Lista e nënndarjeve më të mëdha të shteteve sipas sipërfaqes

artikull-listë e Wikimedias

Kjo është një listë e 50 nënndarjeve më të mëdha të shteteve sipas sipërfaqes (duke përfshirë sipërfaqen ujore) në kilometra katrorë.

Harta e 50 nënndarjeve më të mëdha të shteteve sipas sipërfaqes

Lista e 50 nënndarjeve më të mëdha të shteteve sipas sipërfaqesRedakto

Renditja Nënndarja Shteti Sipërfaqja (km²)
1 Republika Sahaja   3,103,200
2 Sheteti Western Australia   2,645,615
3 Krasnoyarsk Krai   2,339,700
4 Groenlanda   2,166,086[1]
5 Territory of Nunavut   2,093,190
6 Sheteti Queensland   1,852,642
7 Sheteti Alaska   1,717,854
8 Xinjiang Uyghur Autonomous Region   1,660,000
9 Sheteti Amazonas   1,570,947
10 Provinca Quebec   1,542,056
11 Northern Territory   1,420,968
12 Northwest Territories   1,346,106[2]
13 Sheteti Pará   1,253,164
14 Rajoni Autonom i Tibetit   1,228,400
15 Rajoni Autonom i Mongolisë së Brëndshme   1,183,000
16 Provinca Ontario   1,076,395
17 Sheteti South Australia   1,043,514
18 Provinca British Columbia   948,596
19 Sheteti Mato Grosso   906,807
20 Sheteti New South Wales   809,444
21 Khabarovsk Krai   788,600
22 Irkutsk Oblast   767,900
23 Yamalo-Nenets Autonomous Okrug   750,300[3]
24 Chukotka Autonomous Okrug   737,700
25 Qinghai Province   721,000
26 Mintaqah of Ash Sharqiyah   710,000
27 Sheteti Texas   696,241
28 Provinca Alberta   661,848
29 Provinca Saskatchewan   651,036
30 Provinca Manitoba   647,797
31 Departamenti Agadez   634,209
32 Tamanghasset Wilaya   619,360[4]
33 Borkou-Ennedi-Tibesti Region   600,350
34 Sheteti Minas Gerais   586,528
35 Sheteti Bahia   564,273
36 Khanty-Mansi Autonomous Okrug   523,100[3]
37 Provinca Orientale   503,239[4][5]
38 Provinca Katanga   496,871[6]
39 Sichuan Province   485,000
40 Yukon Territory   482,443
41 Shabiyah of Al Kufrah   479,160[4]
42 Kamchatka Krai   472,300
43 Magadan Oblast   461,400
44 Heilongjiang Province   460,000
45 Gansu Province   454,000
46 Adrar Wilaya   443,782
47 Zabaykalsky Krai   431,500
48 Qaraghandy Province   428,000
49 Sheteti California   423,970
50 Provinca Papua   421,981[7]

ReferimeRedakto

  1. ^ Due to the nature of the Kingdom of Denmark it is uncertain whether Greenland is better classified as a country subdivision or as a country in its own right.
  2. ^ The area of the Northwest Territories in Canada was 3,439,296 km², making it the world's largest subdivision, until 1999, when the territory of Nunavut was split off from the Northwest Territories.
  3. ^ a b The Tyumen Oblast contains the Khanty-Mansi and the Yamalo-Nenets Autonomous Okrugs, but all three are considered to be federal subjects of Russia. The total area for the oblast (with autonomous okrugs included) is 1,433,270 km².
  4. ^ a b c These figures cannot be verified by their Wikipedia page.
  5. ^ The current constitution of DR Congo, ratified in 2006, will split Orientale into four new provinces no later than February 2009.
  6. ^ The 2006 DR Congo constitution also provides for Katanga to be split into four new provinces.
  7. ^ The province originally covered the entire western half of New Guinea, but in 2003, the western portion of the province, on the Bird's Head Peninsula, was declared by Jakarta to be a separate province named West Irian Jaya. The legality of this separation has been disputed as it appears to conflict with a law giving Special Autonomy status to Papua in the year 2000. The status of West Irian Jaya province is not yet resolved as of early 2006.

Shiko edheRedakto