Portgas D. Ace ((ポートガス・D・エース, Pōtogasu D. Ēsu) është personazh në anime dhe manga One Piece, e krijuar nga mangaka Eiichiro Oda.

Cosplayer i Aces

Ace ishte vëllai i adoptuar i Monkey D. Luffy dhe Sabo dhe djali i mbretit të piratëve Gol D. Roger dhe Portgas D. Rouge. Ai u adoptua nga Monkey D. Garp pasi Roger deshi që Garp të kujdesej për të pas vdekjes së tij.

Ace së pari ishte kapiten i Piratëve Spade, por pas përballjes me Piratët e Mjekërrbardhit, ai u bashkua me ekuipazhin dhe u bë komandant i divizionit të dytë.

Për shkak se ishte djali i mbretit të piratëve, ai ishte i kërkuar nga Qeveria Botërore, gjë që shkaktoi luftë në Marineford me Piratt e Mjekërrbardhit. Ai u lirua nga Luffy, por u vra nga Akainu duke mbrojtur Luffy.

Personaliteti

Redakto

Ace ishte shumë më inteligjent, i sjellshëm dhe në përgjithësi më i durueshëm se Luffy, gjë që nxiti ekuipazhin e Luffyt duke pyetur nëse ai ishte me të vërtetë i lidhur me kapitenin e tyre. Ndërsa disa njerëz që e njihnin Gol D. Roger vuri në dukje se Luffy është mjaft i ngjashëm me Mbretin e Piratëve, vetë Mjekërrbardhi pretendonte se personaliteti i Ace nuk ishte aspak si babai i tij.

Ace pëlqente të bënte festë aq sa vëllau i tij. Kur hipi në anijen e Buggy, ai u tërhoq nga era e ushqimit dhe vendosi të shijonte veten ndërsa ishte atje. Ace mund të jetë pak e papërshtatshme edhe pse si ai dikur e përdorur veshjen e një gruaje për të fshirë fytyrën e tij, ndërsa ai ishte ngrënie në Spice Bean në Alabasta. Ai nganjëhere bie në gjumë gjatë ngrënies duke bërë njerëzit të pyesnin veten nëse ka vdekur, kjo ndodhi në restaurantin e Alabastit. Gjatë fëmijërisë, Ace së bashku me Luffy dhe Sabo shpesh hanin ushqim pa paguar në qytetin e Goas.

Ace mësoi se si të sillet mirë nga Makino dhe si të prezantohet para Shanks, para kësaj ai ishte i ftohtë dhe i vrazhdë ndaj çdokujt.

Ace u tregua gjithashtu mjaft impulsive, ashtu si vëllai i tij më i vogël, pasi ai gjithashtu do të merrte vendime të nxituara dhe, në disa raste, do të neglizhonte të dëgjonte arsyen. Kjo u tregua se pak para se të vinte në kërkim të Mjekërrziun për vrasjen e Thatch. Mjekërrbardhin këmbënguli se Ace nuk duhet të shkojë pas tij, megjithatë Ace, përkundër besnikërisë së tij të madhe dhe respektit për kapitenin e tij, injoroi paralajmërimet e tij dhe shkoi për të gjetur ish-vartësin e tij.

Aftësitë

Redakto

Ace ka ngrënë frutin e zjarrit, aftësi që lejon atë të kontrolloj flakë dhe të ketë trup prej flake, nga ku e morri edhe epitetin “Grushti i Zjarrit Ace”. Përveç aftësisë së frutit të detit, Ace posedonte forcë të madhe fizike e cila është arritur nga trajnimi jashtëzakonisht rigoroz në mjedisin e ashpër të Mt. Colubo kryesisht nga gjuetia dhe luftimi i kafshëve të egra që nga fëmijëria. Nevojat e tij të pabesueshme fizike u plotësuan nga aftësitë e tij të jashtëzakonshme luftarake. Ai tregoi forcën e tij gjatë betejës së tij me Mjekërrziun: ai ishte në gjendje të merrte grushtat e Mjekërrziut, të cilat ishin aq të fuqishme sa që i pari bëri Ace të kollit gjak dhe i dyti gati sa qafa e tij u thye. Van Augur vuri në dukje se, siç pritej nga komandanti i divizionit të dytë, aftësitë luftarake të Ace-s ishin mjaft të frikshëm edhe pa fuqitë e tij teë frutave të detit.

Ace kishte thikë me vete, por asnjëhere nuk e ka përdorur. Ace poashtu posedonte Ambicie të Pushtimit, kur e përdori për herë të parë kur ishte 10 vjeç. Pas kësaj, ai asnjëhere nuk e ka përdorur këtë.

Historia

Redakto

Ace lindi një vit dhe tre muaj pas ekzekutimit të Roger. Para vdekjes së Rogerit, ai deshi që Garp të kudesej për të. Zv.Admiral Garp e la atë nën kujdesin e Dadanit dhe familjes Dadan. Gjatë fëmijërisë së tij, Ace do të haste njerëz që shprehën urrejtjen ndaj Roger dhe çdo pasardhës që mund të kishte, duke e bërë atë të ndihej i vetëm dhe pa vlerë. Një herë, kjo çoi në atë gati duke mundur disa prej tyre deri në vdekje. Ace më vonë u takua me Sabo në Gray Terminal, që Sabo pretendonte të ishte vendlindja e tij. Të dy ndanë një ëndërr për t'u bërë piratë, dhe vodhën para dhe thesare në përgatitje për ditën kur do të niseshin për në det.

Një ditë, Kur Garp po e sillte Luffy te familja Dadan, Luffy takoi Ace dhe e pyeti nëse munden të bëheshin shok, por Ace e pështyu atë dhe refuzoi të kërkonte falje. Luffy ndjekte Ace çdo ditë, në çdo kohë; kur ishte shi, erë e fortë, e ndjekte edhe pse u përballte me kafshë të egra. Ace u takua me Sabo një ditë, dhe ata e krahasuan thesarin që kishin vjedhur kur Luffy, duke e bërë atë deri në Gray Terminal, u bëri thirrje atyre. Që kur mësoi për ëndrrën e tyre për t'u bërë pirat, Ace dhe Sabo lidhën Luffy-in dhe vendosi ta vrisnin, por nuk ishin në gjendje ta bënin. Papritmas, Porchemy i piratëve Bluejam erdhi, duke kërkuar për Ace që kishte vjedhur paratë e tij. Porchemy kapi Luffy, ndërsa Luffy e thirrte atë. Porchemy e torturonte Luffy pasi refuzonte të tregonte për vendin ku ishte thesari. Ace dhe Sabo e shpëtuan Luffy dhe Sabo i thoshte Ace-s të iknin, por Ace refuzoi të ikte pa e mposhtur Porchemy. Pas shpëtimit, Ace pyeste Luffy pse nuk i tregonte të vërtetën, Luffy i'u përgjigj se nëse do të kishte treguar nuk do të mundej të bëhej shok me të.

Një ditë, babai i Sabos, Outlook III dhe Piratët e Bluejamit me forcë morën Sabo. Ace u përpoq të sulmonte, por u godit nga një prej piratëve. Outlook III u tha piratëve të bënin gjithçka që dëshironin me Luffy dhe Ace ndërsa ai e mori Sabo, por Sabo premtoi të shkojë pa luftë nëse Ace dhe Luffy u kursyen. Më pas, Bluejam u tha Ace dhe Luffy se Sabo ishte me fat për të jetuar jetën e një fisniku dhe e mbajti marrëveshjen e tij për të mos dëmtuar dy duke i bërë ato të lëviznin kutitë rreth Grey Terminal. Atë natë kur përgatiten për të fjetur, Luffy pyeste veten nëse Sabo ishte në rregull, por Ace i kujtoi atij se po përpiqeshin të harronin për të. Pak ditë më vonë, Bluejam u përgatit për të vënë Ace dhe Luffy për të punuar duke djegur Gray Terminal atë natë me urdhër të fisnikëve. Ace dhe Luffy protestuan këtë, por Bluejam i injoroi ato dhe në vend u kërkoi atyre për vendndodhjen e thesarit të tyre. Më pas, Ace dhe Luffy u lidhën në një shtyllë, dhe ku ra nata, Piratët e Bluejamit vuri Grey Terminal në zjarr. Ndërsa ishin të rrethuar nga flakët, Ace e priste veten dhe Luffyun me një copëz, dhe iknin nga zjarri.

Megjithatë, të dy u përballën me piratët e Bluejamit, i cili donte të dinte vendndodhjen e thesarit para se të dilte në flakë. Ace përfundimisht pendohet dhe i tha Bluejam, por me zemërimin e tij, piratët e morën atë dhe Luffy me ta për t'u siguruar që nuk ishin të gënjyer. Bluejam u betua për të marrë hak mbi fisnikët dhe tha se Sabo nuk ishte ndryshe nga pjesa tjetër e tyre. Kjo shkaktoi Luffy për të luftuar përsëri dhe për të sulmuar brutalisht në kthim, dhe në dëshpërim Ace bërtiti në piratët, dhe lëshoi Ambicien e Pushtimit dhe hodhi të gjithë prej tyre në tokë, përveç Bluejam. Bluejam vrau Ace dhe u përgatit për ta gjuajtur, por familja Dadan papritmas erdhi për të shpëtuar lagjet e tyre. Megjithatë, Ase nuk pranoi të ikte me ta kur u përball me Bluejam, dhe Dadani qëndroi me të ndërsa Luffy dhe pjesa tjetër e familjes u larguan. Ace dhe Dadan arritën të mundnin Bluejam, por u rrethuan nga flakët. Dadan e dogji rëndë veten për të marrë Ace përmes flakëve, dhe Ace bastisi qytetit për furnizime mjekësore për të mbajtur atë gjallë para se ata u kthyen në strehimore. Ndërsa ajo u rikthye, Dadani e pyeti Ace se pse ai nuk vraponte dhe Ace pasqyroi se donte ta mbante Luffy të sigurt.

Një ditë, Ace e morri vesh se Sabo vdiq, por fillimisht mendoi se ishte gënjeshtër. Luffy dhe Ace premtuan njërin tjetrin se pavarësisht se Sabo vdiq, ata prapë se prapë vendosën të bëhen piratë.

Anëtarë i piratëve të Mjekërrbardhit

Redakto

Mjekërrbardhi, i cili kishte dëgjuar se Ace kishte për qëllim të merrte kokën, arriti me ekuipazhin e tij menjëherë pas betejës midis Jinbe dhe Ace. Mjekërrbardhi i tha ekuipazhit të tij se ai vetëm do të ishte i mjaftueshëm, dhe vazhdoi të sulmonte ekuipazhin e Ace-s. Pas një beteje të ashpër, Ace u ngjit në këmbë dhe preu Mjekërrbardhin nga ekuipazhi i tij me një mur flakësh. Ndonëse ekuipazhi i tij protestonte, ai i urdhëroi ata të vraponin Në prag të vdekjes, Ace u ofrua nga Mjekërrbardhi për t'u bashkuar me ekuipazhin e tij, duke u bërë një nga "djemtë" e tij. Ace refuzoi ashpër, por u rrëzua dhe u tërhoq në anijen e Mjekërrbardhit. Ekuipazhi i Ace më vonë erdhi për të marrë atë, edhe pse ata u rrahën nga kapësit e tij dhe u rrëmbyen në anije me kapitenin e tyre.

Një ditë, Teach vrau vratësin e tij të ekuipazhit, Thatch, në mënyrë që të merrte frutin e errësirës, të cilën ai kishte pasur pamjet e tij dhe iku. Meqenëse Ace ishte komandanti i tij dhe piratët e Mjekërrbardhit jetojnë me një kod që do të thotë se ata duhet të marrin hak për një shok të rënë, Ace do të ishte dërguar pas vrasësit. Megjithatë, Mjekërrbardhi ndihej i shqetësuar rreth situatës dhe protestonte, duke pranuar se Teach mund të jetë bërë shumë për djalin që të merret me fuqitë e tij të reja. Pavarësisht nga kjo, Ace kërkoi që ai të shkonte pas Mësues, duke thënë se Thatch nuk mund të pushonte në paqe nëse vrasësi i tij nuk ishte sjellë para drejtësisë dhe se Teach nuk mund të largohej me çnderimin e "babait" të tij. Duke e përvetësuar përkushtimin e Ace për kapitenin e tij dhe detyrën e tij, Mjekërrbardhi lejoi "djalin" e tij të shkojë, më vonë duke pretenduar se ishte ai që i tha Ace të largohej për hir të nderit të Ace. Me këtë, Ace filloi udhëtimin e tij për të gjetur Mjekërrziun dhe ta vrasë atë.

Përballja me Mjekërrziun

Redakto

Ace më në fund gjeti dhe u përball me Mjekërrziun dhe ekuipazhin e tij në ishullin Banaro. Ai dhe Mjekërrziu shkëmbyen disa fjalë para se Mjekërrziu t'i ofrohej mundësia për t'u bashkuar me ekuipazhin e tij dhe ta ndihmonte të bëhej Mbret i Piratëve. Megjithatë, kur Mjekërrziu zbuloi se ai ishte duke shkuar për të shkuar në Water 7 dhe ta kapte Luffy, Ace u zemërua dhe refuzoi, duke zbuluar marrëdhëniet e tij me Luffy. Van Augur më pas e qëlloi në të, por nuk funsionoi pasi fruti i Ace ishte Logia dhe i'a ktheu me plumba të zjarrit, por Augur ishte i shpejtë. Jezus Burgess hodhi një pjesë të një hoteli në atë, por Ace e shkatërroi atë me një shtyllë zjarri para se të sulmonin dy prej tyre dhe Mjekërrziu me Hiken (Grushti i Zjarrit).[1]

Mjekërrziu pranoi se kishte vrarë Thatch, duke zbuluar se ai kishte bërë atë për të kërkuar frutin e errësirës. Ace shikonte Mjekërrziu si u bë errësië dhe tërhoqi të gjithë qytetin në një vrimë të zezë përpara se ta lëshonte atë si rrënim, por menjëherë lëshoi disa shpërthime të vogla të zjarrtë që dëmtuan Mjekërrziun për shkak të dëmtimit të tij të frutave duke përforcuar dëmin se sa duke e anashkaluar atë. Megjithatë, Mjekërrziu përdori errësirën e tij për të tërhequr Ace drejt tij dhe të anulojë fuqitë e tij të frutit të detit, duke lejuar Mjekërrziun të godas Ace. Ace u tërhoq përsëri nga errësira e Mjekërrziut, por arriti të godiste Mjekërrziun me një sulm para se Mjekërrziu thyeu qafën e tij. Ndërsa të dy vazhduan të përleshen, Mjekërrziu filloi të trullos fizikisht Ace dhe i ofroi edhe një herë mundësinë për t'u bashkuar me ekuipazhin e tij. Ace refuzoi përsëri, dhe solli një top gjigant prej zjarrit si ai angazhuar në një përplasje masive përfundimtare me errësirën e Mjekërrziut.

Vdekja

Redakto

Ace u morr në Marineford për t'u ekzekutuar. Tri orë para ekzekutimit, Sengoku foli duke zbuluar se Ace është djali i mbretit të piratëve, Gol D. Roger, menjëhere pas kësaj arriti Mjekërrbardhi.

Kur Ace shikoi se ekuipazhi i tij dhe aleatët e tij arritën, ai bërtiti ata të braktisin atë, sepse ishte faji i tij. Megjithatë, Mjekërrbardhi refuzoi fjalët e tij dhe i thotë se ata do ta shpëtojnë atë gjithsesi. Luffy arriti në Marineford dhe luftoi me marinarët që ta shpëtoj Ace. Ai morri një çelës nga Boa Hancock, por u këput nga laseri i Kizarus. Sidoqoftë ai shpëtoi Ace falë Mr.3 i cili krijoi një çelës prej dyllit.

Ndërsa Ace dhe Luffy bashkohen në betejë, përsëri, Mjekërrbardhi jep urdhër që aleatët e tij dhe piratët e tjerë të largohen, duke siguruar që ai do të vdes në Marineford duke fundosur ishullin bashkë me të. Gjithkush fillon të largohen. Ace shpëtoi Mjekërrbardhin nga disa marinarë dhe Mjekërrbardhi pyeti Ace-n nëse ishte baba i mirë për të dhe Ace u përgjigj positivisht se ishte.

Ndërsa Ace dhe Luffy po vraponin, Akainu thoshte se Mjekërrbardhi ishte një dështak dhe ekuipazhi i tij ishin frikacak. Ace ndaloi dhe u nervozua në fjalët e Akainus. Ai e sulmoi Akainun dhe i ta se kjo epokë quhet “Mjekërrbardhi”, por u mposht shumë lehtë nga magma e Akainus. Akainu e paralajmëroi Ace se çfarë do të bënte më pas. Akainu kishte për qëllim të vriste Luffy, por Ace kaloi para dhe u vra nga ai, duke bërë të gjithë të tronditur.

Ace ishte ende gjallë, Akainu përgatiti për ta sulmuar atë përsëri, por u pengua nga Jinbe. Ace vdes u rrëzua në krahët e Luffy, dhe ai kujtoi se si i ishte dhënë së pari një vend me Luffy, Sabo dhe Dadan, ndërsa kujtonte një fëmijëri të mbushur plot me mundime dhe persekutim. Ai vetëm u pendua se nuk do të ishte në gjendje të shihte ëndrrën e Luffy-t, dhe pastaj i bëri thirrje ekuipazhit të tij, duke i falënderuar për dashurinë e tyre që kishin ndaj tij, pavarësisht gjakut dhe gabimet e tij. Pas kësaj, ai ra në tokë dhe vdiq.[2]

Referimet

Redakto
  1. ^ One Piece Kapitulli 440 dhe Epizodi 325
  2. ^ One Piece Kapitulli 574 dhe Epizodi 483