Hape menynë kryesore

Kjo listë e ishujve sipas zonës përfshin të gjitha ishujve në botë më të mëdhenjë se 2,500 km2 dhe disa ishuj të tjerë mbi 500 km2, të renditura në rend zbritës sipas zonës. Për krahasim, në këtë faqe do listohen edhe statistika për kontinentet.

Sipërfaqet tokësore të kontinentaleRedakto

Edhe pse sipërfaqet tokësore kontinentale të listuara më poshtë zakonisht nuk quhen ishuj, ato janë toka tërësisht të rrethuar nga uji. Në fakt, ata janë ishuj të mëdha dhe janë treguar këtu për këtë arsye. Në disa raste edhe Australia është konsideruar si ishull, megjithatë, Australia nuk është ishull, por kontinentime sipërfaqe prej 7.600.000 km2.

Rënditja Sip. tokësore Zona
(km2)
Zona
(sq mi)
Shteti ose shtetet
1 Afro-Eurazia 85,000,000 33,200,000 Disa
2 Amerika 42,300,000 16,400,000 Disa
3 Antarktiku[Note 1] 14,000,000 5,400,000 Asnjë (dias shtete kanë pretendime territoriale)
4 Australia 7,600,000 2,900,000   Australia

Ishuj mbi 100,000 km2Redakto

Rënditja Emri i ishullit Zona
(km2)[3]
Zona
(sq mi)
Shteti ose shtetet
1 Grenlandë &0000000002130800.0000002.130.800[4] 822,706   Groenlanda
2 Guinea e Re &0000000000785753.000000785.753 303,381   Indonezia (Papua dhe West Papua) dhe   Papua Guinea e Re
3 Borneo &0000000000748168.000000748.168 288,869   Brunei,   Indonezia (Central, East, North, South dhe West Kalimantan) dhe   Malajzia (Sabah dhe Sarawak)
4 Madagascar &0000000000587713.000000587.713 226,917   Madagaskari
5 Baffin Island &0000000000507451.000000507.451[5] 195,928   Kanadaja (Nunavut)
6 Sumatra &0000000000480848.000000480.848 187,831   Indonezia (Aceh, Bengkulu, Jambi, Lampung, Riau dhe North, South dhe West Sumatra)
7 Honshu 225,800 87,182   Japonia (Rajonet Chūbu, Chūgoku, Kansai, Kantō dhe Tōhoku)
8 Victoria Island 217,291[5] 83,897   Kanadaja (Northwest Territories dhe Nunavut)
9 Britania e Madhe 209,331 80,823   Britania e Madhe (Anglia, Skocia dhe Uels)
10 Ellesmere Island 196,236[5] 75,767   Kanadaja (Nunavut)
11 Sulawesi 180,681 69,761   Indonezia (Provincat Gorontalo dhe Central, North, South, South East dhe West Sulawesi)
12 South Island 145,836 56,308   Zelanda e Re (Rajonet Canterbury, Otago, Southland, West Coast, Tasman, Nelson, Marlborough)
13 Java 138,794 53,589   Indonezia (Banten, Jakarta, Yogyakarta dhe Provincat Central, East dhe West Java)
14 North Island 111,583 43,082   Zelanda e Re (Rajonet Northland, Auckland, Waikato, Gisborne, Bay of Plenty, Taranaki,

Hawke's Bay, Manawatu-Wanganui dhe Wellington)

15 Luzon 109,965 42,458   Filipinet (Rajonet Bicol, Cagayan Valley, CALABARZON, Central Luzon, Cordillera, Ilocos dhe National Capital)
16 Newfoundland 108,860[5] 42,031   Kanadaja (Newfoundland and Labrador)
17 Cuba (main island) 104,556 40,369   Kuba
18 Islanda (ishulli kryesor) 101,826 39,315   Islanda

Ishuj 25,000–100,000 km2Redakto

Rënditja Emri i ishullit Zona
(km2)[3]
Zona
(sq mi)
Shteti ose shtetet
19 Mindanao 97,530 36,657   Filipinet (Caraga, Davao, Muslim Mindanao, Northern Mindanao,

SOCCSKSARGEN dhe Zamboanga Peninsula)

20 Ireland 84,421[6] 32,595   Republic of Ireland dhe   United Kingdom (Irlanda Veriore)
21 Hokkaido 78,719 30,394   Japonia (Hokkaido region)
22 Hispaniola 76,480 29,530   Republika Dominikane dhe   Haiti
23 Sakhalin 72,493 27,989   Rusia (Sakhalin Oblast)
24 Banks Island 70,028[5] 27,038   Kanadaja (Northwest Territories)
25 Sri Lanka (main island) 65,268[4] 25,200   Sri Lanka
26 Tasmania 64,519 24,911   Australia (Tasmania)
27 Devon Island 55,247[5] 21,331   Kanadaja (Nunavut) (ishulli më i madh i pabanuar në botë)
28 Alexander Island 49,070 18,946 Asnjë (Pretendime teritoriale për Antarktikun nga   Argjentina (pjesërisht),

  Kili and   Britania e Madhe)

29 Isla Grande de Tierra del Fuego 47,401 18,302   Argjentina (Tierra del Fuego Province) dhe   Kili (Magallanes and Antártica Chilena Region)
30 Severny Island (Novaya Zemlya, North) 47,079 18,177   Rusia (Arkhangelsk Oblast)
31 Berkner Island 43,873 16,939 Asnjë (Pretendime teritoriale për Antarktikun nga   Argjentina,   Kili (pjesërisht) dhe

  Britania e Madhe)

32 Axel Heiberg Island 43,178[5] 16,671   Kanadaja (Nunavut)
33 Melville Island 42,149[5] 16,274   Kanadaja (Northwest Territories dhe Nunavut)
34 Southampton Island 41,214[5] 15,913   Kanadaja (Nunavut)
35 Marajó 40,100[4] 15,483   Brazili (Pará)
36 Spitsbergen 37,814[7] 14,600   Norvegjia (Svalbard)
37 Kyūshū 37,437 14,455   Japonia (Kyūshū region)
38 Taiwan (Formosa) 35,883[8] 13,855   Republika e Kinës (Taiwan)
39 New Britain 35,145 13,570   Papua Guinea e Re
40 Prince of Wales Island 33,339[5] 12,872   Kanadaja (Nunavut)
41 Yuzhny Island (Novaya Zemlya, South) 33,246 12,836   Rusia (Arkhangelsk Oblast)
42 Hainan 33,210 12,822   Republika Popullore e Kinës (Hainan Province)
43 Vancouver Island 31,285[5] 12,079   Kanadaja (British Columbia)
44 Timor 28,418 10,972   Timori Lindor dhe   Indonezia (East Nusa Tenggara)
45 Sicily 25,662 9,908   Italia

Ishuj 10,000–25,000 km2Redakto

Ishuj 5,000–10,000 km2Redakto

Ishuj 2,500–5,000 km2Redakto

Ishuj 1,000–2,500 km2Redakto

Ishuj 500–1,000 km2Redakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Global warming and the stability of the West Antarctic Ice Sheet, Michael Oppenheimer, 1998 (see map of Antarctica showing regions where bedrock is below sea level)
  2. ^ Jonathan L. Bamber; River; Vermeersen; LeBrocq (May 2009). "Reassessment of the Potential Sea-Level Rise from a Collapse of the West Antarctic Ice Sheet". Science. 324 (59295): 901–903. :10.1126/science.1169335.  19443778. Marrë më 3 June 2013. 
  3. ^ a b "Islands By Land Zona". Islands.unep.ch. Marrë më 2010-08-01. 
  4. ^ a b c "Joshua Calder's World Island Info". Worldislandinfo.com. Marrë më 2010-08-30. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k "Atlas of Canada". Atlas.nrcan.gc.ca. 2009-08-12. Arkivuar nga origjinali më 2013-01-22. Marrë më 2010-08-30. 
  6. ^ Nolan, Professor William. "Geography of Ireland". Government of Ireland. Marrë më 2009-11-11. 
  7. ^ "Statistisk ĺrbok 2009: Geografisk oversikt" (në norvegjisht). Ssb.no. Marrë më 2010-08-01. 
  8. ^ Monthly Bulletin of Interior Statistics 2011.12, Department of Statistics, Ministry of the Interior, Taiwan/R.O.C.

ShënimeRedakto

  1. ^ Antarktiku është një rast i special: nëse akulli mbi të nuk konsiderohet si tokë, por uji, nuk është një masë e plotë toke, por janë disa zona tokësore të ndara në zona më të vogla [1] although this would in part be counteracted, and in some Zonas of the continent overtaken, by eustatic rises in sea level.[2].

Burime të tjeraRedakto