Liqeni Ballaton (hung. Balaton, lat. Lacus Pelso, gjer. Plattensee, srb. Блатно језеро ose Blatno jezero, sllov. Blatenské jazero) është liqeni më i madh në Evropën Qendrore, gjindet në Hungari. Lumi Zalla është i vetmi lum që derdhet në këtë liqe, ndërsa lumi Shio me anë të kanalit del nga ky liqe.

shtrirja e liqenit

Me një sipërfaqe prej 592 km², gjatësi 77 km dhe gjerësi 4-14 km, ky liqe ndodhet në lartësi mbidetare 104 m me thellësinë më të madhe prej 12,2 m (thellësia mesatare është 3,2 m).

Emri Redakto

Klima Redakto

Historia Redakto

Ndërsa disa vendbanime në Liqeni Balaton, përfshirë Balatonfüred dhe Hévíz, kanë qenë prej kohësh qendra turistike për aristokracinë hungareze, ishte vetëm në fund të shekullit të 19-të që klasa e mesme hungareze filloi të vizitonte liqenin. Ndërtimi i hekurudhave në 1861 dhe 1909 rriti ndjeshëm turizmin, por bumi i pasluftës i viteve 1950 ishte shumë më i madh.

Nga fillimi i shekullit të 20-të, Balaton ishte bërë një qendër e kërkimit nga biologë, gjeologë, hidrologë dhe shkencëtarë të tjerë hungarezë, duke çuar në krijimin e institutit të parë të kërkimit biologjik të vendit në bregun e tij në 1927. Ofensiva e fundit e madhe gjermane e Luftës së Dytë Botërore, Operacioni Frühlingserwachen, u zhvillua në rajonin e Liqenit Balaton në Mars 1945, duke u referuar si "Ofensiva e Liqenit Balaton" në shumë histori britanike të luftës. Beteja ishte një sulm gjerman nga Ushtria e Gjashtë e Panzerit e Sepp Dietrich dhe Ushtria e Tretë Hungareze midis 6 Marsit dhe 16 Marsit 1945, dhe në fund, rezultoi në një fitore të Ushtrisë së Kuqe. Disa rrënoja të Ilyushin Il-2 janë tërhequr nga liqeni pasi janë rrëzuar gjatë muajve të mëvonshëm të luftës.

Gjatë viteve 1960 dhe 1970, Balaton u bë një destinacion kryesor turistik për shkak të përpjekjeve të përqendruara të qeverisë, duke bërë që numri i mysafirëve brenda natës në hotelet dhe vendet e kampeve të rritet nga 700,000 në korrik 1965 në dy milion në korrik 1975. Vizitorët e fundjavës në rajon, përfshirë dhjetëra mijëra nga Budapesti, arritën më shumë se 600,000 deri në 1975. Ajo u vizitua nga hungarezë të zakonshëm që punonin dhe veçanërisht për ekskursione pushimi të subvencionuara për anëtarët e sindikatës së punës. [1] Ajo gjithashtu tërhoqi shumë gjermanë lindorë dhe banorë të tjerë të bllokut lindor. Gjermanët Perëndimorë mund të vizitonin gjithashtu, duke e bërë Balaton një vend të përbashkët takimi për familjet dhe miqtë e ndarë nga Muri i Berlinit deri në 1989

Galeria Redakto

lidhje të jashtme Redakto

  1. ^ Historia e Liqenit Balaton