Pensilvania ose Pensilvanja (lat. për „Penns Waldland“) është shtet federal në lindje të ShBA, që u emërtua sipas William Penn. Në lindje kufizohet me New Jersey, në juglindje me Delaware, në jug me Maryland, në jugperëndim me West Virginia, në perëndim mee Ohio dhe në veri me New York dhe me liqenin Erie.

Pensilvania
Pennsylvania
Ndërtesa e Parlamentit të Pensilvanisë
Ndërtesa e Parlamentit të Pensilvanisë
Flamuri i Pensilvania
Stema zyrtare e Pensilvania
Nicknames: 
Keystone State
Location of Pensilvania
Popullsia
 • Gjithsej12,742,886
Faqja zyrtarewww.pa.gov

GjeografiaRedakto

Pennyslvania është 170 milje (274 km) veri tek jugu dhe 283 milje (455 km) lindje tek perëndimi. Pennyslvania ka sipërfaqe me 46,055 milje katrorë, është shteti i 33-të prej shteteve të SHBA-së. Kufijtë e Pennyslvania ka gjashtë shtete: New York në veri, New Jersey në lindje, Delaware në juglindje, Maryland në jug, West Virginia në jugperëndim dhe Ohio në perëndim. Pennyslvania është i vetmi shtet i cili nuk ka kufi me Oqeanin Antlatik.

KlimaRedakto

 
Klima në botë

Klima e Pennyslvanies është topografike që dmth se ka klimë të ndryshme. Qyteti më i madh në Pennyslvania është Philadelphia, dhe ka klimatikë subtropikale.

Temperatura të larta dhe të ulëta në qytete të ndryshme (në °F)
Qytet janar shkurt Mars prill May qershor korrik gusht shtator tetor nëntor dhjetor
Scranton 33/19 37/21 46/28 59/38 70/48 78/56 82/61 80/60 72/52 61/41 49/33 38/24
Erie 34/21 36/21 44/27 56/38 67/48 76/58 80/63 79/62 72/56 61/45 50/37 38/27
Pittsburgh 36/21 39/23 49/30 62/40 71/49 79/58 83/63 81/62 74/54 63/43 51/35 39/25
Harrisburg 37/23 41/25 50/33 62/42 72/52 81/62 85/66 83/64 76/56 64/45 53/35 41/27
Philadelphia 40/26 44/28 53/34 64/44 74/54 83/64 87/69 85/68 78/60 67/48 56/39 45/30
Allentown 36/20 40/22 49/29 61/39 72/48 80/58 84/63 82/61 75/53 64/41 52/33 40/24

GjuhaRedakto

10 gjuhët në Pennyslvania (përveç anglishtes)
Gjua=ha Përqindja e popullatës
Spanjisht 4.09%
Gjermanishtja 0.87%
Kinezishtja (duke përfshirë gjuhën madarine) 0.47%
Italishtja 0.43%
Frëngjisht 0.34%
Rusishtja dhe gjuha vietnameze 0.29%
Gjuha koreane 0.25%
Polonishtja 0.21%
Arabishtja 0.20%
Hindi 0.17%

ReligjioniRedakto

Sipas vitit 2012, 40% e njerëzve në Pennyslvania janë fetarë, ndërsa 32% janë të pa fe.