Imzot Mark Sopi lindi më 26 shkurt të vitit 1938 në fshatin Binçë të komunës së VitisëKosovën lindore, vdiq më 11 janar 2006Prishtinë. Shkollimin fillor e mbaroi në vendlindje, ndërsa shkollën e mesme në Pazin të Kroacisë. Studimet në filozofi dhe teologji i ka filluar në Zagreb ndërsa i ka përfunduar në Romë.

Imzot Mark Sopi, Ipeshkëv i Ipeshkvisë së Kosovës

Në vitin 1968 ka filluar të shërbejë si prift i ri në Ferizaj, ndërsa nga viti 1974 ka shërbyer si famullitar në kishën e Zllakuqanit në Kosovën qendrore. Nga viti 1991 e deri më 1995 ka shërbyer si prift në Durrës.

Në nëntor të vitit 1995, Selia e Shenjtë e emëroi atë ipeshkëv të komunitetit katolik shqiptar të Kosovës, post në të cilin ai trashëgoi Imzot Nik Prelën. Për shkak të rrethanave që ekzistonin në atë kohë në Kosovë, Imzot Mark Sopi është shuguruar në Romë në janar të vitit 1996, post ky në të cilin ai ka shërbyer për dhjetë vjet me radhë.

Gjatë kohës së tij si Ipeshkëv i Kosovës, Imzot Sopi kontribuojë shumë në çështjen kombëtare dhe e forcojë kishën katolike shqiptare në Kosovë. Ai komunitetit katolik shqiptar në Kosovë i dha një zë të fuqishëm dhe gjithmonë e përdori një gjuhen të arsyeshme, të dialogut, mirëkuptimit dhe mençurisë.

Ipeshkëv i Ipeshkëvisë së Kosovës, Imzot Mark Sopi vdiq pas një sulmi në zemër11 janar 2006 në moshën 67 vjeçare, në Prishtinë.

BurimiRedakto