Macja e egër
Felis silvestris silvestris Luc Viatour.jpg
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:
Gjinia:
Lloji:
F. silvestris
Emri binomial
enea
Wiki-Felis sylvestris.png
Shpërndarja e 5 maceve të gjinisë felis akorduar nga DNA (2007)

GjatësiaRedakto

51–71 cm, pesha: 3–7 kg.

PërshkrimiRedakto

Macja shtëpiake që njohim sot është rezultat i zbutjes së maces së egër. Macja e egër ka ngjyrë kafe jo të fortë me vija të zeza. Ajo mund të ngatërrohet me macet shtëpiake. Dallohet prej tyre nga bishti që e kanë më leshtor. Macja është kafshe shtëpiake por disa prej tyre jetojnë ne pyll këto quhen mace te egra.

StatusiRedakto

Në rajon, macja e egër bashkëjeton me nën-speciet e maces së egër evropiane (Felis s. sylvestris). Numri i tyre në Evropë është pakësuar në mënyrë të ndjeshme. Në rajon konsiderohet specie e rrallë. Popullatat në Evropë janë të rrezikuara nga hibridizimi me macet shtëpiake.

Përhapja dhe habitatiRedakto

Macja e egër ka një përhapje shumë të gjerë. Ajo gjendet në pjesën më të madhe të Afrikës, Evropës dhe në disa pjesë të Azisë. Në rajon, gjendet bashkë me nënspeciet Evropiane të maces së egër. Parapëlqen zonat pyjore, shkurretat dhe zonat e hapura shkëmbore, por preferon vende të sigurta për t’u mbrojtur.

UshqimiRedakto

Macja e egër ushqehet me gjitarë, shpendë dhe kafshë të tjera të vogla.

SjelljaRedakto

Lëviz për ushqim, në të shumtën e rasteve gjatë natës.

RiprodhimiRedakto

Çiftëzimi ndodh një herë në vit, në fillim të verës, dhe ndonjëherë, edhe për herë të dytë e të tretë, në fund të vitit. Bën 1-8 këlyshë të verbër të cilët maturohen pas një vit. Mund të jetojnë 13-14 vjet.

ZëriRedakto

I ngjashëm me atë të maces.