Open source profesional është një model biznesi për software open-source, ku një shitës software-i open-source gjeneron të ardhurat e shërbimeve profesionale të paguara, mirëmban dhe mbështet së bashku me software-in.[1] Disa shitës software open-source, gjithashtu sigurojnë licensa komerciale të software-ve open-source, ose versione të përshtatura të software-ve open-source për klientë specifikë. Open source profesional është më tepër i përdorshëm në një ambient biznesi sesa për përdorim vetjak. "Sa më kritik bëhet misioni software-i open-source, aq më e nevojshme është për të marrë mbështetjen e paguar", sugjeroi Gerald Pfeifer i SUSE.[2] "Përdoruesit individualë, shpesh do t'i vështirësojnë zgjidhjen e problemeve nëpërmjet forumeve ndihmuese për komunitetin, por pronarët e SMB dhe përdoruesit e ndërmarrjeve më së tepërmi do të zgjedhin për mbështetje të paguar, sesa t'ia kushtojnë burimeve të brendshme për të mbështetur software-in open source," shtoi ai.

HistoriRedakto

Kur software-i open-source filloi të bëhej popullor në vitet 1990 me futjen e Linux-it, bizneset hezitonin ta merrnin atë, për shkak të frikës se asnjë njësi e vetme nuk garantoi stabilitetin apo mbështetjen e saj.

ReferimeRedakto

  1. ^ Karl M. Popp (2015). Best Practices for commercial use of open source software. Norderstedt, Germany: BOD. ISBN 978-3738619096. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Richard T. Watson; Donald Wynn; Marie-Claude Boudreau (shtator 2005). "JBoss: the evolution of professional open source software". MIS Quarterly Executive Vol. 4 No. 3. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)