Lista e ndërtesave dhe strukturave fetare të Mbretërisë së Mysores

Lista e ndërtesave dhe strukturave fetare të Mbretërisë së Mysores përfshin ndërtime të shquara dhe historikisht të rëndësishëm tempujsh hindu, pallatesh mbretërore, kishash, xhamishë, fortifikimesh ushtarake dhe struktura të tjera oborrtare që u ndërtuan ose pësuan rindërtime, modefikime apo rinovime të rëndësishme nga sunduesit e Mbretërisë së Mysores. Termi "Mbretëria e Mysores" mbulon pak a shumë fazat e themelimit të Mysores: një zotërim vasal i Vijayanagaras (rreth vieve 1399 – 1565), një mbretëri e pavarur hindu e sunduar nga Dinastia Wodeyar (rreth viteve 1565 – 1761), e sunduar nga sunduesit de fakto Hyder Ali dhe Tipu Sultan që morën kontrollin e mbretërisë (rreth viteve 1761 – 1799) dhe një principatë nën sundimin britanik (rreth viteve 1799 – 1950) përpara se zotërimi të bëhej pjesë e shtetit të pavarur të Indisë.[1][2]

Emri i strukturës Foto Periduha Vendndodhja Shënime
Kodi Bhairavaswamy (ose Kodi Someshwara Swamy)
Kodi Someshwara Swamy.jpg
rreth vitit 1399 Terrenet e pallatit mbretëror të Mysores Ndërtuar nga vëllezërit Yaduraya dhe Krishnaraya (mbretëruar në vitet 1399–1423), themeluesit e dinastisë[3]
Lakshmiramana Swamy
Lakshmi Ramanaswami Temple in the Mysore Palace grounds.jpg
rreth v. 1499 Terrenet e pallatit mbretëror të Mysores Nga mbishkrimi Banni mandapa mësohet se tempulli u inaugurua në vitin 1499 gjatë sundimit të Chamaraja Wodeyarit II (mbretëruar në v. 1478–1513) me shtesa të mëvonshme nga mbretërit Narasaraja Wodeyar I (mbr. në v. 1638–1659) dhe Krishnaraja Wodeyar III në vitin 1851[3][4]
Tempulli Gunja Narasimhaswamy
Gopura over entrance in Gunjanarasimhaswamy temple at Tirumakudal Narasipura.JPG
Shek i XVI Tirumakudal Narasipur Tempulli i mëparshëm ishte nën patronazhin e guvernatorit vendor të Mysores, gjatë sundimit Vijayanagara në Indinë e Jugut.[5]
Trinayaneshvara Swamy
Trinayaneshwara Swamy temple in the Mysore Palace grounds.jpg
Para vitit 1578 Terrenet e pallatit mbretëror të Mysores Ekzistonte përpara Raja Wodeyarit I (mbr. 1578–1617) dhe më vonë u zgjerua nga Kanthirava Narasaraja I (mbr. 1638–59).[3]
Lakshmikanta rreth v. 1625 Heggaddevanakote Ndërtimi fillestar i shekullit të XIII të periudhës Hoysala u zgjerua nga mbreti Chamaraja Wodeyar VI (mbr. 1617–37). Shtesat përfshinin një mahamandapa me kolona ("sallë e madhe") dhe një mukhamandapa ("sallë hyrjeje"). Një mbishkrim në dhvajastambha ("kolona e emblemës") në tempull pohon se mbreti Chamaraja Wodeyar VI e kishte ngritur atë në vitin 1625.[6]
Narasimha Swamy Gjysma e parë e shek të XVII Srirangapatna Tempulli u ndërtua nga Kanthirava Narasaraja Wodeyari (mbr. 1638–1659). Statuja e tij (e datuar në shek e XVII) dhe ajo e hyjnisë kryesore Narasimha u rivendosën në vitin 1826 nga mbreti Krishnaraja Wodeyari III. Një mbishkrim në piedestal, në shkrimin kannada konfirmon se është statuja e "Kanthirava Narasaraja Wodeyaravarut".[7]
Monoliti i Nandit
Nandi Chamundi Mysore.jpg
rreth v. 1659 – 1673 Kodrat Chamundi, Mysore Projektuar nga mbreti Dodda Devaraja (i quajtur edhe Dodda Kempadevaraja, mbr. 1659–1673).[3]
Shveta Varaswamy
Shveta Varahaswami Temple in the Mysore Palace grounds, rear view.JPG
Fundi i shek të XVII – fillimi i shek të XIX Terrenet e pallatit mbretëror të Mysores Ndërtuar nga mbreti Chikkadevaraja Wodeyar (mbr. 1673–1704) dhe i zgjeruar më vonë nga Dewan Puraniahu, kryeministri i mbretit Krishnaraja Wodeyar III ( mbr. 1799–1868).[3]
Depozita e tempullit (Kalyani)
Temple tank (Pushkarni) at Shravanabelagola.jpg
rreth v. 1673 – 1704 Shravanabelagola Mbreti Chikkadevaraja Wodeyar ndërtoi pellgun dhe bëri një dhurim të madh ndaj urdhërit të murgjëve xhainistShravanabelagola.[8]
Paravasudeva rreth v. 1673 – 1704 Gundlupet Tempulli u ndërtua në stilin dravidian gjatë sundimit të Chikkadevaraja Wodeyarit në kujtim të babait të tij Doddadevaraja Wodeyar.[9][10][11]
Gopala Krishna rreth v. 1673 – 1704 Haradanahalli Ndërtuar nga Chikkadevaraja Wodeyari në përgigje të talljeve të princit marath të Tanjores.[11]
Varadaraja rreth v. 1673 – 1704 Varkod Ndërtuar nga Chikkadevaraja Wodeyari në përgjigje të talljeve të princit maratha të Tanjores.[11]
Mahalakshmi
Mahalakshmi Temple in the Mysore Palace grounds.JPG
rreth v. 1673 – 1704 Terrenet e pallatit të Mysores Ndërtuar nga Chikkadevaraja Wodeyari rreth të njëjtës kohë me Tempullin Shveta Varahaswamy.[4]
Kote Venkataramana
Venkataramana Swamy Temple, K.R Market, Bangalore.JPG
rr. 1689 Bangalore Tempulli u ndërtua në vitin 1689 në Arkitekturën Dravidiane dhe stilin Vijayanagara nga Chikkadevaraja Wodeyari.[12][13]
Lakshmikanta
Rear View showing dravidian style sikhara over shrine and gopura over entrance in Lakshmikantha temple at Kalale.JPG
Përpara v. 1732 Kalale Tempulli i mëparshëm u zgjerua dhe iu bënë dhurime bujare nga Dodda Krishnaraja I (mbr. 1714–1732) afërsisht përpara vitit 1732.[14]
Kille Venkatramana Swamy
Kille Venkataramana Swamy temple in the Mysore Palace grounds.JPG
afërsisht v. 1734 – 1766 Terrenet e pallatit të Mysores Ndërtuar nga Krishnaraja Wodeyari II.[15]
Pallati Shivappa Nayaka
Shivappa Nayaka Palace and garden.JPG
rr. 1760 – c. 1782 Shivamogga Megjithëse i emërtuar sipas Shivappa Nayakas, sipas historianit të artit George Michell, ndërtimi pallator në fakt u ndërtua nga sunduesi i Mysores Hyder Ali.[16]
Kopështi Botanik Lal Bagh
Glasshouse and fountain at lalbagh.jpg
rr. 1760 Bangalore Së pari i planifikuar gjatë sundimit të Hyder Aliut dhe më vonë i zbukuruar me lloje unike bimësh nga Tipu Sultani, është një kopësht botanik popullor.[17]
Fortesa e Bangalores
Old Bangalore Fort, Inside View.JPG
rr. 1761 Bangalore Fillimisht e ndërtuar me baltë afërsisht në v. 1537 nga Kempe Gowda I, themeluesi i Bangalores më vonë e rindërtuar me gurë nga Hyder Aliu në 1761 dhe e përmirësuar më tej nga Tipu Sultani në fundin e shek të XVIII. U dëmtua gjatë një lufte Anglo-Mysore në vitin 1791. Mbetet akoma një shembull i mirë i fortifikimeve ushtarake të shek të XVIII.[18]
Fortesa Madhugiri
Madhugiri Fort 8.JPG
fundi i shek të XVIII Madhugiri, distrikti Tumkur Fortesa zanafillore i është atribuar Here Gaudas, një vasali të perandorisë Vijayanagara të shek të XV. Afërsisht nga viti 1678 fortesa u kap nga Chikka Devaraja Wodeyari, mbreti i Mysores. Haider Aliu e zgjeroi dhe e forcoi më tej.[19]
Fortesa Devanahalli
Devanahalli fort, near Bangalore.JPG
rr. 1760 – 1782 Devanahalli Prijësi Malla Byre Gowda i Avathit, një vasal i perandorisë Vijayanagara, ndërtoi një fortesë me baltë rreth vitit 1501 në Devanadoddit (tani i quajtur Devanahalli). Në fundin e shek të XVIII, Hyder Ali e rindërtoi fortesën me gurë duke rezultuar në strukturën e tenishme.[20][21]
Galeria e kolonel Bailey-t
Colonel Bailey's Dungeon Srirangapatna.JPG
Përpara v. 1780 Srirangapatna Këtu u burgos kolonel Bailey nga Hyder Aliu dhe vdiq në vitin 1780.[22]
Narasimha Swamy
Gopura of Narasimhaswamy temple at Seebi.JPG
Fundi i shek të XVIII (përpara v. 1799) Seebi Ndërtuar gjatë sundimit të Tipu Sultanit nga tre vëllezër të pasur: Lakshminarasappa, Puttanna dhe Nallappa, që ishin bijtë e Kacheri Krishnappas, një Dewan në oborrin e Tipu Sultanit.[23][24]
Daria Daulat Bagh
Daria daulat.jpg
rr. 1784 Srirangapatna Tipu Sultani e ndërtoi këtë pallat prej druri me kolonadë (i përkthyer emri i tij do të thotë: "kopështi i pasurisë së detit"). I ndërtuar në stilin indo-saraken, pallati është i njohur për punimet e tij të stërholluara në dru, kolonat me vija, dizajnet floreale dhe pikturat.[25]
Gumbaz, Seringapatam
Tippu Mausoleum.jpg
rr. 1784 Srirangapatna Ndërtuar nga Tipu Sultani vetë, përmban varret e Tipu Sultanit dhe vëllait të tij, Hyder Aliut.[26]
Pallati i Verës së Tipu Sultanit
Tipu's Fort.jpg
rr. 1791 Bangalore Ndërtimi i pallatit u projektua nga Hyder Aliu në v. 1781 dhe u përfundua nga Tipu Sultani në v. 1791.[27]
Jama Masjid
Jama Masjid, Srirangapatna.JPG
rr. 1794 Srirangapatna Xhamia Jama Masjid e emërtuar Masjid-e-Ala me dy minare të bukura u ndërtua nga Tipu Sultani në v. 1794.[28]
Pallati i Tipu Sultanit
Interior of the tipu palace.jpg
Fundi i shek të XVIII Kodrat Nandi Interiori pallatit veror të Tipu Sultanit.[29]
Fortesa e kodrave Nandi
Nandi Hills Fort Entrance1.jpg
Fundi i shek të XVIII Kodrat Nandi Fortesë e ndërtuar nga Tipu Sultani.[30]
Fortesa e Manjarabadit
Manjarabad fort entrance.JPG
rr. 1792 Manjrabad, distrikti Hassan Ndërtuar nga Tipu Sultani i cili riemërtoi nga 'Balam' në Manjarabad për të pasqyruar atmosferën e mjegullt të fortesës ("mjegull" në gjuhën vendore kannada do të thotë manju) në rajon.[31]
Fortesa e Srirangapatnas
Ancient Palace site and Remains.jpg
Fundi i shek të XVIII Srirangapatna Aktualisht është nominuar për tu njohur si trashëgimi botërore e UNESCO-s. Epigrafikisht fortesa daton që nga v. 1220 nën mbretin e perandorisë Hoysala Vishnuvardhana. Më vonë fortesa pësoi modifikime nën perandorinë Vijayanagara dhe Kanthirava Narasaraja Wodeyarin e Mysores në v. 1654. Rreth v. 1791, fortesa mori dizajnin dhe strukturën e saj nën sundimin e Tipu Sultanit. Një autoritet ushtarak i cili e vizitoi Srirangapatnan rr. v. 1888 mendonte se ishte fortesa e dytë më e fortë në Indi.[32]
Përmendorja e Luftës
Obelisque. war memorial the final battale between tippu sultan and british forces in 1799 01.JPG
Pas v. 1799 Srirangapatna Përmendore për ushtarët britanikë që vdiqën në luftën e katërt Anglo-Mysore.[33]
Bateria e Sultanit
Sultan Battery 2163.JPG
Fundi i shek të XVIII Mangalore Një fortesë bregdetare e ndërtuar nga Tipu Sultani pak jashtë qytetit të Mangalores. Aktualisht vetëm disa pjesë të fortesës kanë mbetur.[34]
Përmendorja Tipu-së
Stèle en hommage à Tipu Sultan (Srirangapatnam, Inde) (14511323984).jpg
Pas v. 1799 Srirangapatna Vendi ku vdiq Tipu Sultani pas mundjes së Mysores nga britanikët në luftën e katërt Anglo-Mysore.[33]
Srikanteshwara
Srikanteshvara Temple, Nanjangud.JPG
rr. 1799 – 1868 Nanjanagud Mbreti Krishnaraja Wodeyar ndërtoi gopuran kryesore (kulla mbi hyrje) dhe bëri përmirësime të tjera rr. 1845. Sipas historianit George Michell inaugurimi zanafillor i tempullit daton nga Dinastia e shek të XVII Wodeyar e Mbretërisë së Mysores. Karachuri Nanja Raja (Dalavoy i Mysores në mes të shek të XVIII) dhe Dewan Purnaiahu (Dewani i parë i Mysores, në fillim të shek të XIX) e zgjeroi tempullin në mënyrë domethënëse.[35][36]
Lozha e Wellingtonit
Wellington Lodge, Mysore (01).jpg
rr. 1810 Mysore Rezidenca e Arthur Wellesley-t (më vonë i quajtur Lord Wellington) pas vdekjes së Tipu Sultanit.[37]
Katedralja e Sh. Markut, Bangalore
St. Marks Cathedral, Bangalore. (Old Postcard Re-print), India Post (2014).jpg
rr. 1812 Bangalore Arkitektura e saj është frymëzuar nga St Paul's Cathedral e shek XVII në Londër.[38][39]
Arakeshwara
Arakeshwara temple and outer prakara at Hale Yadatore in Mysore district.JPG
rr. 1799 – 1868 Hale Yedatore Këtë tempull e ndërtoi mbreti Krishnaraja Wodeyar.[40]
Chamundeshwari
Chamundeshwari Temple atop Chamundi Hills.jpg
rr. 1827 Kodrat Chamundi, Mysore Ky tempull ka një histori që daton nga shek i XII. Më vonë Krishnaraja Wodeyari III ndërtoi kullën (gopura) e tempullit dhe paraqiti stolinë Nakshatramalika me vargje në sanskritish të shkruara në të.[41][42]
Prasanna Krishanswami
Shrines in the Prasanna Krishna Swamy temple in the Mysore Palace grounds.JPG
rr. 1829 Terrenet e pallatit të Mysores Ndërtuar nga Krishnaraja Wodeyari III.[3]
Kote Anjaneya
Kote Anjaneya.jpg
rr. 1829 Terrenet e pallatit të Mysores Ndërtuar nga Krishnaraja Wodeyari III[43]
Kodanda Rama
Kodanda Rama Temple at Chunchanakatte, Mysore district.jpg
Shek i XIX Chunchankatte (Krishnaraja Nagara) Ndërtuar nga Krishnaraja Wodeyari III[44]
Chamarajeshwara
Chamarajeshwara temple at Chamarajanagara.jpg
rr. 1825 Chamarajanagara Ndërtuar nga Krishnaraja Wodeyari III.[45][46]
Pallati i Kodrave të Fierit
Fernhills Palace, Ooty.JPG
rr. 1844 Ooty Pallati Veror i Maharajave të Mysores, në fakt u ndërtua në vitin 1844 nga kapiteni F. Cotton. Në v. 1873, Maharaja Chamarajendra Wodeyari X e bleu pallatin.[47]
Pallati i Bangalores
Bangalore palace.jpg
rr. 1864 Bangalore Pallati i Bangalores, i ndërtuar në modelin e kështjellës Windsor u ndërtua nga hirësia Garrett, drejtuesi i parë i Central College. Në v. 1884, u ble nga Maharaja-i i atëhershëm, Chamarajendra Wodeyari X. Modifikimi vazhdoi deri në realizimin përfundimtar në v. 1927.[48][49]
Parku Cubbon
Cubbon Park View W.jpg
rr. 1870 Bangalore Fillimisht parku u projektua në v. 1870 dhe u quajt Cubbon Park sipas Sir Mark Cubbon, komisionerit britanik. Ai bujt ndërtesa të stilit viktorian si Gjykata e Lartë e Karnatakas dhe Biblioteka Qendrore e Qytetit (salla përkujtimore Sheshadri Iyer). Në vitin 1927, parku u riemërtua zyrtarisht si "Parku Sri Chamarajendra" në kujtim të Jubileut të Argjendtë të sundimit të Maharaxhait Krishnaraja Wodeyar në shtetin e Mysores.[50][51]
Lokaranjan Mahal rr. 1880 Mysore I përfunduar kur Mysore ishte drejtpërdrejt nën sundimin britanik dhe shërbente si një rezidencë verore për familjen mbretërore.[52]
Vilat Jayalakshmi
JayalakshmiVilasMansion.jpg
rr. 1887 – 1891 Mysore Vilat Jayalakshmi u ndërtuan gjatë sundimit të Maharaxhait Chamarajendra Wadiyari X.[53]
Universiteti i Mysores
Crawford Hall, University of Mysore.jpg
rr. 1887 – 1891 Mysore Salla Crawford në kampus u ndërtua gjatë sundimit të Maharaxhait Chamarajendra Wadiyari X[53]
Gjykata e Lartë e Karnatakas
High Court of Karnataka, Bangalore MMK.jpg
rr. 1881 Bangalore Gjykata e Lartë është e njohur si Attara Kacheri (që do të thotë, "Tetëmbëdhjetë zyrat") u ndërtua fillimisht në v. 1868 dhe u zgjerua më vonë.[54]
Salla Mayo Fundi i shek të XIX Bangalore Ndërtuar në kujtim të Nën-mbretit të 4-rt të Indisë, Lord Mayo.[55]
Pallati i Mysores
Mysore Palace Morning.jpg
rr. 1897 Mysore I njohur edhe si Pallati i Vilave Amba, kompleksi zanafillor u shkatërrua nga zjari dhe pallati i ri u ndërtua në stilin Indo-saraken me porosi të mbretëreshës-regjente (Maharaxha Krishnaraja Wodeyari IV) dhe i projektuar nga arkitekti anglez Henry Irwin në v. 1897.[56]
Banesa Cheluvamba
Central Food Technological Research Institute front view.jpg
rr. 1900 Mysore Kjo banesë u ndërtua për vajzën e tretë të Krishnaraja Wodeyarit IV, princeshën Cheluvajammanni dhe në këtë mënyrë është quajtur Banesa Cheluvamba. Tani shërben si Instituti Qendror i Kërkimeve Teknologjike të Ushqimit i Qeverisë së Indisë.[57][58]
Pallati Jaganmohan
Jaganmohan Palace.JPG
rr. 1910 Mysore Pallati Jaganmohan, i porositur në v. 1861 nga Maharaxhai Krishnaraja Wodeyari III dhe u përfundua në v. 1910 gjatë sundimit të Krishnaraja Wodeyarit IV. Tani quhet Chamarajendra Art Gallery dhe bujt një koleksion të pasur objektesh[59]
Banesa Karanji
Karanji Mansion in Mysore which now serves as the Postal Training Institute.jpg
rr. 1902 – 1914 Mysore Banesa Karanji në Nazarbad Mohalla u ndërtua për vajzën e dytë të Krishnaraja Wodeyarit IV, princeshën Krishnarajammanni. Banesa u ndërtua duke përdorur stilin Neo-Indo-Sarcenik të arkitekturës në v. 1902. Tashmë është Postal Training Institute, i Qeverisë Indiane.[60][61]
Lalitha Mahal
Lalitha mahal mysore ml wiki.JPG
rr. 1921 Mysore Pallati Lalitha Mahal u ndërtua në v. 1921 nga E. W. Fritchley me porosinë e Maharaxhait Krishnaraja Wodeyari IV. Stili arkitekturor është quajtur "Renaissance" dhe paraqet koncepte nga angleze të manor house dhe palazzot italianë.[52]
Kishta e Shën Philomena-s
St. Philomena's Church, Mysore 1.JPG
rr. 1930 Mysore Ndërtuar gjatë sundimit të Maharaxhait Krishnaraja Wodeyari IV është në stilin gotik me dritare qelqi të pikturuara. Është një nga kishat më të mëdha në Indi.[62][63]
Kopështet Brindavan
KRS pan3.jpg
c. 1932 Srirangapatna Puna për projektimin e kopështit (i quajtur edhe Krishna Raja Sagara) nisi në v. 1927 dhe përfundoi në v. 1932[64] kur Sir Mirza Ismail ishte Dewan i Mysores dhe Maharaxha Krishna Raja Wadiyari IV ulej në fronin e Mysores.[65][66]
Pallati i Vilave Rajendra rr. 1938 Mysore (kodrat Chamundi) Pallati i vilave Rajendra, i ndërtuar në stilin Indo-britanik, u projektua në 1922 dhe u përfundua në 1938 nga Maharaxha Krishnaraja IV.[67]
Bhuvaneshwari
Bhuvaneshwari temple in the Mysore Palace grounds.jpg
rr. 1951 Terrenet e Pallatit të Mysores Ndërtuar në v. 1951 nga Jayachamarajendra Wodeyari dhe imazhi i hyjneshës Bhuvaneshëari u skalit nga skulpturi i famshëm Sri Siddalingaswamy.[3]
Gayathri
Gayatri temple in the Mysore Palace grounds.JPG
rr. 1953 Terrenet e Pallatit të Mysores Ndërtuar nga Jayachamarajendra Wodeyari në v. 1953.[3]

Shiko edheRedakto

ReferimetRedakto

 1. ^ Suryanath U. Kamath: A Concise History of Karnataka: from pre-historic times to the present; 1980, oclc 7796041, lccn 80905179
 2. ^ Venkata Ramanappa, M. N.: Outlines of South Indian History: with special reference to Karnataka; 1975, Delhi: Vikas Pub. House; London (38 Kennington La., SE11 4LS), ISBN 0-7069-0378-1, fq. 226-270
 3. ^ a b c d e f g h Stephen Knapp: Spiritual India Handbook; kapitulli: Mysore; 2009, Jaico Publishing House, ISBN 978-81-8495-024-3
 4. ^ a b "Mysore Palace". Deputy Directors Office. Mysore Palace Board, Karnataka, India. Arkivuar nga origjinali origjinali më 20 dhjetor 2014. Marrë më 15 dhjetor 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ B. L. Rice: Mysore: A Gazetteer Compiled for Government - vol 2; 1887, Asian Educational Services, ISBN 81-206-0977-8, fq. 312
 6. ^ "Lakshmikanta Temple". Archaeological Survey of India, Bengaluru Circle. Archaeological Survey of India. Arkivuar nga origjinali origjinali më 12 qershor 2015. Marrë më 8 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Sri Kanthirava Statue in Narasimha Temple". Archaeological Survey of India, Bengaluru Circle. Archaeological Survey of India. Arkivuar nga origjinali origjinali më 12 qershor 2015. Marrë më 8 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Suryanath U. Kamath: A Concise History of Karnataka: from pre-historic times to the present; 1980, Jupiter books, Bangalore, oclc 7796041, lccn 80905179, fq. 229-230
 9. ^ Phaneesha V. "A Temple cries for attention". The Hindu. Marrë më 22 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Manohar Sajnani: Encyclopaedia of Tourism Resources in India; Volume 2, 2001, Gyan Publishing House, ISBN 81-7835-018-1, fq. 141
 11. ^ a b c Vikram Sampath: Splendours of Royal Mysore; kapitulli: The Golden Period -II (AD 1673–1704), seksioni: The reign of Chikkadevaraja Wodeyar, Rupa Publications, 2008
 12. ^ S, Bageshree (28 janar 2011). "Forgotten, but still holding fort". The Hindu. Marrë më 6 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Vikram Sampath: Splendours of Royal Mysore; kapitulli: The Golden Period -II (AD 1673–1704), seksioni: Turbulent Times, Rupa Publications, 2008
 14. ^ Vikram Sampath: Splendours of Royal Mysore; kapitulli: The Dalavoy Regime AD 1704–1734, seksioni: Decline of the Wodeayrs, Rupa Publications, 2008
 15. ^ Stephen Knapp: Spiritual India Handbook; kapitulli: Mysore; 2009, Jaico Publishing House, ISBN 978-81-8495-024-3
 16. ^ George Michell: Southern India: A Guide to Monuments Sites & Museums; kapitulli: Karnataka, seksioni: 19, Shimoga, 2013, Roli Books, ISBN 978-81-7436-920-8
 17. ^ S. C. Bhatt & K. Bhargava Gopal: Land and People of Indian States and Union Territories: In 36 Volumes: Karnataka, Volume 13; 2006, Gyan Publishing House, New Delhi, ISBN 81-7835-369-5, fq. 356
 18. ^ Shiv Sharma: India - A Travel Guide; kapitulli: Karnataka; seksioni: Tipu's Palace and fort; 2008, Diamond pocket books, ISBN 81-7182-817-5, fq. 312
 19. ^ "Fort (Madhugiri)". Archaeological Survey of India, Bengaluru Circle. ASI Bengaluru Circle. Arkivuar nga origjinali origjinali më 3 maj 2015. Marrë më 15 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "Tipu's birth place lies neglected". K V Subramanya. The Hindu. Marrë më 10 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Mark Wilks & Hammick Murray: History of Mysore; 1989, botimi i parë në 1810, Asian Educational Services, Delhi, ISBN 81-206-0491-1, fq. 441
 22. ^ Sarina Singh et al.: Lonely Planet India; kapitulli: Karnataka and Bengaluru; seksioni: Southern Karnataka; nën-seksioni: Colonel Bailey's Dungeon; 2013, Lonely Planet, Delhi
 23. ^ B. L. Rice: Mysore: A Gazetteer Compiled for Government - vol 2; 1887, Asian Educational Services, ISBN 81-206-0977-8, fq. 196-197
 24. ^ George Michell: Architecture and Art of Southern India: Vijayanagara and the Successor States 1350–1750; kapitulli: Paintings, 1995, Cambridge University Press, ISBN 0-521-44110-2, fq. 228
 25. ^ David Abram, Nick Edwards, Mike Ford, Devdan Sen & Beth Wooldridge: South India; 2003, Rough Guides. ISBN 1-84353-103-8, fq. 225
 26. ^ David Abram, Nick Edwards, Mike Ford, Devdan Sen & Beth Wooldridge: South India; 2003, Rough Guides. ISBN 1-84353-103-8, fq. 225-225
 27. ^ "Tipu sultan's palace, Bangalore". Archaeological Survey of India, Bengaluru Circle. ASI Bengaluru Circle. Arkivuar nga origjinali origjinali më 20 qershor 2014. Marrë më 10 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Vikram Sampath: Splendours of Royal Mysore; kapitulli: Sultanat-e-Khudadad Mysore AD 1782–91; seksioni: The Sword of Tipu Sultan; Rupa Publications, 2008
 29. ^ Sam Miller: Karnataka: Chapter from Blue Guide India; kapitulli: Nandi Hills; 2012, Blue Guides. ISBN 978-1-905131-53-2
 30. ^ Tourist Guide to Bangalore; seksioni: Bangalore Top 10 Things To Do; 2003, Sura Books (Pvt) Ltd.; ISBN 81-7478-021-1
 31. ^ Mohibbul Hasan: History of Tipu Sultan; 1951, Aakar Books, Delhi, ISBN 81-87879-57-2, fq. 77
 32. ^ "Monuments of Srirangapatna Island Town". UNESCO World Heritage Centre 1992–2015. Marrë më 12 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ a b Sam Miller: Karnataka: Chapter from Blue Guide India; kapitulli: Srirangapatnam; seksioni: Western side of Srirangapatnam; Blue Guides. ISBN 978-1-905131-53-2
 34. ^ Sam Miller: Karnataka: Chapter from Blue Guide India; kapitulli: Mangalore & environs; seksioni: Mangalore; 2012, Blue Guides. ISBN 978-1-905131-53-2
 35. ^ George Michell: Southern India: A Guide to Monuments Sites & Museums; kapitulli: Karnataka, seksioni: Mysore, nën-seksioni: Nanjanagud; Roli Books Private Limited, ISBN 978-81-7436-920-8
 36. ^ >B. L. Rice: Mysore: A Gazetteer Compiled for Government - vol 2; 1887, Asian Educational Services, ISBN 81-206-0977-8, fq. 289
 37. ^ Manohar Sajnani: Encyclopaedia of Tourism Resources in India; Volume 2, 2001, Gyan Publishing House, ISBN 81-7835-018-1, fq. 147
 38. ^ Jayanth Kodkani: Beantown Boomtown Bangalore in the World of Words; seksioni: Plan B by Shinie Antony; 2007, Rupa & Co.
 39. ^ Aline Dobbie: India: The Elephant's Blessing; 2006, Melrose Press, Cambridgeshire, ISBN 1-905226-85-3, fq. 160
 40. ^ B. L. Rice: Mysore: A Gazetteer Compiled for Government - vol 2; 1887, Asian Educational Services, ISBN 81-206-0977-8, fq. 316
 41. ^ "Chamundeswari Hill Temple-Mysore, Temples of Karnataka". TempleNet. Marrë më 6 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ A. Raman: Bangalore-Mysore; kapitulli: South zone; 1994, Orient Blackswan, ISBN 0-86311-431-8, fq. 85
 43. ^ "Sri Kote Anjaneya Temple". Hindu Religious Institutions & Charitable Endowments Department, Regional Commissioner, Mysore Division, Website: rcmysore-portal.kar.nic.in. Government of Karnataka. Marrë më 7 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 44. ^ S V Upendra Charya. "Then Yadathore, now KR Nagar". Deccan Herald. Marrë më 26 prill 2016. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ Mandayam Bharati Vedavalli: Mysore as a Seat of Music; 1992, CBH Publications, fq. 19
 46. ^ Manohar Sajnani: Encyclopaedia of Tourism Resources in India; Volume 2, 2001, Gyan Publishing House, ISBN 81-7835-018-1, fq. 139
 47. ^ "Ferrnhills Royale Palace Ooty, Tamil Nadu". Welcome Heritage-Palaces, Forts, Havelis and Resorts. Arkivuar nga origjinali origjinali më 26 qershor 2015. Marrë më 9 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ "Wadiyar to restore Bangalore Palace". Online Edition of The Hindu, dated 2005-07-22. Chennai, India: The Hindu. 22 korrik 2005. Arkivuar nga origjinali më 13 korrik 2007. Marrë më 27 qershor 2007. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 49. ^ Robert Bradnock: South India Handbook - The Travel Guide; 2000, Footprint Travel Guide, ISBN 1-900949-81-4, fq. 24
 50. ^ "The Cubbon Park". Department of Horticulture. Government of Karnataka. Arkivuar nga origjinali origjinali më 10 maj 2015. Marrë më 16 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ Sarina Singh et al.: Lonely Planet India; kapitulli: Karnataka and Bengaluru; seksioni: Southern Karnataka; nën-seksioni: Cubbon Park, 2010, Lonely Planet, Delhi
 52. ^ a b Afried Raman: Bangalore-Mysore; kapitulli: South zone; 1994, Orient Blackswan, ISBN 0-86311-431-8, fq. 87–88
 53. ^ a b Afried Raman: Bangalore-Mysore; kapitulli: South zone; 1994, Orient Blackswan, ISBN 0-86311-431-8, fq. 84
 54. ^ Louise Nicholson: India; 2010, National Geographic Books, ISBN 978-1-4262-0595-8, fq. 224
 55. ^ Paul Theroux: Ghost Train to the Eastern Star: On the Tracks of the Great Railway Bazaar; 2009, Houghton Mifflin Harcourt, ISBN 978-0-618-41887-9, fq. 222
 56. ^ Bindu Manchanda: Forts & Palaces of India: Sentinels of History; 2006, Roli Books Private Limited; ISBN 81-7436-381-5, fq. 158
 57. ^ "Mysore, City of Palaces". Mysore.org.uk. Marrë më 10 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ D. P Burma & Maharani Chakravorty: History of Science, Philosophy and Culture in Indian Civilization: From Physiology and Chemistry to Biochemistry; kapitulli: Biochemistry: Hybrid science giving birth to Molecular Biology; Vol VIII, Part 2, 2011, Pearson Education India, fq. 109
 59. ^ Afried Raman: Bangalore-Mysore; kapitulli: South zone; 1994, Orient Blackswan, ISBN 0-86311-431-8, fq. 83–84, 91–92
 60. ^ "Mysore, City of Palaces". Mysore.org.uk. Marrë më 10 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ Prashant H. Pandya: Indian Philately Digest; 2014, Indian Philatelists Forum, nr. 21, Lucknow, fq. 7
 62. ^ Insight Guides: India; seksioni: Princely Mysore; 2013, Apa Publications (UK) Limited
 63. ^ Afried Raman: Bangalore-Mysore; kapitulli: South zone; 1994, Orient Blackswan, ISBN 0-86311-431-8, fq. 78
 64. ^ "Brindavan Gardens, Krishnaraja Sagara, Mandya". Horticultural Department, Government of Karnataka. Arkivuar nga origjinali origjinali më 10 prill 2009. Marrë më 28 shkurt 2007. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 65. ^ "Brindavan Gardens to get a facelift for Dasara". The Hindu. 14 gusht 2004. Marrë më 28 shkurt 2008. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 66. ^ B. K. Chaturvedi: Tourist Centers Of India; 2006, Diamond Pocket Books (P) Ltd, Bangalore, ISBN 81-7182-137-5, fq. 170-1
 67. ^ Afried Raman: Bangalore-Mysore; kapitulli: South zone; 1994, Orient Blackswan, ISBN 0-86311-431-8, fq. 87–88

BibliografiaRedakto

 • David Abram, Nick Edwards, Mike Ford, Devdan Sen & Beth Wooldridge: South India; 2003, Rough Guides. ISBN 1-84353-103-8.
 • S. C. Bhatt & K. Bhargava Gopal: Land and People of Indian States and Union Territories: In 36 Volumes: Karnataka, Volume 13; 2006, Gyan Publishing House, New Delhi, ISBN 81-7835-369-5.
 • Robert Bradnock: South India Handbook - The Travel Guide; 2000, Footprint Travel Guide, ISBN 1-900949-81-4.
 • D. P Burma & Maharani Chakravorty: History of Science, Philosophy and Culture in Indian Civilization: From Physiology and Chemistry to Biochemistry; 2011, Pearson Education India.
 • B. K. Chaturvedi: Tourist Centers Of India; 2006, Diamond Pocket Books (P) Ltd, Bangalore, ISBN 81-7182-137-5.
 • Aline Dobbie: India: The Elephant's Blessing; 2006, Melrose Press, Cambridgeshire, ISBN 1-905226-85-3.
 • Mohibbul Hasan: History of Tipu Sultan; 1951, Aakar Books, Delhi, ISBN 81-87879-57-2.
 • Suryanath U. Kamath: A Concise History of Karnataka: from pre-historic times to the present; 1980, Jupiter books, Bangalore, oclc 7796041, lccn 80905179.
 • Stephen Knapp: Spiritual India Handbook; 2009, Jaico Publishing House, ISBN 978-81-8495-024-3.
 • Jayanth Kodkani: Beantown Boomtown Bangalore in the World of Words; 2007, Rupa & Co.
 • Bindu Manchanda: Forts & Palaces of India: Sentinels of History; 2006, Roli Books Private Limited; ISBN 81-7436-381-5.
 • George Michell: Southern India: A Guide to Monuments Sites & Museums; 2013, Roli Books, ISBN 978-81-7436-920-8.
 • George Michell: Architecture and Art of Southern India: Vijayanagara and the Successor States 1350–1750; 1995, Cambridge University Press, ISBN 0-521-44110-2.
 • Sam Miller: Karnataka: Chapter from Blue Guide India; 2012, Blue Guides. ISBN 978-1-905131-53-2.
 • Louise Nicholson: India; 2010, National Geographic Books, ISBN 978-1-4262-0595-8.
 • Prashant H. Pandya: Indian Philately Digest; 2014, Indian Philatelists Forum, nr. 21, Lucknow.
 • Afried Raman: Bangalore-Mysore; 1994, Orient Blackswan, ISBN 0-86311-431-8.
 • Venkata Ramanappa, M. N.: Outlines of South Indian History: with special reference to Karnataka; 1975, Delhi: Vikas Pub. House; London (38 Kennington La., SE11 4LS), ISBN 0-7069-0378-1.
 • B. L. Rice: Mysore: A Gazetteer Compiled for Government - vol 2; 1887, Asian Educational Services, ISBN 81-206-0977-8.
 • Manohar Sajnani: Encyclopaedia of Tourism Resources in India; Volume 2, 2001, Gyan Publishing House, ISBN 81-7835-018-1.
 • Vikram Sampath: Splendours of Royal Mysore; Rupa Publications, 2008.
 • Shiv Sharma: India - A Travel Guide; 2008, Diamond pocket books, ISBN 81-7182-817-5.
 • Sarina Singh et al.: Lonely Planet India; 2013, Lonely Planet, Delhi.
 • Paul Theroux: Ghost Train to the Eastern Star: On the Tracks of the Great Railway Bazaar; 2009, Houghton Mifflin Harcourt, ISBN 978-0-618-41887-9.
 • Mark Wilks & Hammick Murray: History of Mysore; 1989, botimi i parë në 1810, Asian Educational Services, Delhi, ISBN 81-206-0491-1.
 • Mandayam Bharati Vedavalli: Mysore as a Seat of Music; 1992, CBH Publications.
 • Tourist Guide to Bangalore; 2003, Sura Books (Pvt) Ltd.; ISBN 81-7478-021-1.
 • Insight Guides: India; 2013, Apa Publications (UK) Limited.