Monuni II ( Greqishtja e lashtë Μονούνιος; sundoi c. 176)   - 167 para Krishtit ) ishte një mbret ilir i shtetit Dardanian i cili jetoi në fund të shekullit të III para Krishtit dhe në fillim të shekullit II para Krishtit. Monuni II i përmendur për herë të parë në vitin 176 para Krishtit ishte djali i Longarus, një mbret dardan që i shkaktoi shumë telashe Maqedonisë duke filluar nga viti 230 para Krishtit e tutje. Ai e pasoi vëllain e tij Bato në fronin Dardanian. Monuni II ishte i njohur për fitoren e tij me të cilën ai i mundi Bastarnët gjatë Pushtimit Bastarn të Dardanisë.

Monuni II
Mbret i Dardanisë
Mbretërimi176 – 167 pr.K
ParaardhësiBato
PasardhësiPushtimi romak
I atiLongari
U lindMonuni
BesimiBesimi ilir

Etuta, e bija e Monunit II u martua me mbretin ardianas Gentius në vitin 169 para Krishtit. Meqenëse marrëdhëniet dinamike të martesës duket se nuk kanë sjellë një aleancë midis dy shteteve ilire, në vitin 168 para Krishtit Genti hyri në aleancë me Perseun, armikun e vjehrrit të tij. [1] Shumë mbretër dardanë të së njëjtës kohë u emëruan Monuni dhe duket se ka ndonjë konfuzion se kujt i përkasin veprime dhe ngjarje të caktuara.

Shih edhe Redakto

Referimet Redakto

  1. ^ The Illyrians to the Albanians Neritan Ceka 2005