ManerizmiRedakto

Italisht Manierismo ( maniera, stil apo sjellje)Redakto

Manerizëm do të thotë një gjest i zakonshëm ose mënyrë e të folurit ose sjelljes; një idiosinkrizi.

Manerizmi, i njohur ndryshe si Renesanca e Vonshme, është një stil në Artin Europian që u shfaq në vitet e mëvonshme të Rilindjes së Lartë Italiane rreth vitit 1520, përhapur rreth vitit 1530 dhe që zgjati deri në fund të shekullit të 16-të në Itali, kur stili barok në masë të madhe e zëvendësoi atë. Mirëpo, Manerizmi i Veriut vazhdoi në shekullin e 17-të. Përderisa arti i Rilindjes së lartë përpiqet të krijojë një ndjenjë baraspeshimi dhe proporcioni, Manerizmi ka për qëllim të bëjë të kundërtën.

Karakteristikat e stilit maneristRedakto

  • Në vend të paraqitjes së realizmit të brendshëm dhe të jashtëm, artistët maneristë si synim apo prioritet kishin elegancën.
  • Subjekti, rrallë është i rëndësishëm, dhe funksionon vetëm si justifikim për të realizuar një skulpturë apo pikturë.
  • Emocionet injorohen për hir të elegancës dhe asaj që konsiderohet stil.
  • Artistët maneristë përfaqësonin hapësirën në një mënyrë të paparashikueshme, në mënyrë trupat/format të dukeshin sikur po bien nga askund në kuadrin e pikturës.
  • Ngjyrat zakonisht janë të ndritshme dhe të përleshura
  • Piktura maneriste shpesh përdor më shumë se një pikë fokale, të cilat shpesh duken kontradikte/ në kundërshtim me njëra-tjetrën.[1]

Artistët maneristëRedakto

[2]== Nomenklatura == Fjala mannerizmi rrjedh nga maniera italiane, që do të thotë "stil" ose "mënyrë". Ashtu si fjala shqipe "stil", maniera mund të tregojë një stil të caktuar stilesh (stil të bukur, stil gërryes) ose të tregojë një absolute që nuk ka nevojë për kualifikim (dikush "ka stilin"). Në edicionin e dytë të jetës së tij të piktorëve, skulptorëve dhe arkitektëve më të shkëlqyeshëm (1568), Giorgio Vasari përdori maniera në tri kontekste të ndryshme: për të diskutuar mënyrën ose mënyrën e punës së artistit; për të përshkruar një stil personal ose grupor, siç është termi maniera greca për t'iu referuar stilit bizantin ose thjesht për mënyrën e Michelangelo; dhe për të afirmuar një gjykim pozitiv të cilësisë artistike.Vasari ishte gjithashtu një artist manierist dhe ai përshkroi periudhën në të cilën ai punonte si "la maniera moderna", ose "stili modern". Jakovi V. Mirollo përshkruan se si poetët "bella maniera" u përpoqën të tejkalojnë në virtuozitet sonetet e Petrarkut. Ky nocion i "bella maniera" sugjeron që artistët që ishin frymëzuar kështu dukeshin të kopjonin dhe përmirësonin paraardhësit e tyre, në vend që të përballeshin drejtpërdrejt me natyrën. Në thelb, "bella maniera" shfrytëzonte më të mirën nga një numër burimesh, duke sintetizuar atë në diçka të re.

  1. ^ Lewis, Lewis, Richard, Susan (1995). The power of art. 301 Commerce Street, Suite 3700, Fort Worth, TX 76102: Harcourt Brace College Publishers. f. 494. ISBN 0-15-500320-8. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Vendodhja (link)
  2. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Mannerism