Plini i Riu (Emri i plotë: Gaius Plinius Caecilius Sekundi, i lindur Gaius Caecilius ose Gaius Caecilius Cilo, 61 - 113) ishte një avokat, autor, dhe gjyqtar i Lashtit Romak . Xhaxhai i tij ishte Plini Plaku, i cili e ndihmoi në rritjen dhe edukimin e tij.

Plini i Riu

Plini i Ri shkroi qindra letra, nga të cilat 247 mbijetuan dhe të cilat kanë një vlerë të madhe historike. Disa u drejtohen perandorëve në fuqi ose njerëzve të shquar si historiani Tacitus . Plini i Riu shërbeu si magjistrat perandorak nën Trajanin (mbretëroi 98–117), [1] dhe letrat e tij drejtuar Trajanit ofrojnë një nga të dhënat e pakta të mbijetuara të marrëdhënies midis zyrës perandorake dhe guvernatorëve provincialë.

Biografia

Redakto

Plini i Riu lindi në Novum Comum ( Como, Italia Veriore) rreth vitit 61 pas Krishtit, djali i Lucius Caecilius Cilo, i lindur atje, dhe gruas së tij Plinia Marcella, një motër e Plini Plakut . [2] Ai ishte nipi i senatorit dhe pronarit të tokës Gaius Caecilius, nderonte xhaxhain e tij, Plini Plaku (i cili në këtë kohë ishte jashtëzakonisht i famshëm në Perandorinë Romake) dhe dha skica se si xhaxhai i tij punonte në Naturalis Historia . [3]

Plini u ngrit përmes një sërë zyrash civile dhe ushtarake, cursus honorum . Ai ishte mik i historianit Tacitus dhe mund të kishte punësuar biografin Suetonius në stafin e tij. Plini i Riu ra gjithashtu në kontakt me burra të tjerë të njohur të periudhës, duke përfshirë filozofët Artemidorus dhe Eufrat Stoikun, gjatë kohës së tij në Siri . [4]

Plini i Riu u martua tre herë, së pari, kur ishte shumë i ri (rreth 18 vjeç), me njerkën e Veccius Proculus, e cila vdiq në moshën 37-vjeçare; së dyti, në një datë të panjohur, për vajzën e Pompeia Celerina; dhe së treti tek Calpurnia, vajza e Calpurnius dhe mbesa e Calpurnius Fabatus nga Comum . Mbijetojnë letra në të cilat Plini regjistroi këtë martesë të fundit, lidhjen e tij me Calpurnia dhe trishtimin e tij kur ajo abortoi fëmijën e tyre. [5]

Plini mendohet të ketë vdekur papritmas gjatë kongresit të tij në Bitini-Pontus, rreth vitit 113 pas Krishtit, pasi asnjë ngjarje e përmendur në letrat e tij nuk daton më vonë se kaq. [6]

Përmbledhje e karrierës

Redakto
c. 81 Një nga gjyqtarët kryesues në gjykatën centumvirale ( decemvir litibus iudicandis )
c. 81 Tribunus militum (oficer shtabi) i Legio III <i id="mwhw">Gallica</i> në Siri, ndoshta për gjashtë muaj
80-ta Oficer i rendit fisnik të kalorësve ( sevir equitum Romanorum )
Më vonë të viteve 80 Hyri në Senat
88 ose 89 Kuestor i bashkangjitur stafit të Perandorit ( quaestor imperatoris )
91 Tribuna e Popullit ( tribunus plebis )
93 Pretori
94–96 Prefekt i thesarit ushtarak ( praefectus aerarii militaris )
98–100 Prefekti i thesarit të Saturnit ( praefectus aerari Saturni )
100 Suffect konsull me Cornutus Tertullus
103–104 Augur i zgjedhur publikisht
104–106 Mbikëqyrësi për brigjet e Tiberit ( kuratori alvei Tiberis )
104–107 Tri herë anëtar i këshillit gjyqësor të Trajanit.
110 Guvernatori perandorak ( legatus Augusti ) i provincës Bithynia et Pontus

Shkrimet

Redakto

Plini shkroi veprën e tij të parë, një tragjedi në greqisht, në moshën 14 vjeçare. [7] Përveç kësaj, gjatë jetës së tij, ai shkroi një sërë poezish, shumica e të cilave janë të humbura. Ai njihej gjithashtu si një orator i shquar; megjithëse ai e deklaroi veten si ndjekës të Ciceronit, proza e Plinit ishte më madhështore dhe më pak e drejtpërdrejtë se ajo e Ciceronit .

Vepra e vetme e Plinit që ka mbijetuar është Panegyricus Traiani . Kjo u dorëzua në Senat në vitin 100 dhe është një përshkrim i figurës dhe veprimeve të Trajanit në një formë adhuruese dhe të theksuar, veçanërisht duke e krahasuar atë me perandorin Domitian . Megjithatë, është një dokument përkatës që zbulon shumë detaje rreth veprimeve të Perandorit në disa fusha të pushtetit të tij administrativ si taksat, drejtësia, disiplina ushtarake dhe tregtia.

Letrat

Redakto

Vepra më e madh e mbijetuar e Plinit është Epistulae e tij ( Letra ), një seri mesazhesh personale drejtuar miqve dhe bashkëpunëtorëve të tij. Këto letra janë një dëshmi unike e historisë administrative romake dhe jetës së përditshme në shekullin I pas Krishtit. Veçanërisht të rëndësishme ndër letrat janë dy në të cilat ai përshkruan shpërthimin e malit Vezuv në tetor 79, gjatë të cilit vdiq xhaxhai i tij Plini Plaku ( Epistulae VI.16, VI.20), dhe një në të cilën ai i kërkon Perandorit udhëzime në lidhje me politikat zyrtare në lidhje me të krishterët ( Epistulae X.96).

Letra në lidhje me shpërthimin e malit Vezuv

Redakto

Plini shkroi dy letrat që përshkruanin shpërthimin e malit Vezuv afërsisht 25 vjet pas ngjarjes, dhe të dyja u dërguan në përgjigje të kërkesës së mikut të tij, historianit Tacitus, i cili donte të dinte më shumë për vdekjen e Plinit Plakut. Dy letrat kanë vlerë të madhe historike për shkak të përshkrimit të saktë të shpërthimit të Vezuvit; Vëmendja e Plinit ndaj detajeve në letrat rreth Vezuvit është aq e mprehtë sa vullkanologët modernë i përshkruajnë ato lloje shpërthimesh si " shpërthime pliniane ". [8]

Letra në lidhje me fenë e krishterë

Redakto

Ndërsa ishte guvernator romak i Bitinia dhe Pontus (tani në Turqinë moderne) Plini i shkroi një letër perandorit Trajan rreth vitit 112 pas Krishtit dhe i kërkoi këshilla për trajtimin e të krishterëve . Në letrën ( Epistulae X.96), Plini detajoi një rrëfim se si ai zhvilloi gjyqet e të krishterëve të dyshuar që dolën para tij si rezultat i akuzave anonime dhe kërkoi udhëzimin e Perandorit se si duhet të trajtoheshin ata. Plini nuk kishte kryer kurrë një hetim ligjor të të krishterëve dhe kështu u konsultua me Trajanin në mënyrë që të ishte në një bazë të qëndrueshme në lidhje me veprimet e tij. Plini i ruajti letrat e tij dhe përgjigjet e Trajanit dhe këto janë dokumentet romake më të hershme të mbijetuara që iu referohen të krishterëve të hershëm. [9]

Letra për votimin strategjik

Redakto

Teoricienët e votimit dhe historianët e zgjedhjes sociale vënë në dukje analizën e parë të llojit të Plinit për votimin strategjik, kur votuesit deklarojnë preferenca të rreme për të penguar zgjedhjen e konkurrentëve favoritë. [10] [11] [12] Më 24 qershor 105, Plini i shkroi një letër Titius Aristo, [13] ku ai përshkruan një debat në Senat mbi zgjedhjen e dënimit për një krim: ekzekutim, internim ose butësi. Meqenëse procedura e Senatit ishte projektuar vetëm për dy alternativa, të tre opsionet mundësonin manipulimin e rezultatit duke zgjedhur renditjen e votave në çift. [14]

Dorëshkrime

Redakto

Botimi i parë - jo i plotë - i Letrave të Plinit u bë në Itali në vitin 1471. Diku midis viteve 1495 dhe 1500, Giovanni Giocondo zbuloi në Paris një dorëshkrim të librit të dhjetë të letrave të Plinit, që përmbante korrespondencën e tij me Trajanin, dhe e botoi atë në Paris, duke ia kushtuar veprën Louis XII . Botimi i parë i plotë u prodhua nga shtypi i Aldus Manutius në 1508. [15]

Vila, ferma dhe prona

Redakto
 
Pamje e Bellagio në Liqenin e Komos . Institucioni në kodër është Villa Serbelloni, që besohet se është ndërtuar në vendin e vilës së Plinit "Tragedy".

Duke qenë i pasur, Plini zotëronte shumë vila dhe shkroi në detaje për vilën e tij pranë Ostias, në Laurentium. [16] Të tjerat ishin ajo në liqenin e Komos e quajtur "Tragjedia" për shkak të vendndodhjes së saj lart në një kodër, dhe, në breg të liqenit, "Komedia", e quajtur kështu sepse ishte vendosur poshtë, [17] iu referuar praktikës së aktorëve. në komedi të veshur me këpucë të sheshta, ndërsa ata në tragjedi mbanin bukë me taka të larta. [18] Pasuria kryesore e Plinit në Itali ishte në veri të Umbrias, pranë Tifernum Tiberinum, nën kalimet e Bocca Trabaria dhe Bocca Serriola, ku prehej druri për anijet romake dhe dërgohej në Romë nëpërmjet Tiberit . [19]

Sipas GEM de Ste. Croix, si një përgjigje ndaj "rënies së kthimeve nga fermat e tij në Italinë veriore", Plini fillon të mendojë të kalojë administrimin e pasurisë së tij në një sistem aksionarësh të quajtur colonia partiaria . Sipas sistemit të kultivimit të përbashkët, skllevërit e Plinit do të vepronin si mbikëqyrës. Ste. Croix spekuloi se kjo mund të ketë qenë një periudhë ndërmjetëse përpara se skllavëria të zëvendësonte plotësisht skllavërinë në shekujt e mëvonshëm. [20]

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ Bennett, Julian (1997). Trajan: Optimus Princeps: A Life and Times. New York & London: Routledge. fq. 113–125. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Salway, B. (1994). Journal of Roman Studies. Vëll. 84. fq. 124–145. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Pliny Letters 3.5.8–12. See English translation (Plinius the Elder (2) Arkivuar 18 janar 2013 tek Wayback Machine) and Latin text (C. PLINII CAECILII SECVNDI EPISTVLARVM LIBER TERTIVS).
 4. ^ Shelton, Jo-Ann (2013). The Women of Pliny's Letters. Women of the Ancient World Series. New York, NY: Rutledge. fq. 159–161. ISBN 978-0-203-09812-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Pliny. Letters. fq. 8.10. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Hurley, Donna.W (2011). Suetonius The Caesars. Indianapolis/Cambridge: Hackett Publishing Company. fq. x. ISBN 978-1-60384-313-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "quin etiam quattuordecim natus annos Graecam tragoediam scripsi.": Epistulae VII. iv
 8. ^ "VHP Photo Glossary: Plinian eruption". United States Geological Survey. Marrë më 8 qershor 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ St. Croix, G.E.M (nën 1963). "Why Were the Early Christians Persecuted?". Past & Present. 26 (26): 6–38. doi:10.1093/past/26.1.6. JSTOR 649902. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ McLean, Iain; Urken, Arnold Bernard; Hewitt, Fiona, red. (1995). Classics of social choice. Ann Arbor MI: University of Michigan Press. doi:10.3998/MPUB.12736. ISBN 9780472104505. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Nurmi, Hannu (1999). Voting paradoxes and how to deal with them. Berlin: Springer. doi:10.1007/978-3-662-03782-9. ISBN 978-3-642-08551-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Gehrlein, William V.; Lepelley, Dominique (2011). Voting paradoxes and group coherence. Berlin: Springer. doi:10.1007/978-3-642-03107-6. ISBN 9783642031076. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Letters by Gaius Plinius Caecilius Secundus. Book 8. Marrë më 10 janar 2021. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Tangian, Andranik (2020). "Pliny's logical analysis of a Senate hearing". Analytical theory of democracy. Vol. 1. Studies in Choice and Welfare. Cham, Switzerland: Springer. fq. 59–62. doi:10.1007/978-3-030-39691-6. ISBN 978-3-030-39690-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Iohannem Iucundum architectum illum Veronensem, quem annos 1494–1506 in Gallia egisse novimus, codicem decem librorum Parisiis invenisse testis est Gulielmus Budaeus...Eodem ferme tempore Venetias ad Aldum Manutium editionem suam parantem, quae anno 1508 proditura erat, epistulas ex eodem vetustissimo codice descriptas misit ipse Iucundus." (R.A.B. Mynors, C. Plini Caecili Secundi Epistularum Libri Decem, Oxford University Press (1976), Praefatio xviii–xix
 16. ^ Letter 2.17
 17. ^ de la Ruffinière Du Prey, Pierre (1994). The villas of Pliny from antiquity to posterity (bot. illustrated). University of Chicago Press. fq. 5. ISBN 978-0-226-17300-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Nutting, Herbert C. (1926). "Cicero and the Younger Pliny". The Classical Journal. 21 (6): 427. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Letter 4.1
 20. ^ Byres, T. J. (1983). Sharecropping and Sharecroppers. /pl: Frank Cass. fq. 7. ISBN 1135780021. Marrë më 4 gusht 2019. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)