mirazh Nga Wikipedia, Enciklopedia e Lirë Për përdorime të tjera, shih Mirazh (sqarim) .

Llojet e ndryshme të mirages në një vend të marrë gjatë rrjedhës së gjashtë minuta, nuk tregohet në mënyrë të përkohshme. Korniza më e madhe e pamjes tregon një mirazh inferior të Ishujve Farallon . Korniza e dytë e hyrjes është Ishujt Farallon me një blic të gjelbërt në anën e majtë. Të dy kornizat më të ulëta dhe kuadri kryesor të gjithë tregojnë miragat superiore të Ishujve Farallon. Në këto tri korniza, mrekullitë superiore evoluojnë nga një mirazh me tre imazhe (një imazh i përmbysur midis dy të ngrirëve) në një mirazh me 5 imazhe dhe më pas në një mirazh me dy imazhe. Një shfaqje e tillë është në përputhje me një Fata Morgana . Të gjitha kornizat, por ajo e sipërme u fotografuan nga rreth 50-70 metra mbi nivelin e detit. Korniza e sipërme u fotografua nga niveli i detit. Një mirazh është një fenomen optik i natyrshëm në të cilin rrezet e dritës përkulen për të prodhuar një imazh të zhvendosur të objekteve të largëta ose të qiellit. Fjala vjen në anglisht nëpërmjet mirazhës francez , nga latinishtja mirari , që do të thotë "të shohësh, të pyesësh". Kjo është rrënja e njëjtë si për " pasqyrë " dhe "për të admiruar".

Mirages mund të kategorizohen si "inferiore" (që do të thotë më e ulët), "superiore" (që do të thotë më e lartë) dhe " Fata Morgana ", një lloj mirazhi superior i përbërë nga një sërë imazhi të pazhvilluar, të pikturuar vertikalisht,

Në ndryshim nga një hallucinacion , një mirazh është një fenomen real i vërtetë që mund të kapet në kamera, meqë rrezet e dritës refraktohen në të vërtetë për të formuar imazhin e rremë në vendin e vëzhguesit. Ajo që paraqet imazhi, megjithatë, përcaktohet nga aftësitë interpretuese të mendjes njerëzore. Për shembull, imazhet inferiore në tokë janë shumë të gabuara për reflektimet nga një trup i vogël uji.

përmbajtje 1 Misteri inferior 1.1 Ngrohje e nxehtësisë 2 Mirage superiore 2.1 Fata Morgana 3 mbrëmje të kohës 3.1 Mirazh i objekteve astronomike 4 Shih gjithashtu 5 Referencat 6 Lidhje të jashtme Mirazh inferior

Një mirazh inferior në shkretëtirën Mojave në pranverë Për udhëtarët e rraskapitur në shkretëtirë , një mirazh inferior mund të duket të jetë një liqen i ujit në distancë. Një mirazh inferior quhet "inferior", sepse miragati ndodhet nën objektin e vërtetë. Objekti i vërtetë në një mirazh inferior është qielli (blu) ose ndonjë objekt i largët (pra i kaltërosh) në të njëjtin drejtim. Misteri shkakton vëzhguesin që të shohë një pjesë të ndritshme dhe kaltërosh në tokë në distancë.

Rrezet e dritës që vijnë nga një objekt i largët të gjithë udhëtojnë nëpër përafërsisht të njëjtat shtresa ajri dhe të gjithë janë të vendosur mbi të njëjtën sasi. Prandaj, rrezet që vijnë nga maja e objektit do të arrijnë më të ulëta se ato nga fundi. Imazhi zakonisht është i përmbysur, duke rritur iluzionin se imazhi i qiellit shihet në distancë është me të vërtetë një pellg me vaj ose vaj që vepron si pasqyrë.

Imazhet inferiore nuk janë të qëndrueshme. Ngrihet ajri i nxehtë, dhe ajri më i freskët (duke qenë më i dendur ) zbret, kështu që shtresat do të përzier, duke shkaktuar turbulencë. Imazhi do të shtrembërohet në përputhje me rrethanat. Mund të vibrojë; ajo mund të zgjatet vertikalisht (lartësi) ose të zgjatet horizontalisht (përkulje). Nëse ka disa shtresa të temperaturës, disa mrekulli mund të përzier, ndoshta duke shkaktuar imazhe të dyfishta. Sidoqoftë, mrekullitë zakonisht nuk janë më të mëdha se gjysma e shkallës së lartë (të njëjta madhësi të dukshme si dielli dhe hëna) dhe nga objekte vetëm disa kilometra larg.

Ngrohje e nxehtësisë

Mjegullata e nxehtësisë e shkaktuar nga shkarkimi i motorit të avionit Mjegullata e nxehtësisë, e quajtur edhe shimmer ngrohjes, i referohet mirazhës inferior të përjetuar kur shikon objekte nëpërmjet një shtrese ajri të nxehtë; për shembull, duke parë objekte nëpër asfalt të nxehtë ose përmes gazeve të shkarkuara të prodhuara nga motorët e avionit . Kur shfaqet në rrugë për shkak të asfaltit të nxehtë, shpesh quhet një mirazh autostradë.

Konvekcioni shkakton ndryshimin e temperaturës së ajrit dhe ndryshimi midis ajrit të nxehtë në sipërfaqen e rrugës dhe ajrit të dendur të ajrit të ngritur mbi të krijon një gradient në indeksin thyes të ajrit. Kjo prodhon një efekt të ndritshëm të ndezur, i cili ndikon në aftësinë për të zgjidhur objektet, ndikimi që rritet kur imazhi zmadhohet nëpërmjet një teleskopi ose lente telefoto .


Një mirazh i nxehtë në rrugë, "ujë i rremë" në rrugë, shembulli më i zakonshëm i një mirazhi inferior Drita nga qielli në një kënd të cekët në rrugë është refraktuar nga indeksi i gradient, duke e bërë atë të duket sikur qielli reflektohet nga sipërfaqja e rrugës. Mendja e interpreton këtë si një pishinë uji në rrugë, pasi që uji gjithashtu pasqyron qiellin. Iluzioni zbehet kur njeriu afrohet.

Në rrugët e asfaltit mund të duket sikur uji, madje edhe nafta, është derdhur. Këto lloje të mirages inferior shpesh quhen "mirages shkretëtirë" ose "mirages autostradës". Të dy rërë dhe asfalt mund të bëhen shumë të nxehtë kur ekspozohen ndaj diellit, lehtë duke qenë më shumë se 10 ° C më e nxehtë se ajri një metër më lart, të mjaftueshme për të krijuar kushte të përshtatshme për formimin e mirazhit.

Mjegullata e nxehtësisë nuk lidhet me fenomenin atmosferik të mjegullt .

Mirazh superior

Menjezi superiore: avioni në akull, stacioni McMurdo

Një magji artificiale, duke përdorur zgjidhje të sheqerit për të simuluar shtresat inversion. Një mace shihet duke parë përmes një xhami, e cila ka tre shtresa të zgjidhjes, me rënie të indeksit thyes nga poshtë lart. Cat duket në imazhe të shumta. Kjo simulon një atmosferë me dy shtresa inversioni. Një mirazh superior ndodh kur ajri poshtë vijës së syve është më i ftohtë se ajri mbi të. Kjo marrëveshje e pazakontë quhet një përmbysje e temperaturës , pasi ajri i ngrohtë mbi ajrin e ftohtë është e kundërta e gradientit normal të temperaturës së atmosferës. Duke kaluar nëpër përmbysjen e temperaturës, rrezet e dritës janë të përkulura dhe kështu imazhi shfaqet mbi objektin e vërtetë, prandaj emri është më i lartë . Mrekullitë e shkëlqyera janë në përgjithësi më pak të zakonshme se ato inferiore, por, kur ato ndodhin, ato kanë tendencë të jenë më të qëndrueshme, pasi ajri i ftohtë nuk ka tendencë për të lëvizur dhe ajri i ngrohtë nuk ka tendencë të lëvizë poshtë.

Mrekullitë e shkëlqyera janë mjaft të zakonshme në rajonet polare , veçanërisht mbi fletët e mëdha të akullit që kanë një temperaturë uniforme të ulët. Mrekullitë superiore ndodhin edhe në latitudes më të moderuar, edhe pse në ato raste ato janë më të dobëta dhe kanë tendencë të jenë më pak të qetë dhe të qëndrueshme. Për shembull, një breg i largët mund të duket të kullojë dhe të duket më i lartë (dhe, në këtë mënyrë, ndoshta më afër) se sa është me të vërtetë. Për shkak të turbullirave, duket të ketë kërcime vallëzimi dhe kulla. Ky lloj i mirazhit quhet gjithashtu Fata Morgana ose hafgerdingar në gjuhën islandeze . [1]

Një mirazh superior mund të jetë me të drejtë lart ose me kokë poshtë, në varësi të distancës së objektit të vërtetë dhe gradientit të temperaturës. Shpesh imazhi shfaqet si një përzierje e shtrembëruar e pjesëve lart dhe poshtë.

Mrekullitë e mrekullueshme mund të kenë një efekt goditës për shkak të lakimit të Tokës. Ishin të sheshtë Tokën, rrezet e lehta që përkuleshin së shpejti do të godisnin tokën dhe vetëm objektet e afërta do të preken. Meqenëse Toka është e rrumbullakët, në qoftë se kurba e tyre e lakimit në rënie është pothuajse e njëjtë me lakimin e Tokës , rrezet e dritës mund të udhëtojnë distanca të mëdha, ndoshta nga jashtë horizontit. Kjo u vërejt dhe u dokumentua për herë të parë në 1596, kur një anije nën komandën e Willem Barentsz në kërkim të pasazhit verilindor u mbërthye në akull në Novaya Zemlya . Ekuipazhi u detyrua të durojë dimrin polar atje. Ata e panë natën e tyre mesditë të përfundojnë me ngritjen e një Dielli të shtrembër rreth dy javë më herët se sa pritej. Nuk ishte deri në shekullin e 20-të që shkenca mund të shpjegonte arsyen: Dielli i vërtetë kishte qenë ende nën horizont, por rrezet e saj të lehta ndoqën lakimin e Tokës. Ky efekt shpesh quhet një mirazh Novaya Zemlya . Për çdo 111.12 kilometra (69.05 mi) rrezet e dritës mund të udhëtojnë paralelisht me sipërfaqen e Tokës, Dielli do të shfaqet 1 ° më i lartë në horizont. Shtresa e përmbysjes duhet të ketë vetëm gradientin e duhur të temperaturës gjatë tërë distancës për ta bërë këtë të mundur.

Në të njëjtën mënyrë, anijet që janë në realitet aq larg sa që nuk duhet të jenë të dukshme mbi horizontin gjeometrik, mund të shfaqen në horizont apo edhe mbi horizont si miragesa superiore. Kjo mund të shpjegojë disa tregime rreth fluturimit të anijeve ose qyteteve bregdetare në qiell, siç përshkruhet nga disa eksplorues polar. Këto janë shembuj të të ashtuquajturve mirages Arktik, ose hillingar në islandeze.

Nëse shkalla vertikale e temperaturës është +12.9 ° C për 100 metra (ku shenjë pozitive do të thotë temperatura të bëhet më e nxehtë kur shkon më lart) atëherë rrezet e dritës horizontale do të ndjekin thjesht lakimin e Tokës dhe horizonti do të shfaqet i sheshtë. Nëse gradienti është më i vogël (siç është pothuajse gjithmonë), rrezet nuk janë mjaft të përkulura dhe humbasin në hapësirë, gjë që është situata normale e një horizonti sferik dhe konveks.

Në disa situata, objektet e largëta mund të ngrihen ose të ulen, të shtrihen ose të shkurtohen pa përfshirë asnjë mirazh.

Fata Morgana

Sekuenca e një Fata Morgana nga Ishujt Farallon siç shihet nga San Francisco Artikulli kryesor: Fata Morgana (mirage) Një Fata Morgana, emri i së cilës vjen nga përkthimi italian i Morgan le Fay , gjysëm motra e zanash që ndryshon mbretin Arthur, është një mirazh superior shumë kompleks. Duket me ndryshime të zonave të ngjeshura dhe të shtrirë, imazhe të ngritur dhe imazhe të përmbysura. [2] Një Fata Morgana është gjithashtu një mirogë që ndryshon shpejt.

Mirages Fata Morgana janë më të zakonshmet në rajonet polare , veçanërisht mbi fletët e mëdha të akullta me një temperaturë uniforme të ulët, por ato mund të vërehen pothuajse kudo. Në rajonet polare, një Fata Morgana mund të vërehet në ditët e ftohta; në zonat e shkreta dhe mbi oqeane dhe liqene, një Fata Morgana mund të vërehet në ditët e nxehta. Për një Fata Morgana, përmbysja e temperaturës duhet të jetë mjaft e fortë që lakimet e rrezeve të dritës brenda përmbysjes janë më të forta se lakimi i Tokës . [2] [ kërkohet verifikimi ]

Rrezet do të përkulen dhe do të krijojnë harqe . Një vëzhgues duhet të jetë brenda një kanali atmosferik për të parë një Fata Morgana. [3] Fragmentet e Fata Morgana mund të vëzhgohen nga çdo lartësi brenda atmosferës së Tokës , duke përfshirë edhe nga majat e maleve ose aeroplanët. [4] [5]

Një Fata Morgana mund të shkojë nga eprori në mirazh inferior dhe mbrapa brenda pak sekondave, varësisht nga kushtet e ndryshueshme të atmosferës. Gjashtëmbëdhjetë korniza të mirazhit të Ishujve Farallon , të cilat nuk mund të shihen nga niveli i detit fare në kushte normale sepse janë të vendosura nën horizont , u fotografuan në të njëjtën ditë. Katërmbëdhjetë kornizat e para kanë elemente të shfaqjes së Fata Morgana-së me ndërrime të ngjeshura dhe të shtrirë. [2] Dy kornizat e fundit u fotografuan disa orë më vonë rreth perëndimit të diellit . Ajri ishte më i freskët, ndërsa oqeani ishte ndoshta pak më i ngrohtë, gjë që bëri që përmbysja e temperaturës të ishte më e ulët. Mjegulla ishte ende e pranishme, por nuk ishte aq komplekse sa kishte qenë disa orë para perëndimit të diellit dhe nuk korrespondonte më me një Fata Morgana, por me një shfaqje superiore të mirazhit.

Shtrembërimet e imazhit dhe lakimi i dritës mund të prodhojnë efekte spektakolare. Në librin e tij " Pursuit: The Chase and Sinking" të "Bismarck" , autori Ludovic Kennedy përshkruan një incident që gjoja ndodhi nën ngushticën e Danimarkës gjatë vitit 1941, pas mbytjes së Hoodit . Bismarku , ndërkohë që ndiqeshin nga cruisers britanikë Norfolk dhe Suffolk , shkuan nga sytë në një mjegull detar. Brenda pak sekondave, anija u shfaq përsëri në avull, drejt anijeve britanike me shpejtësi të lartë. Në alarm, kryqëzuesit u ndanë, duke parashikuar një sulm të menjëhershëm dhe vëzhguesit nga të dyja anijet u habitën kur beteja luftarake gjermane u përplas, u zhduk dhe u zhduk. Vëzhgimi i radarëve gjatë këtyre ngjarjeve tregoi se Bismarku në fakt nuk kishte bërë ndryshime sigurisht.

Mbrëmje të mbrëmjes Kushtet për prodhimin e një mirage mund të bëhen gjatë natës. Në shumicën e kushteve, këto nuk respektohen. Megjithatë, në disa rrethana mund të vërehen dritat nga automjetet lëvizëse, avionët, anijet, ndërtesat etj., Edhe pse, si me një mirazh ditor, ato nuk do të shiheshin. [1]

Kjo përfshin edhe mirazh të objekteve astronomike.

Mirazhi i objekteve astronomike Artikulli kryesor: Mirazhi i objekteve astronomike Një mirazh i një objekti astronomik është një fenomen optik i natyrshëm, në të cilin rrezet e dritës janë të përkulura për të prodhuar imazhe të shtrembëruara ose të shumëfishta të një objekti astronomik . Mjegullat mund të vëzhgohen për objekte të tilla astronomike si Dielli , Hëna , planetet , yjet e ndritshëm dhe kometat shumë të ndritshme. Më së shpeshti vërejtur janë perëndimet e diellit dhe lindjet e diellit .

Shih gjithashtu Thyerja atmosferike Ngjeshja dhe dukuritë e thyerjes së ngjashme Mirazhi i objekteve astronomike Referencat

David K. Lynch & William Livingston (2001). Ngjyra dhe Drita në Natyrë (ed. 2). Cambridge, Mbretëria e Bashkuar: Cambridge University Press. faqe 58. ISBN 978-0-521-77504-5 .
Një Hyrje në Mirages nga Andy Young
SDSU.edu , "Atmosferik Optika Glossary" nga Andy Young
Durst dhe Bull (1956). Met. Mag. 85 . f. 237-242.
Andrew, Rinj. Bibliografi e shënuar e mirages, flashes jeshile, thyerje atmosferike, etj .

Lidhje të jashtme Wikimedia Commons ka media lidhur me Mirages . Të gjitha llojet e mirages shpjegoi Kinë çdo ditë, mirazh të rrallë në Penglai Mjegullën e lartë Mirazh inferior Mirazh të autostradës Fata Morgana Mirage nga gjurmët Continental Divide Bowley, Roger (2009). "Mirages" . Gjashtëdhjetë Simbolet . Brady Haran për Universitetin e Nottingham . Kontrolli i autoritetit NDL : 00571055 Kategoritë : Fenomene optike atmosferike Menuja e lundrimit Nuk keni hyrë diskutim kontributet Krijo llogari Identifikohu artikull diskutim lexoj redaktoj Shiko historikun kërkim

Search Wikipedia Faqja Kryesore përmbajtje Përmbajtja e preferuar Ngjarjet e tanishme Artikulli i rastësishëm Dhuroni në Wikipedia Dyqani i Wikipedia bashkëveprim Ndihmë Rreth Wikipedia Portali i komunitetit Ndryshimet e fundit Kontaktoni faqen Tools Lidhjet këtu Ndryshime të ngjashme Ngarko skedarin Faqet speciale Lidhja e përhershme Informacioni i faqes Pika Wikidata Cito këtë faqe Printo / eksporto Krijo një libër Shkarko si PDF Versioni i printueshëm Në projekte të tjera Wikimedia Commons Gjuhë العربية ܐܪܡܝܐ অসমীয়া Asturianu Azərbaycanca تۆرکجه বাংলা Беларуская Беларуская (тарашкевіца) Български Català Чӑвашла ChiShona Cymraeg Dansk Deutsch Eesti Español فارسی français Gaeilge 한국어 Հայերեն हिन्दी Hrvatski Ido Interlingua Íslenska Italiano עברית ქართული Қазақша Kreyòl ayisyen Кыргызча Latviešu Lietuvių magyar മലയാളം मराठी Bahasa Melayu 日本語 Norsk Norsk nynorsk Occitan Polski Português Русский संस्कृतम् Shqip Anglisht e thjeshtë کوردی Srpskohrvatski / српскохрватски Suomi Svenska தமிழ் Татарча / tatarça తెలుగు ไทย Türkçe Українська Tiếng Việt 粵語 中文 Ndrysho lidhjet Kjo faqe është ndryshuar për herë te fundit më 12 Shkurt 2018, në 17:41. Teksti është në dispozicion nën licensën Creative Commons Attribution-ShareAlike ; mund të aplikohen terma shtesë. Duke përdorur këtë faqe, ju pranoni Kushtet e Përdorimit dhe Politikën e Privatësisë . Wikipedia® është një markë e regjistruar e Wikimedia Foundation, Inc. , një organizatë jofitimprurëse.