuk do të thotë se ai ha vetëm bar, por që ushqimi i tij përbëhet kryesisht nga fibrat që ndodhen në bimët e ndryshme, në barin e thatë, në karota e fara. Lepuri duhet t’i përtypë shumë gjatë këto ushqime, sepse për të qenë të shëndetshme, dhëmbët e kafshës kanë nevojë të brejnë gjithë ditën ushqimet “bruto”. Shëndeti Temperatura normale e lepurit është nga 38 në 39 °C. Lepuri është shumë i ndjeshëm ndaj korizës, ndaj të nxehtit që shkakton probleme kardiake, ndaj diarreve të shkaktuara nga keq-ushqyerja dhe ndaj zgjebes së veshëve. Për të evituar këto sëmundje, mos ia ndryshoni asnjëherë ushqimin, merrni masat nëse ka rrjedhje në hundë apo në sy dhe mbajeni temperaturën e ambientit në 18 °C. Ai është i ndjeshëm ndaj myxomatozës për të cilën ka një vaksinë e cila duhet t’i bëhet që kur lepuri ka mbushur moshën tre muajsh. Riprodhimi Lepuri arrin pjekurinë seksuale në moshën 6 muajsh. Periudha e riprodhimit është gjatë gjithë vitit. Numri i pjelljeve në vit është nga 2 deri në 3. Numri i të vegjëlve në çdo pjellje është nga 3 deri në 4. Kohëzgjatja e shtatzanisë është 1 muaj. Kohëzgjatja e dhënies së gjirit është 3 javë. Pesha e lepurit në lindje është nga 30 deri në 40 gr. Lepuri është një kafshë e përshtatshme për fëmijët duke qenë se është një kafshë shumë e dashur që mund të jetojë në liri. Megjithatë, lepuri është frikacak dhe i brishtë, kështu që është e domosdoshme që fëmija të jetë i përgjegjshëm për trajtimin dhe mirëmbajtjen e kafshës paraprakisht. Lepuri është një kafshë ditore (që jeton çdo ditë) që jeton shumë mirë me derrat dhe pulat. Lepuri është një kafshë barngrënëse. Kjo nuk do të thotë se ha vetëm bar, por ushqimi i tij përbëhet kryesisht nga fibra që përmbajnë perimet, karotat dhe farat. Lepuri duhet t’i përtypë këto ushqime për një kohë relativisht të gjatë, kështu që për të pasur dhëmbë të shëndetshëm lepuri duhet të bluajë ushqime të forta gjatë gjithë ditës. Shëndeti: Temperatura normale e 38-39 °C. Lepuri është shumë i ndjeshëm ndaj temperaturave të larta që shkaktojnë probleme të zemrës, diarresë së shkaktuar nga kequshqyerja të dietë të varfër. Për të shmangur këto patologji, mos ndryshoni ushqimin e tij, kontrolloni hundët dhe sytë dhe mbajeni në temperaturën e ambientit prej 18°C. Ai vaksinohet 3 herë në muaj. Lepuri është shfaqur në tokë rreth 1 milion vjet më parë

Në fillim, ai ka jetuar në Evropën e Veriut, por për shkak të ashpërsisë së klimës, ai u detyrua shumë shpejt të shpërngulej drejt zonave mesdhetare të Italisë dhe Spanjës si edhe nëpër ishuj. Një papirus, që tregon një njeri i cili mban një lepur nga veshët e tij të gjatë, është dokumenti më i vjetër që ka mbërritur deri në ditët e sotme. Ndërsa Fenikasit tregojnë në shkrimet e tyre se kur mbërritën në Pirene rreth vitit 1100 përpara Krishtit ata gjetën shumë lepuj të egër. Fenikasit, të cilët e quanin lepurin “shepam”, e përhapën në vende të tjera në mënyrë që të hanin mishin e tij. Llojet Ekzistojnë shumë lloje lepujsh të shkurtër: lepuri Polak, Britannia, lepuri me ngjyrë, lepuri Angora, lepuri Reks, Angora Anglez... Ekzistojnë katër lloje ngjyrash: • Lepujt me një ngjyrë; • Lepujt të cilët përqark syve, flegrave të hundës, poshtë gushës, poshtë bishtit dhe barkut kanë ngjyrë të ndryshme nga ajo e qimes së trupit. • Lepujt me njolla: veshët, turiri dhe fundi i këmbëve janë më të errta. • Lepujt me figura me ngjyrë në disa pjesë të trupit.

Kur një brejtës është i sëmurë, pamja e tij e përgjithshme dhe sjellja e tij ndryshojnë

Kafshët nuk flasin, por disa qëndrime të tyre mund të jenë një paralajmërim për gjendjen e tyre shëndetësore. Mësoni si t’i dalloni këto sinjale që ju shtyjnë për të shkuar tek veterineri. Me përjashtim të rasteve kur keni asistuar në një aksident (kur kafsha është plagosur) apo keni parë kafshën tuaj të pijë apo të gëlltisë një produkt të rrezikshëm për të (kur kafsha është helmuar), gjë që ju detyron të kërkoni menjëherë ndihmën e veterinerit – është kryesisht ndryshimi në qëndrimin e saj që duhet t’ju bëjë të merrni masat. Lepuri apo një brejtës Kur një brejtës është i sëmurë, pamja e tij e përgjithshme dhe sjellja e tij ndryshojnë. Për shembull, ai mund të qëndrojë i strukur në qoshen e tij, me sytë gjysmë të mbyllur dhe sidomos, ai nuk vjen për të kërkuar ushqimin. Frymëmarrja e tij është me hope dhe gëzofi i lënë në harresë. Ai nuk reagon më ndaj gjërave që e stimulojnë zakonisht dhe nëse jeton me brejtës të tjerë, ai ka për tendencë të tregohet agresiv në rast se këta të fundit e shqetësojnë. Duhet të konsultoheni shpejt me veterinerin, së pasi ngaqë ai mund të jetë në rrezik për jetën dhe së dyti, ngaqë shumë nga sëmundjet e këtyre kafshëve të reja shtëpiake janë ngjitëse dhe kafshët e tjera që bashkëjetojnë me të mund të sëmuren edhe ato. Ndërkohë që prisni të shkoni tek veterineri, mbajeni mënjanë brejtësin e sëmurë dhe lajani kafazin. Disa njohuri të përgjithshme për mirëmbajtjen e lepujve ne ambjentet e shtëpisë apo në oborrin tuaj, kujdesi për mënyrën e servirjes së ushqimit dhe kujdes i përgjithshëm.

Çfarë të bëni?  Gjeni një kafaz ose enë që të jetë të paktën 5-fishi i përmasës së lepurit tuaj.  Përgatisni vendin ku do të qëndrojë lepuri juaj përpara se ta sillni atë në shtëpi.  Sigurohuni që vendbanimi i lepurit tuaj të jetë i shtruar me parket të qëndrueshëm.  Përdorni enë dhe tasa të rëndë që lepuri të mos mund t'i lëvizë nga vendi.  Përdorni kashtë të përshtatshme për lepuj për të shtruar kutinë e tij dhe ndërrojeni atë të paktën një herë në dy ditë.  Prisni thonjtë e lepurit që të mos lejoni që të rriten tej mase. Thonjtë e rritur më shumë seç mund të ngecin nëpër telat e kafazit kur lepuri hyn e del.

Çfarë nuk duhet të bëni?  Mos e lini shtëpinë e lepurit tuaj në një cep të shtëpisë larg ngjarjeve të familjes suaj – sigurohuni që lepuri merr vëmendje dhe ndërveprim pozitiv.  Mos përdorni pastrues të ashpër të shtëpisë rreth kafazit të lepurit.  Mos e strehoni lepurin në oborr nëse nuk keni mundësinë të kaloni disa orë çdo ditë me të dhe nëse nuk keni ndërmarrë të gjitha masat për të siguruar që lepuri është i sigurt nga grabitqarët dhe temperaturat ekstreme si dhe që ai të ketë mundësi loje dhe ushtrimi të mbikqyrur.  Mos prisni që një lepur që qëndron vetëm të jetë i lumtur nëse ju nuk i keni ofruar një ambient plot me lodra, ushtrime dhe ndërveprim pozitiv njerëzor.  Mos e lejoni lepurin të vrapojë nëpër shtëpi pa e bërë shtëpinë të sigurt për të fillimisht:  Vendosini bimët larg mundësive për arritje  Mbulojini të gjithë telat elektrikë me tuba plastik ose largojini ato që lepuri të mos i arrijë  Kufizojeni mundësinë e lepurit për të arritur mobiljet, rrugicat ose objekte të ngjashm Lepuri është familje e kafshëve gjitarë brejtëse, me kokë të rrumbullakët e me veshë të gjatë, me trupin të mbuluar me qime të gjata në ngjyrë të murrme ose të bardhë, me këmbët e prapme më të gjata se të përparmet, që rend shumë shpejt dhe që njihet si frikacak. Atij i pëlqejnë shume karotat dhe bimët gjithashtu. Lepuri është një kafshe shume e mire dhe e bukur. Lepurit i pëlqen shumë të vrapoje.

Lepuri I murrme Gjatesia 50-70 cm, pesha: 2.5-7 kg. Pershkrimi :Ngjyra e qimeve është kafe në të kuqërremtë në pjesën e shpinës dhe e bardhënë pjesën e barkut. Është më i madh dhe ka vesh më të gjatë, si dhe këmbë më të gjata se lepuri i butë. Statusi : Nuk është i kërcënuar, por popullatat kanë pësuar tkurrje të theksuara për shkak të ndryshimeve që kanë ndodhur në praktikat bujqësore. Zakonisht preferon barin dhe gjethet, por në dimër ushqehet edhe me degëza dhe sytha. Lëviz kryesisht gjatë natës, por edhe ditën. Lepuri i murrmë qëndron aktiv gjatë gjithë dimrit dhe nuk shtegton në mënyrë të rregullt. Mund të vrapojë me shpejtësi që arrin deri në 70 km/orë. Pjell 1-4 herë për vit. Bën 1-5 këlyshë, të zhvilluar mirë që fillojnë lëvizin 1 orë pas lindjes. --87.238.209.50 23 Janar 2015 20:35 (CET)