Nikola Koev Nikolov (20 mars 1880 – 30 korrik 1961), ishte revolucionar bullgar i Organizatës së Brendshme Maqedono-Adrianopolane Revolucionare (IMARO) që luftoi për çlirimin e Maqedonisë dhe Trakisë nga sundimi otoman .

Nikola Nikolov (Mamin Kolyu)

Mamin Kolyu lindi në 20 Mars 1880 në Haskovo (asokohe pjesë e Rumelisë Lindore ) si djali i vëllait të madh të revolucionarit Tane Nikolov . Pasi mbaroi shkollën fillore, ai u regjistrua në Regjimentin e 10-të Rodopian të Këmbësorisë së Ushtrisë Bullgare dhe shërbeu nga Janari 1901 deri në Nëntor 1902. Ai u bashkua me radhët e IMARO si ushtar dhe pas shkarkimit të tij shkoi në Sofje për t'u bërë anëtar i një shkëputjeje ( ceta ) dhe të luftonte në Maqedoni. Në vitin 1903, ai hyri në Maqedoni nën komandën e Ivan Naumov Alyabaka .

Gjatë Kryengritjes Ilinden – Preobrazhenie të vitit 1903, ai i vuri zjarrin kazermave të xhandarmërisë osmane në Krushevë së bashku me Kosta Hristov Popeto . Kur kryengritja u shtyp, ai u kthye në Bullgari. Në vitin 1904, ai sulmoi karrocën e konsullit turk në Sofje së bashku me Alyabaka, duke dëmtuar truprojën e konsullit dhe duke detyruar qeverinë bullgare t'i dënojë ata. Gjashtë muaj më vonë, ata u lanë të qetë pa amnisti dhe u thanë të qëndrojnë jashtë mënyrës së qeverisë. Pas lirimit të tij ai menjëherë u drejtua për në Maqedoni dhe shërbeu si revolucionar nën Kosta Popeto, Ivan Naumov, Apostol Petkov dhe Ichko Gyupchev . Gjatë trazirave në kohën kur ai u bashkua me bandën e Hristo Chernopeev për të ndaluar dhe kapur Sulltan Abdul Hamidin II nga Stambolli dhe e çoi në Selanik .

Pas çlirimit të Thrakisë Perëndimore (e cila iu dha Bullgarisë për Traktatin e Bukureshtit ), Mamin Kolyu u martua në një fshat afër Gyumyurdzhina (sot Komotini, Greqi ). Nga viti 1914 deri në vitin 1919 jetoi në Ksanti bullgar (sot Ksanthi, Greqi) dhe Komotini dhe ishte polic për ca kohë. Në vitet 1920-1924, kur rajoni ishte tashmë pjesë e Greqisë, ai bashkëpunoi me Organizatën e Brendshme Trakiane Revolucionare në Haskovo dhe Traki Perëndimore.

Më 1924, Mamin Kolyu u tërhoq nga aktivitetet e tij revolucionare dhe punoi si mulli në Asenovgrad me Tane Nikolov deri në 1945. Nga viti 1949 deri në vdekjen e tij më 30 korrik 1961, ai jetoi në Haskovo. Një personalitet i gjallë, Mamin Kolyu u bë i preferuari i popullatës së Maqedonisë dhe Trakisë.

ReferencatRedakto