Mbretërit e Arabisë Saudite

Mbreti i Arabisë Saudite shërben si kreu i shtetit ose kreu i qeverisë. Ai është kreu i familjes mbretërore. Mbreti zakonisht thirret si Mbrojtësi i Dy Xhamive të Shenjta, një titull që nënkupton pushtetin e Arabisë Saudite mbi xhamitë e Mesxhid el-Haram në Mekë dhe el-Mesxhid en-Nebevi në Medinë.

Selman ibn Abdulaziz Al Saudi është mbret i Arabisë Saudite që nga viti 2015

HistoriaRedakto

Abdulaziz Al Saudi (ose siq quhet Ibn Saudi nga Perëndimorët) filloi pushtoi Arabinë e sotit në vitin 1902, duke rivendosur familjen e tij si emirët e Riadit. Ai vazhdoi së pari ta pushtoi Nexhdin (1922) dhe pastaj Hexhaz (1925).

Ai u shpall mbret i Hixhazit më 1926 dhe ngriti Nexhdin si mbretëri më 1927. Për pesë vitet e ardhshme, Ibn Saud administroi dy pjesët e mbretërisë së tij si njësi të veçanta. Në vitin 1932, ai formalisht bashkoi territoret e tij në Mbretërinë e Arabisë Saudite.

Mbretërit e Arabisë SauditeRedakto

Mbretërit e Arabisë Saudite që nga deklarimi i sajë si Monarki kanë qenë: