Lipovicë është një vendbanim në komunën e Gjilanit, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Blinajë.[1]

Lipovicë
Blinajë
Fshat

Gjeografia Redakto

Lipovica shtrihet rreth burimit të degës së djatht të përronit të Pisjanit, dhe është i shpërndarë,kodrinoro-malor i vendosur në Malet e Karadakut.

Mikrotoponimet Redakto

Mikrotoponimet më karakteristike jan: Ara Gjakoves, Kroni i Laqit, Rudina, Kotlina, Gjoli, Usriq, Mllaka, Ramaca, Paratishta, Kernjaqa, Kroni Barutit, Ramideja, Prroni Hores, Llaqkorid, Rogata, Ara Puqanit, Kllaqi, Yabeli te Kroni, ...etj.[2]

Demografia Redakto

Në Lipovicë banojn vetëm disa banorë të cilët mirren me bagëti e blegtori, shumica e popullatës janë shpërngulur në Velekincë mbi shkollë në rrugën për Livoçë (Lagja e Lipovicëve - Blinishtës)- Komuna e Gjilanit, ku jetojn mbi 50 shtëpi, pastaj në Lagjen e Arbëris së Gjilanit mbi 10 shtëpi në rrugën e prishtinës rreth 10 shtëpi, në dheun e bardhë 5 shtëpi, në Livoçë të Gjilanit rreth 10 shtëpi, pastaj në Malishevë të Gjilanit rreth 10 shtëpi. Si dhe shum nga popullata e kesaj treve jetojn në Preshevë dhe Kumanovë si dhe në mergatë.

Kultura Redakto

Arsimi Redakto

Ne kuadër të zhvillimit të arsimit dhe kulturës, nga Lipovica e Karadakut kan dalur një kuadër i të rinjëve mjaft produktiv. Me prejardhje nga kjo trevë deri ne vitin 2011.

 • Magjistër i gjuhës Shqipe : Tahir Arifi-n (Njëkohësisht edhe ish Drejtor i drejtoriatit për kultur dhe Sport) , pastaj Magjistër i së drejtës ndërkombëtare ekonomike: Xhelil Neziri-n, Specialist i mjeksisë Familjare : Shefqet Murtezi-n, Specialist i mjekësis Emergjente: Enver (Saqip) Murtezi,
 • Fahredin Rashiti Veprimtar i arsimit dhe aktualisht arsimtar në shkollë dhe ish drejtor i shkollës "Mulla Idris Gjilani" të VelekincësGjilani t dhe paraleles së ndarë në Myqybabë në tri mandate, ka kontribuar si edhe shumë të e tjerë, sikur edhe shumë e shumë kuadra tjerë të cilët kanë pozita të ndryshme nëpër instituione të Kosovës.

Shih dhe këtë Redakto

Personalitete Redakto

Martiret gjate dhe pas LDB Redakto

LIPOVICË •

 • BAJRAM MEHMETI 30 v •
 • ISAK S. DEMIRI 30 v •
 • JASHAR Z. SELIMI •
 • JUSUF B. SELIMI-HOXHË LIPOVICA 65 v •
 • KADRI A. SELIMI •
 • KAMBER HAJRULLAHU •
 • RAHIM J. NEZIRI •
 • SHABAN MEHMETI •
 • RIFAT B. SELIMI 40 v •
 • XHEMAJL A. NEZIRI 45 v •

Burimet Redakto

 1. ^ Dr. Jusuf Osmani, Vendbanimet e Kosovës 6, Gjilani. faqe 53. Libri Shkollor, ISBN 9951-8547-5-3, Prishtinë 2004,
 2. ^ Dr. Jusuf Osmani, Vendbanimet e Kosovës 6, Gjilani. faqe 57. Libri Shkollor, ISBN 9951-8547-5-3, Prishtinë 2004,

Lidhje të jashtme Redakto